Wat is Nebbiolo? Wijn Guide + Infographic

Nebbiolo wijn infographic

De Betoverende wereld van Nebbiolo Wijn

De druif achter de koning der wijnen en de wijn voor koningen: Barolo. 

 

Alles over de Nebbiolo wijn en druif, van smaak tot de verschillende stijlen en wijn + spijs. 

Nebbiolo Wijn & Druif

Niet veel druiven spreken zo tot de verbeelding als Nebbiolo. 

 

Hij wordt vaak geroemd als 's werelds beste rode wijn, en wordt ook wel de Koning der wijnen en de wijn voor Koningen genoemd. Populaire wijnen van deze druif zijn Barolo en Barbaresco. 

 

Nebbiolo rijpt extreem laat. De druiven worden vaak pas laat in oktober geplukt, nadat de herfstmisten (mist = nebbia) de Italiaanse heuvels sieren. 

 

Wijnmakers wereldwijd hebben geprobeerd ook Nebbiolo te gaan telen, met weinig succes. De kieskeurige druif reist niet graag buiten zijn thuisland Piemonte in Noord-Italië. 



Nebbiolo, vernoemd naar de prachtige misten (=nebbia) die de heuvels van de Piemonte wijnregio sieren tijdens de oogst. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Nebbiolo Smaak en Geur

Nebbiolo smaak kenmerken

Rozen en teer, een stevige body en een opvallend lichte kleur, vaak roestig robijnrood. 

 

Herken je dat in je glas? Lucky you, dan ga je waarschijnlijk van een heerlijke Nebbiolo genieten! 

 

Hoewel de meeste wijnen van deze druif stevig van smaak zijn, is de wijn vaak licht van kleur. Typisch met een licht baksteenrode, of roestig randje. Dat laat hem vaak ouder lijken dan hij in het echt is!  

 

Rozen en teer

De wijn is net zo stevig van geur als van smaak, intense geuren van rozen en teer komen je al boven het glas tegemoet. Andere geuren die je in een glas Nebbiolo kunt herkennen: 

  • Kersen
  • Viooltjes
  • Zoethout
  • Chocolade
  • Anijs
  • Rijpe, of zelfs ingedroogde pruimen (pruimentaart)

En, naarmate de wijn rijpt: 

  • Bosgeur
  • Tabak
  • Leer
  • Paddenstoelen
  • Truffel

De Nebbiolo druif geeft wijnen die hoog in zuren zijn, met een medium tot hoog alcoholpercentage, en boven alles hoge tannines.

Terroirvertaler

Net als Pinot Noir vertaalt de Nebbiolo druif het terroir als geen ander. Binnen Piemonte heb je verschillende stijlen Nebbiolo, dankzij de verschillende subregio's en bodems. En dankzij de verschillende manieren van rijping! 


Herken de Nebbiolo wijn aan z'n stevige body in combinatie met zijn opvallende delicate kleur. 


De invloed van rijping en verschillende vaten

2 stijlen Nebbiolo wijnen, de jonge rijpen of Frans eikenhout, de traditionele op botti

Nebbiolo in traditionele stijl rijpt minimaal 38 maanden, de Riserva zelfs minimaal 62 maanden! De wijnen worden gerijpt in grote 'botti'. Neutrale houten vaten, vaak van Slovenisch eiken met een inhoud van enkele duizenden liters. De grotere vaten zorgen dat er geen extra tannines worden toegevoegd aan de al tanninerijke wijn. 

 

 

Voor de moderne, vroegdrinkende internationale stijl wordt de wijn gerijpt in kleine, nieuwe Franse eikenhouten vaten (225 liter).


Piemonte = Aan de voet van de Berg


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Ontdek de verschillende stijlen Nebbiolo wijnen

Piemonte Wijn Kaart
Wijnkaart Piemonte

Alle Barolo is Nebbiolo, maar niet iedere Nebbiolo kan een Barolo zijn. Verschillende regio's, zelfs binnen hetzelfde gebied, geven verschillende stijlen. Proef ze allemaal?

 

Barolo DOCG

De hoge tannines in deze wijnen zijn door de lange rijping ronder geworden, en geven een fluweelzachte structuur. Deze wijnen zijn complex, interessant en waanzinnig lekker!

 

Barbaresco DOCG

Als Barolo, maar iets vrouwelijker. Iets zachter dan Barolo, en al snel minder wrang in z'n jonge jaren, daarom iets eerder op dronk. 

 

Gattinara DOCG

Als Barolo, maar voor slimmeriken. Hier, in de heuvels van Vercelli noemen ze de Nebbiolo druif Spanna. De wijnen zijn robuust, iets zachter en iets vriendelijker geprijsd. 

 

Langhe Nebbiolo DOC

Iedereen is gek Nebbiolo - en ondanks dat Nebbiolo vraagt om minder haast, en langzaam ouderen, drinken we hem steeds jonger. Langhe Nebbiolo is daar een voorbeeld van. Deze wijn biedt rozen, iets fijn fruitigs en toch dat wilde van Nebbiolo. Je zou deze wijn bijna fruitig kunnen noemen ;) 

 

Roero DOCG

Zanderiger dan Langhe. Deze regio staat meer bekend om zijn witte wijnen van Arneis, maar er komen ook mooie Nebbiolo's vandaan! Deze zijn iets lichter en eerder op dronk. 

 

Valtellina Superiore DOCG

Een wijn gemaakt in Lombardije van Chiavennasca, zoals ze de Nebbiolo druif hier noemen. Deze wijnen zijn vol robijnrood, hebben zachte tannines en meer bosvruchten en rood fruit. Sforzato di Valtellina DOCG is een andere Nebbiolo specialiteit van de regio, een wijn van ingedroogde druiven, vergelijkbaar met Amarone.

 

Valle d'Aosta DOC

In Aosta gaat de Nebbiolo onder de alias Picotener door het leven. De wijnen zijn delicaat en intens geparfumeerd, met meer zuren dan tannine. 


Buiten Piemonte vind je top Nebbiolo in Aosta en Lombardije. Probeer eens een Valtellina Superiore DOCG! En, heel verrassend: in Australie. Iets minder wild, evengoed verrukkelijk. 


Nebbiolo vs Barbera

Piemonte staat bekend om zijn wereldberoemde Nebbiolo wijnen, maar Barbera is de meest aangeplante druif in deze regio. Al speelt de Barbera druif eigenlijk altijd 2e viool naast de Nebbiolo, er worden hele mooie wijnen van gemaakt. 

 

De smaak van Barbera gaat van licht en delicaat tot stevig, afhankelijk van terroir, terugsnoei, schilweking en (hout) opvoeding. Typisch zijn deze Italiaanse wijnen diep robijnrood van kleur, met een intense fruitigheid, en soms leuke, lichte tonen van houtrijping. Denk aan cacao, aarde en leer. 

 

Barbera wijnen hebben veel zuren, en weinig tot gemiddeld tannine - heel wat anders dan Nebbiolo dus! 

 

Meer lezen over de Barbera wijn en druif? Bekijk hier de Barbera Wijn guide + Infographic!

De beste gerechten om te combineren met Nebbiolo wijn

Nebbiolo wijn spijs

Wat eten bij Nebbiolo wijn? 

 

'What grows together, goes together' gaat hier zeker op. Klassiekers uit de Piemontese keuken met veel kaas en vlees zijn een mooie combi. Denk aan:

  • Vitello Tonnato (Langhe DOC!)
  • Wildstoofpot
  • Ossobuco
  • Paddenstoelen risotto al Barolo

De tannines binden aan de hoge eiwitten, de zuren snijden dwars door het vet en de rijke smaken van het gerecht temmen de intensiteit van de wijn.

 

Hierbij geldt: hoe jonger de Nebbiolo, hoe meer vet hij kan hebben. Breng op smaak met tijm, rozemarijn, salie, anijs, zoethout of... truffel, en je hebt een gouden combi. Pro tip: combineer met wat je in de wijn ruikt!

 

Meer wijn spijs met Nebbiolo wijnen: 

  • Romige soufflé
  • Romige sauzen van eieren en kaas
  • Pompoen, venkel en paddenstoelen
  • Kalfskoteletten, kalfsbout of kalfsstoof met venkel en aardappelen. 
  • Varkensgebraad met geroosterde groente als pompoen en venkel. 
  • Een klassieker: Fonduta - een lokale specialiteit. = Een intens romige kaasfondue van Fontina kaas en eidooiers uit de Valle d'Aosta. Probeer de 'jonge' wijnen van Nebbiolo, zoals die uit Langhe of Valle d'Aosta. 
  • Nog zo'n klassieke combi: Witte truffel en Nebbiolo, alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Geniet er van op de meest simpele manier: een schaafje over de pasta, in je soufflé of in de Fonduta! 

Ook Proberen

Fan van Nebbiolo wijnen? Ja, ik weet het. Het is lastig een volwaardig alternatief te vinden voor deze druif. Maar toch: 

  • Aanrader: proef eerst eens alle Nebbiolo wijnen naast elkaar! 
  • Freisa
  • Sangiovese, en dan met name de betere Chianti Classico
  • Nerello Mascalese
  • Aglianico

Meer Lezen

Top 25 bekendste wijnen
Alles over Montepulciano wijn en druif
Alles over Barbera wijn en druif

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek. 

 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.