Wat is Pinot Gris? Wijn Guide 101 + Infographic

Wat is Pinot Gris Wijn Infographic

Pinot Gris Wijn - Spannend en Levendig

Een enorm populaire druif. Bekend onder vele namen, vooral als Pinot Grigio. 


Maar let op: Als wijnmakers Pinot Gris op het etiket zetten, zit er vaak een specifieke stijl wijn in de fles - geïnspireerd op de beroemde Elzasser stijl wijnen. 

Wat is Pinot Gris?

Pinot Gris is een levendige, sprankelende, aromatische witte wijn, vaak met een licht restzoetje en fijne body. 

 

De druif is een grijsroze mutatie van de blauwe Pinot Noir, en stijgt tot grote hoogte in de Elzas. Ook in de rest van de wereld worden er heerlijke - en zeer uiteenlopende - wijnen van gemaakt. 

 

Daarom, alles over deze wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!

 

PS. lees ook: 

Wijn Guide Grauburgunder

Wijn Guide Pinot GrigioMaak kennis met het minder bekende lid van de Pinot-familie, de Franse Pinot Gris. Aromatisch, met een rijke, pittige smaak.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Pinot Gris Smaak en Geur

Pinot Gris smaak

Pinot Gris uit de Elzas, niet helemaal droog, kruidig, aromatisch en floraal, met soms wat rozenblaadjes, en een onverwachte rokerigheid. In de mond vol van smaak, met een stevige body.

 

Verwacht een licht restzoetje, briljante knapperige zuren en aroma's van mandarijn, sinaasappelbloesem, gember en perzik. 

 

Ook in andere delen van de wereld waar ze voor een vollere stijl gaan (ten opzichte van Pinot Grigio en Grauburgunder) zetten ze vaak behulpzaam Pinot Gris op het etiket. 

 

Zo is Pinot Gris uit Nieuw-Zeeland ook mooi vol en floraal, maar eenvoudiger, met een heldere kleur. En Pinot Gris uit de Verenigde Staten is strakdroog, maar nog steeds met een fruitige, meloenachtige smaak. 

Waar komt Pinot Gris vandaan?

Waar komt Pinot Gris vandaan

Pinot Gris heeft vanuit de Bourgogne de wereld veroverd. Daar zagen we de eerste tekenen van leven in de Middeleeuwen. Daarna werd de druif herontdekt in 1711 in Duitsland, waar hij Grauburgunder en Ruländer gedoopt werd.

 

De wijn verspreidde zich snel naar Noord-Italië - als Pinot Grigio - waar hij vanaf de Tweede Wereldoorlog steeds populairder werd.

 

Ook in de rest van de wereld zijn ze gek op dit druifje. Het is de meest populaire witte wijndruif in Oregon, en wordt ook veel verbouwd in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Dichterbij huis vinden we hem Oostenrijk, Moldavië en Hongarije, waar ze hem Szürkebarát noemen. 

 

In zijn thuisland Frankrijk vind je Pinot Gris vooral in de Elzas wijnstreek, waar hij absolute sterrenstatus bereikt. 


In Duitsland gebruiken ze de naam Ruländer voor de zoetere varianten


4 x Pinot Gris Stijlen

Pinot Gris stijlen

1. Pinot Gris Elzas

Vrijgevig: in z'n geuren en smaken... Niet intens, maar wel krachtig. Een glas Pinot Gris uit de Elzas is complex, met aroma's van fruit, rozenblaadjes en een fluweelzacht mondgevoel. 

 

Een Elzasser rosé van deze druif in z'n finesse. Fris, met pit en volfruitig - zeker een zomerse aanrader!

 

2. Pinot Grigio

Veel slanker, minder vol dan Pinot Gris. Ook minder aanwezige aroma's, met citrus en groene appeltjes. Een pittige witte wijn die net zo verfrissend is als een koud glas limonade op een warme zomerdag, vanwege de iets hogere zuren. 

 

3. Grauburgunder 

De Duitse Grauburgunder wijn is droog en fruitig, met een flinke frisse kick. Ze hebben een gemiddelde body, net zo vol als de Alsace Pinot Gris. Opvallend aan de Duitse variant zijn de intense aroma's en kruidigheid.

 

4. Nieuwe wereld Pinot Gris

Pinot Gris uit de VS, Nieuw-Zeeland en Australië zit een beetje tussen de Franse en Italiaanse stijl in: wel volfruitig, maar droog en minder complex. 


Ooit stonden de zoete Pinot Gris dessert wijnen uit de Elzas bekend als Tokay d'Alsace. Dag mag niet meer: om de Hongaarse naam Tokaji Aszu te beschermen. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Verschil Pinot Gris en Pinot Grigio

Verschil Pinot Gris en Pinot Grigio

Al in het glas zie je de eerste verschillen. Waar een Italiaanse Pinot Grigio vaak licht bleekgeel is - bijna kleurloos - is een Pinot Gris vaak een rijkere kleur geel, met grijze tot roze hints. 

 

En de geur en smaak van deze 2 wijnen?

 

Pinot Gris

Een Franse Pinot Gris, zeker uit de Alsace, is vol, complex en heeft soms zelfs een rokerig randje. Deze wijnen zijn droog, maar zoeter en kenmerkend fruitig en bloemig, met aroma's van perzik, meloen en honing. 

 

Vanwege het lichte restzoetje lijkt het alsof deze wijn minder zuren heeft - in werkelijk is dat vaak niet zo. 

 

Pinot Grigio

De Pinot Grigio uit Italië is frisser, met smaken als appel en citrus. Deze wijnen zijn vaak droog en mineralig van karakter, door de hogere zuren en lichtere smaak.

 

 Hij is vooral lekker als verfrissende dorstlesser in de zon! Daarom is Pinot Grigio zo geschikt als zomerwijn.

 

Pinot Gris bij welk gerecht

Pinot Gris wijn spijs

Pinot Gris uit de Elzas, met z'n fruitigheid, rokerigheid en mooie structuur gaat goed samen met gerechten met een fruitig of rokerig element. Probeer eens:

 • Buikspek
 • Eend a l'orange
 • Flammkuchen
 • Gerookte ham of gerookte kaas in een romige pastasaus
 • Hoisinsaus
 • Roerbakgroente
 • Rozenharissa
 • Sushi - Het florale en zachte combineert goed met de zoete rijst
 • Tajine met kip en gekonfijte citroen 

Pinot Gris en kaas

Denk romig, met gebrande, of gerookte tonen:

 • De rokerige Carré de l'Est en Grand Ribeaupierre, beide ook uit de Elzas
 • Gebrande Tomme Brulée

Pinot Gris, Pinot Grigio, Grauburgunder, Rulander, Szurkebarát & Malvoisie. Allemaal dezelfde druif, toch een wereld van verschil. 


If you Like... Pinot Gris

Ben jij fan van deze wijnen? Proef dan ook eens een wijn van deze druiven, die vind je vast ook lekker!

 • Pinot Grigio
 • Grauburgunder
 • Pinot Bianco
 • Albariño
 • Friulano

Ook interessant

Top 25 bekendste wijnen
Pinot Grigio Wijn Guide
Wijnguide Pinot Blanc

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. Fietst graag, en ontdekt ook graag nieuwe wijngebieden - op de fiets!

 

En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif? Wie weet weet jij wel iets wat hier nog absoluut ontbreekt - let me know, en wie weet staat jouw wijnweetje hier straks tussen ;) 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.