15x Tips Wijnreis Bourgogne - Where to Guide

Wijnreis Bourgogne, een korte intro. Kaart + Infographic

Wijnreis Bourgogne? 15x De leukste Tips

Een bijzondere bestemming: Wijn proeven in de kelder van de wijnboer, slapen in de mooiste stadjes en genieten van het Bourgondische leven in één van de beroemdste wijnregio's ter wereld. 

 

Plan je trip met deze tips voor jullie wijnreis naar de Bourgogne, en lees welke wijnhuizen je niet mag missen in het Overzicht leukste wijnhuizen om te bezoeken in de Bourgogne.

Korte intro: wijngebied Bourgogne

Vanaf Amsterdam is het zo'n 7,5 uur rijden naar het begin van deze prachtige wijnstreek. Wij cruisten het hele gebied door, van Chablis, naar de Beaujolais.

 

Je kunt de Bourgogne indelen in 5 gebieden:

 1. De Chablis
 2. De Côte d'Or, met de 2 subgebieden Côtes de Nuits -  genoemd naar het dorp Nuits-Saint-Georges - en de Côte de Beaune
 3. Côte Chalonnaise
 4. Mâconnais
 5. Beaujolais

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

wijnreis bourgogne tips vosne romanee

De wijnen

Pinot Noir en Chardonnay, van de wijngaarden in de Bourgogne, horen nu bij de beste wijnen ter wereld. Die wijngaarden werden al aangeplant door de Cisterciënzer monniken, in de middeleeuwen.

 

Andere druiven die zijn toegestaan zijn Aligote, en Gamay voor de Beaujolais. 

 

Classificaties

Het wijnetiket verklaard: 

 • Grand Cru - De meest prestigieuze wijnen, van de absolute topwijngaarden. Zoals Romanée-Conti in Vosne-Romanée, a €20.000,- het flesje! 
 • Premier Cru, wijnen van uitzonderlijke wijngaarden. 
 • Villages - Kwaliteitswijnen uit de betere gemeentes, met de naam van de gemeente op het etiket. 
 • 'Bourgogne' - Wijnen uit de gehele Bourgogne. 

De beste maanden? Mei, juni en oktober. In juli/augustus zijn veel (lees, bijna alle) wijnmakers op vakantie, en in september begint de oogst. Dan zijn veel wijnhuizen dicht. 


Where to Guide Bourgogne

wijnreis bourgogne tips zwemmen vlakbij chablis

De leukste stadjes ontdekken, (food)markten, fietsen en picknicken. In de Bourgogne kan het allemaal - al zijn de kleinere dorpjes echt rustig. Wij overnachten dan liever in de stadjes waar s' avonds nog wel wat te doen is...

 

Lees hieronder onze aanraders, waar je de leukste markten vindt, welke wijnhuizen je niet mag missen en waar je lekker kunt zwemmen, fietsen en picknicken. 

 

Chablis & de Côte d Or

Bovenin de Bourgogne vind je de Chablis. Wij vonden dit gebied, plus de omgeving rond Beaune, het leukst om te bezoeken. 

 

s'Avonds zijn de kleinere dorpjes doodstil, dus wij kozen Auxerre, de hoofdstad van het Yonne gebied, als eerste slaapplaats. Vanuit Auxerre kun je gemakkelijk de rest van de Chablis ontdekken. 


De Auxerrois, een druif, maar ook een wijngebied binnen de Chablis. Om het makkelijk te maken: daar maken ze dus geen wijn van de Auxerrois druif...


De leukste stadjes om te slapen

Auxerre

wijnreis bourgogne tips auxerre

Tips in Auxerre

Je hebt hier een prachtig historisch centrum, en een mooie boulevard aan de Yonne rivier. Hier bruist het met veel restaurants en terrasjes. Heerlijk! Toen wij er waren liepen we zo tegen een concert op de kade aan, en hebben we genoten op wijnboot La Bougeotte. 

 

Tips rondom Auxerre

 • Chablis - een enorm schattig dorpje, zeker een aanrader om te bezoeken.
 • Ook vind je hier één van onze favoriete wijnhuizen: Laroche. Wijnhuizen William Fevre, en le Gueguen zijn beide ook aanraders in Chablis!
 • De wijndorpjes Saint Bris le Vineux en Irancy. 
 • Warm weer? Ga picknicken en zwemmen in Lac Beine, vlakbij Chablis
Wijnreis Bourgogne - Tips Irancy
Wijnhuis Fillon Saint Bris le Vineux
wijnreis bourgogne tips chablis
Dorpje Chablis

Wijnreis Chablis Tips met Kaart

Tip: Bezoek Chablis, St Bris en Irancy

Het dorpje Chablis is te schattig voor woorden. Er zijn veel wijnhuizen, leuke terrasjes en mooie boutiques in het centrum. Ook in de omgeving is er genoeg te ontdekken. 

 

Net als je denkt dat Bourgogne, en met name Chablis all about Chardonnay is, komen de dorpjes St Bris en Irancy om de hoek kijken. Beide heel pittoresk, en heel speciaal!

 

Het dorpje Saint Bris le Vineux maakt Sauvignon Blanc wijnen met Sur Lie rijping - waardoor de wijn romiger en zachter wordt. Heel speciaal voor Sauvignon Blanc, want dat gebeurd niet veel. 

 

In Irancy maken ze als enige wijndorp in de Chablis een rode wijn, van Pinot Noir. Ze mogen 10% andere druiven toevoegen, zoals Cesar. Die zorgt voor kleur en structuur. Hele lekkere wijnen, en net weer even anders!


Tip: reis van Auxerre naar St Bris le Vineux, dan naar Irancy en vanuit daar naar Vezelay en Avallon - via de Cousin Vallei. Waanzinnig! Misschien wel de mooiste route die we ooit gereden hebben. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Dijon

Tips in Dijon

 • De markt Les Halles is echt een feest. Ze zijn hier gek op lekkernijen, en de markt ligt er vol mee: jambon persille, gekke kaasjes, paté... Begin met een kopje koffie bij de bar en eindig met een Cremant de Bourgogne en een oestertje! Open op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 07.00-13.00. Ook leuk om 's avonds te gaan eten rondom de markthal. 
 • Gastronomie & vin gebouw - van wijn - tot kooklessen en expo's. 

Tips rondom Dijon

 • Zwemmen en naar het strand van Dijon bij Lac du Kir
 • Vanaf Dijon volg je de route des Grand Crus naar het zuiden. Onderweg rijd je dan vanzelf langs de mooiste wijnhuizen, wijngaarden en wijndorpen. 

Ps. Dijon is ook bekend van de mosterd. Heel opvallend staat er nergens mosterd op de kaart. Wel heb je Monsieur Moutarde, een 'museum' (lees toeristische winkel) voor Dijon mosterd.


Beaune

Wijnreis bourgogne tips beaune

In Beaune kijk je je ogen uit. Een mooie, oude ommuurde stad, vol monumenten. Zoals het flamboyante, gotische Hospices de Beaune - een voormalige liefdadigheids ziekenboeg voor de armen. 

 

Het voelt als een zondagsdorp: Alles ziet er hier op zijn paasbest uit. Het leven, de mensen, het dorp zelf, de bordjes in de restaurants en de smalle straatjes waar de mooiste auto's staan geparkeerd. 

 

Tips in Beaune

 • Wijnbar Le Gout de Monde
 • Wijnhuizen Paul Chanson en Bouchard Aîné & Fils
 • De markt op zaterdagochtend
 • Een drankje doen, met een hapje eten - bij La Miason du Colombier, met uitzicht op:
 • De lichtshow op de Notre-Dame de Beaune 
Wijnreis bourgogne tips wijnhuizen

Tips rondom Beaune

 • Fietsen naar Meursault, en onderweg picknicken in de wijngaard
 • Chateau de Meursault
 • Wijnhuis Marchand-tawse - onze absolute favoriet van de Bourgogne!
 • Clos de Vougeot - een ommuurde wijngaard met kasteel. Het uitzicht is prachtig, en het verhaal is mooi. Het bezoek zelf vonden wij zo zo, museumachtig, met weinig beleving. Een ticket is 7,50 - per persoon. 

Beaune bruisend? Nee, meer een praten, zien, kijken en gezien worden, mooi zitten, kaas en slakken eten, wijn proeven en drinken dorp. 


wijnreis bourgogne tips fietsen meursault

Fietsen van Beaune naar Meursault

Fietsen in de Bourgogne is wel een uitdaging. Jahaa, hoogtemeters! Voor de sport is het heerlijk, al kan je dan niet meer leuk aanschuiven bij een wijnproeverij.

 

In de omgeving van Beaune is het iets vlakker, en kun je met gezonde Hollandse bovenbenen de omgeving ontdekken. Al is een elektrische fiets hier ook wel erg lekker...

 

Fietsen huur je bij de VVV, wij hadden ze via het hotel. Mandje en kleedje mee, hapjes scoren op de markt... En onderweg een mooie picknick locatie uitzoeken!

 

Fiets zeker naar Meursault: Dit wijndorp is rustig, pittoresk, met een paar terrasjes. Het staat bekend om zijn witte wijnen: volle, romige Chardonnay's.


Ga je voor de sport? Dan is de Beaujolais prachtig, 'het Toscane van Bourgogne'... Probeer de route des vins Beaujolais. Glooiende heuvels, slingerende wegen en Mediterrane stijl dorpjes. 


Finish in de Maconnais

wijnreis bourgogne tips maconnais

De stad Mâcon is een goede uitvalsbasis om de Maconnais te bezoeken, al vonden wij de stad zelf een beetje tegenvallen. De grandeur en gastronomie van de Bourgogne is hier ver te zoeken. 

 

Tips Maconnais

 • Bezoek het bekendste deel van de Maconnais:  Pouilly-Fuissé, en koop een flesje voor je volgende picknick. 
 • Beklim de iconische rots Roche de Solutré, en geniet van het uitzicht over de Maconnais! Bovenaan de 4 km lange klim, met 495 hoogtemeters (45 min) vind je een mooie picknickplaats. Parkeer je auto onderaan de rots bij het museum de Solutré, en gaan!
 • Nog tijd over? Macon ligt vlakbij het Mediterrane Beaujolais, waar weer hele andere wijnen worden gemaakt, van de Gamay druif. De beste Cru's vind je in het noorden! Proef ze bij Cellier de la Vieille Eglise. 

Welke wijnhuizen bezoeken?

Wij hebben vooral in de Chablis fantastische wijnproeverijen gehad. 

 

Onze top 3:

1. Marchand-tawse - Nuits-Saint-Georges

2. Bouchard Aine & Fils, Beaune

3. La Roche, Chablis

 

Lees meer over onze ervaringen bij deze wijnhuizen in ons overzicht Beste wijnhuizen om te bezoeken in de Bourgogne!

wijnreis bourgogne welke wijnhuizen bezoeken

Resumé: 15x Tips voor jullie wijnreis naar Bourgogne

 1. De leukste stadjes om te overnachten: Auxerre, Dijon, en Beaune. 
 2. Aanrader in Auxerre, wijnboot La Bougeotte. 
 3. Adembenemend: De route via de Cousin Vallei in Chablis. 
 4. De beste maanden om wijnhuizen te bezoeken: mei, juni en oktober. 
 5. Warm weer? Ga picknicken en zwemmen in Lac Beine, vlakbij Chablis. Of Lac du Kir, met een strandje nabij Dijon. Van deze 2 geeft Lac Beine wel echt het wauw gevoel...
 6. Aanrader: De markt in Dijon - Les Halles.
 7. Vanaf Dijon rol je zo de Route des Grands Cru's op - Da's al heel mooi, maar net een weggetje er naast, is nog mooier! Pak daarom af en toe ook zeker zo'n zijweggetje, en cruise dwars door de wijngaarden heen. 
 8. De markt in Beaune, op zaterdag van 07.00-13.00. 
 9. Ontdek de Bourgogne op de fiets vanaf Beaune, hier is het iets vlakker ;) 
 10. De Chablis, en de omgeving rondom Beaune staken er voor ons echt met kop en schouder bovenuit. Het zuiden, met de Chalonnaise, Maconnais en de Beaujolais was zeker leuk, maar haalde het niet bij het noorden. 
 11. Lunch is heilig: tussen 12.00 en 14.00 is alles dicht. Plan hieromheen door zelf ook lekker te gaan lunchen of te rijden. 
 12. Ook op zondag is veel dicht. Plan grote stukken rijden, of ga lekker een dagje zonnen, fietsen en picknicken.
 13. Beklim de rots Roche de Solutré, en picknick op de top.
 14. Als je nog tijd over hebt: proef de Beaujolais wijnen bij Cellier de la Vieille Eglise. 
 15. Onze top 3 wijnhuizen: Marchand-tawse, Bouchard Ainé et Fils en Laroche. 

PS. Dit is onze buit na de wijnreis... Wat vinden jullie ervan? Of wat missen we?

Flessen gekochte Bourgogne wijn
Onze buit: Van Chablis, via Irancy en St Bris naar Nuit Saint Georges, naar Beaune, Meursault en Pouilly-Fuissé.

Meer wijnreizen

1 tips wijnreis elzas
Wijnhuizen Sicilie
Meer wijnreizen: Champagne streek

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En zo nu en dan wijnschrijver!

 

En, binnenkort ook op wijnreis naar de Bourgogne? Dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips :) En lees ook het volgende artikel 'Welke wijnhuizen bezoeken in Bourgogne?', met onze ervaringen per wijnhuis. 

 

PS. Op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.