Hoe proef je wijn? Wijn proeven in 5 stappen + video

Wijn proeven: Hoe proef je wijn?

Wijn proeven is meer dan alleen wijn drinken. Door bewust wijn te proeven leer je welke wijnen je lekker vindt, en waarom. Maar hoe proef je wijn? Wijn proeven is gelukkig heel makkelijk. Proef je gezellig mee?

Hoe proef je wijn? Wijn leren proeven in 5 stappen

Met deze 5 stappen leer je binnen no-time hoe je wijn proeft als een pro:

  1. Kijken: wat kan de kleur van een wijn je vertellen?
  2. Walsen: tafelwalsen en luchtwalsen
  3. Ruiken: op zoek naar de aroma’s in wijn
  4. Proeven: wat is de smaak en de structuur?
  5. Conclusie: wat vond je van de wijn? 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wijn proeven stap 1: Kijken

Hoe proef je wijn? Wijn kleurenkaart
Wijn proeven stap 1: Kijk naar de kleur van de wijn

De kleur van de wijn vertelt je al veel over wat er in je glas zit. Zo kan je zien:

  • Of de wijn veel of weinig alcohol heeft.
  • Van welke druif de wijn gemaakt is.
  • Uit welk klimaat de wijn komt.
  • Of de wijn oud is of jong.

Deze info kan je vaak ook terugvinden op het etiket, maar hier bewust naar op zoek gaan helpt je de wijnen te herkennen die je lekker vindt. Of misschien wil je wel een blinde proeverij houden, spannend! Tijdens het kijken gaan we op zoek naar de volgende aanwijzingen:

Kleur

De kleur van de wijn vertelt je veel over de wijn zelf. Zo verraadt de kleur van welke druif de wijn gemaakt is en hoe oud de wijn is. 

  • Pinot Gris, of Grigio, is de bleekste witte wijn
  • Sauvignon Blanc is lichtbleek en Chardonnay heeft een rijkere, goudgele kleur
  • Pinot Noir is de lichtste rode wijn
  • Nebbiolo en Grenache hebben vaak een oranje gloed in de rand van de wijn
  • Malbec is een donkere rode wijn, met paarse tinten

De kleur van wijn verandert over de tijd. Daarom kan je ook de leeftijd van een wijn terugzien in de kleur.

  • Witte wijn gaat van lichtgeel met groene tinten naar dieper, donker geel
  • Rode wijn gaat van lichtrood, vaak met paarse tinten naar donker rood met bruine tinten

Helderheid

De helderheid geeft ook een hint naar de leeftijd van een wijn. Oudere wijnen krijgen soms bezinksel, kleine deeltjes die onder in de fles ‘bezinken’. Dit maakt de wijn troebel. 

Viscositeit

Viscositeit is de term voor de dikte of kleverigheid van een wijn. Dit noem je ook wel ‘tranen’ of het Marangoni effect. De dikte van een wijn vertelt je hoeveel wijn of suiker er in de wijn zit. Hoe dikker de tranen in de wijn, hoe meer alcohol of suiker er in de wijn zit. Welke van de twee weet je pas bij het proeven.

 

De tranen in een wijn kan je goed zien na het walsen. In het glas, of weer tegen een wit A4. In de schaduw van het glas kan je de tranen terug zien lopen. 

Hoe proef je wijn? Proeftip 1


Proeftip #1: Schenk 2 cm wijn in en pak je glas bij de steel. Zo kun je goed walsen, blijft de wijn op temperatuur en laat je geen vingerafdrukken achter. Houd het glas tegen een witte achtergrond, dan kun je de kleur en viscositeit goed bekijken.


Wijn proeven stap 2: Walsen

Bij walsen laat je de wijn rondjes draaien in je glas. Er komt dan meer zuurstof bij de wijn, waardoor er meer aroma’s vrijkomen.

 

Er zijn twee manieren van walsen:

  • Tafelwalsen: houd het glas vast bij de voet of steel, plaats het op tafel en beweeg het glas over de tafel in kleine cirkels. 
  • Luchtwalsen: houd het glas vast aan de steel, en draai je wijnglas in kleine bewegingen rond terwijl je het in de lucht houdt. 

Na het walsen, gaan we met de neus in het glas: op zoek naar de geur en smaak van je wijn. 

Hoe proef je wijn? Proeftip 2

Wijn proeven stap 3: Ruiken

Bij het ruiken ga je op zoek naar de aroma’s van de wijn. Aroma’s zijn heel belangrijk en vertellen je bijna alles over de wijn. Je kunt de druivensoort herkennen, of de wijn hout heeft gehad en of de wijn nog goed is.

 

Sommige aroma’s zijn specifiek voor een druivensoort, zo is ‘kattenpis’ hét aroma als we over Sauvignon Blanc praten. Toch blijven geuren heel persoonlijk, omdat iedereen geuren anders interpreteert.

 

Het kan dus dat jij en je buurvrouw iets totaal anders in een wijn ruiken, en dat is helemaal niet erg. Het gaat erom dat je bepaalde aroma’s in verband brengt met bepaalde wijnen.  

Hoe proef je wijn? Proeftip 3

Veelvoorkomende wijngeuren:

  • Fruitige aroma’s: zoals aardbei en citrus
  • Florale aroma’s: bloemige aroma’s zoals bloesem
  • Aards: geuren van potgrond en mineralen zoals kalk en steen
  • Kruidig: geuren als peper en basilicum
  • Dierlijk: stalgeur en paard
  • Houtgerijpt: aroma’s van vanille, koffie en chocola

Lees ook mijn blog over wijnaroma's en hoe je ze kunt herkennen!


Proeftip #4: Wissel korte en krachtige inademingen af met lange en diepe inademingen. Zo pik je de meeste geuren op!


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Hoe proef je wijn? Proeftip 5 Aromawiel
Aromawiel

Je kunt wijngeuren indelen in 3 verschillende soorten: 

  • Primaire aroma’s: de aroma’s die de druif zelf aan de wijn geeft. Zo ruikt Cabernet Sauvignon naar cassis.
  • Secundaire aroma’s: komen in de wijn door de manier waarop de wijnmaker de wijn maakt. Zo kan Chardonnay geuren krijgen van gist en boter na een tweede gisting.
  • Tertiaire aroma’s: komen in de wijn na rijping. Bekende tertiaire aroma’s zijn vanille en ceder door rijping op eikenhouten vaten.

Hoe ruik je of een wijn nog goed is?

Sommige wijnen zijn niet goed meer of hebben een wijnfout zoals kurk. Wijnen die niet goed meer zijn, zijn te veel in aanraking geweest met zuurstof. Die ruiken dan geoxideerd en ruiken naar een te oude appel. Wijnen die geïnfecteerd zijn met kurk ruiken naar schimmelige kelder.


Proeftip #5: Vind je het lastig om aroma's te herkennen, of te benoemen wat je precies ruikt? Gebruik een aromawiel. Of wijngeuren in fles, van bijvoorbeeld Le Nez du Vin. 


Wijn proeven stap 4: Proeven

Dan zijn we toch eindelijk aangekomen bij het moment suprême: we gaan proeven! En ja, slurpen hoort erbij. Door te slurpen komen er extra aroma’s vrij. Neem een slokje van de wijn, slurp en laat dan de wijn van de ene kant van de mond naar de andere kant bewegen. Bij het proeven gaat het om de smaak en de structuur van de wijn. We letten op de volgende aanwijzingen: 

  • Zoetheid/suikers
  • Alcohol
  • Zuren
  • Tannine
  • Body
  • Afdronk

Zoetheid

Suikers en alcohol hebben direct met elkaar te maken. De suiker in druiven wordt bij vergisting omgezet in alcohol, met als resultaat wijn.

 

Hoe meer suikers worden omgezet in alcohol, hoe minder restsuiker in de wijn en hoe droger de wijn is. Wijnen kunnen 0 tot 220 gram restsuiker per liter hebben, waarbij 220 gram hetzelfde aanvoelt als limonade. Droge wijnen hebben ongeveer 10 gram restsuiker per liter. 

Hoe proef je wijn? Proeftip 6

Alcohol

Over het algemeen geldt: hoe warmer het klimaat waar de druiven groeiden, hoe meer suiker in de druiven, hoe meer alcohol in de wijn. Alcohol geeft structuur, houdbaarheid en kracht. Ethanol heeft een zwaardere consistentie dan water, en geeft daarom een rijker mondgevoel. De hoeveelheid alcohol in wijn varieert van 5-16%.

Zuren

Zuren geven een wijn frisheid. Warmere klimaten hebben moeite met het behouden van de zuren in druiven, daarom wordt er in warme landen vaak s ‘nachts geplukt. Alsnog hebben wijnen uit warme klimaten minder zuur dan uit koude klimaten. Chardonnay uit Frankrijk zal veel zuurder zijn dan Chardonnay uit Californië. Zuren worden gemeten in pH. De pH in wijn varieert van 2,5 voor wijnen die echt tenenkrommend zuur zijn, tot 5 waar eigenlijk al geen zuur meer in te bekennen is.

 

Ter vergelijking: water is pH neutraal en heeft een pH waarde van 7. De hoeveelheid zuren verschilt per druif. Een Sauvignon Blanc heeft meer zuren dan een Chardonnay. Ook het moment waarop de druiven geplukt zijn heeft veel invloed op de zuren in wijn. Vroeg geplukt betekent hogere zuren. 

Tannine

Tannine komt in de wijn door de druiven en door houtrijping. In de druiven zit tannine in de schillen, steeltjes en pitten. Elke druif heeft weer zijn eigen hoeveelheid tannine. Tannine herken je door het samentrekkende gevoel dat je ook krijgt als je koude thee drinkt. Het geeft een wijn structuur en kracht, maar teveel tannine kan een wijn wrang laten smaken. 

 

Bekijk ook de Tannine wijn Kaart - met wijnen gesorteerd van lage, tot hoge tanninelevels.

Body

Het gevoel dat de wijn in je mond geeft. Is de wijn licht of zwaar in je mond? Een wijn met veel body heeft vaak meer alcohol of meer suiker. 

Hoe proef je wijn? Proeftip 7

Afdronk

Een slok wijn heeft een begin en een einde. Wat was de eerste indruk die de wijn maakte? En veranderde de smaak nog tijdens het proeven? Blijft de smaak van de wijn nog even hangen nadat je hem doorgeslikt hebt? Of is de smaak meteen vervlogen? 

Wijn proeven stap 5: de conclusie

Wijn proeven is meer dan alleen wijn drinken. Door bewust wijn te proeven leer je welke wijnen je lekker vindt, en waarom.

 

Tijdens de conclusie maak je daarom een compleet plaatje van de wijn. Was de wijn in balans? Of was de wijn misschien veel te zuur? Hoe was de smaak? Welke aroma’s heb je voornamelijk geroken? En heel belangrijk: vond je de wijn lekker?

 

Als je een blinde proeverij hebt gedaan, dan is dit het moment waarop je probeert te raden welke wijn je hebt gedronken. 

Hoe proef je wijn? Proeftip 8

Zelf wijn proeven?

Zo. Jij kunt nu wijn proeven als een pro. Meteen je proefskills in praktijk brengen? Organiseer zelf een wijnproeverij! Lees ter inspiratie onderstaande artikel over hoe je een wijnproeverij organiseert, met een wijnproeverij pakket. Meteen aan de slag? Bekijk dan de wijnproeverij pakketten of lees eerst nog even verder over wijnaroma's.

Veel gestelde vragen wijnproeverij pakket
Wijnaroma's
Alle wijnproeverij pakketten


Wijnliefhebber en eigenaar van Wijn Wine Wein Kim Modder

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Naast wijnen, heb ik een passie voor reizen, wielrennen en lezen. Ik neem je met Wijn Wine Wein graag mee op wijnreis! 

 

PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

Linkedin Logo

--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.