Overzicht: de leukste Pays d'Oc Wijnhuizen

Ik schreef al eerder over de Pays d'oc IGP - Over wat dat precies inhoudt, en over een wijnreis, inclusief tips voor de omgeving, want er is meer dan wijn dat er blinkt ;)

 

Zo stonden wij versteld van de prachtige natuur, de flamingo's, en natuurlijk: het heerlijke eten! Hier meer over de Pays d'Oc wijnhuizen zelf. Want als je daar eenmaal bent, welke wijnhuizen kies je dan? Welke zijn het leukst om te bezoeken? 

 

En mocht je op zoek zijn naar een goede Pays d'Oc wijn, kun je met een gerust hart één van deze wijnhuizen uitproberen! 

 

Ps... de Pays d'Oc kent 1080 wijnhuizen - dus, spoileralert: we hebben ze niet allemaal bezocht. 

 

Heb jij nog tips voor Pays d'Oc wijnhuizen die hier niet tussen staan, en die zeker de moeite waard zijn? Voeg ze toe in de comments onder aan de pagina!


De Pays d'Oc IGP staat bekend om zijn vele verschillende druivensoorten - wijnmakers kunnen kiezen uit wel 58 stuks! 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

De leukste wijnhuizen van de Pays d'Oc

Zelf op wijnreis en IGP Pays d'Oc wijnen ontdekken? Mis deze wijnhuizen niet!

 

Langs de route, van noord naar zuid:

 • Domaine Les Yeuses
 • Domaine Félines Jourdan
 • Chateau Paul Mas
 • Domaine la Provenquière
 • Calmel & Joseph
 • Gérard Bertrand


We vroegen alle wijnmakers die we bezochten: Wat is de essentie van Pays d'Oc? Waarom kies je voor Pays d'Oc wijnen maken?

Het unanieme antwoord: Creativiteit, vrijheid & experimenteren. 


Wijnhuizen Pays d'Oc Bezoeken - een Overzicht

Domaine les Yeuses

Wijnhuizen Pays d'oc - Domaine les Yeuses
Wijnmaker Michel kan het goed vertellen

Een mooi landgoed, een warm welkom en een gezellige wijnproeverij. Wijnmaker Michel van Domaine les Yeuses (Spreek uit: Leh sjeuzes) verwelkomde ons, en vertelde ons alles over het wijnhuis en hun wijnen. Oven hun visie, Spaanse gastarbeiders en terug naar de tijd van Franco. 

 

Ondanks dat zijn Engels niet zo goed was, en mijn Frans niet fantastisch, kwamen we eruit in een mooie mix van Engels, Frans en Spaans. 

 

Al met al een super informatieve proeverij, met een knipoog - veel gelachen. Dank je wel Michel!

 

Wijnhuizen Pays d'oc bezoeken Domaine les Yeuses

In de wijngaard viel het me op dat de al geoogste druiven zo keurig van de trossen af waren geplukt - met de trossen nog aan de tak. Dat moet handwerk geweest zijn toch? 

 

Nee, hoor - legt Michel uit. Zij hebben een innovatieve machine, die druiven kan selecteren en plukken, zo dat alleen de goede druiven geplukt worden. Knap!

 

En de wijn? Heerlijk! Conclusie: Mooie wijnen, degelijke prijzen -  Ben je in de buurt? Zeker een aanrader!


Domaine les Yeuses dankt zijn naam aan het bos groene eikenbomen  = 'yeuses', dat vroeger bij het domein hoorde.


Domaine Félines Jourdan

Barreltasting bij domaine felines jourdan

We zijn nu vlakbij het grootste meer van de Languedoc Roussillon, Etang de Thau. Bekend van zijn oesterkwekerijen, mosselen, coquilles... You name it. 

 

Daarom is een stop bij Domaine Félines Jourdan extra leuk. Zij maken namelijk de bekende Picpoul de Pinet AOP. De klassieke wijn spijs combinatie met o.a oesters! Flesje mee en op naar je volgende stop ;) 

 

OK. Officieel is dat dus geen Pays d'OC IGP, maar die maken ze wel - een IGP vin de Herault. Erg lekker! 

 

We zijn hier op de bonnefooi heen gereden, en we werden heel warm ontvangen. Een rondleiding, inclusief barreltasting en wijnproeverij was geen probleem. Bedankt Claude!

Chateau Paul Mas

Hier zijn we de hele middag gebleven - van de lunch tot een uurtje of 6... Dat zegt eigenlijk al genoeg, toch? 

 

Lunch

Het bijbehorende restaurant, Côté Mas is echt een aanrader. Hier genoten we van een 3 gangen lunch met bijpassende wijnen. Het lekkerste bordje van de reis aten we hier.. en we waren ook onder de indruk van het kaasplankje. Mijn eerste reactie op de kazen en wijncombinaties - dat gaat nooit werken...

We dronken een rode wijn, een Paul Mas GSM blend, met de volgende kazen: 

 • Verse geitenkaas van Saint-Pargoire
 • 24 maanden gerijpte Comté Affinage
 • Roquefort AOP Papillon
En toen we gingen we proeven... werkte het toch, heerlijk! 

L'œuf parfait, espuma de champignon, huile de truffe, noisettes torréfiées... Oftewel een gepocheerd ei, champignonschuim, truffelolie en geroosterde hazelnoten... 1 woord: WAUW. 


Lunch bij wijnhuis Paul Mas met bijpassende Pays d'Oc wijnen
Het lekkerste bordje van de wijnreis
Rondleiding wijnhuis Paul Mas
Rondleiding wijnhuis Paul Mas

Rondleiding en proeverij

En toen, op pad met de wijnmaker. Helaas was het net hard gaan regenen (gelukkig maar even), waardoor de wijngaarden verkennen per buggy geen optie meer was. Maar dat werd ruimschoots goed gemaakt. 

 

Tijdens de rondleiding proefden we wijnen direct uit de vaten, in verschillende stadia - van druivensap tot wijn. Daar maak je mij wel blij mee! 

 

Ook vertelde de wijnmaker alles over het experimenteren in de wijngaard, hoe hij keuzes maakt en natuurlijk over het wijn maken. 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Druiven experiment bij wijnhuis Paul Mas Pays d'Oc
Experimenteren in de wijngaard - Welke druif doet het goed, en welke niet?
Wijnproeverij bij wijnhuis Paul Mas Pays d'Oc
Wijnproeverij bij Paul Mas

Domaine la Provenquière

Wijnhuis Domaine la Provenquiere Pays doc

Vlak langs de Canal du Midi ligt Domaine la Provenquière. Onze eerste indruk? Zo... Indrukwekkend, groots - en een tikkeltje anders. Zal het bezoek net zo zijn? 

 

Marie staat al op ons te wachten, lachend verwelkomt ze ons op hun familie wijnhuis. Trots vertelt ze ons alles over de Ottomaanse stijl van het landgoed, de geschiedenis van het kasteel het familie wijnhuis. 

 

Je vindt hier maar liefst 20 druifjes in de wijngaard, die ze blenden tot 33 verschillende wijnen. Van Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc tot minder bekende druiven als Marselan en Vermentino. Genoeg te proeven dus!  

En proeven doen we! In een voormalige stal laat Marie ons een heel divers aanbod aan wijnen proeven, terwijl ze honderduit vertelt over de wijnen, dat ze nu geheel overgestapt zijn op biologisch wijn maken, en over hun exportmarkten. 

 

Een erg leuke wijnproeverij, informeel, informatief en met diverse wijnen, van 5 tot 30 euro. De lekkerste? Misschien wel hun bestseller, de rosé. Of die andere rosé: één met houtrijping. Voor speciale gelegenheden, die vond ze ook moeilijk om voor de 'zomaar' verkopen. Of de oranje wijn, of toch de Marselan... Een fruitige, warme wijn met een duidelijke vanillesmaak. Opmerkelijk, want de wijn heeft geen hout gehad! Van de druif zelf, legt Marie uit. 


Domaine la Provenquière gelooft in Marselan, en wij ook :) 


Domaine la Provenquiere
Het kasteel
Kelder wijnhuis la Provenquiere
Rondleiding Domaine la Provenquiere

Pays doc wijnen proeven

Wijnweetje

Wist jij dit al?

 

Marie vertelde me dat ze nu nog Vermentino maken. Maar door een geschil tussen Frankrijk en Italië over de naam, mag de wijn binnenkort geen 'Vermentino' meer heten.

      

Italië heeft aangevochten dat de naam Vermentino een deel van een herkomstbenaming is, zoals Vermentino di Manduria. En dat geschil hebben ze gewonnen. Vermentino uit Frankrijk heet straks dus weer Rolle. 

Calmel & Joseph

Pays d'oc IGP wijnen proeven wijnhuis Calmel Joseph

Calmel & Joseph is een klein wijn estate met 200 hectare eigen wijngaard, vlakbij Carcassonne. Hier groeien Marsanne en Roussanne druifjes, in prachtige wijngaarden op 300 meter hoog.

 

Toch produceren ze per jaar zo'n 1,5 miljoen flessen wijn uit 25 verschillende Languedoc Roussillon appelations. 

 

Hoe ze dat doen? Nou, ze selecteren specifieke (biologische) wijngaarden, gaan samenwerkingen aan met wijnboeren, en blenden vervolgens de wijnen zelf. 

 

Ze geloven in de potentie van de ontelbare Languedoc terroirs, en in de magie van de onbekende, maar unieke, authentieke Langedoc druifjes. 

 

Tristan laat ons hun verschillende wijnlijnen proeven, en vertelt ons alles over de verschillende Languedoc AOC's, de Pays d'Oc - en hun wijnen. Hun aanpak levert verrassende wijnen, zo proefden we:

 • Een Terret Blanc, een lokaal druifje
 • Een oranje wijn van Marsanne en Roussanne
 • Een volle, aardse, maar zalige Carignan 
 • Een heerlijke Marselan
 • En nog veel meer

Gérard Bertrand

Wijnhuis L'Hospitalet Gerard Bertrand

Hier vallen we toch nog even met onze neus in de boter. Oogsttijd! Leuk om te zien hoe zorgvuldig alles hier in zijn werk gaat - alles wordt met de hand geplukt, en in manden aangegeven aan een jongen op een speciale, smalle wijngaard tractor. Druiven worden gekoeld bewaard, met de hand verder geselecteerd en ontsteelt. Dat belooft wat! 

 

Anaïs helpt ons met een korte tour en een uitgebreide wijnproeverij. We hebben zo'n beetje elke rode wijn mogen proeven - wat een verschil in stijlen! En wat een lekkere wijn... 

 

PS. Gérard Bertrand wijnen kun je tegenkomen in de wijnproeverij pakketten - dan kun je zelf proeven!

Oogsttijd bij Gerard Bertrand - alles wordt hier met de hand geplukt
Oogsttijd bij Gerard Bertrand
L Clape vallei

Waar vind je deze wijnhuizen?

Pays d'oc IGP wijnroute voor de wijnhuizen

Pays d'Oc wijnen worden gemaakt in de Languedoc Roussillon. Hoe dat ook al weer precies zat, lees je in: Wat is Pays d'Oc wijn. 

 

De Languedoc is GROOT. Daarom hebben wij niet alles bezocht, maar lag de focus op de subgebieden Hérault en Aude, ten zuiden van Montpellier.

 

Vanaf Montpellier is dit met een auto goed te doen. Zie hiernaast de route! Een week is voldoende om dit stukje te ontdekken, plus nog 2 dagen in Montpellier rond te struinen. Tips voor je complete reis lees je in: Wijnreis Pays d'Oc - Where to Guide. 

 

Helemaal leuk: zo passeer je op verschillende punten de wijnroutes Via Domitia en Canal du Midi! 


Meer lezen

Wijnreis Pays d'Oc IGP
Tips wijnreis bourgogne - where to guide
Wat betekent Pays d'Oc

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En zo nu en dan wijnschrijver!

 

En, binnenkort ook op wijnavontuur in het zuiden van Frankrijk om Pays d'Oc IGP wijnen te ontdekken? Dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips :) Lees ook: Wat betekent Pays d'Oc? + 'De Pays d'Oc ontdekken op wijnreis - Where to Guide', met tips voor de omgeving. Spoiler: veel flamingo's, natuur en culinaire hoogstandjes ;)  

 

Meer over wijnreizen - maar dan andere gebieden? Neem een kijkje bij onze Wijnreis Tips

 

PS. Op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox :) 

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.