Sint-Maarten: Snoep of Wijn Festijn?
11 november is de dag,
dahat mijn lichtje,
dahat mijn lichtje
11 november is de dag,
dahat mijn lichtje branden mag.
Dat klinkt bekend!
Maar wist je ook dat Sint-Maarten niet alleen van lampionnen en snoep, maar ook van wijn houdt?
Dus: lampionnen, lichtjes, snoep, en... wijn? Hoe zit dat?
Wist je dat Sint-Maarten, of Martinus, de beschermheilige is (of was) van wijn en wijnbouwers?
Wie was Sint-Maarten?
Sint-Maarten, (316-397 n. Chr.) was een Romeinse soldaat die zich tot het christendom bekeerde en zijn leven wijdde aan het helpen van anderen. Later werd hij bisschop van Tours, en werd hij bekend als Saint-Martinus de Tours.
Hij wordt gezien als een van de bekendste heiligen uit de christelijke geschiedenis, en grondlegger van de katholieke kerk in Gallië: het toenmalige Frankrijk.
Het verhaal gaat dat Maarten, tijdens een koude winterdag, een bedelaar tegenkwam die halfnaakt in de sneeuw zat. Uit medelijden sneed Maarten zijn mantel doormidden en gaf de helft aan de bedelaar. 's Nachts verscheen Christus aan Maarten in een droom, gekleed in de helft van de mantel die hij aan de bedelaar had gegeven.
We vieren zijn leven nog ieder jaar, op zijn begrafenis: 11 november.
OK. En wat heeft dat alles met wijn te maken?
In wijnlanden zoals Frankrijk en Duitsland is Sint-Maarten een dag die jaarlijks gevierd wordt tijdens de wijnoogsttijd. Zo waren er vooral rond Tours veel festiviteiten waar zijn naam in ere werd gehouden. Zij zagen Sint-Maarten als hun beschermheilige, de beschermheilige van de wijnbouw. Zij vroegen ieder jaar zijn bescherming voor de oogst.
En mocht die oogst gelukt zijn? Dan werd er in veel regio’s "Sint-Maartenswijn", gedronken. De eerste wijn van het seizoen.
Ook in Nederland is er een connectie tussen Sint-Maarten en wijn. Tot de 15e eeuw bloeide de wijnbouw in Zuid-Nederland en werd Sint-Maarten gevierd met lokale wijn. Na de druivenpluk en het verwerken van de most klonk het: “Sint Martijn, Sint Martijn, in de avond most en in de morgen wijn!” Dit werd nog tot in de 19e eeuw gezongen. Door de Kleine IJstijd verdween de lokale wijnproductie, en vanaf dat moment toastte men met gekruide bisschopswijn uit andere regio's.
Hoe Sint-Maarten er toen aan toe ging? Dat heeft de kunstenaar Pieter Bruegel mooi geïllustreerd. Op zijn kunstwerk 'de wijn van het Sint-Maartensfeest', is te zien hoe dorpelingen zich te goed doen aan de eerste wijn van het seizoen. Ze feesten, buitelen over elkaar, drinken uit kopjes en kruiken en liggen laveloos op de grond.
Het schilderij is te zien in het Prado, die er 7 miljoen euro voor neertelde.
5 Sint-Maarten Wijn Spijs Combinaties
Dus, vier jij Sint-Maarten vanavond met een snoepje, of een heuse Sint-Maarten wijn spijs combi? De echte wijnfanaat kiest natuurlijk het laatste.
Om je een beetje op weg te helpen heb ik een paar mooie combinaties voor je klaargezet!
1. Chocolade & Banyuls
Ja, hier word ik blij van mensen! Bied jij chocolade aan bij de deur? Dan kun je er zelf een stukje van snoepen met een heerlijke Banyuls. DE chocoladewijn bij uitstek, een Vin Doux Naturel, uit de Roussillon.
2. Aardbeiensnoepjes & Brachetto d'Acqui
Brachetto d'Acqui is misschien wel mijn favo dessertwijn. Niet te zoet, fris, licht mousserend en laag in alcohol.
3. Zoete Dropjes en mousserende Syrah
Grenache en Syrah uit Zuid-Frankrijk, vooral uit het Rhonegebied, willen nog wel eens een dropjesaroma hebben, veroorzaakt door de stof glycyrrhizine. De Fransen kennen onze dropjes niet, en noemen dit aroma 'réglisse'. (Lees ook: hoe komen aroma's in wijn).
Tip: Erg lekkere combi: zoethout krijtjes
4. Zoute drop met Lambrusco
Het klinkt misschien gewaagd, maar Lambrusco – een sprankelende, fruitige rode wijn uit Italië – combineert verrassend goed met zoute drop. De zoute, kruidige smaak van drop krijgt een verfrissend contrast door de levendige bubbels en fruitige tonen van Lambrusco. Ideaal voor wie van hartige smaken houdt!
5. Zure fruitsnoepjes met Riesling Spätlese
Late Harvest goodness met bijvoorbeeld zure matten, of zure, tropisch fruit snoepjes. Zuur, zoet en fruitig: geniet van een super smaakbom en laat de riesling en de snoepjes elkaar versterken!
De lichte zuren in de Riesling, ook in de spätlese, zorgen ervoor dat het niet te zoet wordt en mooi in balans blijft.
Meer Lezen
Geniet van deze feestelijke en historische avond, en proost op Sint-Maarten – de beschermheilige van de wijn!
PS. Ben jij een zingende mama of papa in omgeving Hillegom? Dan zie ik je graag! Kom langs voor een snoepje en een glaasje – waarom zouden alleen de kleintjes worden getrakteerd? Santé en bedankt voor het gezang! 🍷🎶
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Geen spam, alleen maar wijnliefde in je inbox. Schrijf je in, je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven