Mousserende Wijn Guide + Infographic

Bubbeltime! Alles over Mousserende Wijn

Ja, Champagne is fantastisch, maar het is verre van betaalbaar. En ja, je kunt toch heerlijke bubbels drinken, het hele jaar door (Vooral nu!). Dus, lees alles over de beste bubbels wereldwijd en vind de mousserende wijn die jij lekker vindt met deze Sparkling Wine Guide  (voor een betere prijs dan Champagne). 

Wat is Mousserende Wijn?

Het knalt, het bruist, het knettert zachtjes in je glas. Mousserende wijn is een wijn die bubbelt. Die bubbels ontstaan door een 2e gisting op fles. Mousserende wijnen worden over de hele wereld gemaakt, heb je in wit, rosé en rood en variëren in fruitigheid, de grote van de bubbel en de complexiteit. 

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt?

Het grote verschil in kwaliteit zit ‘m in de productiemethode. Dus hoe wordt mousserende wijn gemaakt? De meeste mousserende wijnen worden gemaakt door suiker en gist toe te voegen aan een stille wijn, die dan een 2e vergisting ondergaat in fles of op tank.

 

Daarnaast worden er ook mousserende wijnen op een wel hele bijzondere manier gemaakt. Door koolzuurgas in stille wijnen te spuiten. De Fransen noemen deze methode ‘Pompe bicyclette’, de fietspomp methode. Het grootste nadeel van deze methode is dat het koolzuur niet echt is opgelost in de wijn, waardoor de bubbels meteen vervliegen zodra deze in contact komt met zuurstof: bij het inschenken dus. 

 

Check stap voor stap hoe de echte mousserende wijn wordt gemaakt in de Infographic!

Hoe wordt mousserende wijn gemaakt Infographic

Welke mousserende wijnsoorten zijn er?

Welke mousserende wijnsoorten zijn er?

Champagne maken buiten de Champagne? Dat mag niet. De naam Champagne is wereldwijd beschermd. Deze bubbel mag alleen in het gelijknamige gebied Champagne gemaakt worden. Maar in andere delen van de wereld worden ook heerlijke mousserende wijnen gemaakt. Soms zelfs op precies dezelfde manier als in de Champagne.

 

Laten we de 7 bekendste mousserende wijnsoorten eens onder de loep nemen!

 1. Champagne
 2. Crémant
 3. Cava
 4. Prosecco
 5. (E)Spumante
 6. Sekt
 7. Vonkelwijn

Welke mousserende wijn past bij jou?

1. Champagne

Mousserende wijnweetjes Champagne

De meest beroemde mousserende wijn ter wereld. Champagne. De prijs, de verschillende stijlen en het jargon op het etiket maken het niet makkelijker om een goede Champagne te kiezen. Daarom een korte introductie.

 

De Champagnestreek is uniek. Zo uniek, dat de wijngaarden, huizen en wijnkelders van de Champagnestreek op de UNESCO Werelderfgoed lijst staan. Meer over de Champagnestreek? Lees hier ons blog over ons bezoek aan deze prachtige wijnstreek! 

 

Champagne is de enige wijnstreek ter wereld die zich 100% focust op mousserende wijn. Ze zijn goed voor zo’n 15% van alle bubbels ter wereld. Champagne wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Er mogen meer druiven worden gebruikt, zoals Arbane, Pinot Blanc, Petite Meslier and Fromenteau. Maar in de praktijk zie je deze druiven minder. De meest gekoesterde Champagnewijnen rijpen minimaal 3 jaar.

Mousserende wijnweetjes Champagne

3 bekendste Champagne stijlen

Welke druiven worden gebruikt geeft je een idee van de stijl. Als Champagne geen extra stijl op het etiket vernoemd, heeft het Champagnehuis een blend van de drie grote druiven gebruikt voor een witte Champagne. 

 

Blanc de Blancs

Wit van wit. Het grootste deel Blanc de Blancs is 100% Chardonnay. Blanc de Blancs hebben gistaroma's zoals boter en toast en daarnaast citroen- en appelachtige fruitsmaken.

 

Blanc de Noirs

Wit van zwart. Dit is een Champagne van 100% rode druiven, zoals Pinot Noir en Pinot Meunier. Blanc de Noirs hebben meestal meer aardbeien- en frambozensmaken.

 

Rose

Deze rosé stijl wordt meestal gemaakt door Chardonnay te mengen met een klein beetje Pinot Noir of Pinot Meunier wijn. Er is zo’n 10% rode wijn nodig om rosé Champagne te maken. De duurdere Saignee stijl wordt gemaakt door een korte schilweking met Pinot Noir of Pinot Meunier druiven. Rosé Champagne heeft lichte fruitaroma's van aardbei en framboos. Deze Champagnes hebben lage tannines en een hoge zuurgraad.

 

De 5 duurste Champagnes ter wereld

Mousserende Wijn - Duurste Champagnes

Krug 1928 – €18.500
Een echte wijnlegende
Moet & Chandon Dom Perignon Rose Gold 1996 - €39.069,- 
6 liter Champagne in een fles van witgoud
Armand de Brignac Brut Gold Midas - €49.995,- 
Met 30 liter (bijna 40 normale flessen) de grootste fles Champagne ter wereld
Heidsieck Diamant Bleu 1907 – €206.250,- 
170 jaar oude Champagne uit een scheepswrak
Goût de Diamants, 2013 Taste of Diamonds – €1,5 miljoen
Zou dit misschien om de fles gaan in plaats van de wijn? Met een 19 karaats diamant in het midden van een witgouden etiket. 


‘Het goedkopere broertje van Champagne?

Crémant'


2. Crémant

Mousserende Wijn Cremant in Cijfers

Crémant: Champagne, maar dan goedkoper. Crémant is een mousserende wijn die op dezelfde manier gemaakt wordt als Champagne. Het verschil? Het komt uit andere wijnregio's en de kwaliteitseisen zijn iets minder streng. Er zijn 8 Crémant regio's in Frankrijk en 1 in Luxemburg. De bekendste?

 

Crémant  de Bourgogne

Vlak onder Champagne ligt Bourgogne, bekend van de verfijnde Chablis en Pinot Noir wijnen. Crémants uit de Bourgogne hebben de meeste overeenkomsten met Champagne. Gemaakt volgens de traditionele methode, meestal van Chardonnay en Pinot Noir. Met kortere rijpingsvereisten zijn deze mousserende wijnen vaak iets minder complex. Maar niet minder lekker!

 

Op zoek naar de beste Crémant de Bourgogne? Let dan op de tekst Eminent of Grand Eminent op het etiket. Deze mousserende wijnen hebben 24 maanden en 36 maanden rijping 'Sur Lie' gehad, wat de wijn gistaroma's meegeeft. 

 

Andere heerlijke Crémants

In iedere regio gelden net iets andere regels en zijn andere druivenrassen toegestaan. Dat geeft unieke Crémants met uiteenlopende aroma's. Probeer ze allemaal? 

 • Crémant de Limoux - Strakdroge en frisse Crémants
 • Crémant d'Alsace - Rijpere en rondere Crémants
 • Crémant de Loire - De Chenin Blanc druif geeft aroma's van citroen, peer, honing en kamille
 • Crémant de Bordeaux - Tip! Hier is Sauvignon Blanc toegestaan, die de Crémants heerlijk uitbundig maakt
 • Crémant du Jura
 • Crémant de Savoie
 • Crémant de Die

Crémant de Luxembourg

Luxemburg is het enige land buiten Frankrijk waar de term Crémant mag worden gebruikt. Deze mousserende wijn wordt gemaakt in het Luxemburgse deel van de Moezel. De druiven die gebruikt worden zijn:  Riesling, Pinot Blanc, Rivaner (Müller Thurgau), Elbling, Auxerrois, Pinot Noir (voor rosé Champagne) en Chardonnay.


‘Spanje's bekendste mousserende wijn: Cava. De kwaliteit van Champagne voor 1/3 van de prijs.'


3. Cava

Mousserende Wijn Cava in Cijfers

Spanje’s bekendste mousserende wijn. Op maar een uurtje rijden van het stadsstrand in Barcelona staan velden vol Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Dit is de wijnregio Penedés, het hart van de sprankelende Spaanse Cava, gemaakt volgens de Método Tradicional. Net zoals Champagne dus! 

 

Samen creëren de 3 Spaanse druiven een gebalanceerde fruitige mousserende wijn die minder zoet is dan Prosecco maar niet zo nootachtig als Champagne. Cava's komen wel in de buurt, zeker de Vintage Cava's en de Cava's met Sur Lie rijping. Deze hebben wel iets van appeltaart en amandelen. Hoe je deze herkent? Aan de termen Reserva, Gran Reserva of Cava de Paraje Calificado (CPC) op het etiket. 

 

Cava D.O.

Cava heeft net zoals Champagne een beschermde naam. In de wijnwereld noem je dit een beschermde herkomstbenaming. Cava DO (Denominacion de Origen) kan in heel Spanje worden geproduceerd, maar 85% wordt gemaakt in Penedés. Er zijn zo'n 200 producenten van Cava, in meer dan 160 gemeentes in 7 Spaanse districten. 

Rijping

Cava                          

Cava Reserva           

Cava Gran Reserva 

Cava de Paraje Calificado (CPC)

 

Vanaf 9 maanden

Vanaf 15 maanden

Vanaf 30 maanden

Vanaf 36 maanden


Mousserende Wijn Cava Rijping en Kwaliteit

Cava de Paraje Calificado (CPC)

Spanje werkt hard om zich te onderscheiden met topkwaliteit Cava's. Sinds juli 2017 heeft Spanje zelfs een nieuwe classificatie: de Cava de Paraje Calificado (CPC). 

 

Er zijn 12 wijngaarden die voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen, waaronder de wijngaard Can Sala van Freixenet. Naast de combinatie grond (terroir) en druivensoort gelden de volgende regels:

 • De Cava moet minimaal 10 jaar oud zijn
 • Met minimaal 36 maanden rijping
 • Er geldt een maximale opbrengst van 8000 kg per hectare
 • Alleen Brut, Extra Brut of Brut Nature
 • Vintage jaren zijn ook toegestaan
 • De Cava's worden blind geproefd en gekwalificeerd door de Consejo Regulador del Cava

Waarom is Cava zoveel goedkoper dan Champagne?

Cava en Champagne liggen dus helemaal niet zover uit elkaar. Toch betaal je voor een goede Cava met 36 maanden rijping al snel 1/3 minder dan voor een goede Champagne. Hoe kan dat?

 

In Spanje werd al heel vroeg gekeken naar innovatieve productiemethodes voor mousserende wijn. Veel handwerk werd onnodig. Zo heeft Spanje de eerste gyropallets uitgevonden: een machine die automatisch alle Cava's kantelt en draait zodat de droesem naar de kurk zakt. In Champagne gebeurd dit nog steeds met de hand.  


‘Prosecco de Champagne van Italië? Nee... Prosecco is een frisse en fruitige doordrinkbubbel’


4. Prosecco

Mousserende Wijnweetjes Prosecco

Prosecco lijkt voor Noord-Italië wat Champagne is voor Frankrijk, en Cava voor Spanje. ’s Lands beroemdste bubbel. Maar in vergelijking met Champagne, Cava en Italie’s eigen Franciacorta is Prosecco het bekendste voorbeeld van 'gewoon' een frisse en fruitige doordrinkbubbel.

 

Prosecco wordt gemaakt van druif Glera, een vrij neutrale druif met een hoge zuurgraad. Het krijgt zijn bubbel altijd via een tweede gisting op tank. Op zo’n 1,5 uur rijden ten noorden van Venetië vind je de wijngebieden Veneto en Friuli. Deze vallen onder de beschermde naam DOC Prosecco.

 

Er is zelfs 1 DOCG, een stapje hoger nog. Deze mousserende wijn komt uit het gebied met de onuitspreekbare naam Conegliano Valdobbiadene. Het telt 166 wijnmakers, 3000 druiventelers en produceert zo’n 65 miljoen flessen Prosecco DOCG per jaar. Hiervan is 90% Spumante, en 10% Frizzante. 

 

Alle mousserende wijn die buiten deze gebieden gemaakt wordt, mag geen Prosecco heten.

Spumante of Frizzante?

Een Frizzante is een simpelere mousserende wijn, toegankelijk, droog en licht. De Frizzante ondergaat minder dan 1 maand een 2e vergisting, waardoor er minder koolzuurdruk in de wijn opgenomen wordt. De druk op de fles is minder dan 3 bar, wat de wijn net een lichte mousse geeft.

 

In de winkel herken je ze vrij makkelijk. Frizzantes hebben een kurk met een touwtje eromheen (een spago), een schroefdop een of kroonkurk. Het zijn geen bewaarwijnen. Meteen opdrinken dus!

 

Alles boven de 3 bar is meteen een Spumante, de meeste Spumantes hebben zo’n 5 bar. Hoe langer de 2e vergisting duurt, hoe meer bubbels er in de wijn ontstaan en hoe fijner ze worden. Zie je een Prosecco met een Champagnekurk en Muselet? Dan weet je dat het om een Spumante gaat. 


‘Juist. Niet Prosecco, maar Franciacorta Spumante is DE Champagne van Italië! '


5. (E)Spumante

Mousserende Wijn Franciacorta Facts

Bij een Italiaanse mousserende wijn denk je al snel aan Prosecco. Heerlijk, maar Franciacorta speelt mee op het niveau van Champagne. 

 

Franciacorta DOCG

Franciacorta wordt op dezelfde manier en van dezelfde druiven gemaakt als Champagne, met een toevoeging van Pinot Blanc. In Italië noemen ze deze methode Metodo Classico. Ze hebben de hoogste Italiaanse kwaliteitsstatus: DOCG. En eigenlijk zijn ze net zo lekker als Champagne! Licht, droog, hoog in zuren en met aroma's van limoen, perzik, kersen, amandelen en getoast brood zijn ze zeker het proosten waard. 

 

Stijlen Franciacorta

Satèn: Een zijdezachte (vandaar de naam!) witte mousserende wijn van uitsluitend Chardonnay en Pinot Blanc. Satèn rijpt minimaal 24 maanden en heeft romige aroma's van boter, getoast brood en noten als hazelnoot en amandelen.

Rosé: Als Champagne, maar dan met minimaal 24 maanden flesrijping

Millesimato: Italiaans voor Vintage. Een mousserende wijn van druiven uit 1 oogstjaar. Hierdoor is het mogelijk om de (weers)invloeden van dat specifieke jaar in de wijn te proeven. Een Millesimato heeft minimaal 30 maanden flesrijping.

Riserva: Minimaal 67 maanden flesrijping!

 

Andere topkwaliteit Spumantes uit Italie

Trento DOCG - Sprankelende Chardonnays

Oltrepo Pavese - Heerlijke rose's en Blanc de Blancs van Pinot Noir 

 

Espumante uit Portugal

Ook nog een kleine vermelding waard zijn de Espumantes uit Portugal. Deze bubbels zijn er in 3 kwaliteitsclassificaties:

Espumoso     

Goedkope, ingespoten bubbelwijnen volgens de fietspomp methode. 

VQPRD (Vini di qualità prodotti in regioni determinate)

Gemaakt volgens de tankmethode, lijkt het meest op Prosecco.

VFQPRD ((Vini Frizzante di qualità prodotti in regioni determinate)  

Uit de beste Portugese regio's Douro, Ribatejo, Minho, Alentejo of Estremadura en gemaakt op de                                            traditionele methode. Goede bang for your buck, maar niet te vergelijken met de beste mousserende wijnen. 


‘De Duitsers drinken de meeste bubbels ter wereld. Daarom produceren ze het meeste zelf.'


6. Sekt

Mousserende Wijn Sekt

Sekt schmeckt! Als je de goede uit weet te kiezen. Sekt heb je in alle soorten en maten en in alle prijscategorieën. Weet je nog de Pompe Bicyclette methode? Die wordt voor Sekt nog te vaak toegepast. Er bestaat dus veel bulk Sekt die geïnjecteerd is met bubbels. Zonde, wat als je de real-deal te pakken hebt heb je een heerlijke bubbel, die ook niet te veel kost. 

 

Gelukkig heeft het VDP, Verband Deutscher Pradikäts- und Qualitätsweinguter, zijn eigen classificatiesysteem. Dat maakt het iets makkelijker. Zo weet je welke kwaliteit je koopt wanneer de kurken moeten knallen. De mousserende wijnen van 195 geteste kwaliteitswijngaarden worden volgens deze 4 klassen benoemd:

 • VDP Gutssekt          15 maanden rijping
 • VDP Ortssekt          15 maanden rijping
 • VDP Erste Lage       36 maanden rijping
 • VDP Grosse Lage    36 maanden rijping

Alle VDP’s worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne, met een tweede gistrijping op fles. 

 

Op het etiket kun je nog meer aanwijzingen vinden. Staat er alleen Sekt op de fles? Dan is de kans groot dat de wijn gemaakt is op de fietspompmethode. Staat er Deutscher Sekt, Deutcher Sekt b.A of Winzer Sekt op het etiket? Kassa! Die moet je hebben.  

 

Druiven

Voornamelijk Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Chardonnay

Mousserende Wijn Oostenrijkse Sekt Cijfers

Oostenrijkse Sekt

Ja we moeten het even hebben over Oostenrijkse Sekt. Waarom? Omdat Oostenrijkse Sekt heel veel te bieden heeft! Oostenrijk probeert hun grote Sekt-zus, Duitsland, te verslaan. En dat lijkt ze te lukken. Duitsland maakt wel veel uitstekende Sekt-wijnen, maar ze hebben gewoon geen regels die net zo overzichtelijk en streng zijn.

 

Oostenrijk heeft het rigoureus aangepakt, en produceert nu topkwaliteit mousserende wijn tegen een mooie prijs. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten Oostenrijkse Sekt: 

 

Sekt & Sekt g.U.

Goedkope, ingespoten bubbelwijnen. De tweede, aka Qualitätsschaumwein heeft in ieder geval nog een minimale druk van 3,5 bar - hetzelfde als Prosecco. 

 

Sekt g.U. Klassik

Nu begint het interessant te worden. Serieuze Sekt kwaliteit begint bij Klassik. Het mooie aan Klassik is dat veel wijnen gemaakt worden van de geweldige, pittige Grüner Veltliner druif en dat ze meestal onder de €15 liggen.

 • Alleen afkomstig uit  de beste wijnregio's van Oostenrijk
 • 9 maanden Sur Lie rijping. Dat geeft al veel romigheid aan deze nog betaalbare bubbel!
 • Qua productienormen ligt Klassik dichter bij Prosecco dan bij Champagne 

Sekt g.U. Reserve

Premium Oostenrijkse mousserende wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming. Deze wijnen worden op dezelfde manier gemaakt als Champagne. Wat mousserende wijnliefhebbers enthousiast maakt over Reserve is de rijpingseis van maar liefst 18 maanden. Hiermee is deze bubbel meteen gelijk aan (of beter dan!) Niet-Vintage Champagnes. 

 

Sekt g.U. Grosse Reserve

De eerste Grosse Reserve, ofwel Grand Reserve, werd uitgebracht op 22 oktober 2018. En dat beloofde veel goeds! Grosse Reserve is uitzonderlijke oude Oostenrijkse mousserende wijn uit 1 dorp. 

 • De mousserende wijn moet minimaal 30 maanden rijpen, wat vergelijkbaar is met Vintage Champagne (36 maanden).
 • De extra vereiste om uit 1 dorp te komen, lijkt erg op de Premier Cru / Grand Cru methode van Champagne.
 • En nog beter dan Champagne: de wijnbereidingsregels voor Grosse Reserve beperken zelfs het mengen van rode wijn met witte wijn om mousserende rosé te maken.

En het beste van de Oostenrijkse Sekt Grosse Reserve? Je hebt m al vanaf €20! Even ter vergelijking: een Vintage Champagne heb je pas vanaf €53. 

 

Druiven

Voornamelijk Gruner Veltliner, Riesling, Blaufrankisch, Pinot Noir en Chardonnay


‘Vonkelwijn klinkt niet alleen heel vrolijk, van deze wijn en deze prijs wordt je ook heel vrolijk!'


7. Vonkelwijn

Mousserende Wijn Vonkelwijn Cijfers

Dit klinkt toch alleen al super vrolijk? Een prachtige naam voor bubbels uit Zuid-Afrika. De methode, Cap Classique, is die van Champagne. De invloed van Champagne is ook duidelijk merkbaar in de beste mousserende wijnen van Zuid-Afrika. Die komen uit de koelere gebieden en hebben net als in de Champagne Pinot Noir en Chardonnay als basis. Vonkelwijn is vaak net iets zoeter en fruitiger dan hun Franse counterparts. 

 

Kijk voor een goede Vonkelwijn naar de term MCC op het etiket: Méthode Cap Classique. 

 

Met een Vonkelwijn van Graham Beck zit je ook zeker goed. Deze Zuid-Afrikaanse wijnmaker heeft zich helemaal toegelegd op het maken van mousserende wijnen volgens de MCC. Hun Blanc de Blancs heeft zelfs de International Wine and Spirits Competition gewonnen. Deze Blanc de Blancs werd toen verkozen tot de beste flesgerijpte mousserende wijn ter wereld. En dat allemaal voor maar €18. 

Klontje erbij? Mousserende wijn van droog naar zoet

Je weet nu alles over de verschillende soorten mousserende wijn... Maar nu komt ‘dosage’ om de hoek kijken. Hét smaakbepalende moment bij het maken van mousserende wijn.

 

Na de tweede vergisting, zijn alle suikers omgezet in alcohol en koolzuurgas. Wat overblijft is een extreem droge mousserende wijn. Deze wijn, de ‘Brut Nature,’ is de laatste jaren enorm in opmars. Toch zullen veel mensen wat moeite hebben met deze wijn. Een Brut Nature is zo hoog in zuren, dat je het mondgevoel kunt vergelijken met in een citroen bijten.

 

Om de wijn iets genereuzer te maken, voegen veel wijnmakers daarom suiker toe aan de wijn. Dat noem je dosage. Na het verwijderen van het depot in stap 5, ontstaat er een beetje ruimte in de fles. Deze wordt opgevuld met een mengsel van wijn en suiker: Liqueur d’expédition.


‘Omdat Brut Nature wel erg bruut kan zijn, voegen wijnmakers een mengsel van wijn en suiker toe aan de wijn.’


Dosagestijlen: van Brut Nature tot Doux

Mousserende wijn van droog naar zoet

Tot eind 19e eeuw waren de meeste mousserende wijnen serieus zoet. In een gemiddelde Champagne zat zo’n 150 gram toegevoegde suiker per liter.

 

Madame Pommery, één van de beroemdste Champagnemakers hield niet zo van zoet en lanceerde Pommery Nature. Een droge versie Champagne. Dit bleek een meesterzet: de droge Champagne viel goed bij de adel en het imago van Champagne veranderde voorgoed. 

 

Nu is zo’n 95% van alle mousserende wijn ‘Brut’, met 12 gram restsuiker per liter. Kies je eigen smaak door op het etiket te kijken naar de termen ‘Brut Nature’ tot ‘Doux’. 

 

Dosage stijlen:

 • Brut Nature        minder dan 3 gram suiker per liter 
 • Extra Brut           minder dan 6 gram suiker per liter
 • Brut                     minder dan 12 gram suiker per liter
 • Extra Dry            tussen de 12 en de 17 gram suiker per liter
 • Sec                       tussen de 17 en de 32 gram suiker per liter
 • Demi-Sec            tussen de 32 en de 50 gram suiker perliter
 • Doux                   meer dan 50 gram suiker per liter

‘Is het nu niet eens tijd om al die theorie in de praktijk te brengen?

Proost ! ’


En, ga je binnenkort eens een andere mousserende wijn proberen? Laat me weten wat je er van vond! Interesse in een mousserende wijnproeverij? Stuur me dan gerust een berichtje :) 

 

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over J

 

 

Groetjes Kim

Wijn Wine Wein

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

 

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Ik houd van wijnen, lekker eten, wielrennen, lezen en reizen.                       

LinkedIn logo

Meer lezen? Lees alles over onze reis naar de Champagnestreek, de 25 bekendste wijnsoorten of lees hoe je zelf thuis een wijnproeverij organiseert! Veel leesplezier :) 


Reactie schrijven

Commentaren: 0