
Garganega Druif: verrassende Italiaanse Wijn met diepgang
Heb jij ooit een glas Soave gedronken? Dan ken jij deze druif al.
Garganega, de druif achter de Italiaanse witte wijn van de wijngaarden rondom het middeleeuwse stadje Soave, ten oosten van Verona.
Denk jij nu aan een lichte, zomerwijn? Bijna neutraal van smaak, niet te complex, bedoeld om direct te drinken?
Ja, maar dat is maar één kant van het verhaal, er is namelijk een ware revolutie gaande in de wereld rondom Soave. (Het stadje, en de wijn).
Ze zijn er nog wel, maar de wijnmakers zijn zich gaan richten op topkwaliteit. En die wijnen? Die zijn van wereldklasse, vol van smaak, en je kunt ze verrassend lang laten rijpen.
Tijd om deze veelzijdige Italiaanse witte druif beter te leren kennen! In dit artikel alles over de Gargagena druif en wijn, van smaak tot wijn en spijs.
Garganega: de druif die zo veelzijdig is, dat je er een wijnproeverij voor nodig hebt om te beslissen wat je proeft.
Garganega Smaak

Garganega staat bekend om zijn frisse en fruitige smaak. Misschien ken je de lichte en verfrissende wijnen ervan wel.
Maar Garganega leent zich met zijn fruitige tonen van perzik, meloen en sinaasappelschil ook perfect voor een rijke en complexe stijl.
En die zie je gelukkig steeds meer. Een lichte, droge wijn, maar met een rijk, vol mondgevoel. Bijna iets olieachtigs.
Er zijn 2 stijlen droge wijnen van deze druif.
Een eenvoudige, lichte stijl, gewoonlijk gemaakt en gerijpt in roestvrijstalen tanks, en een stijl die rijk en subtiel nootachtig is.
Krijgt de wijn houtrijping? Dan ontwikkelt de Garganega druif heerlijke tonen van amandel, honing en kruiden. Oudere exemplaren kunnen zelfs aroma's ontwikkelen van (sinaasappel)jam en gedroogd fruit.
Hoe spreek je Garganega uit?
Waar komt Garganega vandaan?

Garganega groeit bijna uitsluitend in Italië, en veruit de meeste (lees: bijna alle) Garganega wijnen komen uit Soave, een subregio van Veneto.
Veel van deze Garganega wijnen zijn heerlijk, maar bedoeld om direct te drinken.
De beste Soave wijnen staan juist bekend om hun finesse en ouderingspotentieel. Deze zullen zich over de jaren steeds verder ontwikkelen.
Maar hoe herken je die? Daar heeft de Soave regio iets op gevonden.
Het Soave gebied is opgedeeld in 3 subzones:
- Soave DOC omvat het hele gebied, en bestaat uit de vlakke gedeeltjes van de 3 valleien Illasi, Tramigna en Alpone rivieren.
- Soave DOC Colli Scaligeri omvat het heuvelachtige gebied ten noorden van de vlakke valleien.
- Het heuvelachtige Soave Classico gebied.
De groep heuvels tussen de twee steden Soave en Monteforte d’Alpone is het Classico gebied. Hier komen historisch de beste wijnen vandaan.
Maar dan zijn we er nog niet! Daarnaast hebben ze 33 subgebieden aangewezen, die binnen hun regio's de mooiste wijnen produceren.
Soave wijnstijlen
- Soave: De meest bekende Garganega-wijn. Licht, fris en bloemig, vaak zonder houtrijping.
- Soave Colli Scaligeri: Soave van de heuvels buiten de Classico zone.
- Soave Superiore: Vaak gerijpt in houten vaten, duidt op de rijkere variant.
- Soave Classico: Afkomstig uit de oorspronkelijke heuvelachtige regio, vaak iets complexer en voller van smaak.
- Recioto di Soave: Een zoete dessertwijn gemaakt van ingedroogde Garganega-druiven, met aroma's van honing, gedroogd fruit en karamel.
En buiten Soave?
Verspreid over Italië vind je nog enkele hectares van deze druif. Probeer ook eens een Garganega uit Gambellara, net buiten Soave, en van Sicilië, waar ze hem Grecanico noemen.
Benieuwd naar deze wijn? Scoor dan snel je fles, want de aanplant van Garganega daalt flink (50% ten opzichte van 2000), het aantal hectare wereldwijd is nu nog 8854.
Garganega vs Pinot Grigio
Soave is een droge, lichte wijn, vergelijkbaar met Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, maar heeft vaak een zachte, olieachtige, rijke smaak die net dat beetje extra pit geeft.
Pinot Grigio is meestal lichter en minder aromatisch dan Garganega, die meer bloemige en amandeltonen heeft.
Garganega Wijn Spijs combinaties
Door zijn frisse zuren en subtiele bloemige aroma’s combineert Garganega perfect met lichtfrisse gerechten. En vanwege de vele stijlen is er bijna altijd wel een Garganega of Soave te vinden als prefecte match voor bij je gerecht.
Een paar topcombinaties:
- De lichtste en frissere varianten, of de mousserende wijnen, zijn typische aperitiefwijnen. Lekker bij lichte, verse kazen en charcuterie.
- Een elegante Soave is perfect bij:
-
- Sushi en sashimi
- Witte asperges met hollandaisesaus.
- Visgerechten zoals gegrilde zeebaars of een frisse ceviche.
- Of vegetarische gerechten zoals een salade met geitenkaas en perzik.
- Meer gestructureerde en intense soorten, of oude jaargangen, zijn goed bij:
-
- Risotto met zeevruchten of risotto alla milanese
- Jong belegen kazen
- Romige kazen zoals burrata of taleggio
- Varkensvlees
- En rijkere varianten pasta, eventueel met wit vlees.
Garganega alternatieven
Geniet jij wel van een mooi glas Garganega? Probeer dan ook eens wijnen van deze druiven, grote kans dat je die ook lekker vindt!
Lichte varianten
- Pinot Grigio
- Fiano
Rijke varianten
Ook Interessant

Geschreven door Kim, ondernemer in de wijn en schrijver. Organiseert graag de leukste wijnproeverijen bij je thuis of op de zaak, en in ons nieuwe proeflokaal in Hillegom!
Heb ik jou nog iets nieuws kunnen vertellen over de Garganega druif? Of ben je nu heel benieuwd en helemaal klaar om te proeven?
Mocht ik je daar mee kunnen helpen, bijvoorbeeld met een wijnproeverij, let me know!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven