7x Oranje Wijn Facts + Infographic

Oranje wijn infographic

Orange Wines: Wat is Oranje Wijn?

Oranje wijnen zullen je omver blazen. Nee, het is geen rosé, het is geen witte wijn. Het is totaal iets anders. Ga er even lekker voor zitten, en ontdek waarom oranje wijn zo speciaal is. 

1. Ontdek Oranje Wijn

Wat is Oranje Wijn?

 

Oranje wijn, ook wel orange wine is een wijn van witte druiven, met een oranje of amberachtige kleur.

 

De wijn krijgt die kleur van de schillen en pitten, waar de smaak en kleurstoffen in zitten. Deze blijven in contact met het sap (meestal een half jaar!) tijdens de vergisting.

 

Het resultaat? Een intens aromatische wijn met een unieke smaak en opvallende kleur. 



Oranje wijn ≠ Rosé. Alletwee leuk zomers van kleur. Maar waar rosé lekker wegdrinkt en perfect is in de zon, is oranje wijn meer complex van smaak. Veel geschikter om van te genieten bij het diner.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

2. Hoe wordt Oranje wijn gemaakt?

Hoe wordt oranje wijn gemaakt

Je neemt witte druiven, kneust ze en gooit ze met steeltjes, schillen, pitten en al in een groot vat (vaak van cement of keramiek).

 

En daarna? Dan laat je de fermenterende druiven 5 dagen, tot soms wel meer dan een jaar met rust. Ten slotte kun je er als wijnmaker voor kiezen om de wijnen nog langer te laten rijpen, bijvoorbeeld op fles of op houten vat.

 

Dit is een natuurlijk proces waarbij weinig tot geen toevoegingen worden gebruikt, soms zelfs geen gist. Hierdoor smaken oranje wijnen anders dan gewone witte wijnen. Ze hebben een intense smaak en zelfs wat nootachtigheid door oxidatie. Sherry is bijvoorbeeld ook geoxideerd, maar compleet anders.

 

Eigenlijk is dit precies hetzelfde proces als hoe rode wijn gemaakt wordt. De kleur komt van de schilweking, net als bij rode wijn.

 

Voor witte wijn scheiden wijnmakers het sap zo snel mogelijk van de rest van de druif, (schil, pitjes en steeltjes). Dan blijft de kleur licht en de tannines laag.

 

Bij orange wine gisten deze mee voor de smaak. Bij lange rijping krijgt de wijn vanzelf de speciale oranje gloed. 


Oranje wijn van Pinot Grigio staat in Italië bekend als Ramato, wat kastanjebruin betekent.  


3. Waar komt Oranje wijn vandaan?

Hoewel de term 'oranje wijn' vrij nieuw is (in 2004 bedacht door de Engelse wijnhandelaar David Harvey), is deze stijl van wijn maken al duizenden jaren oud.  

 

Traditioneel komt oranje wijn uit Georgië. Veel landen hebben gelukkig een groeiende interesse in deze manier van wijn maken. Zo wordt oranje wijn nu gemaakt in:

  • Italië
  • Slovenië
  • Griekenland
  • Portugal
  • Californië
  • Frankrijk
  • Zuid-Afrika
  • Australië
  • En meer

Oranje wijnen zijn zeldzaam en door het speciale proces duurder dan witte wijn. De opbrengst is kleiner en dus zal er minder naar NL verzonden worden. 


Georgië

Waar komt oranje wijn vandaan

Georgië is bekend om zijn Qvevri-gerijpte wijnen. Grote, aardewerken amforen, de eerste vaten die ooit werden gebruikt voor wijn. 

 

Qvevri vaten vol gekneusde trossen druiven worden afgesloten met klei of bijenwas, en dan onder de grond begraven.

 

Hierdoor blijft de temperatuur het hele jaar constant, en gisten de druiven in de natuurlijke koelte van de aarde. De favoriete druif voor deze wijnen heet Rkatsiteli (uitspraak arKat-stèh-li), die van zichzelf ook een roodoranje tint geeft.

 

De Georgiërs maken ook wijnen van blauwe druiven in de Qvevri.

Italië

De meeste moderne oranje wijnen worden gemaakt in het noorden van Italië, in Friuli-Venezia Giulia. Hier wordt oranje wijn gemaakt van inheemse druiven, zoals Sauvignon Vert (Friulano), Ribolla Gialla en Pinot Grigio. 

 

Orange wines maakten een comeback in Italië dankzij wijnmaker Josko Gravner. Hij probeerde in 1997 voor het eerst een oranje wijn in Georgië en was zo onder de indruk dat hij de manier van wijn maken mee naar huis nam.

Slovenië

Net over de grens van Italië ligt de wijnregio Goriška Brda (uitspraak gore-eesh-kah bar-da). Hier maken ze al heel lang oranje wijn, die ze traditioneel uit bierglazen drinken.

 

In dezelfde regio wordt nog een bijzondere wijn gemaakt: Motnik. Ook op natuurlijke wijze, in vaten die worden gedesinfecteerd door het roken van kruiden zoals rozemarijn, laurierblaadjes en salie.

Nieuwe Wereld Oranje Wijn

Verschillende wijnmakers wereldwijd maken nu op dezelfde manier fenomenale oranje wijnen. 

  • In Zuid-Afrika, vooral in de regio Swartland, 50 km boven Kaapstad.
  • In de VS vooral in New York, (wie denkt hier aan wijn?) waar ze de traditionele druivensoort Rkatsiteli hebben omarmd en aangeplant. 
  • In Australië maken ze de wijnen voornamelijk van Sauvignon Blanc, die ook heerlijk is in deze stijl.

Frankrijk

Ook Frankrijk maak nu heerlijke oranje wijnen, vooral in de Languedoc. (Probeer eens een Gerard Bertrand.)

 

En... Niet echt een oranje wijn, maar vergelijkbaar in kleur en smaak: de Vin Jaune wijnen (gele wijn) uit de Jura. Deze regio is beroemd om zijn Comté-kaas en gele wijn. Gemaakt van de zeldzame druif Savagnin (en soms Chardonnay) en hebben ook die nootachtige en licht oxidatieve stijl. 


Je drinkt oranje wijn warmer dan witte wijn, en iets koeler dan rode wijn. Zo’n 12-13˚C is perfect. Geen wijnthermometer? Een uurtje in de koelkast is prima. 


4. Kenmerken Oranje wijn

Elke oranje wijn smaakt anders, toch herken je ze meteen aan deze 3 kenmerken:

Oranje wijn Smaak Geur en kenmerken
  • Het eerste dat opvalt: de kleur. Oranje wijnen zijn er van oranje tot amber, geel, goud of roze. De kleur hangt af van de druif, de lengte van de schilweking en het fermentatievat.
  • Body: Oranje wijnen bevatten meer tannines dan witte wijn. Tannines voegen structuur en houdbaarheid toe aan wijn. Ze zijn daarom qua body vergelijkbaar met een rode wijn.
  • Smaak: Witte wijnen blijven normaal maar tot zo’n 24 uur in contact met hun schil. Oranje wijnen ergens tussen een paar dagen en een jaar. Meer schilweking betekent meer smaak. 

Geur en smaak

Hoe smaken oranje wijnen? Deze wijnen zijn kleine smaaksensaties: robuust en gedurfd, met honingzoete aroma’s en toch droog en fris van smaak. Ze zijn nootachtig met aroma’s van gekneusde appel, haardhout, jeneverbes, zuurdesem, gedroogde abrikoos en sinaasappelschil.

 

Ze hebben zelfs tannine zoals een rode wijn, met een lichte zuurheid vergelijkbaar met fruitbier.

 

De uiteindelijke smaak van orange wines varieert, net zoals bij andere wijnen die van verschillende druiven gemaakt zijn. 

 

 

Kijk bij het kiezen van een oranje wijn naar:

  • De druif, die geeft zijn eigen kenmerken af.
  • De lengte van de schilweking. Een korte schilweking levert een lichtere wijn op, terwijl meer tijd een vollere wijn betekent.
  • In welk vat de wijn gerijpt is. Qvevri-gerijpte wijn kan een meer aardse smaak hebben dan wijn die in een stalen tank is gefermenteerd.

 


De opvallende kleur van oranje wijn komt voornamelijk van lignine in druivenpitten.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

5. Welk gerecht bij Oranje wijn?

Welk gerecht bij Oranje wijn wijn spijs

Gedurfde wijn = gedurfde gerechten, dus deze wijn is perfect bij… CURRY! 

 

Oranje wijnen staan stevig in hun schoenen, en zijn enorm veelzijdig als het om wijn spijs combinaties gaat. Ze hebben genoeg body als partner bij smaakvolle gerechten, dus wees niet bang om ze te serveren waar je normaal een rode wijn zou serveren. 

 

Echte traditionele wijnspijs combinaties uit Georgië en Slovenië zijn er niet. Daar serveren ze grote schalen met verschillende kruidige gerechten. De wijn wordt er gewoon tussen gezet en past bij de hele range. Zo kun je genieten van de vele verschillende smaaksensaties. 

 

Verder de Marokkaanse keuken waar veel met fruit wordt gewerkt, de Ethiopische keuken (zoals Injera), Koreaans zoals Bibimbap en Japans, inclusief gefermenteerde sojabonen (Natto) en sushi. 

5.2 Hapjes bij Oranje wijn

Oranje Wijn Fingerfood

Welke hapjes bij oranje wijn? Oranje wijn doet het ook bijzonder goed bij pittige kaassoorten, charcuterie en hartige groenten zoals champignons en pompoen. Dus wat dacht je van:

  • Zoete aardappelfriet (leuk oranje fingerfood als we onze oranje leeuwen toejuichen.)
  • Geroosterde pompoen of pompoen-feta bruschetta
  • Gekruide en geroosterde groenten
  • Hummus (met een beetje wortel) dip
  • Sushi
  • Pittige gamba stick 
  • Gegrilde honing balsamico champignon spies
  • Vlammende kipspies met abrikoos

6. Verschil Oranje Wijn en Rosé

Het verschil tussen oranje wijn en rosé zit 'm in het schilletje. De basis is heel simpel: druiven fermenteren van nature zonder de toevoeging van suikers, zuren, water of andere stoffen. Gist zorgt dat suikers worden omgezet in alcohol. Et voilà: daar is je wijn!

 

Laat je blauwe druiven in contact met het schilletje, krijg je een rode wijn. Bij een beetje contact, een rosé wijn, en bij geen contact – een witte wijn. 

 

En bij een lange schilweking, vaak in combinatie met licht getinte witte druiven, zoals Pinot Grigio, dan krijg je een prachtig amberkleurige, oranje wijn. 

7. Oranje Wijn, Natuurwijn?

Oranje wijnen worden geassocieerd met de natuurlijke wijn beweging, omdat hun hoge gehalte aan tannines betekent dat de wijn kan worden gebotteld zonder toevoeging van sulfieten.

 

De term 'natuurwijn' heeft verder geen duidelijke definitie, maar zijn vaak ongefilterd, en worden vaak gemaakt door biodynamische wijnmakers met behulp van traditionele wijnproductietechnieken. Veel oranje wijnen vallen onder deze paraplu, maar zeker niet allemaal.

Hierna lezen

Mousserende wijn guide + infographic
Pinot Noir Wijn Guide
Meer over wijnsoorten en smaken

--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Alex (zondag, 13 juni 2021 14:35)

    3-1 voor Nederland, Depay scoort het laatste en beslissende doelpunt waardoor Oekraïne niet op 2-2 kan komen.

  • #2

    Jan van Duijn (woensdag, 26 april 2023 17:38)

    Een heel mooi stuk over oranje wijnen !!!!!
    Goed gedaan met een mooie uitgebreide uitleg top. Zelf ben ik importeur van wijnen uit Slovenië en daar komen zeker mooie oranje wijnen vandaan.

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.