Arneis wijn, de 'witte Nebbiolo'
Ik was eens in Piemonte, op zoek naar de legendarische Barolos. En toen: kwam ik tussen al die rode krachtpatsers een witte wijn tegen die me verraste: Arneis.
Een kleine, onopvallende druif, maar met een smaakprofiel! Wauw. Het deed me denken aan een zonovergoten Italiaanse zomer.
Wist je trouwens dat Arneis wel eens de 'witte Nebbiolo' wordt genoemd? Een bijnaam die niet alleen iets zegt over de smaak, maar ook over de geschiedenis van deze bijzondere druif.
Arneis als Sidekick
Al eeuwenlang vind je deze druif in de beroemde Piemonte wijnregio. Maar altijd in de schaduw van de lokale megaster Nebbiolo.
Het was pas in de tweede helft van de 20e eeuw dat Arneis echt ontdekt werd door wijnliefhebbers. En nu? Heeft ze (gelukkig) echt haar eigen plekje gevonden in de harten van wijnliefhebbers wereldwijd.
De reden dat ze witte Nebbiolo werd genoemd? Vroeger voegden Piemontese wijnmakers wat Arneis aan Nebbiolo wijnen toe om hun kracht en tannines wat te temperen.
De witte Nebbiolo: vroeger werd Arneis wel ingezet om de Nebbiolo wijnen wat zachter te maken.
Arneis Smaak
Licht, en tóch diepgang. Geloof me, deze druif verdient een plekje in je glas en op je (terras) tafel.
De smaak van Arneis is bijna net zo divers als die van Chardonnay. Maar verwacht geen zware, boterachtige smaken.
Over het algemeen is Arneis een frisse en fruitige wijn met tonen van citrus, peer, perzik en soms een vleugje bloemen.
Arneis is een wijn die jong gedronken heerlijk is, maar die ook goed kan ontwikkelen op fles. Naarmate de wijn ouder wordt, kunnen er heerlijke tonen van honing, toast en noten ontstaan.
Roero vs Langhe
Als we naar de bodem kijken zien we vooral zand in de Roero, en vooral klei in Langhe. Maar wat betekent dat?
Zandgronden houden goed de warmte vast, en draineren goed. Bijkomend voordeel: zand geeft een hogere resistentie tegen plagen, wat een plus is in organische wijnbouw. Kleibodems blijven iets koeler, en houden meer water vast.
In de wijnen vertaalt zich dat naar meer aroma's in de Roero wijnen. Deze zijn vaak ook iets voller en romiger. Die uit Langhe hebben vaak iets meer frisse aroma's en elegantie.
Wijn en Spijs: Perfecte Combinaties met Arneis
- Gegrilde groente: De geroosterde smaken van groentes als courgette worden prachtig aangevuld door de frisse tonen van Arneis.
- Asperges: Een echte klassieker.
- Vis, en schelpdieren: Denk aan gebakken zeebaars met kappertjes en olijven, een lichte visschotel of oesters. De minerale frisheid van Arneis doet wonderen bij deze gerechten.
- Frisse groene salades, bijvoorbeeld met ricotta en munt. De frisheid van Arneis sluit naadloos aan.
- Romige groentesauzen: De lichte noten spelen mooi in op romige sauzen met bijvoorbeeld champignons of spinazie.
Culinaire wereld van Piemonte
Of, waan je echt in Piemonte met deze lokale specialiteiten, beiden ook fenomenaal met Arneis:
- Agnolotti del plin met salieboter. Plin betekent 'knijpen' in het lokale dialect. Een verwijzing naar de kleine deegplakjes, gevuld met romig stoofvlees en kruiden, die met de duim en wijsvinger tot envelopjes gevouwen worden.
- Robiola di Roccaverano: de lokale, zachte romige geitenkaas met DOP status.
If you Like
Fan van Arneis? Dan vind je deze wijnen vast ook lekker:
- Aromatisch als een Grüner Veltliner
- Het zuurtje van de Riesling
- Rhône blends: grenache blanc, marsanne & roussanne
- Loureiro uit Portugal, want: licht, fris en bloemig en ook een ideale zomerwijn!
- En, net zo fris en aromatisch: Albariño
Meer lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, Bourgondiër in wijn en eten + reisgek. Fietst graag, en ontdekt ook graag nieuwe wijngebieden wereldwijd.
En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif? Wie weet weet jij wel iets wat hier nog absoluut ontbreekt - let me know, en wie weet staat jouw wijnweetje hier straks tussen ;)
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven