Welke kaas bij wijn?
Wijn en kaas combinaties die elkaar nog lekkerder maken... Echt, het kan nóg lekkerder. Voor alle lekkerbekken: kies de juiste wijn bij de juiste kaas!
Gewapend met deze 6 tips, maak je zelf geweldige wijn en kaascombinaties. Laten we eens kijken naar wat klassieke wijn en kaascombinaties en waarom ze werken. De volgende keer dat je dan op een wijn en kaas missie bent, maak jij in een handomdraai de beste wijn en kaas combi.
6 tips voor kaas en wijn combinaties
Kaas en wijn tip #1 Mousserende wijnen zijn ongelooflijk met zachte, romige kazen
Mousserende wijnen hebben een hoge zuurgraad en veel koolzuur. Dit geeft een heerlijk verfrissend effect bij romige, plakkerige kazen zoals
- Brie
- Münster
- Camembert
- Cremont
- Époisses de Bourgogne
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Kaas en wijn tip #2 Combineer wijnen en kazen met dezelfde intensiteit
Misschien wel de belangrijkste tip voor het maken van je eigen wijn en kaas combinaties. Let op de intensiteit van de wijn en de kaas. De delicate smaken van Gruyère worden overweldigd door een grote, gedurfde Cabernet Sauvignon, maar zijn perfect in balans wanneer ze worden gecombineerd met een Pinot Noir.
Kom je er niet uit? Kijk dan naar de hoeveelheid alcohol op de fles. Als een algemene regel:
- Wijnen met meer dan 14,5% alcohol zijn intenser en smaken beter met kazen met een sterk aroma.
- Wijnen onder de 12% alcohol zijn minder intens en passen mooi bij kazen met een subtiel aroma.
Een paar voorbeelden:
- Pinot Noir met Gruyère
- Pinot Grigio met Ricotta
- Maasdam met Chardonnay
Kaas en wijn tip # 3: Gewaagde rode wijnen passen het best bij oude kazen
Hoe ouder de kaas, hoe rijker de smaak en hoe hoger het vetgehalte. Dit komt omdat een kaas steeds wat water verliest bij het ouder worden. De rijke smaak en het hoge vetgehalte zijn ideaal voor het matchen met gewaagde rode wijnen. Het vetgehalte in de kaas gaat de hoge tannines in de wijn tegen. Voor de beste resultaten kies je kazen die minstens een jaar oud zijn, zoals
- Cheddar
- Gruyère
- Manchego
- Gouda
- Provolone
- Parmigiano-Reggiano en Grana Padano
Kaas en wijn tip #4: Wijnen en kazen uit dezelfde plaats passen goed bij elkaar
Vaker wel dan niet, is het goed om mee te gaan met de lokale cuisine en wijnen en kazen uit dezelfde regio met elkaar te matchen. Een paar geweldige voorbeelden hiervan zijn:
- Sauvignon Blanc met geitenkaas uit de Loire-vallei, Frankrijk
- Chardonnay met Époisses de Bourgogne uit Bourgogne, Frankrijk
- Garnacha met Manchego uit Spanje
Kaas en wijn tip # 5: combineer super stinkkazen met zoetere wijnen
Zoetere wijnen zoals Moscato, Gewürztraminer, Late Harvest-dessertwijnen en Port passen perfect bij stinkende, blauwader- en gewassen korst kazen. Waarom? De zoetheid in de wijn brengt de ‘funk’ van de kaas in balans en laat hem nog romiger smaken. Ook zal het ‘stinken’ van de kaas helpen om de zoete smaak van de wijn in evenwicht te brengen.
Twee klassieke combinaties die je moet proberen als je van funky kazen houdt, zijn Port met Stilton en Sauternes met Roquefort. Heerlijk!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Kaas en wijn tip #6: Koop bij twijfel een stevige, nootachtige kaas
Worden er meerdere wijnen geserveerd en weet je niet zeker welke kaas het beste past bij deze wijnen? Ga dan voor een stevige, nootachtige kaas. Deze kaas heeft voldoende vet om de tannine in rode wijn te compenseren, maar genoeg delicatesse om delicate witte wijnen te complimenteren. Ga bijvoorbeeld voor:
- Vacherin Fribourg
- Gruyère
- Abbaye de Belloc
- Comté Extra
- Emmentaler
Meer lezen over wijn spijs combi's?
Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein.
Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Naast wijnen, heb ik een passie voor reizen, lekker eten, wielrennen en lezen. Ik neem je met Wijn Wine Wein graag mee op wijnreis!
PS. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven