Verkenning van het Rhône wijngebied en haar Wijnen
Het Rhône wijngebied is een ware schatkamer aan verschillende stijlen wijn.
Van de majestueuze Châteauneuf-du-Pape tot de verfijnde Viognier. De wijnen die hier worden gemaakt, behoren tot de groten der aarde.
In dit artikel verkennen we de verschillende Rhône wijnen én druiven die dit gebied tot leven brengen.
Rhône Wijngebied in Kaart
De Rhône wijnstreek ligt tussen Vienne en Avignon, en waaiert uit langs de rivier de Rhône en zijrivieren.
Het gebied ligt in het noord-oosten van Frankrijk, en is enorm uitgestrekt. In het zuiden reikt de Rhône tot aan de Languedoc & Provence, en in het noorden tot de Loire en de Beaujolais.
De Rhône, van Vienne naar Avignon is zo'n 200 km+ lang, en heeft 66.402 hectare aan wijngaarden.
Grootse Rhône Wijnen
Het leuke van de Rhône is dat het een lappendeken is van verschillende grondsoorten, waar verschillende druiven het goed op doen.
Daarom zijn er enorm veel wijnen te ontdekken: ieder gebied heeft zijn eigen wijn, wijnbereiding en smaak.
Van de licht kruidige en fruitige Châteauneuf-du-Pape in het zuiden tot de pittige Hermitage en zwoele Côte-Rôtie in het noorden.
Er is zoveel moois te proeven!
Om de verschillende Rhône wijnen te onderscheiden, zijn er 4 kwaliteitsbenamingen:
- De Rhône Cru's
- De Côtes du Rhône Villages
- De Côtes du Rhône
- Vallée du Rhône
Hierbij zijn de Cru's van de hoogste kwaliteit, en de Vallée du Rhône wijnen het meest eenvoudig.
Noord vs Zuid: 2 Gezichten
Het grootste verschil zit tussen het noorden en het zuiden.
Noord-Rhône
In het noorden heb je een meer continentaal klimaat, en vind je veel Syrah (voor rode wijn) en Viognier, Marsanne en Roussanne (voor witte wijn).
Beroemde wijnen: Côte-Rôtie en Hermitage.
Zuid-Rhône
Het zuiden is meer mediterraan, en is geschikt voor een breder scala aan druivenrassen, waaronder Grenache, Syrah, Mourvèdre, en verschillende witte druiven.
Beroemde wijnen: Châteauneuf-du-Pape.
Over het algemeen biedt de noordelijke Rhône complexe wijnen, vaak van één druif. Terwijl de zuidelijke Rhône juist bekend staat om zijn blends (GSM) en uiteenlopende wijnstijlen.
Beide regio's bieden een breed scala aan smaken en aroma's om verliefd op te worden.
In het noorden zijn de Syrah en Viognier druiven koning, en in het zuiden is de Grenache heer en meester.
Druiven uit de Rhône
12 witte druiven
- Bourboulenc
- Clairette
- Grenache Blanc
- Maccabeo
- Marsanne
- Picardan
- Roussanne
- Vermentino (Rolle)
- Viognier
- Muscat
- Picpoul
- Ugni Blanc (Trebbiano)
15 rode druiven
- Calitor
- Carignan
- Cinsault
- Counoise
- Grenache Gris
- Marselan
- Mourvèdre
- Muscardin
- Clairette
- Grenache
- Muscat (rood)
- Picpoul (rood)
- Terret
- Syrah
- Vaccarèse
Verreweg de meeste wijn uit de Rhône is rood: 75%. De meest gebruikte druif? Grenache.
17 Rhône Cru's
Een smaakoverzicht van de Rhône Cru's.
Zuid
- Beaumes des Venise - ook bekend van hun Vin Doux Naturel, van Muscat.
- Cairanne
- Châteauneuf-du-Pape
- Gigondas
- Lirac
- Tavel - bekend van zijn rosé.
- Rasteau - ook bekend van hun Vin Doux Naturel, van Grenache.
- Vacqueyras
- Vinsobres
Noord
- Cornas
- Condrieu
- Château-Grillet
- Côte-Rôtie
- Crozes-Hermitage
- Hermitage
- Saint-Joseph
- Saint Péray
De Smaak van Rhône Wijnen
En hoe smaken de verschillende Rhône wijnen?
De Bubbels
Rhône bubbels heb je in 2 smaken:
- Clairette de Die van Clairette
- Crémant de Die van Clairette, Muscat en Aligoté
Clairette de Die is een fijne, simpele mousserende wijn gemaakt op de méthode Ancestrale. Hierbij wordt er geen suiker toegevoegd voor een tweede vergisting, maar wordt de wijn voordat hij gebotteld wordt kort bevroren. De gisting komt eenmaal in de fles weer op gang en geeft de bubbels. Verwacht lagere alcoholpercentages, een restzoetje, milde zuren en een flinke vrolijkheid.
Crémant de Die wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne, op de méthode traditionelle. Door de Muscat druif lekker fruitig, maar tegelijkertijd kurkdroog. Wals een vrolijk glas Crémant de Die en boterachtige appel- en groene fruitsmaken komen je tegemoet. Een fijne en lichte bubbel met een mooie bleekgouden kleur.
De witte Rhône wijnen
De wereldse witte wijnen uit het noorden, uit bv Condrieu en Saint-Péray, worden gemaakt van Roussanne en Marsanne. Vaak geuren deze wijnen heerlijk naar amandelspijs en anijs, met soms een complexe nootachtigheid.
In het zuiden, bijvoorbeeld in Châteauneuf-du-Pape, worden de witte wijnen gemaakt van oa Grenache Blanc, Clairette, Picpoul en Bourboulenc. Witte Côtes du Rhone mogen daarnaast ook nog van de bloemige Viognier gemaakt worden. Vaak een hele lichte houttoets, en verder geurend naar perzik, gember, peer en witte bloemen.
Rhône Rosé
De Rhône rosé wijnen uit Tavel zijn een begrip in de wijnwereld. Vol en krachtig, met een kenmerkende donkere kleur.
De kleur doet je misschien iets zoeters verwachten, maar deze wijnen zijn juist erg droog. Deze rosé wijnen zijn gedurfder, voller en intenser van smaak en kleur. Verwacht aroma's van grapefruit, cranberry, aardbei, rabarber, rozemarijn en tijm, en nog veel meer.
De Rode Rhône wijnen
In het noorden is het de Syrah die de smaak bepaald, een krachtige, geparfumeerde druif. Herken deze stevigere wijnen aan de verse peperkorrels, viooltjes, het uitbundige fruit van frambozen en bramen, drop. En iets van bosgeur.
Of de ster van de Rhône nu in zijn eentje of nog met 17 andere druiven in de fles zit: In het zuiden geeft de Grenache druif de wijnen hun karakter. Herkenbaar aan z'n flinke alcohol, rood fruit, bessen, en een flinke kruidigheid van o.a tijm.
De Vin Doux Naturels
En dan heb je nog de natuurlijk zoete wijnen, ook wel Vin Doux Naturel. De Rhône maakt er twee:
- Beaumes de Venise, van Muscat à Petits Grains
- Rasteau, van 3 kleuren Grenache
Beiden vol en weelderig zoet van smaak. Beaumes de Venise heeft meer exotisch fruit en bloemen, en Rasteau geurt heerlijk naar chocolade, tabak en rood fruit als framboos en kers.
21 (of 22) Côtes du Rhône Villages
Naast de Algemene AOC Côtes du Rhône, zijn er 21 gemeentes die hun eigen naam aan de AOC mogen toevoegen, vanwege het unieke karakter van de wijnen die er vandaan komen.
Op alfabetische volgorde zijn dit:
- Chusclan
- Gadagne
- Laudun
- Massif d’Uchaux
- Plan de Dieu
- Puyméras
- Roaix
- Rochegude
- Rousset-les-Vignes
- Sablet
- Sainte-Cécile
- Saint-Andéol
- Saint-Gervais
- Saint-Maurice
- Saint-Pantaléon-les-Vignes
- Séguret
- Signargues
- Suze-la-Rousse
- Vaison la Romaine
- Valréas
- Visan
En 1 algemene Côtes du Rhône Villages AOC.
Rhône Wijn Spijs
Zoveel smaken en stijlen wijn, zoveel wijn spijs combinaties!
De rode Rhône wijnen op basis van Grenache zijn heerlijk bij:
- Lamsbout met knoflook, rozemarijn en tijm
- Beef wellington en Châteauneuf du Pape - een klassieke combi!
- Provençaals gevulde groente als aubergine.
De rode Rhône wijnen uit het noorden tillen deze gerechten naar een hoger niveau:
- Gegrild lamsvlees met met kruiden als peper, kruidnagel en munt.
- Lamsvlees met kruiden als knoflook, tijm en rozemarijn.
- Dahl van groene linzen
De witte wijnen van Marsanne en Roussanne zijn heerlijk bij risotto met zeevruchten, de witte Côtes du Rhône maken van elk simpel kip- of visgerecht met boter en knoflook een feest.
Meer Rhône wijn spijs Tips
Beaumes de Venise: Desserts met nectarine, mango en sinaasappel
Rasteau: fenomenaal bij chocoladedesserts met rood fruit
Meer Lezen
Proost op de prachtige Rhône wijnen!
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Reactie schrijven