Wat is Carignan? Wijn Guide 101

Wat is Carignan Wijn Infographic

Carignan, zoveel meer dan zijn reputatie

Carignan: jarenlang het zwarte schaap van de wijnwereld, vanwege de bulkwijnen die er van werden gemaakt.

 

But guess what? Carignan is back!

  • Vergeten oude wijnstokken, met een lagere opbrengst, geven rijke wijnen die je versteld doen staan.
  • Vanwege zijn hoge zuren, kruidigheid en medium body de perfecte eetwijn.
  • En, nog aantrekkelijker: Carignan is altijd redelijk betaalbaar. Hoog tijd om nader kennis te maken!

Hoe spreek je Carignan uit?

Frans

Ka - rie - njan

 

Spaans

Ka-rie-njeh-na


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---


Carignan Geur en Smaak Kenmerken

Carignan Smaak Profiel

Soepele, krachtige rode wijnen. Lekker fruitig, met framboos, cranberry en ander delicaat rood fruit.

 

Carignan is heel kruidig, met aroma's van steranijs, kaneel en zoethout. De meer subtiele wijnen hebben bloemige geuren van rozenblaadjes en viooltjes.

 

Smaakprofiel

Carignan wijnen hebben kenmerkend hoge zuren, wat meer alcohol en een laag tannine gehalte. De wijnen zijn licht zoet en hebben een medium body. 

Waar komt Carignan vandaan?

Waar komt Carignan vandaan? Aantal hectare per land.

Je vindt Carignan vooral in Zuid-Frankrijk. Met name in Corbières en de Languedoc-Roussillon is het een belangrijke mengdruif met grenache, syrah en cinsault.

 

Omdat de druif in de wijngaard best een lastpak is, daalt het aandeel Carignan al jaren. Maar met 43.000 hectare staat de Carignan druif nog steeds op de 8e plek van meest aangeplante blauwe druivensoorten van Frankrijk.

 

Oorspronkelijk komt de druif uit Cariñena, Spanje. Hier noemen ze hem Cariñena of Mazuelo. Later werd de druif ook aangeplant in Sardinië, waar ze hem Carignano del Sulcis noemen, en in Frankrijk en Algerije.

 

Opvallende top 10

Algerije, Tunesië en Marokko. Hoe kunnen deze Noord-Afrikaanse landen - waar 80% van het land uit woestijn bestaat - in de Carignan top 3 eindigen? Het verhaal begint en eindigt met Frankrijk.

 

Neem Algerije: toen Frankrijk in 1830 Algerije als kolonie veroverde, produceerde het land vrijwel geen wijn. 50 jaar later, toen Phylloxera de Franse wijngaarden verwoestte, steeg de aanplant en de productie in Algerije enorm. In de jaren 30 was Algerije zelfs uitgegroeid tot 's werelds grootste exporteur van wijn, een titel die het grotendeels behield tot 1962, toen Algerije zelfstandig werd. In de opvolgende drie decennia stortte de wijnproductie en export geleidelijk in. 

 

Nu vormen zowel Algerije, als Marokko en Tunesië een paradijs van oude wijnstokken. De meeste wijngaarden zijn helaas gerooid, vanwege religieuze redenen. De wijngaarden die het overleefd hebben, vormen nu een waar walhalla voor Europese wijnmakers. Grote namen, vaak uit Frankrijk, zie je nu een sidebusiness in 'vergeten' wijnlanden openen. 


‘Carignan en Cariñena zijn dezelfde druivensoort, maar Carignan d’Espagne, beter bekend als Bobal, is weer niet dezelfde druif.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Een verandering in status

Carignan is een enorm harde werker, die gemakkelijk veel druiven geeft. De druif levert al jaren betrouwbare opbrengsten in Frankrijk en Spanje, maar vanwege zijn slechte reputatie zagen we steeds minder van deze druif. Tot nu.

 

Het viel wijnmakers op dat de beste wijnen van de Carignan druif van oude wijnstokken (vieilles vignes) kwamen. Deze oude stokken zijn minder productief, en leveren druiven van hogere kwaliteit. De wijnen barsten van het fruit, en smaken rijk en zacht met opvallend lage tannines. 

 

De toekomst

Carignan is een taaie wijnstok, die het goed doet van mediterrane- tot bijna woestijnklimaten. Hij is zeer goed bestand tegen droogte en slechts vatbaar voor enkele soorten meeldauw, een schimmel die veel druiven aantast. Dus: Ieder jaar een hoge opbrengst, en: we weten nu dat oude wijnstokken fenomenale wijnen leveren. 

 

Kenmerken die wijnmakers waarderen, helemaal met het oog op het steeds warmer wordende klimaat. Het tij voor de Carignan is dan ook aan het keren, dat belooft wat!

Carignan bij welk gerecht

Wat eet je bij Carignan wijn
Carignan Wijn Spijs

Ooit een eenvoudige Franse wijn, nu de perfecte eetwijn.

 

Carignan heeft een smaakprofiel met veel kruiden. Vanwege de lage tannines en medium body past hij zowel bij grote, gewaagde, als bij lichtere gerechten.

 

De hoge zuren en alcohol snijden door het zwaardere en vettigere karakter van bijvoorbeeld gekonfijte eendenbout, 'confit de canard'. De klassieke Franse wijn spijs combinatie met Carignan.

 

De kruidigheid complimenteert ook onze zwaardere Hollandse gerechten. Een echt magische combinatie? Draadjesvlees!

 

Met uitgesproken rood fruit en aardse vlezige tonen, is Carignan een verrassende combinatie met de Mexicaanse keuken. De intense kruiden, de kaas en de lichte vettigheid gaan perfect samen. Ten slotte is Carignan heerlijk bij onze eigen Gouda kaas en charcuterie. Borrelplank anyone? 

 


Tip: complimenteer de natuurlijke kruidenaroma's - kaneel, komijn en steranijs - door ze ook aan het gerecht toe te voegen. 


Hoe drink je Carignan?

  • Licht gekoeld -16-20˚C- het lekkerst. Geen wijnthermometer? Geen probleem: 20 min in de koelkast voordat je hem gaat drinken is vaak perfect.
  • Carignan kan vreemd vlezig ruiken bij het openen van een fles, decanteer de wijn dan gedurende minstens een uur.
  • Het juiste glas: drink je Carignan uit een klassiek Bordeaux wijnglas.

If you like... Carignan

Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Probeer dan ook eens wijnen van deze druiven, grote kans dat je die ook lekker vindt!

  • Grenache
  • Sangiovese
  • GSM - Rhôneblend

PS. Mazuelo en Cariñena zijn lokale Spaanse namen voor dezelfde druif, en in Sardinië noemen ze hem Carigneno.  

Hierna Lezen

Meer over mousserende wijn
Ontdek Nerello Mascalese
Meer over wijnsoorten en smaken

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Zo zie je maar weer, het is helemaal niet zo verkeerd om een zwart schaap te zijn. Zwarte schapen zijn speciaal, onderscheiden zich van de kudde en volgen hun eigen pad. Uniek en origineel, en... als ze op de juiste manier behandeld worden, zouden ze zo maar eens een de wijn van de toekomst kunnen worden ;)

 

Ga jij deze maand zo'n wijn met toekomstvisie proeven? Ik ben benieuwd wat je er van vond, laat je het me weten?          

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim

Wijn Wine Wein  


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.