Carignan Wijn Guide 101

Carignan, zoveel meer dan zijn reputatie

Carignan Wijn Guide

Carignan: jarenlang het zwarte schaap van de wijnwereld, vanwege de bulkwijnen die er van werden gemaakt, met een lage kwaliteit.

 

But guess what? Carignan is back! Vergeten oude wijnstokken, met een lagere opbrengst, geven enorm rijke wijnen met veel rood fruit die je versteld doen staan.

 

Ook heel fijn: deze wijn is vanwege zijn hoge zuren, kruidigheid en medium body de perfecte eetwijn!

 

En, nog aantrekkelijker: Carignan is altijd redelijk betaalbaar. Hoog tijd om nader kennis te maken!

Hoe spreek je Carignan uit?

Ka - rie - njan


Een verandering in status

Carignan is een enorm harde werker, die gemakkelijk veel druiven geeft. De druif levert al jaren betrouwbare opbrengsten in Frankrijk en Spanje, maar vanwege zijn slechte reputatie zagen we helaas steeds minder van deze druivensoort. Tot nu. Oude wijngaarden blazen de Carignan, of Cariñena, zoals ze hem in Spanje noemen, nieuw leven in. Dus waarom is een druif die zo lang zo saai was, nu zo'n populaire keuze?

 

Het viel wijnmakers op dat de beste wijnen van de Carignan druif van oude wijnstokken (vieilles vignes) kwamen. Deze oude stokken zijn minder productief, en leveren druiven van hogere kwaliteit. De wijnen barsten van het fruit, en smaken rijk en zacht met opvallend lage tannines. 

 

De toekomst

Carignan is een taaie wijnstok. Een harde werker die het goed doet in mediterrane klimaten tot bijna woestijnklimaten. Hij is zeer goed bestand tegen droogte en slechts vatbaar voor enkele soorten meeldauw, een schimmel die veel druiven aantast. Ieder jaar een hoge opbrengst, en: we weten nu dat oude wijnstokken fenomenale wijnen leveren. 

 

Kenmerken die wijnmakers waarderen, helemaal met het oog op het steeds warmer wordende klimaat. Het tij voor de Carignan is dan ook aan het keren, dat belooft wat voor de toekomst!

Carignan Geur en Smaak Kenmerken

Pinot Noir Smaak Profiel

Over het algemeen zijn dit soepele, krachtige rode wijnen met een flinke fruitigheid, met framboos, cranberry en ander delicaat rood fruit.

 

Carignan is heel kruidig, met aroma's van steranijs, kaneel en zoethout. De meer subtiele wijnen hebben bloemige geuren van rozenblaadjes en viooltjes.

 

Daarnaast zijn deze wijnen vreemd vlezig, met aroma's die wel wat weghebben van tabak en gerookt vlees. 

 

Smaakprofiel

Carignan wijnen hebben kenmerkend hoge zuren, wat meer alcohol en een laag tannine gehalte. De wijnen zijn licht zoet en hebben een medium body. 

Waar komt Carignan vandaan?

Waar komt Carignan vandaan? Aantal hectare per land.

Je vindt Carignan vooral in Zuid-Frankrijk. Hier is het een belangrijke mengdruif met grenache, syrah en cinsault. Met name in Corbières en de Languedoc-Roussillon speelt hij een grote rol. Omdat de druif in de wijngaard best een lastpak is, daalt het aandeel Carignan al jaren. Maar met 43.000 hectare staat de Carignan druif nog steeds op de 8e plek van meest aangeplante blauwe druivensoorten van Frankrijk.

 

Oorspronkelijk komt de druif uit Cariñena, Spanje. Hier noemen ze hem Cariñena of Mazuelo. Later werd de druif ook aangeplant in Sardinië, waar ze hem Carignano del Sulcis noemen, en in Frankrijk en Algerije.

 

Opvallende top 10

 

De Zuid-Franse Carignan neemt het leeuwendeel voor zijn rekening, maar er worden ook in andere landen prachtige wijnen van gemaakt. In de top 10 staan een aantal opvallende namen:  Algerije, Tunesië en Marokko. Hoe kunnen Noord-Afrikaanse landen, zoals Tunesië en Algerije - waar 80% van het land uit woestijn bestaat - in de Carignan top 3 eindigen? Het verhaal begint en eindigt met Frankrijk.

 

Neem Algerije: toen Frankrijk in 1830 Algerije als kolonie veroverde, produceerde het land vrijwel geen wijn. 50 jaar later, toen Phylloxera de Franse wijngaarden verwoestte, steeg de aanplant en de productie in Algerije enorm. In de jaren 30 was Algerije zelfs uitgegroeid tot 's werelds grootste exporteur van wijn, een titel die het grotendeels behield tot 1962, toen Algerije zelfstandig werd. In de opvolgende drie decennia stortte de wijnproductie en export geleidelijk in. 

 

Nu vormen zowel Algerije, als Marokko en Tunesië een paradijs van oude wijnstokken. De meeste wijngaarden zijn helaas gerooid, vanwege religieuze redenen. Maar die wijngaarden die het overleefd hebben, vormen nu een waar walhalla voor Europese wijnmakers. Steeds vaker zie je grote namen, vaak uit Frankrijk, een sidebusiness in 'vergeten' wijnlanden openen. 


‘Carignan en Cariñena zijn dezelfde druivensoort, maar Carignan d’Espagne, beter bekend als Bobal, is weer niet dezelfde druif.


Carignan bij welk gerecht

Pinot Noir bij welk eten

We noemden Carignan de perfecte eetwijn. Waarom zou een ooit eenvoudige Franse wijn, nu opeens de perfecte eetwijn zijn? Nou, Carignan heeft een uitgebalanceerd smaakprofiel met veel kruiden. Vanwege de lage tannines en medium body past hij zowel bij grote, gewaagde als bij lichtere gerechten.

 

De hoge zuren en alcohol snijden door het zwaardere en vettigere karakter van bijvoorbeeld gekonfijte eendenbout, oftewel 'confit de canard'. De klassieke Franse wijn spijs combinatie met Carignan. De kruidigheid complimenteert ook onze zwaardere Hollandse gerechten. Een echt magische combinatie? Draadjesvlees!

 

Met uitgesproken rood fruit en aardse vlezige tonen, is Carignan ook een verrassende combinatie met de Mexicaanse keuken. De intense kruiden, de kaas en de lichte vettigheid gaan perfect samen. Ten slotte is Carignan heerlijk bij onze eigen Gouda kaas en charcuterie. Borrelplank anyone? 

 


Tip: complimenteer de natuurlijke kruidenaroma's van de wijn - kaneel, komijn en steranijs - door ze ook aan het gerecht toe te voegen. Als je dit doet, zal de wijn de kruiden naar voren brengen en de wijn spijs combi zoeter maken. 


Hoe drink je Carignan?

  • Wijnen van Carignan zijn licht gekoeld het lekkerst. De perfecte temperatuur is tussen de 16-20˚C. Geen wijnthermometer? Geen probleem: 20 min in de koelkast voordat je hem gaat drinken is vaak perfect.
  • Carignan kan vreemd vlezig ruiken bij het openen van een fles, decanteer de wijn dan gedurende minstens een uur.
  • Het juiste glas: drink je Carignan uit een klassiek Bordeaux wijnglas.

If you like... Carignan

Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Probeer dan ook eens wijnen van deze druiven, ook allemaal met een medium body en veel fruitigheid. Grote kans dat je die ook lekker vindt!

  • Grenache
  • Sangiovese
  • GSM - Rhôneblend

PS. Mazuelo en Cariñena zijn lokale Spaanse namen voor dezelfde druif, en in Sardinië noemen ze hem Carigneno.  

Hierna Lezen

Meer over mousserende wijn
Lees meer: het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Meer over wijnsoorten en smaken

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Zo zie je maar weer, het is helemaal niet zo verkeerd om een zwart schaap te zijn. Zwarte schapen zijn speciaal, onderscheiden zich van de kudde en volgen hun eigen pad. Uniek en origineel, en... als ze op de juiste manier behandeld worden, zouden ze zo maar eens een de wijn van de toekomst kunnen worden ;)

 

Ga jij deze maand zo'n wijn met toekomstvisie proeven? Ik ben benieuwd wat je er van vond, laat je het me weten?             

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 0