Wat is Grauburgunder? Wijn Guide 101

Wat is Grauburgunder Infographic

Grauburgunder - de Grijze Bourgondiër

Deze lekkere Duitser is allesbehalve grijs & grauw. Integendeel, deze wijnen zijn vrolijk, vol en fruitig, met een lekker zuurtje. Dus, wat is Grauburgunder? Alles over deze grijze Bourgondiër - Van geur en smaak tot wijn & spijs.


Grauburgunder is een witte druif, met een grijs/bruinroze schil, vandaar de naam!


Waar komt Grauburgunder vandaan?

Grauburgunder is het Duitse antwoord op Pinot Grigio en Pinot Gris. Oorspronkelijk komt deze druif uit de Bourgogne.

 

Het verhaal gaat dat Pinot Gris de favoriete druif was van Karel IV, en dat de cisterciënzermonniken (in witte habijt en grijze kap) uit Bourgondië, de druif in de 14e eeuw via Duitsland naar Hongarije brachten - waar hij op dat moment regeerde. De Franse Pinot Gris werd daar Szürkebarát gedoopt, wat ‘grijze monnik’ betekent.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Honderden jaren later werd ook Duitsland verliefd op de Grauburgunder druif. In 1711 ontdekte de Duitse zakenman Johann Seger Ruland - precies, vandaar de naam ‘Ruländer’ - de druif op een stuk grond wat hij kocht, en maakte er fenomenale wijnen van. 

 

Nog steeds populair

Met 7069 hectare staat Grauburgunder op een 5e plek in de top 15 Duitse wijnen, en het aandeel stijgt al 50 jaar gestaag. In negen van de dertien Duitse wijngebieden is dit druifje toegestaan als druif voor officiële kwaliteitswijnen. 


De druif staat ook wel bekend als Pinot Grigio in Italië en Pinot Gris in Frankrijk. De Duitse variant heeft echter een hele eigen kenmerkende stijl. 


Geur en Smaak Grauburgunder

Grauburgunder smaak

Grauburgunder is een droge, frisse witte wijn met knisperende tonen van citroen en perzik en vaak een vleugje kruiden, iets van zoet-pittige gember.

 

Wat Grauburgunder wijnen onderscheidt zijn  de intense geuren, de volle body en de kruidigheid. Deze wijnen zijn rijker, en geconcentreerder. 

 

De term 'Ruländer' wordt nog steeds gebruikt om te verwijzen naar de rijkere, vollere Grauburgunders. Als je Ruländer ziet op het etiket van een fles wijn in Duitsland, dan kijk je naar zoetere Grauer Burgunder! 


Grauburgunder ≠ Rulander. Ja, het zijn wijnen van dezelfde druif, maar Rulander is een mollige en zoete wijn, terwijl Grauburgunder droog en fris is. 


Grauburgunder vs Pinot Grigio vs Pinot Gris

Waar komt Grauburgunder vandaan?
Op de achtergrond: Wijngaarden met Grauburgunder in Kaiserstuhl, Baden

De Duitse Grauburgunder wijn is droog en fruitig, met een flinke frisse kick. Ze hebben een gemiddelde body, en zijn voller dan zijn Italiaanse counterparts. Opvallend aan de Duitse variant zijn de intense aroma's en kruidigheid.

 

Een Franse Pinot Gris, zeker uit de Alsace, is vol, complex en heeft soms zelfs een rokerig randje. Pinot Gris wijnen zijn droog, maar zoeter en kenmerkend fruitig en bloemig, met aroma's van perzik, meloen en honing. 

 

De Pinot Grigio uit Italië is lichter en frisser, met smaken als appel en citrus. Deze wijnen zijn vaak droog en mineralig van karakter, door de hogere zuren en lichtere smaak. Vooral lekker als verfrissende dorstlesser in de zon! Daarom is Pinot Grigio zo geschikt als zomerwijn. 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wat eet je bij Grauburgunder?

Wat eet je bij Grauburgunder

De levendige witte wijnen van de Grauburgunder gaan perfect samen met:

  • Witte vleessoorten
  • Gerechten met een fruitelement, zoals citroen, sinaasappel, perzik of abrikoos
  • Couscous met rozijnen en sinaasappel
  • Tajine, bv met kip, limoen en abrikoos
  • Thaise groene curry met kokosmelk
  • Salade met zeevruchten en limoendressing
  • Eend a l'Orange
  • Flammkuchen
  • Paella met kip en zeevruchten

Fan van Grauburgunder?

Probeer dan ook eens:

Ook interessant

Top 15 Duitse wijnen
WijnGuide Riesling
13 Duitse wijngebieden

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.

 

En, ga je binnenkort een Grauburgunder wijn proberen? Ik ben heel benieuwd of hij in de smaak gevallen is! 

 

Lees in de tussentijd gezellig verder over andere wijn druiven, zoals één van mijn favorieten: Riesling of nog zo'n Duitse topper: Silvaner. 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel proef en leesplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.