6 tips voor kaas en wijn combinaties

6 tips voor kaas en wijn combinaties

Kaas die wijn lekkerder maakt en andersom: te mooi om waar te zijn? Misschien moeilijk om te geloven, maar het kan dus nóg lekkerder. Voor alle lekkerbekken: als je de juiste wijn bij de juiste kaas kiest, maken ze elkaar nóg beter. 

Welke kaas bij wijn?

Gewapend met deze 6 tips, kan je zelf geweldige wijn en kaascombinaties maken. Laten we eens kijken naar wat klassieke wijn en kaascombinaties en waarom ze werken. De volgende keer dat je dan op een wijn en kaasmissie bent, heb je geen twijfel meer over wat je moet kiezen!

Kaas en wijn tip #1 Mousserende wijnen zijn ongelooflijk met zachte, romige kazen

kaas en wijn tip 1

Mousserende wijnen hebben een hoge zuurgraad en veel koolzuur. Dit geeft een heerlijk verfrissend effect bij romige, plakkerige kazen zoals

  • Brie
  • Münster
  • Camembert
  • Cremont
  • Époisses de Bourgogne

Kaas en wijn tip #2 Combineer wijnen en kazen met dezelfde intensiteit

kaas en wijn tip 2

Misschien wel de belangrijkste tip voor het maken van je eigen wijn en kaas combinaties. Let op de intensiteit van de wijn en de kaas. De delicate smaken van Gruyère worden overweldigd door een grote, gedurfde Cabernet Sauvignon, maar zijn perfect in balans wanneer ze worden gecombineerd met een Pinot Noir.

 

Kom je er niet uit? Kijk dan naar de hoeveelheid alcohol op de fles. Als een algemene regel:

  • Wijnen met meer dan 14,5% alcohol zijn intenser en smaken beter met kazen met een sterk aroma.
  • Wijnen onder de 12% alcohol zijn minder intens en passen mooi bij kazen met een subtiel aroma.

Een paar voorbeelden:

  • Pinot Noir met Gruyère
  • Pinot Grigio met Ricotta
  • Maasdam met Chardonnay

Kaas en wijn tip # 3: Gewaagde rode wijnen passen het best bij oude kazen

Kaas en wijn tip 3

Hoe ouder de kaas, hoe rijker de smaak en hoe hoger het vetgehalte. Dit komt omdat een kaas steeds wat water verliest bij het ouder worden. De rijke smaak en het hoge vetgehalte zijn ideaal voor het matchen met gewaagde rode wijnen. Het vetgehalte in de kaas gaat de hoge tannines in de wijn tegen. Voor de beste resultaten kies je kazen die minstens een jaar oud zijn, zoals

  • Cheddar
  • Gruyère
  • Manchego
  • Gouda
  • Provolone
  • Parmigiano-Reggiano en Grana Padano

Kaas en wijn tip #4: Wijnen en kazen uit dezelfde plaats passen goed bij elkaar

Vaker wel dan niet, is het goed om mee te gaan met de lokale cuisine en wijnen en kazen uit dezelfde regio met elkaar te matchen. Een paar geweldige voorbeelden hiervan zijn:

  • Sauvignon Blanc met geitenkaas uit de Loire-vallei, Frankrijk
  • Chardonnay met Époisses de Bourgogne uit Bourgogne, Frankrijk
  • Garnacha met Manchego uit Spanje 

Kaas en wijn tip # 5: combineer super stinkkazen met zoetere wijnen

Kaas en wijn tip 5

Zoetere wijnen zoals Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest-dessertwijnen en Port passen perfect bij stinkende, blauwader- en gewassen korst kazen. Waarom? De zoetheid in de wijn brengt de ‘funk’ van de kaas in balans en laat hem nog romiger smaken. Ook zal het ‘stinken’ van de kaas helpen om de zoete smaak van de wijn in evenwicht te brengen.

 

Twee klassieke combinaties die je moet proberen als je van funky kazen houdt, zijn Port met Stilton en Sauternes met Roquefort. Heerlijk!

Kaas en wijn tip #6: Koop bij twijfel een stevige, nootachtige kaas

Worden er meerdere wijnen geserveerd en weet je niet zeker welke kaas het beste past bij deze wijnen? Ga dan voor een stevige, nootachtige kaas. Deze kaas heeft voldoende vet om de tannine in rode wijn te compenseren, maar genoeg delicatesse om delicate witte wijnen te complimenteren. Ga bijvoorbeeld voor:

  • Vacherin Fribourg
  • Gruyère
  • Abbaye de Belloc
  • Comté Extra
  • Emmentaler 

Meer lezen over wijn spijs combi's?

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Kim maakt wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Ze is gepassioneerd over wijnen, lekker eten, wielrennen, lezen en reizen.

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 0