18x de beste Wijnhuizen Bourgogne om te bezoeken

In de Bourgogne draait het om genieten, en als je in één van s 'werelds beroemdste wijnregio's bent, wil je natuurlijk ook een wijnproeverij bij de wijnmaker zelf. Maar waar ga je heen? Van groots opgezette wijntours, tot de kleine wijnmaker: Lees onze ervaringen in dit overzicht van onze favoriete wijnhuizen Bourgogne, en kies zelf :)

Overzicht: De leukste wijnhuizen in de Bourgogne

Van noord naar zuid de aanbevelingen voor wijnhuizen in de Bourgogne. Een overzicht vind je onderaan dit artikel. 

Top 3 wijnhuizen Bourgogne

Wijnhuizen Bourgogne, waar naar toe?
Genieten in Beaune, santé!

Onze favoriete wijnhuizen:

 • Marchand-Tawse: fenomenale wijnen, en een wijnproeverij gegeven door een enorm gedreven wijnmaker. Pure passie. 
 • Bouchard Aine & Fils: Direct in Beaune. Erg leuke rondleiding. De wijnproeverij is opgedeeld in verschillende ruimtes, elk gericht op een bepaald zintuig, om je nog bewuster en beter te laten proeven. 
 • Laroche: In het dorpje Chablis, een wijnproeverij vol interessante wijnweetjes, over de wijn en het gebied - die het proeven nog leuker maken. 

300 km lang de beste Chardonnay en Pinot Noir ter wereld proeven... En ze smaken allemaal anders.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wijnhuizen Chablis

Domaine du Colombier

Bourgogne wijnhuizen Chablis: Domaine du Colombier

Ons eerste wijnhuis in de Bourgogne!

 

We hadden niet van te voren geboekt, en werden toch heel warm ontvangen door la grand-mère. Oma sprak geen Engels, maar met gebrekkig Frans en wijzen kon ze ons de eerste wijnen inschenken, en vertellen waar hun wijnen vandaan kwamen. 

 

Daarna werd ze afgelost door de kleindochter, die samen met haar man nu het wijnhuis runt. In perfect Engels gingen we verder, en mochten we de rest van hun wijnen proeven. 

 

Een goed begin van onze wijnreis Bourgogne

Laroche

Wijnhuizen bezoeken Bourgogne - Chablis - Laroche

Dit was één van onze favorieten. Je vindt wijnhuis Laroche in het pittoreske dorpje Chablis. 

 

We proefden verschillende van hun beste wijnen, terwijl onze gastheer ons vermaakte met leuke info over de wijnen. 

 

Zo proefden we een Fourchaume Premier Cru, en vertelde hij dat die naam afgeleid is van de sterke mannen die daar ooit vochten. Fort = sterk, en homme = man. Die Cru wijngaard ligt direct naast l'homme mort... Dode man. 

 

Wil je meer? Vanaf €18,- bezoek je ook het klooster en de kelder, inclusief proeverij. Overnachten en fietstours ook mogelijk. 

 

PS. Laroche kun je proeven in onze premium wijnproeverij pakketten!

Gueguen

Nog zo'n topper in het Chablis dorpje: Gueguen. Wij werden geholpen door twee vrolijke dames, waarvan 1 in de leer was om ook wijnproeverijen te geven. Al met al erg leuk en informatief. 

 

Je betaalt hier wel voor je wijnproeverij, €5pp, en ook voor de wijnen. Andere wijnhuizen in de Chablis trekken vaak de gekochte wijn van de wijnproeverij af, of rekenen niets. Daarmee zijn ze iets duurder, al krijg je wel waar voor je geld. De wijnen zijn dan weer goed betaalbaar. 

 

Tip: boek van te voren (online), dan kun je hier ook terecht voor een wijnproeverij met hapjes en kazen a €15pp. 

William Fèvre

Eén van de betere wijnhuizen, zeker een aanrader om hier wat wijnen te proeven en een flesje mee te nemen: William Fevre. Je vindt het proeflokaal tegenover Guegen. 

 

Een vrolijke, joviale man laat ons vol trots al zijn wijnen proeven (en dat zijn er nogal wat), en vertelt ons kort iets over alle verschillende wijngaarden in de Chablis. 

 

Ook zonder reservering kun je hier terecht. 

Simmonnet Febvre

Nog zo'n topper in Chablis: Simmonet Febvre. Bij toeval ontdekt, en blij dat we nog even gestopt zijn om wat wijnen te proeven. 

      

Op afspraak kun je hier ook een begeleide wijnproeverij in hun kelders reserveren.  

Wijnhuizen Bourgogne bezoeken, Chablis: Simmonet Febvre

Fillon et Fils

wijnhuizen bezoeken bourgogne, irancy

Net als je denkt dat het in de Chablis alleen om Chardonnay draait (wat voor 99% waar is), ontdekten we het dorpje Saint Bris le Vineux. Hier maken ze een wel heel speciale Sauvignon Blanc, met Sur Lie rijping. 

 

Dat is zeker niet gebruikelijk voor een Sauvignon, dus wij wilden die wel proeven! 

 

Al was het nog ochtend, we liepen Domaine Fillon op, en vroegen of we mochten proeven. Natuurlijk! Een oude man trok zo de deuren naar zijn kelders open: wauw. Dat maakte al indruk. 

 

En zijn wijnen nog meer :) Een ervaring rijker- dank je wel Fillon. 

Ferrari

Wijnhuizen Chablis Ferrari, Irancy
Domaine Ferrari in Irancy

Domaine Ferrari? Ja, van origine was deze dame Italiaans. Nu runt ze een wijnhuis in nog zo'n bijzonder dorpje: Irancy. 

 

Irancy is ontzettend mooi, dus alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken, maar er is meer. Want, dit dorpje is ook het enige gebiedje waar ze rode wijn maken, van Pinot Noir. 

 

Ze mogen 10% vrij blenden, en zo zit er soms een witte wijn door de blend, of Cesar: een stevig blauw druifje wat zorgt voor structuur.

 

Als je net als ik meteen nieuwsgierig bent naar zo'n lokaal druifje, ze maken ook een 100% Cesar.  


Waar je in de Chablis eigenlijk overal zonder reservering terecht kunt, wordt dat onder Dijon lastiger. Reserveren is daarom wel handig, ook omdat je dan vaak net iets meer opties hebt. 


Wijnhuizen Nuits-Saint-Georges

Marchand-Tawse

wijnhuizen bourgogne bezoeken - marchand tawse
Wijnhuizen bourgogne tips marchand tawse

Liefde op het eerste gezicht. Echt, ik kan het niet anders omschrijven. Wijnhuis Marchand-Tawse ademt pure passie, en zodra je wijnmaker Pascal Marchand ontmoet, ontploft het. Dan is er geen houden meer aan. 

 

Enthousiast vertelt hij over het wijnmakerschap, en hoe hij zijn wijnen vorm geeft. Hij heeft 2 lijnen, wijn van eigen wijngaarden, en wijn van ingekochte druiven - in de gebieden waar hij geen eigen wijngaard heeft.

 

Leuk wijnweetje: Pascal vertelde ons dat de prijs van die ingekochte druiven pas een jaar later wordt bepaald: bij het vaststellen van de kwaliteit van de wijnen. Dit jaar was het 80% duurder - dus: snel inkopen!  

 

Als een ware wijnkunstenaar laat hij alle invloeden van de verschillende wijngaarden terugkomen in zijn wijn. Iedere wijngaard, zijn eigen smaak. Zijn collectie wijnen is dan ook indrukwekkend. 

 

Wij waren diep onder de indruk van zijn Chassagne-Montrachet Abbaye de Morgeot, en ook zijn Nuits-Saint-Georges... wauw!

 

Heel speciaal om zijn Pinot Noirs naast elkaar te proeven, allemaal verschillend. En leuk om 2017 naast 2020 te zien: 2017 als klassieke, lichtrode Pinot Noir, en 2020 bijna pikzwart. 

De collectie wijnen van Marchand Tawse
De collectie wijnen van Marchand Tawse

Heel speciaal om dezelfde druif, van dezelfde wijnmaker, soms zelfs van het zelfde jaar naast elkaar te proeven, en dan toch zoveel verschil te ervaren. Het enige verschil? De wijngaard - of 'climat' waar de wijn vandaan komt.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Clos de Vougeot

Niet echt een wijnhuis, maar een ommuurde wijngaard met bijbehorend kasteel, te bezoeken als museum. Aardig om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Bourgogne - een bezoek kost €7.50, -

Romanée-Conti

Dit wijnhuis, in Vosne-Romanée, is wereldberoemd en maakt één van de duurste wijnen ter wereld (flesje a €30.000,-.). Je kunt het niet bezoeken, maar wel even een blik werpen op de wijngaarden waar deze gouden druifjes groeien. 

Wijnhuizen Beaune

Bouchard Aine & Fils

Wijnhuizen beaune tip bouchard aine et fils

Nog een van onze favorieten! Direct in Beaune vind je hun wijnhuis, waar ze een 'Tour of the 5 Senses' aanbieden: een begeleide rondleiding en proeverij, waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. 

 

Je proeft 5 wijnen, elk in een andere ruimte, gericht op een ander zintuig. Zo heb je een kamer met wijngeuren, en zelfs een ruimte met verschillende stoffen als zijde en fluweel, om je mondgevoel te omschrijven. 

 

De rondleiding is informatiever dan gemiddeld, en het prikkelen van de zintuigen lukt zeker! De prachtige illustraties aan de wanden, van bv wijn kleuren en geuren, maken het helemaal af. 

 

PS. Bouchard Aine & Fils kun je proeven in onze wijnproeverij pakketten!

Domaine Chanson

Wijnhuizen beaune, domaine chanson

Domaine Chanson ademt grandeur.

 

Ze maken hier ook niet de minste wijnen - alleen Premier Cru en Grand Crus.

 

Zonder reservering kun je terecht voor proeven en kopen, waarbij je natuurlijk uitleg krijgt over de wijnen in je glas. Je proeft de wijnen in een verbouwd proeflokaal, wat vroeger een stal was. 

 

Onze gastheer hielp ons ook met tips en aanbevelingen voor Beaune. 

 

Reserveer je wel van te voren, krijg je ook een rondleiding door het pand en de kelder. 

Château De Pommard

Pommard is één van de betere wijngebieden, en Château De Pommard  is een indrukwekkend wijnhuis. Je kunt van te voren online je wijnproeverij boeken, a €18pp. Een bezoek aan de kelders is nu niet mogelijk, ze zijn aan het renoveren - maar andere leuke opties zijn bijvoorbeeld het helpen in de wijngaard. 

Wijnhuizen Meursault

Chateau de Meursault

wijnhuizen meursault

Statig wijnhuis, en heerlijke wijnen. Je kunt van te voren een tour boeken, ze geven er zo'n 6-8 per dag. Grappig: de eerste persoon die boekt (in een groep van max 12) bepaalt de taal. Van april tm september zijn ze elke dag open.

 

Tours zijn €49 pp, incl rondleiding door de kelders & een wijnproeverij van 8 prestigieuze wijnen, 4 wit, 4 rood.

 

Je kunt ook een individuele tour, of bijpassende hapjes boeken. 

 

Wij hadden niet van te voren geboekt, en liepen de tour mis omdat die volgeboekt was. Toch werden we goed geholpen door een enthousiaste medewerker, en konden we verschillende wijnen proeven. 

Wijnhuizen Pouilly-Fuissé

Domaine des Clausailles

Een klein wijnhuis, in de Pouilly-Fuissé waar je, ook op zondag, en in je gebrekkige Frans toch wijnen kunt proeven en kopen :) Wij werden heel geduldig, en met veel humor geholpen door de heer des huizes. 

Domaine Mathias

Nog zo'n klein wijnhuis, die het wel goed aanpakt: online kun je een ontmoeting met de wijnmaker boeken, inclusief rondleiding van een uur en een proeverij van 5 wijnen. Niet geboekt, en wel in de buurt? Ook op zondag helpen ze je enthousiast in hun shop. 

Château de Chasselas

Een prachtig kasteel, temidden van wijngaarden. Een proeverij, met hapje en tour boek je van te voren voor €12 per persoon. Iets te prijzig voor ons: je kunt hier ook slapen voor €310 per nacht, of een segway tour door de wijngaarden boeken a la €80 per persoon. 

Wijnhuizen Beaujolais

Moulin-à-Vent

Bekend van de iconische molen die boven de wijngaarden uittorent.

 

Tip: elke laatste zaterdag van mei laat dit wijnhuis zijn wijn proeven onder het genot van een hapje en live muziek tijdens Jazz a Moulin-à-Vent. 

Cellier de la Vieille Eglise

Proef verschillende Julienas wijnen in de 'oude kerk', omgetoverd tot eerbetoon aan de Beaujolais wijnen.

 

Aan de bar vertellen de locals je van alles over 'hun' Julienas wijnen, en ze wijzen je vol trots op hun expositie over het gebied, en de bontgekleurde muurschilderingen ter ere van wijngod Bacchus. 

Wijnhuizen Beaujolais, vlakbij Macon
Cellier de la Vieille Eglise

Overzicht wijnhuizen Bourgogne

Nog 1x, de leukste wijnhuizen van de Bourgogne om te bezoeken, van noord naar zuid:

 

Wijnhuizen Chablis

 • Domaine du Colombier
 • Toptip: La Roche
 • Gueguen
 • William Fevre
 • Simmonnet Febvre
 • Fillon et Fils
 • Domaine Ferrari

Wijnhuizen Côtes de Nuits

 • Toptip: Marchand-Tawse
 • Bezoek Clos Vougeot
Tip wijnhuizen Chablis: William Fèvre
Tip wijnhuizen Chablis: William Fèvre

Wijnhuizen Beaune

 • Toptip: Bouchard Aine & Fils
 • Paul Chanson
 • Château De Pommard

Wijnhuizen Meursault

Chateau de Meursault

 

Wijnhuizen Maconnais

 • Domaine des Clausailles
 • Chateau de Chasselas
 • Domaine Mathias

Wijnhuizen Beaujolais

 • Cellier de la Vieille Eglise 
 • Moulin-à-Vent
Wijnhuizen Beaune tips: Bouchard Aine et fils
Tip wijnhuizen Beaune: Bouchard Aine et fils

Meer wijnreizen

1 tips wijnreis elzas
Wijnreis Bourgogne
Meer wijnreizen: Champagne streek

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En zo nu en dan wijnschrijver!

 

En, binnenkort ook op wijnreis naar de Bourgogne? Dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips :) Lees ook mij tips voor jullie wijnreis naar de Bourgogne, vol aanraders over welke steden je niet mag missen, fietsroutes en de mooiste picknick (en zwem!) plekjes. 

 

PS. Op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Danielle Stijntjes (zondag, 25 februari 2024 22:22)

  Goede avond. Van 8 tot 12 mei zijn wij in St Saulge.
  Heeft u nog tips voor een bezoek aan een wijnjhuis in die buurt?
  Graag zou ik wat informatie willen hebben. We zijn met een groep van 12 personen.

  Mijn mail adres is dstijntjes@hotmail.com, alvast vriendelijk bedankt!
  Danielle

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.