Regent wijn & druif Regeert in Rood
Deze druif was ooit de meest aangeplante rode druif van Nederland, en geeft wijnen die bijna mediterraan aandoen.
Alles over de Regent wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!
Regent: Pioniersdruif uit Duitsland
Het leek hopeloos: ziektes rukten op, en hele wijngaarden gingen ten onder aan schimmels als meeldauw. Bestrijdingsmiddelen werkten niet goed, niet meer, of er was te veel van nodig.
Hoe konden wijnmakers dan toch mooie wijndruiven kweken? Het liefst zónder die bestrijdingsmiddelen te gebruiken?
Nou, bijvoorbeeld door druiven te kruisen. Op zo'n manier dat de nieuwe druif de gunstige (schimmelresistente) eigenschappen van de voorgaande druiven overnam, en de slechte eigenschappen natuurlijk niet.
Regent is een vrije nieuwe druif, een zogenaamde PIWI.
Een kunstmatige kruising van meerdere druiven, met als doel een schimmelresistent ras te creëren.
Regent was één van de eerste succesvolle kruisingen, de pionier onder de wijnstokveredelingen.
Deze rode wijndruif is een kruising van Diana (heel opvallend: een witte wijndruif, en een kruising van Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin.
De hybride druif werd in 1967 gekruist door Dr. Gerhardt Alleweldt aan het Geilweilerhof Instituut in Siebeldingen/Pfalz (Duitsland).
Regent Wijn: Smaak
Regent heeft een hoog gehalte aan anthocyanen, tot wel 300 mg/l. Dat geeft kleurrijke, volle rode wijnen. Vaak met flinke, maar fluweelzachte tannines, milde zuren en flink wat alcohol. Z'n krachtige en toch soepele body geeft een mediterraan tintje, en doet denken aan wijnen uit warmere oorden.
Primaire geuren
- Kersen!
- Bessen
- Pruim
Aangevuld met aroma's als koffie, peper en vanille van eventuele houtrijping.
Waar groeit de Regent Druif nu?
Regent is met +/- 2000 hectare wereldwijd een zeldzame wijndruif.
Veruit de meeste van deze druifjes vind je in Duitsland, gevolgd door Zwitserland en de UK.
Regent druif in Nederland
De Duitse Regent druif was even heel populair als rode wijndruif voor Nederland. Begin deze eeuw was het zelfs de meest aangeplante rode druif in ons kikkerlandje!
De druif is ontwikkeld om goed tegen schimmels te kunnen, maar bleek vooral goed bestand tegen vorst. Helaas bleek onze Duitser toch té gevoelig voor botrytis. In combinatie met de Suzuki fruitvlieg, die nu onze wijngaarden teistert (en schimmels als botrytis verspreidt en verergert) lijkt de toekomst van Regent minder rooskleurig.
Regent Wijn en Diamant
Wijnweetje: De naam is afgeleid van de beroemde Regent diamant (140,5 karaat). Deze schitterde op de kroon van koning Lodewijk XV bij zijn kroning in 1722, en werd later vaak gedragen door Marie-Antoinette.
Tijdens de Franse Revolutie, in 1792, werd de diamant gestolen. Een jaar later werd hij weer gevonden, maar meteen verpand om de oorlogsvoering te kunnen betalen. Keizer Napoleon Bonaparte kocht hem terug, en gebruikte hem om zijn zwaardknop mee op te fleuren.
En nu? Is het één van de topstukken van het Louvre.
Regent Wijn en Spijs
De structuur van de volle Regent wijn maakt hem onder andere een mooie combinatie met:
- Oude kazen
- Beef Wellington
- Stoofvlees
- Chili
- Charcuterie
- Paddenstoelen
- Tomatensauzen
Probeer Ook
Regent was ook een kruisingspartner van de drie nieuwe rassen Calandro, Julius en Reberger, leuk om deze eens te vergelijken!
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven