Elzasser Wijntermen Ontcijferd: voor Wijnliefhebbers op Reis

Verrijk je Elzaservaring met Lokale Wijntermen

Typische Elzasser wijnwoorden

Waarom het leren van een taal je wijnreis verrijkt? Nou, je begrijpt meer van de wereld om je heen. Je begrijpt de cultuur en komt dichter tot de locals. Deze Elzasser wijntermen zijn niet alleen woorden: het zijn sleutels die de deur openen naar een dieper begrip van de regio. 

 

Spreek vol vertrouwen met iedere wijnmaker, en mis niets van wat de Elzas te bieden heeft. 

 

Daarom, van Lieux-Dit tot Matelote d'Alsace: verken de Elzasser wijncultuur, nog vóórdat je op reis gaat.

Op Weg naar Elzas: Leer de Taal van Wijn en Spijs

1. Bas-Rhin & Haut-Rhin

We beginnen meteen met een instinker. Bas-Rhin vertaalt naar Lage Rijn - maar dat verwijst niet naar het zuiden, als in lager gelegen.

 

De Elzas heeft 2 delen: de Bas-Rhin in het noorden, en de Haut-Rhin in het zuiden. De 'Haut' en de 'Bas' verwijzen naar de hoogte van de wijngaarden, niet naar de ligging in het land!

2. Winstub

Een informeel restaurant waar lokale wijnen worden geserveerd, vaak vergezeld van traditionele Elzasser gerechten.


Proost = S'gelt!


3. Grand Cru

De Grand Cru's vormen de top van de Alsace wijnen. Van deze wijngaarden komen de beste wijnen. Het zijn er 51! 

4. Village of Communale

Bergheim communale of village
Bergheim: een Village of Communale

De eerste kwaliteitsaanduiding is de algemene Alsace Appellation d'origine Contrôlée, of AOC. Een beschermde naam van een bepaalde wijn uit een bepaalde streek. 

 

13 van de Alsaccer wijndorpjes stijgen net boven de algemene AOC uit, en mogen naast de AOC hun dorpsnaam op het etiket vermelden. Deze dorpjes hebben hun eigen regels, en mogen bijvoorbeeld andere druiven, of alleen een specifieke druif gebruiken.

 

Zo komt er exceptionele Gewurztraminer uit Bergheim, daarom mag de wijnmaker volgens de wetgeving 'AOC Alsace Gewurztraminer de Bergheim' op het etiket zetten. 

5. Lieux-Dit

En dan heb je nog lieux-dits: micro locaties, die het weer net even beter doen, maar niet toegelaten worden tot Grand Cru. 

6. Crémant d'Alsace

Deze mousserende wijnen uit de Elzas zijn een must voor bubbelliefhebbers. De twee stijlen, wit (brut) en rosé, worden gemaakt op dezelfde manier als Champagne, maar met andere druiven. Cremant d'Alsace wijnen moeten minimaal 9 maanden rijpen. 

 

De vintage Crémants worden vaak langer gerijpt en geven een vol karakter met hints van boter en brioche.


If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head.

If you talk to him in his language, that goes to his heart. - Nelson Mandela.


7. Vendanges Tardives

Vendanges Tardives betekent 'Oogst Laat'. Rijpere druiven geven meer suikers. Deze wijnen zijn licht honingachtig en meestal zoet, hoewel sommige wijnmakers de suikers volledig laten vergisten om een hogere alcoholische en volle wijn te creëren. 

8. Sélection de grains Nobles

Een volzoete, honigachtige dessertwijn stijl die wel wat lijkt op de Hongaarse Tokaji, of op een Sauternes/Barsac uit de Bordeaux. Ook een late oogst, maar veel strenger. Wijnmakers plukken (met de hand) alleen de druiven die zijn aangetast met botrytis, ook wel 'edele rot'. 

Wijnroute elzas
Lieux-Dit wijngaarden aan de Elzasser wijnroute
Elzasser wijnflessen
Etiketten taal


Edele druiven en edele rot:

Vendanges Tardives worden alleen gemaakt van: Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris en Muscat. En de Sélection de grains Nobles? Een schimmel die deze druiven aantast en de wijn edel zoet maakt. 


9. Choucroute garnie

Klassieke Elzasser zuurkool! Vaak geserveerd met verschillende soorten worst, spek en aardappelen. Het is een stevig en smaakvol gerecht dat goed samengaat met de krachtigere witte Elzasserwijnen.

10. Baeckeoffe

Baeckeoffe is een traditioneel Elzasser stoofgerecht dat bestaat uit aardappelen, uien, wortelen en drie soorten vlees (lam, rund en varken), allemaal gestoofd in witte wijn. Het wordt bereid in een aardewerken pot en is een hartverwarmende specialiteit.

11. Tarte Flambée & Flammkuchen

Een dunne, knapperige deegbodem bedekt met crème fraîche, uien en spek. Het wordt vaak gebakken in een houtoven. Dit hartige gerecht heeft wat weg van pizza maar met een unieke Elzasser twist.


Goedemorgen = guete morge!


12. Kugelhopf

Een typisch regionaal gebak, vaak in de vorm van een ring, gemaakt met amandelen en rozijnen.

13. Matelote d'Alsace

Matelote is een traditioneel Frans gerecht, met Elzasser twist. Het is een stoofpot gemaakt van vis, vaak zoetwatervis zoals snoekbaars, paling of karper. Klassiek gestoofd in Riesling wijn, uien, champignons en kruiden.

 

Soms wordt er ook bier aan toegevoegd voor extra smaak. 


Lees ook

Plaatje wijnreis naar de Elzas
Wijngebied Elzas en haar wijnen
Wijnhuizen Elzas

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. Fietst graag, en ontdekt ook graag nieuwe wijngebieden - op de fiets!

 

En, heb ik je nog een nieuwe wijnterm kunnen leren? Of weet jij er nog één die hier absoluut ontbreekt - let me know, en wie weet staat jouw wijnwoord hier straks tussen ;) 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.