7 Key Wijn Trends 2024 + Inzichten

DE Wijntrends en Ontwikkelingen van 2024

Ja: de wereldwijde wijnmarkt heeft het zwaar. Er wordt zelfs al gesproken van een crisis, met structurele volumedalingen in volwassen markten, een grote afhankelijkheid van oudere drinkers en uitdagingen door klimaatverandering.

 

Dat klinkt niet goed. Daar worden we niet blij van. Gaat het echt zo slecht? Wij gingen op onderzoek uit!

Wijntrends 2024

Wijnbeurzen en Cijfers

Wat speelde er op de grote wijnbeurzen ProWein en Vinexpo? Op lokale beurzen als Horecava en Wijnprofessional? En, op beurzen als World Bulk Wine Exhbition, waar grote ketens en groothandels hun wijnen in bulk inkopen?

 

En wat zeggen de cijfers?

 

We combineerden onze eigen ervaringen met statistieken van o.a de IWSR. 

 

We gaven onze oren en ogen goed de kost, en vroegen bezoeker en standhouder:

 • Wat speelt er in de wijnwereld?
 • Wat zijn de grootste uitdagingen?
 • Welke wijntrends gaan onze toekomst beïnvloeden?
 • En wat is er volgend jaar verandert? 

In dit artikel een overkoepelend overzicht van de ontwikkelingen. Enne... wees gerust: er zijn nog voldoende kansen!


Dit zijn ze, DE Wijntrends 2024

 1. Shaking things Up!
 2. Premium luxury - behalve voor bubbels
 3. No en Low
 4. Duurzaam = Key
 5. Smaken en stijlen: Rood naar wit
 6. Bubbels are Booming
 7. Rosé Revolutie

Opvallend: o.a. gezien op Horecava: Véél innovaties op het gebied van het 'simpeler' en sneller uitschenken. Horeca personeel trainen? Of wijnautomaten afgemeten hoeveelheden laten serveren, voorzien van de meest basic wijninfo...


Trend 1: Shaking things Up!

wijntrend 2024 shaking things up

Category blurring: It's not just about wine... 

 

Persoonlijk vind ik dit een erg leuke ontwikkeling!

Grenzen vervagen, we drinken graag nog een drankje, maar identificeren onszelf niet meer als 'wijndrinker', 'bierdrinker' of 'cocktaildrinker'.

 

Het maakt niet zoveel uit waar de basis van gefermenteerd is. Nee, we willen gewoon iets lekkers, waarbij de kwaliteit vooropstaat. Of dat nu een speciaal bier, mooie wijn of lekkere cocktail is.

 

Niet alleen de categorieën verdwijnen, wijnmakers worden ook avontuurlijker. Whiskey op een Amarone vat? Kruiden in wijn? Experimenteren met verschillende vaten + fermentatiemethoden? Alles kan. 

 

Deze wijntrend was overal groots aanwezig: zowel op ProWein als op Vinexpo waren er meerdere drukbezochte hallen die zich richten op sterke drank, mixology, craft beers, en andere lekkere drankjes. 

 

Dus: Wijn cocktail anyone?

Trend 2. Premium Luxury

trend 2. premium luxury

Mindful drinking en less but better: we drinken graag bewust, en minder. Als we drinken, drinken we graag beter. 

 

Een mooie beweging, die doorsijpelt in de andere trends. 

 

Opvallend: Jongeren drinken veel minder, maar het is juist de jongere generatie (groep Gen Z en Millenials) die de premium wijn trend drijft.

 

Al stagneert de groei en verkoop van premium wijnen, de middenklasse en bulkwijn klasse leveren meer in. Wat betekent dat de premium klasse aan marktaandeel blijft winnen. 

 

Leuk om te zien: de jongere generatie die wél drinkt, is zekerder over hun wijnkennis dan eerdere generaties. Zo is de groep die zegt geïnteresseerd te zijn in wijn, en vertrouwen te hebben in hun kennis gestegen van 36% naar 60%. (Bron: IWSR, statistieken Duitsland, voor NL geen data). 

Trend 3. No en Low

Wijntrend No en Low

Ja, dat er vraag is naar alcoholvrije wijn, dat merk ik ook. 

 

De consumptie van alcoholvrije wijnen groeit (+7% in 2023). Maar het 0% segment heeft last van een nog negatief imago en een lagere beschikbaarheid. Dan doen laag alcoholische, en sappige en fruitige wijnen het beter. 

 

Het ontbreken van een goed wijnaanbod zonder alcohol heeft mede gezorgd dat sommige consumenten op zoek gaan naar andere categorieën No/Low, zoals bier en RTD's.


Ook veel gezien: Oplossingen voor personeelsuitdagingen. Ready to Drink voor horeca zonder mixology vaardigheden, en digitale sommeliers + andere (op AI gebaseerde) methoden om kennis makkelijk op de POS te serveren. 


Trend 4. Duurzaam = Key

wijntrend 2024 rosé

Hier wordt ik écht blij van: Sustainability zag je overal terug, en duurzaam werken hoorde er op iedere beurs ‘gewoon’ bij.

 

Een paar duidelijke en overkoepelende thema’s:

 • Duurzaam werken in de Wijngaard
 • PIWI’s: schimmelresistente druiven
 • Packaging: lichtere flessen, recylebaar materiaal en nieuwe verpakkingen
 • Herbruikbare flessen
 • Lokaal = duurzaam: Kansen voor Europese + Nederlandse wijnen. Minder risico tijdens verzending, en een lagere carbon footprint dan wereldwijde verzending.

En: combineer dat laatste met de goede druivenoogst van Nederland, België en groots wijnbuurland Duitsland, en je hebt een mooie groeikans voor deze 'lokale' wijnen!


Jarenlang dronken Nederlanders veel 'Nieuwe Wereld' wijnen. Nu zien we juist meer Europese wijn verkoop, met Italië en Spanje als grote winnaars, en een daling in Franse wijn. 


Trend 5. Rood naar Wit

De consumptie rode wijn daalt, wit en rosé stijgt en bubbels zijn razend populair. 

 

Binnen de rode wijnen doen Big en Bold het goed, net als elegant en licht gekoeld. 

De enige rode wijn categorie die licht groeit: Italiaanse rode wijn. 

Trend 6. Bubbels zijn Booming

Mousserende wijn verkoopaantallen 2024

De groei van mousserende wijn wordt gevoed door een veranderende houding. Bubbels zijn niet langer exclusief voor formele evenementen en speciale gelegenheden, maar  worden gezien als een vrolijke drank om ook in ontspannen sfeer van te genieten.

 

Thuis, tijdens een brunch, of in de cocktailcultuur.''  IWSR Drinks Market Analysis Op Vinexpo, Parijs. 

 

Leuk wijnweetje: De categorie bubbels boekt het 21e jaar van zowel waarde- als volumegroei. Tot en met 2032 wordt er een blijvende stijging verwacht van +4,7%. 

 

Opvallend: juist de overall Champagne cijfers daalden met 8% in 2023. Met name in het thuisland zelf bleef de vraag ver achter. Daar kwamen Crémant d'Alsace, blanquette de Limoux en clairette de Die als grote, onverwachte winnaars uit de bus. 

 

Binnen mousserend is er meer aandacht voor goede, maar betaalbare bubbels, de 'next best thing' en de kleine Champagneboer. Met als grote winnaars: Prosecco en Cava.


Dubbel genieten: Rosé bubbels. Onder de mousserende wijnen groeit de rosé variant het hardst, mede door de explosieve groei van Rosé Prosecco's. (Die zijn in 2020 officieel toegelaten tot de DOC.)


Trend 7. Rosé Revolutie

In 5 jaar tijd is de wereldwijde wijnconsumptie gedaald met -2%. Maar: in diezelfde periode is de consumptie van rosé juist gestegen, met 13%!

 

De grootste rosé slurpers? Frankrijk, de VS en Duitsland. 

 

Natuurlijk is de Provence met zijn lichte en elegante rosé variant leidend. Maar mag ik een voorspelling doen? Nu we rosé weer de aandacht geven die het verdiend, gaan alle andere rosé soorten het ook weer goed doen. 

Conclusie

Uitdagingen? Ja, die zijn er.

 

Maar er zijn voldoende mooie trends en ontwikkelingen die een stuk optimistischer beeld schetsen.

 

Deze trends weerspiegelen een veranderende houding ten opzichte van wijn, waarbij liefhebbers meer aandacht besteden aan kwaliteit, duurzaamheid en diversiteit in hun keuzes. 

 

Eén van de mooie ontwikkelingen: Jongeren die wél wijn drinken, laten een hogere affiniteit met wijn zien dan eerdere generaties. Wat weer een gunstige invloed heeft op de ‘less but better’- trend, die ook doorzet.

 

En verder? Veel aandacht voor duurzaamheid, bewust drinken en grensoverschrijdend genieten.

 

Proost, dat klinkt een stuk positiever!

Meer Lezen

Wijn trends op Vinexpo
Wijntrends op Prowein 2024
Wijntrends op WBWE 2023

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek. 

 

En, ik ben heel benieuwd: wat zijn voor jou de meest opwindende wijntrends?

 

Of heb ik een belangrijke wijntrend over het hoofd gezien? Dan hoor ik het graag!

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


Bronnen: 

Eigen waarnemingen op wijnbeurzen: Horecava, Wijnprofessional, WBWE, Vinexpo en ProWein

8 key trends set to shape beverage alcohol in 2024 - IWSR

Statista, Rosé wine consumption share worldwide, by country

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.