Wat is Port? Alles wat je wilt weten

Rijk, zoet & ondergewaardeerd… Wat is Port?

Een bijzondere wijn uit het zonnige Portugal. Port heeft een warme en zoete smaak en past perfect bij desserts (of bij kaas!). Maar, er is meer... Wist je dat er verschillende soorten Port zijn? Sommigen zijn zelfs zo geliefd dat mensen er graag honderden tot duizenden euro’s voor betalen. Maar waarom? Wat is Port eigenlijk? Hoog tijd om nader kennis te maken! 

Wat is Port?

Wat is Port Infographic

Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal, vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven worden zo’n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.

 

Port soorten heb je in verschillende stijlen en kleuren. Het verschil zit hem in de rijpingstechnieken en druiven. Wit, rosé, rood en een gerijpte stijl, Tawny. Hieronder vallen verschillende soorten, zoals Vintage, Colheita en Reserva. Die soorten (s)maken een wereld van verschil!

 

Deze versterkte wijn uit Portugal mag alleen Port heten als het uit de Douro regio komt. Het moet op de Port manier gemaakt zijn en van minimaal 60% ‘edele druiven’:

 • Touriga Franca
 • Touriga Nacional
 • Tinta Barroca
 • Tinta Roriz (in Spanje kennen we deze als Tempranillo)
 • Malvasia Fina (wit)

Om je een beetje een idee te geven: Touriga Franca en Touriga Nacional lijken wel een beetje op Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Ze worden ook vaak samen geblend en hebben hetzelfde smaakprofiel. De 1 is lichter, meer geparfumeerd en geeft finesse. De ander is sterker en geeft kracht en houdbaarheid. 

Het ontstaan van Port

Wat is Port: geschiedenis wijnweete

Port is eigenlijk bij toeval ontstaan, als gevolg van 2 oorlogen.

Hoe Port de Oorlog won

Portugal kwam door Port als grote winnaar uit de strijd. Hoe dat kon? Dat zal ik je vertellen. Dit is hoe Frankrijk zijn bondgenoot, de oorlog en (een deel) van zijn afzetmarkt verloor.

 

Portugal had het moeilijk in de 18e eeuw. Het was de tijd van de Spaanse Successieoorlogen. Spanje wilde Portugal er graag bij hebben en viel het land voortdurend binnen.

Om zich te beschermen had Portugal een bondje met Frankrijk, die ze zee bescherming bood.

 

Frankrijk vocht tegelijkertijd tegen de Grote Alliantie in de 9-jarige oorlog. Frankrijk wilde namelijk zo’n beetje half Europa hebben. De Britten, onderdeel van de alliantie, lieten al snel zien dat zij op zee een stuk sterker waren dan de Fransen. EN Engeland was nog op zoek naar een nieuwe bondgenoot. Portugal wisselde van partij en startte een bondje met Engeland. Dat bondje ging verder dan alleen bescherming bieden aan Portugal...

 

Op 27 december 1703 tekenden ze het Methuen verdrag, beter bekend als het Portwijn verdrag. De Engelsen mochten hun wol belastingvrij in Portugal verkopen. Portugal mocht hun wijn aan Engeland verkopen, en betaalde 1/3 minder belasting dan de Fransen. Een goede deal voor Engeland! Zij konden namelijk helemaal geen Franse wijn meer kopen, omdat ze nog steeds in oorlog lagen.

 

De Portugese wijn kon alleen slecht tegen de lange bootreis. De afstand Portugal-Engeland was groter en vroeger had wijn minder alcohol. Veel wijn ging verloren. 

 

De oplossing? Extra alcohol! De Engelsen voegden eerst brandy, en later neutrale wijnalcohol toe aan de vaten. Het gistingsproces stopte voordat alle suiker was omgezet in alcohol. Zo ontstond bij toeval de versterkte en karakteristieke zoete wijn, die we nu kennen als Port. 

 

De Portwijnen werden zo populair in Engeland, dat al snel veel Engelse vaarders zich vestigden in Porto en daar wijnhuizen startten. Daarom hebben de meeste porthuizen, of quinta’s, Engelse namen, zoals Cockburn’s, Graham’s, Dow, Sandeman en Taylor’s. 

Hoe smaakt Port?

Hoe smaakt Port?

Port is een zoete wijn met sterke smaken van frambozen, bramen, karamel, kaneel en chocolade. Klinkt goed? Dat is het ook!

 

Er zijn verschillende portsoorten. De 2 bekendste zijn:

 • Ruby: robijnrood van kleur met meer bessen- en chocoladesmaken (en iets minder zoetheid) 
 • Tawny: taan (bruinig) gekleurd met meer karamel- en nootaroma's (en meer zoetheid).

Tawny's worden tot wel 40 jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Deze oudere, fijne wijnen hebben een nog breder scala aan subtiele smaken, zoals hazelnoot, vanille, amandel en kaneelsuiker.

Hoe wordt Port gemaakt?

De Dourovallei

Hoe wordt Port gemaakt - de Dourovallei

Het begint op de steile hellingen langs de Douro, 70 km landinwaarts van Porto. Zeggen dat het uitzicht hier fantastisch is, dekt de lading niet helemaal. Overal waar je kijkt zie je terrasvormige wijngaarden, uitgehouwen uit het ruige landschap.

 

Elke cm2 is bewerkt door wijnboeren die hier al meer dan 2000 jaar druiven telen. Het gebied is niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

 

Prima te bezoeken met een schattig treintje vanaf Porto. Lees in een later blog meer over een bezoek aan Porto en de Douro regio! 

Maar nu eerst: hoe wordt Port gemaakt?

Hoe word Port gemaakt? Wijnweetje wat is Port

In de zomer is het er bloedheet, in de winter ijskoud. De bodem bestaat uit schist, een soort leisteen. Dit leisteen houdt het regenwater vast en zorgt het jaar rond voor een goede geleiding van de temperatuur.

 

Zo rijpen de druiven heel geleidelijk. Dit zorgt voor een goede kwaliteit druiven en dat proef je terug! Ook in de wijnen die hier vandaan komen. 

 

De steile hellingen zijn niet te bewerken met machines, alle druiven worden met de hand geplukt. Plukkers lopen met druivenmanden op hun rug, waar tot zo’n 60 kilo aan trossen in passen. Over smalle bergpaden worden de druiven naar de weg gebracht, waar ze met vrachtwagens naar een gisthuis, of Adega, worden gebracht. 

 

Traditioneel worden de druiven in Lagares gestort, granieten gistbakken. En werd er met de voeten gestampt. Nu gaat bijna alles machinaal, maar er zijn nog porthuizen, zoals Taylor’s en Van Zeller, die geloven dat de dansende mannen betere Port maken en  het kneuzen nog traditioneel doen. 

Gisting en Rijping

Wat is Port? Vila Nova da Gaia, waar wordt Port gemaakt?

Na de kneuzing worden de druiven in een groot vergistingsvat gepompt. In dit gesloten vat ontstaat koolzuur, waardoor het sap gaat circuleren. Dit wordt via een buis langs de massa van schillen, pitten en stelen geleidt. Dit blijft zich herhalen en zorgt voor een steeds sterkere smaak, kleur en geur.

 

Na 2 tot 3 dagen wordt er 77% alcohol toegevoegd, waardoor het vergistingsproces stopt. Daarna begint het rijpen.

 

Vroeger moest alle jonge port naar Vila Nova de Gaia gebracht worden, naar de grote portproducenten. Sinds 1986 mogen de wijnboeren ook op hun eigen Quinta Port laten rijpen. Daarvoor werd alles met portboten, of barco rabelos, naar Vila Nova da Gaia gebracht. Daar liggen nog steeds vele Porten te rijpen in bovengrondse lodges. 

 

Voordat de rijping begint komt het belangrijkste moment. De keldermeester proeft de jonge wijnen en bepaalt welke Port op welk vat gaat en voor hoe lang. Sommigen gaan op Pipes, vaten van 552 liter, andere op kleine eikenhouten vaten. Hoe lang en op welk vat de wijn rijpt bepaalt de smaak.  


Lange rijping = veel verschillende soorten Port


Port Soorten

Rose Port

Wat is Rose Port - Port soorten

De nieuwste aanwinst in de Port wereld: Rose Port bestaat pas sinds 2009. Of beter gezegd, wordt pas erkend als Port sinds 2009.

 

Fris, fruitig, met aroma’s van aardbei, framboos, cranberry saus en karamel. Gemaakt zoals roséwijn van dezelfde druiven als rode port, maar gist minder lang. De kleur blijft dan lichtroze. 

 

Borreltip: Een variant van de Chip Dry, een populair en verfrissend zomerdrankje in Portugal, is de Pink Dry. Mix ‘m met ijs, spa rood, zwart rood fruit en een takje munt. Enjoy!

 

Witte Port - Branco

Wat is Port - Witte Port - Port Soorten - Branco

Gemaakt met lokale witte druiven, waaronder Rabigato, Viosinho, Gouveio en Malvasia.

 

Je drinkt 'm jong: Branco rijpt max 3 jaar en is niet gemaakt om lang te bewaren.

 

Branco heeft aroma’s zoals zoete gebakken appel, citrus en abrikoos. Heerlijk bij desserts met vanille of citroen ijs.

 

Er is ook een Reserva variant, deze rijpt minimaal 7 jaar en is iets zoeter.

 

In de warme Portugese zomermaanden wordt deze witte wijn ook als verfrissende dorstlesser gedronken. Heel populair is een ijskoude longdrink met tonic, citroen en een takje munt. Of on the rocks met een schijfje citroen. Dit noem je een Chip Dry. 

Ruby Port

Wat is Port - Port soorten Ruby

De Ruby is vernoemd naar z’n prachtige diepe robijnrode kleur. Deze Port is het bekendst en zie je het meest terug in de winkel. Naast de standaard heb je Vintage, Late-bottled Vintage (LBV) en Crusted.

 

De standaard Ruby rijpt niet langer dan 3 jaar op stalen vaten, heeft aroma’s van bramen en framboos en is niet bedoeld om te bewaren. Omdat de Ruby op staal rijpt, blijft de smaak fruitig. 

 

Vintage 

Wel bedoeld om te bewaren is de bijzondere Vintage Port. Deze wordt gemaakt van druiven uit 1 oogstjaar, én dat oogstjaar moet uitgeroepen zijn tot beste oogstjaar.

Vintage Port Jaren - Port Soorten - Ruby

Het Instituto do Vinhos do Porto e Douro, of IDVP bewaakt de kwaliteit en roept de vintage jaren uit. Het lijkt er op dat ze vroeger strenger waren. Zo kwam er eerst zo eens in de 3 jaar een Vintage uit, nu elk jaar. 

 

Na 2-3 jaar in een houten vat wordt een vintage gebotteld. Zo blijft het karakter van dat oogstjaar te proeven. Pluspunt: hij wordt steeds lekkerder, want hij rijpt verder in de fles.

 

LBV

Late Bottled Vintage Ports rijpen tot 6 jaar en worden gemaakt van druiven uit 1 oogstjaar. Dit oogstjaar hoeft niet uitgeroepen te zijn tot goed oogstjaar! Een LBV is wat zachter dan een normale Ruby door de langere houtrijping. LBV is bedoeld om jong te drinken. 

Tawny Port

Wat is Port - Port soorten - Tawny

Zoet, houtgerijpt, met noten en karamelaroma's. Tawny is vernoemd naar z’n kleur: taankleur, een lichtbruine tot bruin-oranje kleur.

 

Deze wijnen rijpen wel tot 40 jaar. Hoe ouder, hoe minder framboos, en hoe meer complexe aroma’s zoals vijgen, vanille, chocolade en kaneel. 

 

Een Tawny van 40 jaar bestaat voor minimaal de helft uit 40 jaar gerijpte Port. De keldermeester mag de rest blenden, om toch iets van fruitigheid te krijgen. 

 

Een Colheita is een Tawny van druiven van 1 oogstjaar. Deze kan dus niet geblend worden en komt meestal op de markt na 10 jaar rijping. 

Hoe lang kun je Port bewaren?

Vintage en Tawny Port is gemaakt om heel, heel oud te worden!

 

Er zijn zeer begeerde exemplaren van meer dan 100 jaar oud. Een 40-jaar oude Tawny kost zo tussen de €100 en €200 de fles. De oudste en zeldzamere kosten een fortuin. 

 

Graham's Ne Oublie is op inschrijving verkrijgbaar met een prijskaartje vanaf €5500 de fles. Deze unieke Port uit 1882 is een eerbetoon aan overgrootvader Andrew James Symington. Tussen de duizenden vaten in Graham's Lodge lagen al die tijd 3 vaten uit hun vestigingsjaar. 

 

Uit 1 van die vaten zijn nu 656 individueel genummerde flessen gebotteld met de passende titel 'Ne oblie', 'opdat wij niet vergeten'. Nu 140 jaar oud en nog steeds een genot om te drinken. Zeggen ze, ik heb hem niet geproefd :)

 

Een Vintage kun je prima zo'n 20-40 jaar bewaren, en Tawny tot wel 150+ jaar. Bewaar deze wel goed: licht gekoeld en liggend. Als je de kurk vochtig houdt komt er geen zuurstof bij de wijn.

 

PS. De meeste exemplaren die we in de supermarkt zien, is bedoeld om binnen een paar jaar na aankoop te drinken. Je kunt aan de kurk zien wat voor Port je in handen hebt. Heeft ie een plastic dop? Dan is 't geen Vintage. 

Hoe lang kun je Port bewaren na openen?

Lang! Bewaar hem wel het liefst afgesloten en gekoeld, bijvoorbeeld in de koelkast. Opmerkelijk genoeg blijft alleen Vintage Port na opening niet heel lang goed. Meteen opdrinken dus!

 • Ruby 1 maand
 • Tawny 2 maanden
 • Vintage 2 dagen

Port serveren

Waarom zit Port in een kleiner glaasje?

Wat is Port - port serveren

Port serveer je in een klein glaasje, maar waarom eigenlijk? Daar zijn 3 super simpele redenen voor. 

 1. Port is met zo’n 20% alcohol veel sterker dan gewone wijn. Dat kleinere glaasje is er voor gemaakt om jou kleinere porties te serveren. Jammer he?
 2. Port is een intens drankje, met veel sterke smaken en aroma’s. Die blijven nog beter hangen in de kleinere bolling. 
 3. Port mag licht opwarmen tijdens het drinken. In tegenstelling tot gewone wijn, waar je het wijnglas bij de steel pakt. De warmte van je hand zorgt ervoor dat de aroma’s nog beter vrijkomen. 

Port serveren: hoeveelheid en temperatuur

Port drink je gekoeld, en schenk je tot nét onder het breedste punt van de bolling in het glas. Dat is zo’n 60 ml. 

 • Rosé Port 4 ˚C 
 • Branco 6-10˚C
 • Tawny 10-14 ˚C
 • Ruby 16 ˚C 

Hapjes met Port

We saved the best for last! Welke hapjes passen nu het best bij Port? Portwijn is een genot om te combineren met desserts, chocolade en.. kaas!

 

Hieronder een paar van de beste Port spijs combi’s

 • Witte Port met citroenijs – geniet van complimenterend zoet en zuur
 • Vanille ijs in Ruby Port – volwassen verwenmomentje
 • Tawny met chocolade – verleidelijk zoet met een bittertje van cacao
 • Ruby met Stilton Kaas - Royal blue huwelijk tussen hartig en zoet

Meer wijnkennis

Wijnaroma's
wijn en kaas combi's
Wat is oranje wijn


Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Ik hoop dat je de vraag ‘Wat is Port?’ nu volmondig kan beantwoorden en dat je het leuk vond om dit stuk te lezen. Er staat ook een bezoek aan Porto, Vila Nova da Gaia en de Douro regio op de planning. Natuurlijk deel ik alle tips van dat bezoek, in een volgend artikel! 

 

PS. En, zin gekregen in een Port proeverij? Bel me!  En wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim

Wijn Wine Wein 

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis. Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.