Baden Wijn Spijs Avond + Recepten

Heerlijk Baden Wijn Spijs avondje is gekomen...

Baden wijn spijs diner + recepten

Wijnliefhebber, reisgek en gek op lekker eten en koken? Wij ook! Niets lekkerder dan zelf wijnen inslaan op wijnreis, en er dan thuis van (na)genieten met een paar waanzinnige wijn spijs combi's.

 

We mochten wat lekkerbekken verwennen met een heus wijn spijs diner - 5x gerechten met 5x bijpassende wijnen. In de spotlight een aantal bijzondere wijnen, die we in hebben geslagen op wijnreis naar Baden

 

Wat hebben we er van gemaakt? Dat lees je hier ;) 

 


Met deze recepten tover jij zo een 5 a 6 gangen diner op tafel. Scoor met deze 5 makkelijke gerechtjes en bijpassende wijnen - een ware smaaksensatie!


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Citrus Coco Chia mousse & MUS(S), Abril

wijn spijs muscaris muscat en chia pudding + recept

We starten met een bijzondere Muscaris-Muscat wijn, met enkele maanden Sur Lie rijping. Opvallend zijdezacht in de mond. 

 

Misschien ken je Muscat of Muskaat van Alexandrië wel, als tafeldruif of van dessertwijnen. 

 

Wijnhuis Abril doet het net even anders en kiest voor een droge wijn. Door de druif toch waanzinnig fruitig, licht mineralig met heldere zuren, en een restzoetje.

 

Mooi goudgeel in het glas, met aroma's van roos, vlierbloesem en nootmuskaat. 

 

Een mooie combi met het zijdezachte en friszoet-bittere van de mousse van gember, kokosmelk en laagjes grapefruit, sinaasappel, pomelo en citroen!

 

Erg leuk effect: de chiazaadjes nemen vocht op, en vormen zachte bolletjes in de mousse. Een erg leuke smaakbeleving!

Recept Coco Chia Citrus mousse (8p)

Ingrediënten

  • 200 ml Kokosmelk
  • 50 ml amandelmelk
  • 3 el chiazaad (25 gr) - liefst wit
  • 1 el gemalen kokos
  • Vers geraspte gember naar smaak

Topping

  • 1/2 pomelo
  • 1 grapefruit
  • 2 mandarijnen
  • 2 sinaasappels

Bereiding

Meng in een grote kom de kokosmelk, amandelmelk, gemalen kokos, chiazaad, en de gember goed door elkaar. Laat je kokosmengsel een nacht staan zodat de chiazaadjes het vocht goed kunnen opnemen. Roer af en toe om. Snijd je citrusvruchten en verdeel alles over 8 glaasjes. 

 

Voedingswaarden

 

Portiegrootte: 1 glaasje Calorieën: 236 Vetten: 18,9 Koolhydraten: Eiwitten: 7,2


Tip: Qua smaak kun je zowel witte als zwarte chiazaadjes gebruiken. In het witte gerecht doen de witte het NET iets beter - dan zie je ze minder en vormen ze een ware smaakverrassing!


Zalmcarpaccio avocado crème & Gewuztraminer, Andreas Mannle

wijn spijs combinaties: welke wijn bij zalmcarpaccio

Een carpaccio van lichtgerookte zalm met granaatappel en avocado mousse. 

 

Het filmende en licht vette van de zalm, in combinatie met een zachte avocado crème, op smaak gebracht met gember, en voor de fruitigheid wat granaatappeltpitjes. 

 

Er is maar één wijn die zo mooi harmonieus combineert met het vette van de zalm, het zachte van de avocado en licht pittige van de gember + het zoete van de granaatappeltpitjes.

 

Gewuztraminer! De droge variant van Schwarzwaldweingut Andreas Männle. Een gedeelde favoriet van de avond - droog, vol, intens en toch lichtzoet. 

Recept Zalmcarpaccio, avocado crème en gepekelde peperuitjes

Ingrediënten 

  • Gerookte zalm
  • Avocado
  • Rode ui
  • Azijn
  • Roze peper
  • Koriander
  • Granaatappelpitjes
  • Soja
  • Gember
  • Knoflook
  • Lente ui

Bereiding

Peperuitjes

Snijd een paar rode uien en pekel ze in een pannetje azijn, met wat roze peper en koriander. 

 

Avocado crème 

Bak wat knoflooktenen in olie, rasp wat gember en prak de zachte knoflooktenen, gemberrasp en avocado tot zachte mousse. 

 

Vlei de gerookte zalm op een bordje met een paar druppels soja, en garneer met de gepekelde uitjes, granaatappelpitjes en lente ui. Spuit wat roosjes avocadomousse op de gerookte zalm en sprenkel wat sesamzaadjes over het bordje. 


Top: de eerste 3 gerechtjes kun je koud/lauwwarm serveren - die kun je van te voren klaarzetten, en dat scheelt stress tijdens het opdienen van de rest van de gerechten!


Eendenborstfilet met mangocoulis, gekarameliseerde pruim en macadamia & Pinot Noir, Mattmüller

eendenborst filet en pinot poir

Een klassieke wijn spijs combi: Pinot Noir en eendenborstfilet.

 

Dit gerechtje is een ware smaaksensatie! De fruitige frisheid van de mangocoulis, het krokante zoetje van de gekarameliseerde pruimen, het nootachtige van de rucola en macademia + de eendenborst.

 

Samen met de Pinot Noir. Deze had heerlijke aroma's van chocolade, was iets steviger dan we gewend zijn van Pinot Noir, en was toch elegant. Heerlijk!

 

De finishing touch bij dit gerecht waren de gekarameliseerde pruimen + pruimensaus, en de gebrande macadamianootjes.

 

Ingrediënten 

  • Eendenborstfilet
  • Boter
  • Rucola
  • Pruimen
  • Balsamico
  • Mango
  • Macadamia
  • Knoflook
  • Koriander

Bereiding

Brand de macadamianootjes in een pannetje voor meer smaak en zet opzij. 

 

Mangocoulis

Pureer de mango met wat gebakken knoflook en koriander tot gladde saus. 

 

Eend en gekarameliseerde pruimen

Bak de eendenborstfilet in alleen boter, zout en peper in een pannetje en laat rusten in aluminiumfolie. 

Karameliseer in hetzelfde pannetje de pruimen met wat balsamico.

 

Lak de eendenborstfilets met wat pruimensaus uit het pannetje, en leg op een bedje van rucola (nootachtige toets). Garneer met de mangocoulis, pruimen en nootjes. 


PS. De foto's zijn misschien iets minder, maar dat kwam omdat we zo aan het genieten waren :)


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Langzaam gegaarde Buikspek & Experimenten L.Bastian

Buikspek recept en wijn spijs combinatie

Oh my... Buikspek met steranijs & venkel.

 

Dat vraagt om een stevige Pinot Noir... één van de experimenten van Andreas Neyman.

 

Experimenten? Jazeker! Wijnmaker Andreas houdt ervan te experimenteren. In plaats van te focussen op wijnen van 100% Spatburgunder (Pinot Noir), waar de Kaiserstuhl, Baden bekend om staat - richtte hij zich op een blend van Spätburgunder, Dakapo en Cabernet Mitos - een gelaagde combi! 

 

Deze wijn was gedeelde favoriet van de avond. 

 

Steviger van smaak, ging deze wijn goed samen met de hemelse buikspek - de specialiteit van vriendlief & chef Bergen. 

 

Ingrediënten (8 p)

  • 2 kg Buikspek
  • Zeezout, citroen en zwarte peper
  • 2 venkel, 2 uien en wat wortels, grof gesneden
  • 6 knoflooktenen
  • 8 steranijs
  • Paar Limoenblaadjes
  • Fles witte wijn
  • Bloemkool
  • Bietjes
  • Halve fles kookroom

Bereiding

Bloemkool cream

Kook de bloemkool in de kookroom en voeg 1 rode biet toe voor een roze kleur. Pureer tot gladde mousse. 

 

Buikspek

  • Verwarm de oven voor tot 150 graden
  • Snijd de buikspek schuin in, in een diamantpatroon (+/- 1,5 cm afstand)
  • Bak de buikspek aan met de kruiden 
  • Vul een ovenschaal met de groente, leg de buikspek erboven op en vul met wijn tot de rand van de buikspek (de huid mag niet nat worden) 
  • Zet de oven op 150 graden en laat 2,5 uur garen.

Oranje wijn & Kaasplankje...

Oranje wijn kaasplank en geflambeerde banaan

Tsjah... wijn en kaas - smullen! Soms weet ik niet eens of ik nu een wijn- of een kaas liefhebber ben... Maar welke wijn drink je na al opgebouwd te hebben naar rood, en bij kaas?

 

Wij kozen voor een oranje wijn - die vanwege z'n volle smaken goed bij stevigere kazen past. En het was genieten hoor :)

 

En nog een toetje toe... Huisgemaakte chocomousse, suikerbrood wentelteefjes en geflambeerde banaan...

 

Zonder wijn - tegen zoveel geweld kan bijna geen enkele wijn op ;)


De favoriete combi's van de avond? De eendenborst filet met Pinot Noir, en de Gewurztraminer met gerookte zalm en zelf gepekelde uitjes. 


Meer lezen

Overzicht wijn en spijs: 125 x welke wijn bij...
Wijnreis Baden
Zelf wijn spijs combinaties maken in 7 stappen

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En zo nu en dan wijnschrijver!

 

En, welke van deze wijn spijs combinaties ga jij binnenkort maken? 

 

PS. Op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.