Zelf Wijn Spijs combinaties maken in 7 Stappen

Bij lekker eten, hoort lekkere wijn. En een goede wijn spijs combinatie maakt je gerecht en wijn NOG lekkerder.
Je hoort wel eens: ‘If it grows together, it goes together’. Combineer een Italiaanse Sangiovese met pasta en je hebt bijna 100% zeker een goede wijn spijs combi, zonder enige moeite. Maar helaas, dat werkt lang niet altijd. En weet jij wat er allemaal bij elkaar groeit?
Hoe je dan wel zelf de beste wijn spijs combinaties maakt? Simpel: Volg deze 7 stappen en je zit gegarandeerd goed!
Wijn en Spijs experiment
Misschien om te beginnen een klein experiment: Heb je honing in huis? En sinaasappelsap? Neem dan een lepeltje honing. Lekker zoet en zacht, toch? Neem nu een slok sinaasappelsap en daarna weer een lepeltje honing. Smaakt die nu nog hetzelfde?
Niet overtuigd? Neem dan nu nog een slokje sinaasappelsap... Grote kans dat je het zo weer uitspuugt!
Wijn spijs combinaties maken: de basis
Zo werkt het met wijnen en gerechten samenstellen ook. Al lijkt het moeilijk, iedereen kan het. En het is hartstikke leuk!
De 7 stappen voor het maken van wijn spijs combinaties
Klik en navigeer direct naar de stap van jou keuze.
1. Ontdek de basissmaken van je gerecht.
2. Kies een combinatie: ga je voor balans of contrast?
3. Kies een wijnstijl die past bij de combinatie.
4. Match de intensiteit en structuur van je wijn en het gerecht.
5. Ga nu op zoek naar de genuanceerde smaken van je gerecht, bijvoorbeeld van kruiden en specerijen.
6. Kies een wijn binnen je wijnstijl die ook deze genuanceerde tonen bevat.
Inkoppertje: Na zware wijn geniet je minder van lichte, delicate wijn. Schenk je meerdere wijnen? Serveer eerst mousserende, lichte, frisse en jonge wijnen, daarna volle, rijpe en krachtige wijnen.
Stap 1. Ontdek de basissmaken

Meestal geen vet, pikant en zout in wijn. Maar wel zuur, zoet en bitter (van de tannine).
- Witte, rosé en mousserende wijnen hebben meer zuren, een zoetje en bijna geen tannine.
- Rode wijnen hebben meer tannine, dus meer bitterheid, wat zuur en bijna geen suiker.
- Zoete wijnen hebben meer zoetheid, wat zuren en bijna geen tannine.
Stap 2. Kies een combinatie

Kijk naar de basissmaken in je gerecht en kies een wijnstijl die contrasterend of complimenterend werkt. Klassieke combinaties zijn bijvoorbeeld:
- Een zure wijn, zoals Albariño snijdt heerlijk door een vet gerecht. Bijvoorbeeld romige kaas als burrata. Het zuurtje helpt ook de smaakpapillen te neutraliseren.
- Een pikant gerecht uit de Aziatische keuken, vraagt om een aromatische wijn met een zoetje zoals een Gewürztraminer of een Riesling Spätlese.
- Een bittere wijn (met veel tannine) past goed bij wat vettere gerechten: mooi rood vlees met een goede Malbec of barbecue vlees (braai) met Pinotage.
Een echt pittig gerecht afblussen met een frisse wijn die hoog in zuren is? Vaak zonde van de wijn, omdat je de delicate fruit smaken wegblaast, en alleen de zuren overhoudt.
Tip: Zuur gerecht? Dan moet de wijn nog zuurder zijn. Anders verbleekt de wijn tot smakeloos.
Contrasterende wijn spijs combinaties

Hier creëer je evenwicht door contrasterende smaken en aroma’s. Je vindt deze veel terug in de Aziatische keuken, zoals zoet-zuur. Een paar voorbeelden:
- Blauwe kaas met Ruby port
- Varkenskarbonade met Riesling
- Paddenstoelenrisotto met Nebbiolo
- Thaise curry met chili en gember met Gewurztraminer
Harmonieuze wijn spijs combinaties
Met een harmonieuze wijn spijs combinatie creëer je evenwicht door overeenkomende aroma’s te gebruiken.

Een in boter gebakken visje schreeuwt gewoon om een filmende wijn (dat is dat zachtere mondgevoel van vollere wijnen) met veel boteraroma’s door houtrijping.
- In boter gebakken kippendijen, of gegrilde kreeft met limoenboter met houtgerijpte Chardonnay.
- In witte en zwarte peper en Shiraz zit beide het sterk aromatische rotundone. Daarom past Shiraz, zowel qua structuur en body als aroma goed bij zwaar gekruid vlees.
- Denk aan de frisse bite van een Sauvignon Blanc bij een scherpe salade van tomaten, olijven, komkommer, feta en ui. De frisse groene aroma’s geven elkaar echt een boost.
Tip: Mousserende, witte en rosé wijnen hebben een hoge zuurgraad. Deze wijnen geven de mooiste contrastrijke combinaties. Rode wijnen geven vaak de beste harmonieuze combinaties.
Stap 3. Kies een wijnstijl

De ene wijn is de andere niet. Zo hebben witte wijnen als Riesling, Sauvignon Blanc en Gruner Veltliner een hogere zuurgraad dan Chardonnay, Pinot Grigio en Semillon.
Bepaal de wijnstijl met hulp van de afbeelding. De wijnen staan gesorteerd van licht naar vol. De puntjes staan voor de zuurgraad. Vinho Verde is dus een lichte wijn met een hoge zuurgraad.
Bij de rode wijnen staan de puntjes voor tannine, Gamay is dus een lichte wijn, met lage tannines.
Stap 4. Match intensiteit & structuur
De juiste wijn komt qua stevigheid overeen met het gerecht. Oudere wijnen, die een rijpingsperiode achter de rug hebben, noem je rijp. Serveer deze bij gerechten die ook ‘rijp’ zijn: Volle en intense smaken, zoals truffel of Parmezaanse kaas.
Denk ook aan de bereidingswijze, een witvis of zalm die langzaam gegaard of gegrild is, heeft een veel vollere, rijpe smaak dan dezelfde vis die gestoomd is.
Lichte wijnen schenk je bij delicate, lichte gerechten, denk aan Chablis (= frisse Chardonnay) met oesters. Als je hier een vollere Chardonnay met houtlagering bij schenkt, of een nog intensere smaak, overstemt die de smaak van de oesters helemaal.
Stap 5 & 6. Match de genuanceerde smaken

Oké, wijn spijs combinaties in de praktijk. We gaan nu aan de slag met de genuanceerdere smaken van zowel wijn als gerecht.
Bijvoorbeeld: Confit de canard a la orange met groene kruiden. Een interessant gerecht, met wat vet en zout van de eend, gecombineerd met frisse en groene nuances.
De perfecte wijn spijs combi? Een zuurtje combineert goed met het vette van de eend. De genuanceerde smaken zijn de sinaasappelschil en de groene kruiden. Kies daarom een off-dry Riesling, wat zuur, toch een licht zoetje + wat groene kruidigheid = 100% genieten.
Diezelfde eend, maar dan met cranberry saus, is fenomenaal met een lichte Pinot Noir. De lichtere en toch volle smaak van de eend vraagt om een licht volle, elegante wijn. De cranberry saus gaat goed samen met het sprankelende rode fruit.
Stap 7. Proef
Proef een klein hapje en wat wijn tegelijkertijd. Zijn de smaken bij elkaar lekker en in balans? Missie geslaagd!
Tip: Zoet gerecht? Dan moet de wijn nog zoeter zijn.
PS. Absoluut foute wijn spijs combinaties

Weet je nog, die honing en sinaasappelsap? De filmende en zoete honing botste met het zure, frisse sinaasappelsap. In dit geval een no-go. Zijn er nog meer dingen die je beter kunt vermijden? Jazeker... Ik zal er hier nog een paar weggeven:
- Bitter + bitter = niet goed. Bijvoorbeeld: geen spinazie bij zware rode wijn, zoals Malbec. In beide zit namelijk veel tannine, waardoor je een heel naar, wrang mondgevoel krijgt.
- Tannine in wijn botst ook met visolie. Daarom vormt rode wijn vaak geen goede wijn spijs combi met visgerechten.
- En om af te sluiten, serveer bij het dessert geen 'gewone wijn', maar een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Tegen het zoete van een dessert kan geen enkele wijn op.

Meer Wijn & Spijs

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm.
En? Is het je gelukt een heerlijke wijn spijs combi te maken? Ik ben benieuwd hoe het gegaan is en wat je er van vond! Laat je het me weten?
Enne... Nog meer wijn spijs tips in dit wijn spijs overzicht. In een oogopslag zien welke wijn het best past, van wijn naar gerecht, en van gerecht naar wijn. Handig!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Groetjes Kim
Wijn Wine Wein
Reactie schrijven
Vincent (woensdag, 08 september 2021 16:20)
Heel nuttig! Bij de meeste boeken, blogs, artikelen over wijn-spijs ontbreekt een echt duidelijke uitleg over de logica achter bepaalde combinaties. Dit wordt vaak maar kort behandeld en vervolgens krijg je een hoop voorbeelden die veronderstellen dat het allemaal heel logisch is. Heel fijn om te lezen waarom nou een bepaalde wijnsoort zou passen bij een gerecht. Zo kun je het veel makkelijk doorvertalen als je meer wijnen leert kennen. Ik heb er veel van geleerd! Bedankt