Wijnproeverij Thuis in 5 Stappen + Spelregels

Wijnproeverij Thuis: Succes In 5 Stappen. [+Spelregels]

Wijnproeverij thuis: wijnproefspel

Wil je zelf een leuke – nee, fantastische-wijnproeverij thuis organiseren? Maar je weet nog niet zo goed hoe je het aan gaat pakken?

 

In dit artikel lees je hoe: inclusief ideeën en spelregels om er écht een geslaagde avond van te maken. Organiseer een wijnproeverij thuis, zoals ze het op wijnstudies ook doen. 

 

Met dit wijnproefspel strijden er 8 wijnen om de nummer 1 positie. Perfect voor het verbeteren van je wijnproef skills, het ontdekken van mooie wijnen en het hebben van een geweldige wijnproeverij thuis.--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

De wijnwereld is best competitief. Nieuwe landen concurreren met de traditionele wijnwereldlanden, er zijn honderden wijncompetities en ieder jaar komen er weer lijstjes met de beste wijnen: denk aan de prestigieuze Parkerpunten en de Grote Hamersma. Punten worden gegeven in bepaalde categorieën. Dus waarom niet wat gezonde competitie voor je eigen wijnproeverij thuis? 

Wijnproeverij Thuis: Hoe speel je en wat zijn de spelregels?

Het is heel simpel: elke ronde vergelijk je twee wijnen, alleen de winnaar mag door naar de volgende ronde. In de laatste ronde worden de twee topwijnen vergeleken in een laatste (blinde) wijnproeverij. Lees verder hoe je dit uitwerkt tot een geslaagde wijnproeverij.

Wijnproeverij Thuis: Wat heb je nodig?

Wijnproeverij thuis boodschappenlijstje
 • 8 wijnen, met een thema (daarover later meer)
 • 1 hoofdverdeling
 • 1 deelnemerverdeling voor alle aanwezigen (als je niet alle wijn zelf koopt)
 • Papieren zakken of aluminiumfolie
 • Proefglazen
 • Papier en pennen voor notities, stemmen en scores
 • Optioneel: wijnproeverijpakket met alle proeftools

Voorpret: Tips voor Je wijnproeverij thuis vooraf

 • Als je niet zelf alle wijn koopt, kies dan zelf je thema en je hoofdverdeling.
 • Verdeel de wijnen die gekocht moeten worden over de deelnemers.
 • Laat iedereen weten voor welke wijn zij verantwoordelijk zijn (zo weten je deelnemers nooit welke wijnen de anderen hebben gekocht).
 • Kies een prijslimiet: dan betaalt iedereen ongeveer hetzelfde en raakt niemand blut door je wijnproeverij.

Wijnproeverij Thuis Stappenplan

Stap 1: Kies een thema

Het is absoluut mogelijk om dit spel met willekeurige wijnen te spelen. Dat kan zelfs perfect zijn als je wilt spelen met de wijnen die je toch nog in huis hebt. Maar als het gaat om het ontwikkelen van je smaakpapillen, of gewoon om je wijnproeverij dat beetje extra te geven, is het kiezen van een thema voor je wijnproeverij thuis de beste optie.

Warm klimaat versus koel klimaat

Kies warme en koele klimaatvariaties op dezelfde wijn.

Probeer: Franse Sauvignon Blanc versus Nieuw-Zeeland Sauvignon Blanc, Californië Chardonnay versus Chablis, Franse Malbec versus Argentijnse Malbec, Oregon Pinot Noir versus Franse Pinot Noir.

Wijnproeverij thuis thema Oude wereld vs Nieuwe wereld

Regionaal

Het idee is om 4 versies van de Oude Wereld en 4 versies van de Nieuwe Wereld van 1 wijn te kiezen, en die wijnen vervolgens met elkaar te laten strijden tot er 1 winnaar van beide kanten is voor de finale. Dit kan zo specifiek zijn als een land of regio, bijvoorbeeld Tempranillo uit Rioja vs. Tempranillo uit Priorata (beide uit Spanje). Of zo breed als "Nieuwe wereld versus oude wereld".

 

Probeer: Shiraz tegen Syrah, Washington Riesling tegen Duitse Riesling, Oude Wereld Cabernet Sauvignon versus Nieuwe Wereld Cabernet Sauvignon of Nieuwe Wereld

Merlot vs Oude Wereld Merlot, bijvoorbeeld uit Frankrijk.

The Best of the Worst

Niet voor delicate smaakpapillen! Kies uit wijnen die onder een bepaalde prijs moeten liggen. Hoe goedkoper, hoe beter: het beste van het ergste.

 

Probeer: Tankstationwijnen versus supermarktwijnen van de onderste plank, wijnen uit plastic fles of gevacumeerde bag in box wijn. 

Stap 2: Inpakken en Nummeren

Verzamel alle wijnen en zet ze klaar voor de blinde wijnproeverij. Een gebruikelijke methode om dit te doen is ze in aluminiumfolie te verpakken of in een (papieren) zak te doen. Nummer elke wijn duidelijk en voeg de nummers toe aan de fles: wijn # 1 versus wijn # 2, enzovoort.

 

Om te voorkomen dat je de blinde proeverij voor jezelf verpest, pak je alle wijnen in en verander je hun posities totdat je niet meer weet welke welke is.

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Stap 3: Proef en scoor

Wijnproeverij thuis wijnproefspel

Nu zijn we bij het leuke gedeelte: het proeverijgedeelte! Begin in de eerste ronde, door iedereen een voorproefje van wijn # 1 en wijn # 2 te schenken. Volg de 5-stappen wijn proefmethode en noteer wat je proeft. Na goed geproefd te hebben stemt iedereen op zijn favoriet: welke wijn de meeste stemmen krijgt, gaat naar de volgende ronde.

 

Proef en stem op de volgende drie wijnrondes en maak je klaar voor de halve finale (gebruik hiervoor onderstaande afbeelding). Drink en stem!

Stap 4: Kies de winnaar!

Na de halve finale komt het neer op de laatste ronde. Laat de kans hier niet voorbijgaan om er een grote show van te maken. Gooi wat confetti, juich de competitie toe of vraag je meest muzikale vriend voor wat tromgeroffel. Ongemakkelijke halftime shows worden aangemoedigd, maar zijn natuurlijk niet verplicht.

 

Schenk de 2 wijnen die als laatste zijn overgebleven, drink en stem voor de laatste keer. Tel de stemmen op en feliciteer de winnende wijn!

Stap 5: Hoe win je?

Is het alleen de wijn die moet winnen? Als je wat concurrentie wilt toevoegen (of gewoon wat meer pit wilt geven aan je wijnproeverij thuis), raden we een van deze speelstijlen aan:

 • Wie de beste wijn meeneemt, wint! Nodig 8 mensen uit voor je wijnproeverij thuis, waarbij iedereen wijn meeneemt. Wie de wijn meebrengt die de laatste ronde wint, krijgt een soort prijs: het thema van de volgende keer kiezen, een flesje wijn voor mee naar huis, enz.
 • Wie het meest nauwkeurig heeft gestemd, wint! Houd de wijnen bij waar iedereen op heeft gestemd, en wie de wijnwinnaars het vaakst kiest, krijgt de kroon! Dat wil zeggen, als je een kroon gepland had. Anders is elke mooie prijs natuurlijk goed ;) 
 • Sommelier-stijl! Speel het spel zoals normaal, maar laat iedereen proberen te raden welke wijn het is die ze proeven. Nadat de wijnen zijn onthuld, wint degene die het meeste aantal wijnen correct heeft geraden. Eeuwige roem natuurlijk, want wijn heeft deze wijnliefhebber al genoeg gehad ;)

Speeltips voor je Wijnproeverij Thuis

Wijnproeverij thuis speeltips

1. Schenk niet teveel, zeker niet in het begin. Als een wijn wint en blijft winnen, moet je nog genoeg hebben voor de volgende rondes. 


2. Probeer te voorspellen hoeveel wijn je nodig hebt op basis van hoeveel mensen zullen spelen. Als het veel is, wees niet bang om mensen te vragen om een extra fles mee te nemen. En mocht je nu toch teveel over houden, heb je nog wat lekkers om na te borrelen. 


3. Groot evenement? In dit artikel hebben we het wijnproefspel opgezet met 8 wijnen, maar als je er echt een groot evenement van wilt maken, kun je uitbreiden naar een verdeling met  16, 32 of zelfs 64 wijnen. Weet wel: met 64 wijnen kun je wekenlang wijnplezier hebben. Dit is dus een goed idee als je meerdere dagen inplant met je wijnvrienden of wijnclub. 


4. Eet en houd water bij de hand. Zorg er voor dat jij en je gasten zich goed, gehydrateerd en vol voelen. Niets eindigt een wijnproeverij thuis sneller dan gasten die zo dronken zijn dat ze niet kunnen bijhouden in welke ronde ze zijn!

 

5. Voor pro's: vergeet niet te spugen!


Meer over zelf een wijnproeverij thuis geven

Alle wijnproeverij pakketten
Wat kun je verwachten van een wijnproeverij pakket
Hoe organiseer je zelf een wijnproeverij?

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Naast wijnen, heb ik een passie voor reizen, lekker eten, wielrennen en lezen. Ik neem je met Wijn Wine Wein graag mee op wijnreis! 

 

PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.