Ontwikkelingen en Trends Wijn Wereld op WBWE

Welke wijntrends spelen er in de wijnwereld? Welke druiven worden populair? Heeft de oorlog invloed op de wijnmarkt? En wat merken wij daar van, of gaan we daar van merken? 

Fascinerend: WBWE Wijn Trends

Trends wijn wereld WBWE

Ik mocht 2 dagen naar de WBWE - De World Bulk Wine Exhibition - in Amsterdam. Hier vind je mensen die in grote hoeveelheden Barolo & Chablis verkopen (per pallet), maar ook 'bulk' wijnen uit de rest van de wereld: waarvan het de bedoeling is dat je daar zelf als koper nog iets mee doet, bijvoorbeeld filteren, blenden, laten rijpen op hout of bottelen. Deze wijnen zijn goed voor 34% van de totale wijnmarkt. 

 

Fascinerend om te zien welke ontwikkelingen van invloed zijn op deze wereldspelers, en weer eens goed oefenen met het proeven van duizenden wijnen naast elkaar. 

 

Waar ik me het meest over verbaasde? Hun voorspellingen (zie Verbazingwekkende Wijntrends). 

 

Naast het volgen van lezingen, sprak ik ook met zoveel mogelijk wijnmakers en bezoekers - Waren ze het eens met de trends benoemd in de lezingen? Wat merkten de wijnmakers op de vloer? Welke wijnen en wijnstijlen waren het meest in trek? 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wijn Trends en Ontwikkelingen 2022 - 2023

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, de oorlog heeft ook invloed op de wijnwereld. Dit jaar werd getekend door stijgende brandstof- en vrachtkosten en enkele van de grootste verstoringen in de wereldwijde scheepvaart, wat resulteerde in een slechte betrouwbaarheid en hobbelige aankomsten van zendingen.

 

In 2021 groeide de internationale wijnmarkt nog met +4%, en ondanks dat we nog steeds een mooie groei verwachten, zien we nu ook de eerste tekenen van krimp. De cijfers van juni 2021 tm juni 2022 laten een daling van -0.9% zien op wereldwijde wijnexport: 10.803 miljoen liter voor 36 miljard euro (+11,8%). En niet getreurd - over een periode tm 2032 wordt nog steeds een groei van 5-5,5% verwacht.

 

Toegenomen kosten, hogere prijzen voor grondstoffen en onzekerheid in leveringen leiden tot... Ja, tot wat eigenlijk? 

De trends op WBWE

 1. Duurzaam
 2. De-alcoholized vs 0% Wijn
 3. Kwaliteit en bulk - de 2 uitersten

Wat mij verbaasde, was het geloof in 'the next big thing', de uitersten en de val van zware, houtgelagerde wijnen. 


Wijntrend #1 Duurzaam

Hogere kosten leiden tot geforceerde oplossingen. 

 

Lichtere verpakkingen zijn nu eenmaal goedkoper om te verzenden... Vermenigvuldig dat met miljoenen liters, en je bent opeens een stuk duurzamer. Wat waren veelbesproken thema's?

 • Alternatieve verpakkingen
 • Wijn in blik - Na het proeven moest ik eerlijk toegeven - voor 's zomers, tijdens een picknick of misschien op een wijnfestival, is dit best lekker. En... ja, ik zou dit dan best kopen. 
 • Minder zware flessen, en recyclebare flessen
 • Het bottelen op de eindlocatie. Omdat wijn in bulk verzonden wordt, is het minder zwaar, neemt het minder ruimte in, kost het minder en loop je minder risico op bv breuk tijdens verzending. Nadeel: de beste wijnen moeten volgens de wijnwet gebotteld worden in de regio waar ze vandaan komen. Dit zal dus niet gelden voor de betere wijntjes...
 • Lokaal = duurzaam. Kansen voor wijn uit Duitsland en Frankrijk? Minder risico tijdens verzending, en een lagere carbon footprint dan wereldwijde verzending zou ook kunnen leiden tot een groei van 'lokale' wijnen.

Mousserende alcoholvrije wijnen, ja... Maar de rest? 


Wijntrend #2 De-alcoholized en 0%

trends wijnwereld alcoholvrije wijnproeverij

Ja, dat er vraag is naar alcoholvrije wijn, dat merk ik ook. Helaas heb ik nog geen echt goed aanbod.

 

De-alcoholized wijn versus alcoholvrije wijn

Voor 0,75 cl de-alcoholized wijn heb je 1 liter normale wijn nodig, waarvan je de alcohol verdampt. PS. Da's dus niet zo duurzaam...

 

0% wijn is nooit wijn geweest - en heeft dit probleem dus niet. Hier worden smaakstoffen toegevoegd aan deels gefermenteerd druivensap, waardoor het geen 'echte' wijn is. Hier werd een kans gezien voor de Halal-markt. 

 

Ook na de proeverij van deze wijnen, ben ik nog niet overtuigd. De-alcoholized komt wat mij betreft meer in de buurt dan 0%. 


Opvallend: ik vroeg een groep jongeren (21-23) op de beurs wat zij vonden van de wijn in blik, die ze aan het proeven waren. Zij waren overwegend positief, zelfs de barman onder hen...


Verbazingwekkende Trends

Wat mij verbaasde, was het geloof in 'the next big thing', de uitersten en de val van zware, houtgelagerde wijnen. 

Wijnbeurs WBWE
Het leven draait ook op de beurs door - Argentijnse wijnmakers kijken het WK: Verliezen van Saudi-Arabië. Dit is de 86 e minuut. Sorry mannen...

Wijnverkoop - groei of daling?

Supermarkten in Nederland en België zien hun wijnverkoop de laatste 6 maanden met -15% dalen, vertelt Inge Straetmans. Volgens haar kopen families geen wijn meer, vanwege gestegen kosten. Maar is dat wel zo? 

 

Mijn gevoel zegt dat er ook zeker een groot deel te verklaren is door de groei van wijnverkoop via online kanalen (Hoera- geen zware wijnflessen tillen) en DTC, Direct-to-Consumer verkoop van groothandels en wijnimporteurs.

 

Wat denken jullie?


Grappig: Italiaanse inkoper Mauro Bricolo wordt gevraagd welke wijnlanden het meest interessant worden in 2023. Zijn antwoord? 'Italië, natuurlijk!' Ja... en buiten Italië? 'Nou, als ik echt buiten Italië moet kijken: dan Sicilië...'


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

World Bulk Wine Exhibition lezing

De sterdruiven en wijnen van de toekomst...

Wat worden de druiven van de toekomst? Werd gevraagd tijdens 'What the Buyer wants'... Panelleden Mauro Bricolo, Torbjorn Rolander, Inge Straetmans & Richard Siddle noemden allen Chardonnay en Sauvignon Blanc als blijvend winnende druiven, ook in de toekomst. 

 

Welke druiven dan wel als 'groei' druiven werden aangemerkt? Naast de bekende SB en Char? Cinsault en Pinotage. 

 

The Next Big Thing

Mauro Bricolo: 'Het gaat niet om de lekkerste Champagne, voor de beste prijs, het gaat zelfs niet om de lekkerste Prosecco voor de beste prijs. Nee, ik ga op zoek naar de onbekende mousserende wijn naast Champagne, naast Prosecco - en zet die in de spotlight.'

 

Inge Straetmans: 'Het maakt straks niet meer uit waar je wijn vandaan komt. Kopers willen 'gewoon' een goede witte, rosé of rode wijn, eventueel met nog een druif op het etiket - maar waar die wijn vandaan komt? Dat maakt straks niet meer uit.'

 

Het einde van de zware houtgelagerde wijnen?

Wood chips en zware houtgelagerde wijnen konden ook niet veel goed doen. De consument wilde 'juicy, sappige wijnen'. Het einde van de zware, houtgelagerde Chardonnay en Tempranillo was in zicht, werd er voorspeld.

 

En ook daar trek ik mijn twijfels: de grote trend van houtgelagerde Charonnay wijnen uit Californië is wel voorbij, maar hebben we de tijd van de ChardonNEE beweging niet al gehad? Mooi hout kan in mijn optiek juist wel gewaardeerd worden, is misschien een beetje een guilty pleasure geworden. En een Rioja? Zal die ooit uit de mode raken? 

 

Wat vond de beursvloer?

Wat vonden de bezoekers en wijnmakers van deze ontwikkelingen? Zij:

 • Geloofden minder in Chardonnay en Sauvignon Blanc. 
 • Geloofden ook niet dat er straks een grote vraag is naar 'gewoon' goede wijn, wit, rosé of rood, zonder dat de afkomst of druif van belang is. 
 • Zagen wel een tweestrijd: enerzijds meer vraag naar goedkope wijnen, waar de druif en kwaliteit minder van belang was, en anderzijds een verhoogde vraag naar kwaliteitswijnen, meer kennis en wijnen met een verhaal. 

Ik ben benieuwd: wat vinden jullie?


Eerlijk? Ik hoop dat deze laatste voorspellingen niet uitkomen. 


Wat ik denk? Ik zie dat wijnliefhebbers:

 • Juist op zoek zijn naar meer kennis
 • Meer verschillende wijnen WILLEN proeven
 • Geïnteresseerd zijn in het verhaal achter de wijn en in 'andere' wijnen, zoals natuurwijnen
 • Vaker thuis wijn avonden houden, eventueel inclusief diner of lekkere hapjes. 
 • En ja: wel een mooie prijs-kwaliteit verhouding willen.

Meer lezen

Wijntrends op Prowein 2023
Wijn trends op Vinexpo
Wat is tannine?

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek. 

 

Terugkijkend op de WBWE ben ik vooral onder de indruk van de innovatieve manier van denken onder deze spelers - daar kan (niet alleen) de wijnwereld zeker nog iets van leren! De duurzame oplossingen zouden ook voor verkoop in losse flessen zeker een toegevoegde waarde zijn. (Op de WBWE kun je wijn kopen per pallet). 

 

Ik ga in ieder geval contact houden met enkele van de op de beurs ontmoette wijnprofessionals!

 

Of de voorspellingen uitkomen? We gaan het zien! 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.