Wijnsoorten: De 25 populairste druivenrassen
Wijn wordt gemaakt van... druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn. Maar welke druif is nu verantwoordelijk voor welke smaak? Alles over de 25 bekendste wijnsoorten en hun bijbehorende smaken.
Welke wijnsoorten zijn er?
Van de 10.000 druivensoorten zijn er 4020 unieke druivensoorten bekend waar wijn van gemaakt wordt.¹ Tel daarbij op dat wijn ook vaak van meerdere druivensoorten wordt gemaakt en je komt op ontelbare mogelijkheden. Toch worden er op 50% van alle wijngaarden wereldwijd maar 33 verschillende soorten druiven geteeld. Daarvan is de meest aangeplante druif de Sultanina. Daar wordt alleen niet heel veel wijn van gemaakt. De meeste eindigen, je raadt het misschien al, als rozijn.
Voor de wijnmakerij zijn er 25 druivensoorten echt interessant. Die 25 druivensoorten hebben allemaal hun eigen, unieke smaak. Daarom hieronder een overzicht van deze druivensoorten en waar je ze aan kunt herkennen.
Wijnsoorten: bekendste witte en rode wijnsoorten
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Witte wijnsoorten van licht tot vol
We kunnen de witte wijnsoorten verder nog indelen van licht tot vol. Klik op de druif en navigeer direct naar de smaakomschrijving van de wijnsoort.
1. Pinot Gris
Wijnsoort die ook wel bekend staat als Pinot Grigio. Het is een lichte, droge wijnsoort die veel voorkomt in Duitsland, Italië en Hongarije. De Duitse Grauburgunder en Franse Pinot Gris is wat voller dan de Italiaanse Pinot Grigio. Herken hem aan een lichte mineraliteit, het lijkt soms wel alsof er een heel fijn bubbeltje in zit. Pinot Gris kan heel vlak zijn, maar ook weelderig met aroma’s van bloemen, bessen en noten.
2. Pinot Blanc
De Pinot Blanc is een lichte wijnsoort die samen met Pinot Gris afstamt van de Chardonnay. Hij wordt vooral geteeld in Duitsland en Noord-Italië. Een Pinot Blanc is vaak iets voller dan een Pinot Gris en heeft aroma’s van niet te rijp fruit, als peer, lychee en appel. Verder herken je hem aan aroma’s als boterbabbelaar en amandelen.
3. Grüner Veltliner
Een lichte, spannende droge wijnsoort uit Oostenrijk met veel zuren en best wat pit. De wijn is sappig en herken je aan zijn zuren en kruidigheid. Het lijkt vaak ook wel of deze wijn een licht bubbeltje heeft. Aroma’s die deze wijn kenmerken zijn peper en bessen.
Alles over Gruner Veltliner wijn en druif.
4. Riesling
Een zeer aromatische wijnsoort uit Duitsland die wijnen oplevert van droog tot zeer zoet. Het is een lichte wijn met aroma’s van limoen, groene appel en jasmijn. Het aroma waar de Riesling om bekend staat is echter petrol. Dit aroma tovert een lach op het gezicht van menig Riesling fan.
5. Sauvignon Blanc
Een zeer populaire en onvergetelijke witte wijn die bekend staat om zijn intense aroma’s en hoge zuren. Deze wijnsoort heeft in koude klimaten aroma’s van groene appels, grapefruit, buxus, kruisbessen en gemaaid gras. In warme klimaten openen de aroma’s zich verder en ruik je tropisch fruit en passievrucht.
Een opvallend wijnaroma dat veel gebruikt wordt in het omschrijven van Sauvignon Blanc is kattenpis.
Volgende keer toch op zoek naar die kat en de buxus in je glas?
6. Verdejo
Een fijne, lichte wijnsoort uit voornamelijk de Rueda, Spanje. Een zacht frisse wijn met aroma’s van limoen, meloen, bleekselderij, grapefruit en witte perzik.
7. Chenin Blanc
Cheninc Blanc is een verfrissende zachte wijnsoort die we kennen uit de Loire, Frankrijk en Zuid-Afrika. Hier wordt de wijn ook wel Steen genoemd. De wijn heeft een licht tot medium body en kan je herkennen aan aroma’s als bloemen, honing, noten, peer en kiwi.
8. Airén
De meest aangeplante witte wijnsoort, voornamelijk in Spanje. Verassend, want lang niet iedereen kent deze druif. Misschien komt dat omdat de meeste Airén druiven gebruikt worden voor brandy. De Airén druiven die wel in wijn terecht komen, zitten vaak in een blend met Viura, Verdejo en Sauvignon Blanc. Airén wijnen hebben een medium body en aroma’s van appel, ananas, banaan, grapefruit en rozen.
9. Trebbiano
De meest aangeplante druif in Italië, ook wel Ugni Blanc genoemd wordt. Een stevige, droge witte wijn met een fruitige geur van citrus, noten, appel en groene kruiden.
Alles over... Trebbiano Wijn Guide + Infographic
10. Gewürztraminer
Een ongewone, aromatische wijnsoort uit Duitsland. De wijn heeft een medium body, is laag in zuren en heeft intense aroma’s van gember, lychees, bloemen en mandarijn.
11. Viognier
Een rijke, droge, witte wijnsoort die snel aan populariteit aan het groeien is. Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar groeit nu ook veel in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Viognier wijnen hebben een medium body en zijn te herkennen aan aroma’s als bloemen, abrikoos en perzik. Ze worden ook wel eens opgevoed op hout, waarna ze iets rokerigs kunnen hebben.
12. Chardonnay
Misschien wel de meest bekende witte wijnsoort. Chardonnay druiven worden over de hele wereld aangeplant en laten zich gemakkelijk vinifiëren. Een Chardonnay kan dan ook licht en fris zijn, maar ook vol, romig en houtgerijpt. Typische Chardonnay aroma’s zijn perzik, tropisch fruit, citrusvruchten, boter, toast en ananas.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Rode wijnsoorten van licht naar donker
We kunnen de rode wijnsoorten verder nog indelen van licht tot donker. Klik op de druif en navigeer direct naar de smaakomschrijving van de wijnsoort.
1. Pinot Noir
Heel herkenbaar aan zijn lichte kleur. Pinot Noir is heel populair, en kan je terugvinden in rode, witte, rosé en mousserende wijn. Pinot Noir als rode wijn kan een beetje boers ruiken, maar is vaak heel verfijnd. De wijn heeft veel rood fruit en wat kruidigheid. Denk aan rode bessen, aardbeien en viooltjes. Pinot Noit wordt vaak gerijpt op Franse eikenhouten vaten, die de wijn fluweelzachte vanille geuren meegeven.
2. Gamay
Lichte, fruitige wijnsoort met een lichte tot medium body. De wijn heeft vaak wat aards en kan je herkennen aan zijn lichte kleur. Typische Gamay aroma’s zijn aarde, frambozen, viooltjes, kersen, aardbeien en sappig fruit.
3. Grenache
Ook wel Garnacha genoemd. De druif komt veel voor in Frankrijk en Spanje, maar is het meest bekend als de druif die de bekende Châteauneuf du Pape zijn smaak geeft. De druif geeft vaak medium tot full body wijnen met een hoog alcoholpercentage. Herken de wijnsoort aan geuren als bramen, peper, kersen, leer, aardbeien, pruimen en gedroogde kruiden.
Alles over Grenache wijn en druif.
Een fruitige, maar stoere wijnsoort, geliefd vanwege zijn zachte rode fruit en rokerige exotische kruiden. Oorspronkelijk komt deze druif uit Kroatië, maar je vindt hem tegenwoordig ook in Italië en Californië. Zinfandel heeft aroma’s als bramen, bessen en peper, gedroogde perzik, kaneel en tabak.
5. Merlot
Merlot, wie kent hem niet? Deze wijnsoort is bekend als 1 van de druiven in de wereldberoemde Bordeaux blends, die tegenwoordig voornamelijk uit Cabernet Sauvignon bestaan. Merlot heeft een medium tot volle body, zachte tannines en veel fruit. Karakteristieke Merlot aroma’s zijn kersen, bessen, pruimen, chocola, laurierblad en vanille in geval van houtrijping.
6. Carménère
Een zwaar ondergewaardeerde wijnsoort, behalve in Chili. Daar is de Carménère uitgeroepen tot nationale druif. Carménère geeft zachte wijnen, met medium tannine, zuren en body. Herken de wijnsoort aan zijn intense kleur en de aroma’s als paprika, peper, frambozen, pruimen en vaak vanille. Carménère heeft een stevige, volle afdronk.
7. Sangiovese
De trots uit Toscane en de ster achter de bekende Chianti wijnen. Sangiovese is de meest aangeplante blauwe wijndruif in Italië. De druif geeft stevige wijnen met redelijk wat tannine en zuren. Herken Sangiovese aan zwarte bessen, bramen, oregano, koffie en bosbessen.
8. Nebbiolo
De koning onder de Italiaanse druivensoorten. Nebbiolo is de druif waar de wereldberoemde Barolo wijnen van gemaakt worden, die bekend staan als ‘de koning der wijnen en de wijn der koningen’. Het is een moeilijke druif die eigenlijk alleen in Noord-Italië groeit. De druif is vernoemd naar ‘Nebbia’, de mist die s’ochtends altijd neerdaalt in de dalen rondom Piemonte waar de druif groeit. Piemonte betekent overigens ‘aan de voet van de berg’. De Nebbiolo geeft warme en complexe wijnen met aroma’s van pruimen, chocolade, paddenstoelen, leer en anijs.
9. Tempranillo
Spanje's bekendste wijnsoort, groot gemaakt in de Rioja. Tempranillo wijnen worden vaak jaren houtgelagerd. Het zijn zachte, maar vrije stevige wijnen. Herken de wijnsoort aan tabak, gedroogde vijgen, ceder, dille, kersen, aardbeien, rozijnen en veel tannine.
10. Cabernet Sauvignon
S ’werelds meest aangeplante wijnsoort. Cabernet Sauvignon is een kruising tussen de Cabernet Franc en de witte Sauvignon Blanc. Verrassend genoeg resulteert deze kruising in vrij donkere, volle rode wijn.
Cabernet Sauvignon is vrij stevig met krachtige aroma’s. De meest herkenbare zwarte bessen en cassis. Daarnaast peper, tabak, hout, vanille en kersen.
11. Pinotage
Pinotage is een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault, ook wel Hermitage genoemd. Ook deze druif kwam verrassend donker en 3x zo stoer uit de kruising. Pinotage kan je herkennen aan zijn diepdonkere kleur, volle wijnen en hoge zuren. Typische aroma’s voor deze wijnsoort zijn: kersen, bramen, vijgen, munt, tabak, kruidnagel, kaneel en peper.
12. Shiraz
Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar nu de meest aangeplante druif in Australië. Shiraz of Syrah, is een volle, krachtige en kruidige wijnsoort. In Shiraz herken je veel specerijen, bramen, peper en zwarte bessen.
13. Malbec
Malbec is de absolute trots van Argentinië. In Frankrijk noemen ze deze druif ‘Côt’. De wijnen zijn bekend vanwege de warme fruitsmaken en chocolade in de afdronk. De Malbec geeft volle, stevige, maar fluweelzachte wijnen na houtrijping. Deze soort wijn herken je aan de donkere kleur van de wijn en zijn aroma’s van rijp rood fruit, tabak, chocolade, vanille en bramen.
Invloeden op wijnsoorten en smaak
Voor witte én rode wijnsoorten geldt dat wanneer zij in een warm klimaat groeien, ze een warmere en rijkere wijn geven. Door de warmte worden de druiven zoeter, bevatten ze meer suiker en minder zuren. De wijn wordt daarom zoeter en heeft vaak ook meer alcohol. Het klimaat heeft ook een grote invloed op de geur en smaak.
Een Chardonnay uit een koud klimaat bevat aroma’s als zure appel, limoen en meloen. Diezelfde Chardonnay uit een warm klimaat neigt naar rijper, voller en exotischer fruit, zoals ananas en gele appel. Een jonge Cabernet Sauvignon uit een koud klimaat herken je aan groene paprika en in warme klimaten aan rode paprika.
Ben je helemaal klaar om te beginnen met proeven? Kijk dan eens bij onze proefpakketten of bij de mogelijkheden voor een wijnproeverij bij jou thuis.
Meer Lezen?
Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein.
Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Naast wijnen, heb ik een passie voor reizen, lekker eten, wielrennen en lezen. Ik neem je met Wijn Wine Wein graag mee op wijnreis!
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Heidi Vanherle (zaterdag, 23 november 2024 17:16)
Ik volg nu voor het derde jaar wijnles en uw site zorgt ervoor dat ik het beter begrijp. Waarvoor dank.
Heidi
Smedts Louis (zondag, 31 maart 2024 10:49)
Kim
Ik ben gehackt met mijn Facebook en weet niet wanneer ik er terug in geraak
Dus ik ontvang niets meer.
Smedts.louis@skynet.be
louissmedts@gmail.com
Peter Derks (woensdag, 20 september 2023 17:08)
pjamderks@outlook.com
Gertrud Gindorf / gertrudgindorf@gmail.com (maandag, 28 augustus 2023 05:54)
Graag ontvang ik de nieuwsbrief
Filip Blanckaert (donderdag, 17 augustus 2023 11:05)
Beste, de teksten over de verschillende druivensoorten. Is die tekst aankoopbaar in boekvorm of in pdf ? Of heeft u een ppt over deze druivensoorten groetjes Filip
Louis Smedts (donderdag, 03 augustus 2023 13:02)
Kim
Ik ben nog steeds op wacht naar het verschijnen van je uitgave
Trouwe volger
Hopelijk september?
Grt Louis
Louis Smedts (woensdag, 05 april 2023 20:05)
Ik vind het steeds schitterend om die details te lezenIs van de wijnsoorten Is dat nog niet verkrijgbaar
Johan Kijff (zaterdag, 28 januari 2023 01:32)
Gewoon een liefhebber �
Harry Mengerink (vrijdag, 04 november 2022 07:19)
Ziet er allemaal zeer professioneel en overzichtelijk uit. Wij gaan volgend jaar een reis maken door Frankrijk ,Spanje en Portugal. Wellicht een goede info betreffende wijn en spijs tocht die wij gaan maken.
Kim (donderdag, 26 mei 2022 16:59)
Hi John,
Heerlijk! Niets mis met een mooie Valdepenas :)
In Spanje zijn ze gelukkig niet zo'n fan van zoete wijnen. Wel kunnen tafelwijnen 'vino de mesa' iets zoeter zijn.
Vanaf IGP classificatie zijn ze eigenlijk allemaal droog. Kijk naar termen als IGP, VDT, DO, DOC, VP of DO Pago en DOP - - > allemaal droog. Tip: witte Rioja!
Je hebt natuurlijk wel Sherry's, die herken je vrij makkelijk aan de fles en aan termen als Sherry, Manzanilla en PX. Maar daar doelde je niet op toch?
John Bezemer (dinsdag, 24 mei 2022 21:11)
sorry, Kim uiteraard
John Bezemer (dinsdag, 24 mei 2022 21:08)
Beste Etienne,
Wij zijn (vooral ik) echte liefhebbers van de rode rioja, ruedo en valdepenas wijnen, echter de laatste tijd proberen wij ook wat meer te weten te komen over de witte wijnen uit deze gebieden waarbij wij aanlopen tegen het probleem dat wij niet weten wat droog is en en wat niet, ik moet niks hebben van zoete wijnen; is er een aanduiding op het etiket van deze spaanse wijnen welke droog is? ik heb het nog niet kunnen vinden.
mvg John
Kim - Wijn Wine Wein (zondag, 26 december 2021 21:10)
Beste Etienne,
Er zijn gelukkig vervelendere discussies om te hebben :) Ik zou bij kalkoen icm aardse en nootachtige smaken als kastanje en pistache gaan voor een Pinot Noir of Dolcetto.
Hier vind je nog meer inspiratie: https://www.wijnwinewein.nl/overzicht-wijn-en-spijs/
Hopelijk komen jij en je vrouw eruit! �
Etienne Velders (donderdag, 23 december 2021 17:20)
Dag Kim,
Ik zit met een dilemma. Mijn vrouw en ik hebben een discussie wat betreft welke wijn er best
past bij gevulde kalkoen met kastanje en pistachenoten. Zij denkt aan een rode en ikzelf witte.
Wat zou u preferen en welke druifsoort?
Lieve groet, Etienne
Kim - Wijn Wine Wein (dinsdag, 06 oktober 2020 15:30)
Joy
Graag gedaan, succes bij je sollicitatie.
Mocht je verder nog vragen hebben laat maar weten er komen meer blogs aan.
Groetjes Kim
Joy Ketel (dinsdag, 06 oktober 2020 09:47)
Heb even snel over je blog artikelen gelezen! Top hoor! ik neem het mee als voorbereiding voor mijn sollicitatie bij een chique wijnbar. Heel dankbaar dat je deze informatie zo publiceert!
Monique (dinsdag, 14 januari 2020 15:44)
Buongiorno, ook ik woon in Italie en studeer voor sommerlier, erg leerzaam duidelijk en overzichtelijk deze site, heb nl best moeite om alles in het Italiaans te begrijpen, deze site is beknopt en duidelijker voor mij zodat ik het beter kan onthouden! Het is een stevige cursus van 3 livelli maar wel de moeite waard, ik rond bijna het 2e nivo af!!! Groetjes uit Italia - Monique
Kim - Wijn Wine Wein (maandag, 15 juli 2019 09:59)
Dank je wel Antoon!
Sagrantino, krachtig Umbrisch rood. Dat kan inderdaad erg lekker zijn! Het zou trouwens zo maar kunnen dat dit je ook helpt: https://www.wijnwinewein.nl/101-wijntermen-uitgelegd/#Viscositeit
Giomici PG, betekent dat dat je in het kasteel woont, tussen de wijnvelden? Wat een droom :)
Antoon (zaterdag, 13 juli 2019 21:14)
Een heel leerzaam artikel. Ik woon in Italie bij Giomici PG en betrek de rode wijn van de plaatselijke boer die er zijn hobby van heeft gemaak. Hij heeft Sagrantino Montefalco druiven geplant. Het hele wijnproces is traditioneel en wordt ter plaatse op bestelling gebotteld. Ik ben geen wijnkenner maar de wijn is voortreffelijk, niet wrang of zuur en staat niet in verhouding met de supermarktwijnen. Omdat de wijn enigszins aan het glas hangt en wilde weten wat dit betekent ging ik op zoek en vond dit artikel, zoals gezegd, zeer leerzaam.