Marokko verrast met heerlijke Wijnen

Marokkaanse Wijn Banner

Marokkaanse wijn: Onverwacht Verrassend!

Waar denk jij aan als je denkt aan Marokko? Muntthee, lekker weer en de souk? Dat snap ik, maar wist je dat Marokko hele goede wijnen te bieden heeft? En dat een paar van de beste wijnmakers ter wereld een side-business in Marokko hebben? Ik ontdekte dit tijdens onze trip naar Marokko in januari (tip voor zonliefhebbers, in januari is het gewoon 26 graden in Marokko). Blij verrast gingen we terug naar huis. Reden genoeg om een blog te schrijven over deze mooie Marokkaanse wijnen. En 1 ding is zeker: Van Marokko kunnen we nog mooie dingen verwachten op wijngebied!

Marokkaanse Wijnen - Klik meteen door naar...

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Marokkaanse Wijngebieden

Marokkaanse wijngebieden infographic

Marokko, een heerlijk warm land met een woestijnklimaat. Is het daar niet te warm om wijn te maken? Nou dat valt hartstikke mee, de meeste wijngaarden liggen aan de voet van het Atlasgebergte, of aan zee. De hoogtes en het verkoelende effect van de zee behouden de zuurgraad  in druiven, waardoor de wijnen in balans blijven. 

 

Het grootste wijngebied is Meknes, goed voor 60% van de Marokkaanse wijn. Ook komen hier de 2 grote AOC’s vandaan: Guerrouane en Beni M’Tir.

 

De overige 40% komt voornamelijk uit Boulaouane en Rommani. Het laatste wijngebied, vlakbij Essaouiera, staat bekend om zijn oranje en grijze wijnen en is erg leuk om te bezoeken! Daarover verderop in het artikel meer. 

Ontdek: de turbulente geschiedenis van Marokkaanse wijn

Marokkaanse wijn: de turbulente geschiedenis

Je verwacht het misschien niet, maar er wordt al heel lang wijn gemaakt in Marokko. De oudste wijngaarden stammen uit de tijd van de Feniciërs, 1200 jaar voor Chr. De wijnbouw gaat door tot en met de tijd van de Romeinen. In de 7e eeuw ging de kunst van het wijn maken geheel verloren door islamitische alcoholverboden. En van 1912 tot 1956 bloeide de wijnbouw weer op toen de Fransen Marokko koloniseerden. 

 

Tegen 1950 was Marokko een van de grootste wijn exporterende landen ter wereld. Maar in 1956 werd Marokko onafhankelijk. Onder het nieuwe regime werd driekwart van de wijngaarden verlaten of zelfs vernietigd. In de jaren negentig, vroeg koning Hassan II hulp aan Franse investeerders en wijnexperts om de Marokkaanse wijn zijn oude glorie terug te brengen. Hij bood aantrekkelijke lange termijn huurcontracten voor de wijngaarden. 

 

Zo trok Marokko het grootste wijnbedrijf van Frankrijk, Castel, naar Marokko. Castel is wereldwijd actief en maakt voornamelijk tafelwijnen. Maar ook namen als Châteauneuf-du-Pape en Château Larrivet Haut Brion vestigden zich in Marokko. Zij ontdekten een enorm natuurlijk potentieel voor Marokkaanse wijnen. Veel zon, genoeg wind, een goede droge lucht en fantastische grond. Wel met noodzaak om te irrigeren. 

 

Nu, in 2020, is Marokko goed voor 25.147.059 liter Marokkaanse wijn per jaar, waarvan ze zelf 21.375.00 liter opdrinken. Even rekenen: dat zijn 38 miljoen flessen wijn per jaar. Er wordt dus best veel wijn gedronken in Marokko! In vergelijking met Nederland is dat overigens niets: wij tikken zo’n 600 miljoen flessen wijn per jaar weg. De groei van de Marokkaanse wijnen lijkt voort te zetten. De zoon van Koning Hassan II, die nu regeert, treed in de voetsporen van zijn vader en bouwt verder aan wat zijn vader begonnen is. 

Marokkaanse wijnen

Marokkaanse wijn: wijnsoorten

Waar worden de Marokkaanse wijnen van gemaakt? Traditioneel worden de rode wijnen gemaakt van Carignan en Cinsault (bijna 40%), en Rhone blends zoals Syrah, Grenache en Mourvedre. Het aandeel Cabernet Sauvignon en Merlot groeit snel, ten koste van de Carignan. Voor wit wordt voornamelijk Clairette Blanc en Muscat gebruikt. Rode wijn is het grootst in Marokko:

  • 77% rode wijn
  • 12,5% grijze wijn 
  • 6,5% rosé
  • 4% wit

De export van Marokkaanse wijnen - tussen 10 en 15% van de productie - komt vooral naar Frankrijk, Nederland en België. Ook worden de Marokkaanse wijnen steeds populairder in de Verenigde Staten, Japan en in China.

Marokkaanse wijn: kwaliteit en etiketten

In Marokko gebruiken ze hetzelfde kwaliteitssysteem als de Fransen. Je kunt dus op het etiket lezen of de wijn aan kwaliteitseisen voldoet. Er zijn 14 AOG’s, (wijn met beschermde oorsprongsbenaming) maar de eisen voor deze wijn zijn nog wel erg vrij te interpreteren. Wel interessant zijn de 2 AOC’s Guerrouane en Beni M’Tir (wijnen met beschermde kwaliteitsaanduiding). Beide AOC’s komen uit Meknes. Opvallend genoeg vonden wij deze wijn wel lekker, maar de lekkerste Marokkaanse wijn kwam voor ons uit Essaouira. Tafelwijn wordt in Marokko ook op het etiket vermeld, met ‘Sais’.

Grote wijnmakers in Marokko

De Marokkaanse wijn wereld is nog niet heel groot. In totaal zijn er zo'n 40 wijnmakers. Een aantal van de grootste zijn: 

  • Domaine Val d’Argan in Essaouira van Châteauneuf-du-Pape eigenaar Charles Mélia.
  • Domaine Volubilia in Meknes van Château Larrivet Haut Brion eigenaren Gérard Gribelin and Philippe Gervoson.
  • Château Roslane van de Marokkaanse Brahim Zniber, gelegen in de appellation Coteaux de l’Atlas. Maakt wijnen van Premier Cru status.
  • Domaine des Ouled Thaleb het oudste wijnhuis van Marokko in Benslimane, Boulaouane.  Bekend van de Tandem wijnen. In 2001 overgenomen door Brahim Zniber.  
  • Groupe Castel, verantwoordelijk voor vele Marokkaanse tafelwijnen, waaronder de veel verkochte Kasbah wijnen. 

Wat is Marokkaanse Vin Gris, ofwel grijze wijn?

Wat is Marokkaanse grijze wijn - Vin Gris

Het klinkt niet heel aantrekkelijk: Vin Gris is letterlijk vertaald grijze wijn. Maar als je hem eenmaal geproefd hebt, denk je daar meteen anders over. Vin Gris is een term voor een zeer lichtroze rosé  wijn, gemaakt van rode druiven. In Marokko vaak van Cinsault. 

 

Wat is dan het verschil tussen rosé wijn en Vin Gris?

Rosé wijn wordt ook licht geperst en maak je ook van rode druiven, maar dan laat je de schillen langer meeweken zodat de wijn meer kleur krijgt. Bij een Vin Gris hebben de schillen maar 1 uur contact met de wijn. Ken je de Blanc de Noir Champagnes? Dit zijn eigenlijk ook Vin Gris. 

 

Vin Gris wordt gemaakt van druiven met een donkere schil en een delicate smaak. Zoals Pinot Noir, Gamay en Cinsault. Vanwege de lichte smaak rijpt deze wijn altijd op RVS. Rijpen op hout zou meteen te overweldigend zijn. 

 

In de meeste landen speelt Vin Gris niet zo’n grote rol, maar in Marokko is deze tot een heuse kunstvorm verheven. Misschien omdat witte wijnen er lastiger te maken zijn? Ik zou het niet durven zeggen, maar lekker zijn deze Marokkaanse wijnen wel!

Tip! Het beste Marokkaanse wijnhuis (ook om te bezoeken!)

De lekkerste wijnen én het leukst om te bezoeken vonden wij Le Domaine du Val d'Argan in Essaouira. Essaouira zelf is een schattig kustdorpje waar veel surfers op af komen vanwege het mooie strand en de goede wind. Zo’n 30 km rijden vanaf het dorpje ligt het wijnhuis Domaine Val d’Argan. Dit wijnhuis is het ‘buiten’ wijnhuis van de bekende Châteauneuf-du-Pape eigenaar Charles Mélia. 

 

Op de wijngaard zelf staan allerlei druiven aangeplant, maar gefocust op druiven die ook in de Rhône vallei groeien:


  • Grenache 
  • Syrah 
  • Mourvedre

Val d’Argan experimenteert op kleine schaal met andere druiven, steeds om te kijken wat het best werkt. Ze verkopen nu ook een ongefilterde Chardonnay, 100% vegan als test. 

 

Er scharrelen wat kippen, er staan ezels en paarden en er lopen kamelen los door de ranken. De naam van de kleine kameel is Caramel. Een prachtig dier met 2 verschillende kleuren ogen, die graag geaaid wil worden. De grote kameel, Goliath, wordt gebruikt voor de oogst en om de wijngaard te verzorgen.

 


Engelse rondleidingen worden verzorgd, maar je moet wel even van te voren bellen. Fantastisch om te zien hoe deze redelijk grote wijngaard toch nog gerund wordt op een vrij traditionele manier en door hele gepassioneerde mensen. De rondleiding neemt je mee naar de wijngaard, de kelders, de fabriek en je loopt ook langs de stallen waar de dieren slapen. Je sluit af in het panorama restaurant, natuurlijk mét een wijnproeverij! Je kunt uit verschillende opties kiezen, ik raad ze allemaal aan : Heerlijk, zo’n Marokkaans wijntje in de zon met uitzicht op de wijngaard en de bergen!

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Marokkaanse wijn om te vermijden

Ja, er is ook zeker Marokkaanse wijn om te vermijden. De wijnbouw in Marokko heeft een moeilijke tijd achter de rug, waarbij hele wijngaarden ruw gerooid werden. Een handjevol wijnliefhebbers en nieuwe Franse aanwas heeft ervoor gezorgd dat wijn weer in opkomst is. Dat neemt niet weg dat er ook nog veel bocht te koop is. Vermijd:

  • Witte wijnen in het algemeen. Er zijn goede, maar dan moet je héél goed zoeken… Als je een witte wijnliefhebber bent, kies dan een Vin Gris. Die zijn eigenlijk allemaal lekker!
  • Kasbah prestige rouge. Goede prijs, overal te koop en iedereen drinkt het: maar niet lekker. Overdreven veel vanille en heel hoog in alcohol. Gewoon niet in balans. De Kasbah Blanc is wel te doen.

De beste Marokkaanse wijn

  • Marokkaanse Vin Gris, of grijze wijn, staat met stip op nummer 1: heerlijk! De Vin Gris van Domaine Val d’Argan is een topper.
  • 100% authentiek Marokkaanse rode wijn: de Tandem wijn van Domaine des Ouled Thaleb.
  • Zowel de wijnen van Domaine Val d’Argan als Guerrouane waren bij ons favoriet!

Wijn bij Marokkaanse gerechten

Lekkere Wijn bij Marokkaanse gerechten

En welke Marokkaanse wijn drink je nu bij welk gerecht? 

  • Tajine met lamsvlees is heerlijk met Ouled Thaleb Signature wijn, beter bekend als Tandem. Deze wijn is gemaakt van Grenache en Cabernet Sauvignon en gerijpt op Franse eikenhouten vaten. 
  • Tajine met kip en limoen is heerlijk met een stevigere rosé. Let bij het kiezen op de kleur. In dit geval, donkerder = beter. Normaal gaat kip heel goed met wit, maar de hoge citrus smaken in de tajines laten de citrus in de wijn verbleken. Op zoek naar een stevige Marokkaanse roséwijn dus!
  • Traditionele couscous eet je met een fruitige en kruidige rode wijn met zachte tannines. Perfect als tegenhanger van de kruidigheid en goed met zacht vlees. Kies voor de Volubilia Classic. 

Lees gezellig verder over andere wijnreizen en wijnevents!

Meer wijnreizen: Chianti streek
Meer wijnreizen: wijnfestival agenda
Meer wijnreizen: Champagne streek


Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

En, ben je geïnteresseerd geraakt in Marokkaanse wijnen? Laat me weten wat je er van vond! 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim

Wijn Wine Wein

 

LinkedIn logo

--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 4
  • #1

    Jan van der Zwan (vrijdag, 20 januari 2023 19:52)

    Graag inschrijven voor wijnbrief

  • #2

    Kim - Wijn Wine Wein (zaterdag, 21 januari 2023 13:26)

    Hoi Jan,

    Leuk dat je je wilt inschrijven voor de nieuwsbrief! Ik zie dat het nog niet gelukt is, en ik voeg je graag toe - maar dan heb ik wel je e-mail nodig :)

    Als je op het dikgedrukte 'Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!' klikt, kun je je email achterlaten.

    Groetjes Kim

  • #3

    Platini guy (vrijdag, 06 oktober 2023 17:12)

    Ontvang graag jouw nieuwsbrief
    Mvg
    Guy

  • #4

    Kim - Wijn Wine Wein (vrijdag, 06 oktober 2023 17:20)

    Hi Platini Guy,

    Leuk dat je je wilt inschrijven voor de nieuwsbrief! Ik voeg je graag toe - maar dan heb ik wel je e-mail nodig :)

    Als je op het dikgedrukte 'Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!' klikt, kun je je email achterlaten.

    Groetjes Kim

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.