Vin Doux Naturel: zoete verrassing uit Zuid-Frankrijk
Vin Doux Naturel, zeker de moeite waard om te ontdekken! Deze heerlijke wijn uit de Languedoc-Roussillon is bekend om zijn rijke smaken en aroma's.
Wat is Vin Doux Naturel?
Vin Doux Naturel is een zoete (dessert) wijn die wordt gemaakt door een beetje alcohol toe te voegen tijdens het gistingsproces.
De gisting stopt, omdat de meeste gisten dood gaan bij een alcoholpercentage van zo'n 13-15%. Omdat niet alle suikers zijn omgezet in alcohol, blijft er een hoog suikergehalte over, wat resulteert in een zoete smaak.
De term 'Vin Doux Naturel' betekent letterlijk 'natuurlijk zoete wijn'. Deze benaming geeft aan dat er geen suikers of andere zoetstoffen aan de wijn zijn toegevoegd om de zoetheid te bereiken.
Heerlijk als dessert op zich, of bij zoete gerechten, noten en kaas...
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Hoe wordt Vin Doux Naturel Gemaakt?
Vin Doux Naturel wordt gemaakt van witte, en blauwe druivensoorten. De meest gebruikte zijn:
- Grenache Noir
- Muscat à petit grains
- Muscat d'Alexandrie
- Grenache gris
- Grenache blanc
- Macabeu
- Malvoisie
Even terug naar de basis: druiven fermenteren van nature zonder de toevoeging van suikers, zuren, water of andere stoffen. Het gist in druiven zorgt dat suikers worden omgezet in alcohol. Et voilà: daar is je wijn!
Bij een VDN wordt wat alcohol toegevoegd, voordat de gisten alle suikers hebben 'opgegeten' en omgezet. Er blijft suiker over, waardoor je een heerlijk zoete dessertwijn overhoudt.
Vin Doux Naturel vs Versterkte wijn
VDN's zijn dus versterkte wijnen, net als Port. Toch is er wel een duidelijk verschil:
- VDN's worden versterkt met een wijnalcohol van 95%
- Port wordt versterkt met een wijnalcohol van 77%
- Toch zijn VDN's uiteindelijk minder sterk, doordat er maar 5-10% van de wijnalcohol wordt toegevoegd, ten opzichte van 20% bij Port.
Regels VDN
- De opbrengst is gelimiteerd tot 28 à 30 hectoliter per hectare.
- Het druivensap moet minimaal 252 gram suiker per liter bevatten.
- Bij of na de gisting wordt met alcohol verrijkt (mutage).
- Er mag maar 5% tot 10% alcohol worden toegevoegd. Het uiteindelijke alcoholgehalte mag liggen tussen 15 en 21,5%.
Wanneer de wijnmaker de alcohol toevoegt, in welk stadia van vergisting, bepaalt hoe zoet de vin doux naturel uiteindelijk wordt.
En dan.. de rijping. Reductief vs Oxidatief
Reductief = geen zuurstof, oxidatief = wel zuurstof.
Jonge, fruitige VDN's zoals Muscat de Rivesaltes, worden reductief opgevoed, in RVS tanks, waarbij zuurstof wordt uitgesloten.
Sommige VDN's worden oxidatief opgevoed, waarbij de wijn deels wordt blootgesteld aan zuurstof.
In glazen flessen in de zon, (bonbonnes) of in houten vaten (soms tot wel 20 jaar!). Deze wijnen herken je aan de term 'rancio' op de fles. Vaak worden deze wijnen ook nog blootgesteld aan hoge temperaturen, en zonlicht.
Dat kost wat tijd en moeite, maar dan heb je ook wat: een heerlijke wijn met bijzondere aroma’s als geroosterde noten, karamel, koffie en cacao.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Vin Doux Naturel Smaken en Soorten
Een paar bekende Vins Doux Naturels zijn Maury, Rivesaltes en (mijn persoonlijke favoriet) Banyuls.
Er zijn nog veel meer VDN's, ook buiten Frankrijk. Zoals:
- Moscatel de Sebutal, uit Portugal
- Malaga, gemaakt van Moscatel en PX, vernoemd naar de stad Malaga, uit Spanje
- Muscat de Samos uit Griekenland
- En Marsala, uit Italië
Smaakoverzichtje VDN's
Banyuls
Banyuls. Gevaarlijk lekker, bekend van zijn chocoladegeur. Daarnaast geurt deze chocoladewijn naar vijg, rode vruchten, gebrande koffie, tabak, kruiden, noten en bloemen.
Deze godendrank wordt voornamelijk gemaakt van Grenache (minimaal 50%).
Maury
Gemaakt van zowel witte als blauwe druiven. De oranje (jonge) tot roodbruine (oude) wijnen hebben aroma's van cacao, gebrande koffie en sappig, rijp fruit.
Rivesaltes
De grootste AOC voor Vins Doux Naturels. Deze wijnen worden gemaakt van alle VDN druiven. Soms met zelfs wat syrah, listan en carignan, en zijn er in een hele waaier aan smaken.
Muscat de Rivesaltes
Muscat VDN's worden van 2 druiven gemaakt: muscat à petit grains en muscat d'alexandrie.
Ze zijn bleek goudgeel van kleur, en geuren naar exotisch fruit, perzik, citroen, muskaat en munt. Na jaren rijping kleuren de wijnen amber en ontwikkelen ze geuren van honing en gekonfijte abrikozen.
Muscat de Rivesaltes is de grootste. Meer Muscat VDN's:
- Muscat de Frontignan
- Muscat de Saint Jean de Minervois
- Muscat de Lunel
- Muscat de Mireval
Rasteau
Een VDN uit de Zuid-Rhône, gemaakt van grenache noir, gris, en blanc. De meeste Rasteau's zijn rancio's en geuren heerlijk naar chocolade, tabak en rood fruit als framboos en kers.
Beaumes des Venises
Een witte VDN uit de Zuid-Rhône, gemaakt van 100% muscat à petit grains. Prachtige goudkleurige wijnen met een roze zweem. Intens aromatisch, met een parfum van bloemen en citrusvruchten, en wat exotische hints als lychee.
Het VDN wijnetiket verklaard
Binnen de verschillende stijlen, heb je nog substijlen. Deze wijntermen kun je tegenkomen, en dit is wat ze betekenen:
- Blanc - VDN van witte druiven. Bleekgeel, amandel en gedroogde abrikoos.
- Ambré - Amberkleurig, gemaakt van witte druiven. Blend van oude en jonge wijnjaren, als in een Solerasysteem. Hetzelfde als Sherry! Aroma's van gebrande noten, gedroogde vruchten en zoethout.
- Récolte - VDN van witte druiven, die minimaal 12 maanden op RVS hebben gerijpt (reductief).
- Rosé - Gemaakt als rosé, en afgemaakt als een VDN.
- Tuilé - Vernoemd naar 'tuile romaine', terracotta dakpannen. Gemaakt van minimaal 50% grenache noir, met minimaal 2 jaar oxidatieve rijping. De oranjebruine wijnen, vaak rancio's, geuren naar gebrande koffie, cacao, tabak en gekonfijt fruit.
- Grenat - Minimaal 75% grenache noir, met minstens 12 maanden reductieve rijping, waarvan 3 maanden op fles. Diep robijnrood met aroma's van rode vruchten (braam, framboos, kers en cassis).
- Hors d'Age - Langere rijping, minimaal 5 jaar. Dit zijn uitgesproken rancio's, die soms wel 20 jaar lang worden opgeslagen!
Meer Lezen
VDN - Deze wijnen kun je toch bijna NIET niet lekker vinden? Zelf ben ik gek op Banyuls. Heb jij er wel eens mogen proeven? En welke is jouw favoriet?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven