Hoe organiseer je zelf een wijnproeverij?

Leestijd 5 min.

Aan de slag met de wijnproefpakketten

Natuurlijk ben je al een heel eind op weg met het bestellen van een proefpakket.. maar dan? Hoe gaat het wijn proeven in zijn werk? Eigenlijk is alles heel simpel, maar hier wordt nog even alles uitgelegd. We gaan er gegarandeerd voor zorgen dat jullie een geslaagde wijnproeverij hebben!

 

Stap 1 - Voorbereiding

In de wijnpakketten zitten verschillende wijnen, darvan zetten we natuurlijk eerst de mousserende, witte en rosé wijnen koud. Houd hier een paar uur voor aan, dan zijn ze zeker op temperatuur. Ook voor de rode wijnen geldt dat die nog net even gekoeld moeten worden, maar daar is 20 minuten voldoende voor. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak, gebruik dan een wijnthermometer. (We hebben hele handige beschikbaar, kijk maar onder het kopje 'wijntools')

 


Stap 2

De wijn staat nu lekker koel te worden, en we kunnen nu alvast wat dingen klaar gaan zetten. Er zitten 5 wijnen in het pakket, voor iedere wijnproever is het handig als je alvast 5 glazen klaarzet (Of je moet tussendoor willen spoelen). Als het goed is heb je tijdens het bestelproces opgegeven met hoeveel mensen je gaat proeven. Iedere wijnproever krijgt 5 proefnotitie formulieren. Daarop gaan jullie straks de wijnen beoordelen. Als je bijpassende hapjes wilt serveren, kan je op de wijnkaarten alvast spieken wat eventueel goede wijnspijs combinaties zijn. Ook deze kan je nu alvast klaarzetten. 

 

Stap 3

De tafel staat klaar, de hapjes zijn klaar en de wijnen zijn op temperatuur. De rest van de tools in het pakket, afhankelijk met hoeveel mensen je proeft, verdelen we over de mensen. We leggen de wijnkaarten, aromawielen, smaakrelatiekaarten en extra wijnspijs hulp op tafel. We kunnen beginnen! Laat de gasten maar komen!

 

Stap 4 - Het proeven kan beginnen

Zet de wijnen op tafel, dan kan iedereen ook even de fles bekijken. De volgorde: We gaan van witte, lichte wijnen, naar rosé, naar rood en eindigen met de zwaarste rode wijn. Hoe weet je nou welke wijn licht is en welke zwaar? Kijk hiervoor altijd even naar het alcoholpercentage, dan ga je altijd goed. Als je een pakket hebt met een mousserende wijn, begin je natuurlijk daarmee. Bij het eerste glas pakken we de bijbehorende wijnkaart en de handleiding. Hierop vinden we alle informatie over het wijnhuis waar de wijn gemaakt is, de druif en de kenmerken van de wijn. Ook staat er voor deze specifieke wijn een wijnspijscombinatie op. In de handleiding lezen we dat we bij het proeven beginnen met kijken, daarna ruiken en daarna proeven.

 

Stap 5 - Het aromawiel gebruiken

Kijk naar de kleur van de wijn: wat betekent dit? Daarna gaan we naar de geur. Pak nu de Aromacirkel: begin in het midden, hier vinden we de primaire aroma's die kenmerkend zijn voor de druif waar ze van gemaakt zijn. Deze zijn het makkelijkst te herkennen. De tweede ring bevat secundaire aroma's, die ontstaan tijdens de gisting en zijn al wat lastiger te ontdekken. De buitenste cirkel bevat tertiaire aroma's die ontstaan tijdens het rijpen. Sommige wijnliefhebbers kunnen deze juist weer wat beter waarnemen. Schrijf al je waarnemingen op op je proefnotitie en geef een cijfer. Tijdens het proeven letten we op de verschillende onderdelen van wijn, zoals de hoeveelheid tannine en suikers. Ook dit geef je een cijfer. Geen zorgen, alles wordt in de handleiding nog eens goed uitgelegd! Als iemand vragen heeft tussendoor, kan je trouwens ook altijd naar het achterste deel van de handleiding bladeren: daar worden alle veel gestelde vragen over wijn beantwoord. Deze stappen herhalen we bij elke wijn.

 

Stap 6 - En verder..

Jullie weten nu alles van het wijnproeven, ga lekker met z'n allen op zoek naar die kenmerkende aroma's en geniet van het wijnproeven! Leer welke wijnen kenmerkend zijn voor welk land en welke wijnen jullie nou eigenlijk écht lekker vinden. Zit er een wijn tussen die je echt lekker vind? Kijk dan ook eens in het smaakrelatieprofiel, daar vind je welke druiven familie zijn van deze wijn en welke andere wijnen er op lijken. Zo kan je nóg meer lekkere wijntjes ontdekken! Voor diegenen die meer willen weten over hoe je nou precies die wijnspijs combinaties maakt, zit er ook een formulier bij. Ga met z'n allen aan de slag, proef en geniet!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0