Wijn kleuren Ontrafelt: Complete Wijn Kleurenkaart

Wijn Kleuren Uitgelegd + Wijn Kleurenkaart

Van welke druif is de wijn die je gaat proeven?

 

Is die Chardonnay die je gaat proeven elegant en licht, of rijk en vol? En heeft die Cabernet Sauvignon rijping gehad? 

 

De kleur vertelt je al veel over wat er in je glas zit. Daarom, een compleet overzicht, met wijn kleurenkaart: Van goudgeel tot diep robijnrood, wijn kleuren ontrafelt.

De eerste stap van wijn proeven: Kijken

Ja, de eerste stap bij het wijn proeven is kijken. Nog voordat je gaat walsen, ruiken of proeven. Gewoon, kijken. 

 

Waarom eerst kijken naar de wijn? Omdat de kleur van wijn je al veel vertelt over de wijn die je gaat drinken.

 Tip: Houd het glas schuin tegen een witte achtergrond zoals een wit A-4. Dan kun je de kleur goed bekijken. Kijk naar de body, en naar de rand. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wat zegt de kleur van wijn?

Laten we beginnen bij het begin: de kleur van een wijn ontstaat door contact met de druivenschillen nadat de druiven zijn geperst. 

 

Even wat snelle achtergrondinfo: als je de druiven zou schillen, en je de wijn nooit in contact zou laten komen met de schil, zou de wijn helemaal geen kleur hebben!

 • De kleur van druiven, zit in de schil. (Veel van de smaak trouwens ook). En elke druif heeft zo zijn eigen kleur, die dat weer doorgeeft aan de wijn.
 • Hoe langer de wijn in contact komt met die schillen, hoe meer druifeigen kenmerken in de wijn en hoe donkerder de wijn.
 • Eikenhouten vaten kleurt wijnen ook donkerder.
 • En de leeftijd van wijn speelt ook een rol: wijn verkleurt namelijk bij het ouderen. Witte wijnen worden steeds een tikkeltje donkerder. Rode wijnen kunnen in hun jonge jaren nog een wat paarsige rand hebben, die langzaam verkleurt naar rood, en dan naar bruin. Die verkleuring spot je het best aan de randen, of zijkant van je wijn. 

Het begrijpen van wijn kleuren kan je helpen bij het kiezen van je wijn. Bijvoorbeeld als je niet van volle, houtgelagerde witte wijnen houdt. 


Wat zegt de kleur van witte wijn?

Kijk eerst naar de geeltint. Is die erg licht, bijna helder, of is het diep en vol, bijna de kleur van stro?

 

Lichte en helderwitte wijnen waar je doorheen kunt kijken, hebben vaak minimaal contact gehad met de druivenschillen en zijn meestal knapperig en verfrissend, zoals limonade op een warme zomerdag. Meestal zijn deze wijnen niet gerijpt in een eiken vat.

 

Als de wijn donkerder en dieper geel is, dan is dit meestal een goed teken dat de wijn op eikenhouten vat heeft gerijpt. Deze zijn zachter van smaak, voller en rijker.

De kleur van witte wijn

 

Lichte witte wijn

Een lichte witte wijn varieert van helder tot lichtgeel-groen. De meesten zijn bedoeld om jong en goed koud van te genieten. Zoals Pinot Grigio, Albarino, Vinho Verde en Muscadet. 

 

Medium volle witte wijn

De meeste witte wijnen vallen in deze categorie, met een lichtgeel-gouden tint. Denk aan Sauvignon Blanc, ongerijpte Chardonnay en Chenin Blanc.

 

Volle witte wijn

Diepgekleurde witte wijnen zijn vaak of gemaakt van een rode druif - Blanc de Noirs - of hebben een extra lange schilweking of houtrijping gehad. Vaak hebben deze wijnen minder zuren, een volle romigheid en vanillearoma's. Denk aan houtgelagerde Chardonnay, Riesling en Viognier.

 

Oude Witte Wijn

Er worden maar weinig witte wijnen gemaakt die langer dan een paar jaar meegaan. Oude witte wijnen verliezen hun glans en worden na verloop van tijd steeds doffer, en verkleuren naar oranje. Bij sommige wijnen - neem oranje wijn, of een Pinot Grigio Ramato - is dat juist wél de bedoeling. Dit zijn wijnen die HEEL erg lekker zijn, en je nog lang kunt bewaren. 


De kleur van een wijn kan je veel vertellen over de wijn die je gaat drinken.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wat zegt de kleur van rode wijn?

Kleuren rode wijn

Lichte rode wijn

Lichte rode wijnen hebben de neiging om een iets transparante kleur te hebben. Kleuren variëren van robijnrood tot helder paars. Denk aan Pinot Noir, Zweigelt en Gamay. 

 

Medium volle rode wijn

Hier vallen de meeste rode wijnen onder, en het scala aan kleuren is enorm: van licht robijnrood, tot kastanjebruin.  Denk aan Garnacha en Sangiovese. 

 

Volle rode wijn

Volle rode wijnen zijn vaak diep gekleurd, vaak duidt dit op hogere tannines. Je weet wel: dat stofje waar je mond zo van samentrekt (denk aan koude thee - theïne). Deze wijnen zijn vol van kleur en ondoorzichtig, zoals Syrah, Malbec, Mourvèdre en Cabernet Sauvignon.

 

Oude Rode Wijn

Wanneer een rode wijn over zijn hoogtepunt heen is, zal deze steeds bruiner worden. Veel wijnen gaan echter 20 jaar of langer mee zonder veel kleurverandering te vertonen. Merlot en Nebbiolo kleuren eerder oranje.


 Syrah, of Shiraz herken je vrij makkelijk aan zijn herkenbare, donkerpaarse kleur.


Wat zegt de kleur van rosé wijn?

Wat zegt de kleur van rose wijn

Rosé wijnen worden gemaakt van gewone rode druiven. De schillen worden kort, of iets langer, in contact gehouden met het sap - wat een licht tot donkerdere rosé gekleurde wijn geeft. 

 

Afhankelijk van de druif en de lengte van de schilweking kan een rosé wijn variëren van licht zalmroze (Pinot Noir) tot diep donker roze (Garnacha).

 

Een Pinot Grigio blush wijn, is gemaakt van een witte druif met een grijsroze schil. Die lange schilweking geeft 'm dat blosje!

 


Nu je een expert bent in het onderzoeken en begrijpen van wijn kleuren, is het tijd om hem je glas rond te laten walsen, te ruiken en te proeven!


Ontdek de wijnproeverij pakketten
Hoe organiseer je zelf een wijnproeverij?
Hoe proef je wijn?

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek. 

 

Ik hoop dat je wijn kleuren nu beter begrijpt, en dat het je helpt bij het (blind) proeven!

 

Wil je een keer zelf aan de slag met wijn proeven? Misschien is een wijnproeverij pakket, incl. alles wat je nodig hebt voor een geslaagde wijnproeverij, wel de uitkomst.

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Han Paquay (woensdag, 30 november 2022 00:47)

  Alles mooi beschreven!
  Heel goed.

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.