7x Oranje Wijn Facts + Infographic

Speciaal voor het EK: Ontdek Oranje Wijn!

Geheel in stijl onze voetbalhelden supporten? Juich deze zomer het Nederlands Elftal, de olympische sporters of een andere oranje held toe onder het genot van een oranje wijn.

 

Maar eerst: ga er even lekker voor zitten en lees alles wat je moet weten over deze unieke en intense wijnvariëteit. 

1. Wat is Oranje wijn?

Oranje wijn, ook wel orange wine is een wijn van witte druiven, met een oranje of amberachtige kleur. De wijn krijgt de kleur van de schillen en pitten, waar de smaak en kleurstoffen in zitten. Deze blijven in contact met het sap (meestal een half jaar!) tijdens de vergisting.

 

Het resultaat? Een intens aromatische wijn met een unieke smaak en opvallende kleur. 

2. Hoe wordt Oranje wijn gemaakt?

Je neemt witte druiven, kneust ze en gooit ze met steeltjes, schillen, pitten en al in een groot vat (vaak van cement of keramiek). En daarna? Dan laat je de fermenterende druiven 5 dagen, tot soms wel meer dan een jaar met rust. Ten slotte kun je er als wijnmaker voor kiezen om de wijnen nog langer te laten rijpen, bijvoorbeeld op fles of op vat.

 

Dit is een natuurlijk proces waarbij weinig tot geen toevoegingen worden gebruikt, soms zelfs geen gist. Hierdoor smaken oranje wijnen heel anders dan gewone witte wijnen. Ze hebben een intense smaak en zelfs wat nootachtigheid door oxidatie. Sherry is bijvoorbeeld ook geoxideerd, maar compleet anders.

 

Eigenlijk is dit precies hetzelfde proces als bij rode wijn. Het enige verschil: oranje wijn wordt gemaakt met witte druiven, zoals Pinot Grigio, Ribolla Gialla en Rkatsiteli.

Oranje wijn infographic

Normaal wordt bij witte wijn het sap zo snel mogelijk gescheiden van de rest van de druif, (schil, pitjes en steeltjes). Dan blijft de kleur licht en de tannines laag. Bij oranje wijn gisten deze mee voor de smaak. Bij lange rijping onder de juiste omstandigheden krijgt de wijn vanzelf de speciale oranje gloed. 


Oranje wijn van Pinot Grigio staat in Italië bekend als Ramato, wat kastanjebruin betekent.  


3. Waar komt Oranje wijn vandaan?

Hoewel de term 'oranje wijn' relatief nieuw is (in 2004 bedacht door de Engelse wijnhandelaar David Harvey), is deze stijl van wijn maken al duizenden jaren oud.  

 

Het proces komt oorspronkelijk uit Georgië, waar ze gekneusde trossen Rkatsiteli druiven in potten van klei, qvevri genoemd, vergisten. De potten werden afgesloten met klei of bijenwas en dan begraven. 

 

Oranje wijnen zijn nog steeds zeldzaam en door het speciale proces duurder dan witte wijn. De mooiste Orange wine zul je ook lokaal drinken. De opbrengst is kleiner en dus zal er minder naar Nederland verzonden worden.

 

Veel landen hebben gelukkig een groeiende interesse in deze manier van wijn maken. Zo wordt oranje wijn nu gemaakt in meerdere regio's in Italië, Slovenië, Griekenland, Portugal, Californië, Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië en meer.

Georgië

Waar komt oranje wijn vandaan

Georgië is bekend om zijn qvevri-gerijpte wijnen. Qvevri waren de eerste vaten die ooit werden gebruikt voor wijn. 

 

Qvevri vaten worden volledig onder de grond begraven. Hierdoor blijft de temperatuur het hele jaar constant, waardoor de wijnen kunnen gisten in de natuurlijke koelte van de aarde. De favoriete druif hier voor deze wijnen heet Rkatsiteli (uitspraak arKat-stèh-li), die van zichzelf ook een roodoranje tint geeft.

 

De Georgiërs maken ook wijnen van blauwe druiven in de Qvevri.

Italië

De meeste moderne oranje wijnen worden gemaakt in het noorden van Italië, in Friuli-Venezia Giulia. Hier wordt oranje wijn gemaakt van inheemse druiven, zoals Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla en Pinot Grigio. 

 

Orange wines maakten een comeback in Italië dankzij wijnmaker Josko Gravner. Hij probeerde in 1997 voor het eerst een oranje wijn in Georgië en was zo onder de indruk dat hij de manier van wijn maken mee naar huis nam.

Slovenië

Net over de grens van Italië ligt de wijnregio Goriška Brda (uitspraak gore-eesh-kah bar-da). Hier maken ze al heel lang oranje wijn. Ze drinken de wijn hier in bierglazen.

 

In dezelfde regio wordt nog een bijzondere wijn gemaakt: Motnik. Ook op natuurlijke wijze, in vaten die worden gedesinfecteerd door het roken van kruiden zoals rozemarijn, laurierblaadjes en salie.

Nieuwe Wereld Oranje Wijn

Wijnregio's oranje wijn

Verschillende wijnmakers wereldwijd maken nu op dezelfde manier fenomenale oranje wijnen. 

  • In Zuid-Afrika, vooral in de regio Swartland, 50 km boven Kaapstad, waar de wijngaarden vrij oud zijn en minder populaire druiven hebben.
  • In de VS vooral in New York, (wie denkt hier aan wijn?) waar ze de traditionele druivensoort Rkatsiteli hebben omarmd en aangeplant. 
  • In Australië maken ze de wijnen voornamelijk van Sauvignon Blanc, die ook heerlijk is in deze stijl.

Frankrijk

Niet echt een oranje wijn, maar wel vergelijkbaar in kleur en smaak: de Vin Jaune wijnen (gele wijn) uit Frankrijk. De Jura-regio is beroemd om zijn Comté-kaas en gele wijn. Deze nootachtige wijnen worden gemaakt van de zeldzame druif Savagnin (en soms Chardonnay) en hebben ook een beetje die oxidatieve stijl. 

4. Kenmerken Oranje wijn

Oranje wijn Smaak Geur en kenmerken

Elke oranje wijn smaakt anders, maar er zijn 3 kenmerken die de meeste oranje wijnen gemeen hebben.

  • Het eerste dat opvalt is natuurlijk de oranje kleur. Oranje wijnen zijn er in de kleur van een mandarijn, maar ook in amber, geel, goud of roze. De kleur hangt af van de druivensoort, de rijpheid van het fruit, hoe lang de wijn schilweking heeft gehad en het fermentatievat.
  • Body: Oranje wijnen bevatten meer tannines dan witte wijn. Tannines voegen structuur en houdbaarheid toe aan wijn. Ze zijn daarom qua body vergelijkbaar met een rode wijn.
  • Smaak: Witte wijnen met schilweking blijven normaal gesproken maar zo’n 24 uur in contact met hun schil. Hierdoor kan een deel van de smaak en kleur in het sap doordringen, maar het grootste deel van de fermentatie vindt daarna plaats. Oranje wijnen worden veel langer met de schil vergist: ergens tussen een week en een jaar. Meer schilweking betekent meer smaak. 

Geur en smaak

Hoe smaken oranje wijnen? Nou.. Oranje wijnen zullen je omver blazen. Deze wijnen zijn kleine smaaksensaties: robuust en gedurfd, met honingzoete aroma’s en toch droog en fris van smaak. Ze zijn nootachtig met aroma’s van gekneusde appel, haardhout, jeneverbes, zuurdesem, gedroogde abrikoos en sinaasappelschil.

 

Ze hebben zelfs tannine zoals een rode wijn, met een lichte zuurheid vergelijkbaar met fruitbier.


De opvallende kleur van oranje wijn komt voornamelijk van lignine in druivenpitten.


5. Welk gerecht bij Oranje wijn?

Welk gerecht bij Oranje wijn wijn spijs

Gedurfde wijn = gedurfde gerechten, dus deze wijn is perfect bij… CURRY! 

 

Oranje wijnen zijn veelzijdig, omdat de smaak ergens tussen witte wijn en rode wijn in valt. Ze hebben genoeg body als partner bij smaakvolle gerechten, dus wees niet bang om ze te serveren waar je normaal een rode wijn zou serveren. 

 

Echte traditionele wijnspijs combinaties zijn er niet met de originele orange wines. In Georgië en Slovenië serveren ze grote schalen met verschillende kruidige gerechten. De wijn wordt er gewoon tussen gezet en past bij de hele range. Zo kun je genieten van de vele verschillende smaaksensaties. 

 

Verder de Marokkaanse keuken waar veel met fruit wordt gewerkt, de Ethiopische keuken (zoals Injera), Koreaans zoals gefermenteerde kimchi (Bibimbap) en Japans, inclusief gefermenteerde sojabonen (Natto) en sushi. 


Vanwege de hoge tannines, de lichte bitterheid en de nootachtige tonen, passen oranje wijnen bij een breed scala aan vlees, variërend van rundvlees tot vis.


6. Oranje Fingerfood bij Oranje wijn

Oranje Wijn Fingerfood

Maar wat moeten we dan eten terwijl we onze oranje leeuwen toejuichen naast vriendlief op de bank? Oranje wijn doet het ook bijzonder goed bij pittige kaassoorten, charcuterie en hartige groenten zoals champignons en pompoen. Dus wat dacht je van:

  • Zoete aardappelfriet
  • Geroosterde pompoen of pompoen-feta bruschetta
  • Gekruide en geroosterde groenten
  • Hummus (met een beetje wortel) dip
  • Sushi
  • Pittige gamba stick 
  • Gegrilde honing balsamico champignon spies
  • Vlammende kipspies met abrikoos

7. Oranje Wijn Tips

  • Oranje wijn ≠ Rosé. Alletwee leuk zomers van kleur. Maar waar rosé lekker wegdrinkt en perfect is in de zon op het terras, is oranje wijn meer complex van smaak. Veel geschikter om van te genieten bij het diner.
  • Je drinkt oranje wijn iets warmer dan witte wijn, en iets koeler dan rode wijn. Zo’n 12-13˚C is perfect. Geen wijnthermometer? Een uurtje in de koelkast is perfect. 
  • Nog niet uitgelezen over Oranje Wijn? Er is een bekend boek, 'Amber Revolution' van  Simon J Woolf die het lezen waard is!

Hierna lezen

Mousserende wijn guide + infographic
Pinot Noir Wijn Guide
Meer over wijnsoorten en smaken

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Dus, ga jij in stijl onze oranje helden aanmoedigen? Of gewoon een keer een oranje wijn proeven? Ik ben benieuwd wat je er van vond, laat je het me weten?             

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Alex (zondag, 13 juni 2021 14:35)

    3-1 voor Nederland, Depay scoort het laatste en beslissende doelpunt waardoor Oekraïne niet op 2-2 kan komen.