Vinexpo 2023, Parijs - Wijntrends en Ontwikkelingen

Wijntrends Vinexpo

Vinexpo: Lang Leve de WijnLiefde in Parijs

Vinexpo Parijs: 3.000 standhouders en 30.000 bezoekers komen samen om de nieuwste ontwikkelingen te volgen, te netwerken en nieuwe leveranciers en klanten te vinden. 

 

Welke wijn trends spelen er? Lees hier onze ervaringen van 3 dagen vol gesprekken met standhouders, masterclasses, panel discussies en meer dan 100 begeleide wijnproeverijen.

 

(Ja... het was hard werken¬†ūüėä)

Wijntrends Vinexpo: Hoe gaat de wijnwereld eruit zien?

Vinexpo organiseert in NL ook de WBWE Exhibition, waar we een paar maanden terug waren. Toch konden deze beurzen niet meer van elkaar verschillen. 

 

Vinexpo is meer in league met Prowein - de grote Duitse concurrent.

 

Lees de toekomstvisies op de wijn wereld, benoemd op de verschillende beurzen, en oordeel zelf!  Vinexpo blinkt uit in Flair! 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Even het verschil tussen de beurzen

Op WBWE is verkopen met 10.000 liters tegelijkertijd normaal. De doelgroep is daarom kleiner, en internationaler. 

 

ProWein is van oudsher de grootste wijnbeurs ter wereld. 6000 standhouders uit meer dan 60 landen, en 49.000 bezoekers uit 141 landen zorgen voor een mooie internationale mix. 

 

Vinexpo is gericht op (premium) flesverkoop en veel op de Franse wijnmarkt (75%). Alle wijnregio's zijn vertegenwoordigd, en wijnmakers van klein tot groot laten je al hun wijnen proeven. De overige 25% bestaat uit wijnmakers uit 41 andere landen, die hun beste wijnen aan de wereld presenteren. Van deze drie heeft Vinexpo het meest 'Je-ne-sais-quoi', noem het flair. 


Opvallend: 

Duurzaam speelt een rol, maar wat ik vooral terugzie in de programmering: presentaties van wijnregio's of druiven, wijnproeverijen en... wijn & spijs. 


Wijn Trends en Ontwikkelingen 2023

wijn trends en outlook 2026, vinexpo 2023

Het thema van deze Vinexpo is 'World in Motion', refererend aan de constante verandering op de wijn markt, waardoor we ons op onbekend terrein begeven.

 

Natuurlijk heeft de oorlog een enorme impact. Rusland valt weg als afzetmarkt, en glas voor wijnflessen komt veelal uit Oekra√Įne - waarvoor dus alternatieven gezocht worden.¬†

 

Maar er speelt meer. Wat kunnen we verwachten?

 

Masterclass trends & outlook t/m 2026

We vallen meteen met onze neus in de boter en starten met een masterclass gegeven door Thorsten Hartmann, Director of Custom Analytics, IWSR. Hij presenteert cijfers van de afgelopen kwartalen, en een toekomstschets tijdens 'Global drinks market developments: exploring the trends and outlook for beverage alcohol to 2026'.

 

DE wijntrends volgens IWSR

 1. Consumenten drinken wereldwijd minder, vooral jongeren. De verkoopcijfers - in volume - van voor Corona zijn blijvend gedaald. Waar wel groei gezien wordt? Sterke drank (cocktails), en wijn van betere kwaliteit. 'Drink better, less often' wordt aangemerkt als globale trend.
 2. Alcoholvrij? 25% van de wijndrinkers wereldwijd is ge√Įnteresseerd in low alcohol, of alcohol vrij, maar we zijn nog niet overtuigd, blijkt uit marktonderzoek en cijfers van IWSR.¬†
 3. Er wordt een groei gezien in e-commerce en thuis drinken. En ook hier, in betere wijn voor een (iets) hogere prijs. 

Opvallend: over de rol van duurzaam of, sustainability, heb ik Hartmann niet gehoord. Misschien nog een reden waarom jongere doelgroepen afhaken? 


De aanrader volgens IWSR? Investeren in marketing, om meer te verkopen aan dezelfde groep mensen.


En verder op de beurs

Masterclasses

Er was een breed aanbod aan masterclasses (88), met onderwerpen van wijnregio's tot marketing en financing. De meeste waren gericht op:

 • Het presenteren van een wijnregio of druif (25)
 • Wijntrends (11)
 • Wijn spijs (8)¬†

Opvallend: er wordt hier en daar wel gesproken over klimaatverandering (4), maar nog niet echt over duurzaamheid (ook 4). Terwijl NFT & wijn als onderwerp in z'n uppie al 4 keer voorkwam. 

      

Zelf had ik stiekem verwacht dat sustainability een grotere rol zou spelen, ook in de programmering. Helemaal omdat het op WBWE wel als DE trend uit de bus kwam. 

Op de beursvloer

Op de beursvloer leefde het onderwerp meer: zo hebben we een inspirerend gesprek gehad over biodynamisch wijn maken bij wijnmaker Gérard Bertrand. Biodynamisch was voor mij nog een beetje een vraagteken. Nu al iets duidelijker. In het kort komt het neer op het minder pushen van het klimaat en de wijngaarden, alleen maar om maximale opbrengsten te genereren. 

 

Gelukkig heb ik nog een klein aandenken meegekregen, zijn wijnboek 'Wine, moon and stars' zodat ik het straks helemaal begrijp. Uiteraard heb ik hem nog even laten signeren door Mr. Bertrand himself, ben benieuwd!

 

Op de beursvloer zelf was overal genoeg te zien, proeven, ontdekken en beleven. Standhouders maakten er een feestje van, en gaven zelf ook masterclasses. Zo hebben wij onze kennis van de New York wijnregio, en Duitse IJswijnen weer bijgespijkerd!

 

Over al deze onderwerpen: wordt vervolgd ;) 

 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Hallen & standhouders

wijntrends vinexpo 2023, d vine

Qua standhouders was het aanbod Franse wijnen enorm, en Itali√ę was ook goed vertegenwoordigd. Er waren 5 hallen:

 • 3 gericht op de Franse markt
 • 1 gericht op¬†International (41 landen). Deze had¬†van mij groter gemogen.¬†
 • 1 gericht op sterke drank en mixology, leuk als afsluiter!

Iedere hal had losse wijnproefgebieden, waar je zelf los kon, bv met het proeven van 100 Grand Cru Bordeaux wijnen, van de 2020 vintage. 

 

Wijn & Tech

In de wijn & tech area werden zaken besproken als data & digital (hallelujah!), innovaties en NFT's. 

 

Een leuke innovatie voor de restaurantwereld was D-vine. Ipv flessen, capsules wijn, automatisch geschonken op de juiste temperatuur, en eventueel op de juiste manier gedecanteerd. Geen klimaatkasten, geen derving, en de machine toont alle info over de wijn tijdens het uitserveren, zodat de gastheer dat weer even helder op zijn netvlies heeft staan.

      

En je verkoop data? Die levert automatisch inzichten, zoals welke wijn je het best verkoopt en wanneer je wat weer moet bestellen ;) Vooralsnog alleen met Franse topwijnen. 


Grappig: Tijdens 'The art of aperitivo with Prosecco Superiore' vertelt Master of Wine Edouard Baijot over de Brut Nature wijn trend: Supposedly we're all looking for drier sparkling wine. Nonsense! Salesfigures of Prosecco DOCG tell a whole different story.


Conclusie

Wij hebben enorm genoten. Fantastische beurs om:

 • Te netwerken
 • Nieuwe klanten of leveranciers te vinden
 • Wijnregio's en wijnstijlen te ontdekken

Hoe ik terugkijk op de beurs?

Ik had niet verwacht dat ik al groot genoeg was om te importeren, maar de beurs heeft me laten zien dat die kansen er w√©l waren. Dus dat zit er wellicht aan te komen. Ook heb ik mooie wijnen ontdekt die al ge√Įmporteerd werden, en heb ik een paar leuke wijnhuizen gesproken waar ik eventueel mee mag gaan samenwerken.

 

Verder heb ik enorm veel geleerd, zowel van de masterclasses als de gesprekken met standhouders en andere beursbezoekers. Erg leuk! Ook fijn om zoveel positieve feedback op mijn concept te krijgen. 

Wat denken jullie?

Ervaren jullie deze wijn trends ook, of misten jullie inzichten die hier niet benoemd werden? Let me know!

 

We zullen ook weer aanwezig zijn op Prowein, de grootste wijnbeurs, en zullen ook daar weer verslag van uitbrengen. Ik kan niet wachten :)

Meer Lezen

Wijntrends op ProWein 2023
Wijn trends op WBWE
Wat is tannine?

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, fietsfanaat en reisgek.

 

Aan iedereen van en op Vinexpo: bedankt voor de leuke beurs, en wie weet tot ooit.

 

Ik ga in ieder geval contact houden met enkele van de op de beurs ontmoette wijnprofessionals! Of de voorspellingen en trends uitkomen? We gaan het zien! 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein. 

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.