Pinot Noir Wijn Guide 101

Jouw Go-To Pinot Noir Wijn Guide

Pinot Noir Wijn Guide

Pinot Noir heeft de harten van wijnliefhebbers wereldwijd veroverd. De druif, bekend van de grote Bourgogne wijnen, is geliefd vanwege zijn souplesse, elegantie én zijn vele gezichten.

 

Van alle druiven is Pinot Noir misschien wel het meest veelzijdig en breed inzetbaar. Deze elegante dame is enorm gevoelig voor invloeden van het ‘terroir’, en er worden hele mooie mousserende wijnen (Champagne!), rosé wijnen, volle witte wijnen, soepele, fruitige rode wijnen en zwoele rode wijnen van gemaakt.

 

Daarom, alles wat je moet weten over deze elegante druif!

Hoe spreek je Pinot Noir uit?

Pie - noh - nwaar


Pinot Noir Kenmerken

De druiven zijn klein en hebben een dunne schil. Ze geven lichtrood gekleurde wijnen, een mooie zachtheid en een subtiele smaak. Aan de lichtere kant van het wijnenspectrum, hebben Pinot Noir wijnen weinig tannine, een medium body en een hoge zuurgraad. Ze worden vaak opgevoed op Franse eikenhouten vaten, die subtielere aroma’s meegeven aan deze delicate wijnen dan Amerikaanse eikenhouten vaten. 

Pinot Noir Smaak Profiel

Pinot Noir Smaak Profiel

Over het algemeen kenmerken deze wijnen zich door een flinke fruitigheid, met aardbeien, kersen en ander delicaat rood fruit. Maar deze veelzijdige druif biedt een heel scala aan wijn aroma’s.

 

Een Pinot Noir wijn uit koelere klimaten als de Bourgogne en de Ahr heeft een hogere zuurgraad, en aroma’s van rood en zwart fruit, zoals cranberry, framboos en blauwe bes, bloemen en paddenstoel.

 

In warmere klimaten wordt de druif rijper en geeft die aroma’s van kers en aardbei. 

 

Geur en smaak kenmerken

Welke geuren en smaken kun je nog meer tegenkomen in Pinot Noir wijn? 

 

De druif heeft van zichzelf de volgende kenmerkende fruitige en florale geuren: Pruim, blauwe bes, cranberry, framboos, aardbei, kers, granaatappel en bloedsinaasappel. Viooltjes, rozen en hibiscus. 

 

Daarnaast kan de wijn extra aroma's krijgen door rijping: Vanille, toast, truffels, kruidnagel en kaneel. En de meer aardse geuren van paddenstoel, bosgeur en herfstbladeren.

Waar komt Pinot Noir vandaan?

Pinot Noir per land

In de Bourgogne is de druif geboren en getogen. Nu staat de Pinot Noir wereldwijd aangeplant, en overal smaakt hij anders. 

 

Dit druifje is gevoeliger voor lokale omstandigheden dan andere druiven. Cabernet sauvignon smaakt ook niet overal hetzelfde. Toch is het verschil in cabernet-karakter uit verschillende landen nooit zo groot als dat van Pinot Noir.

 

99.000 hectare wereldwijd

Daarmee is het de 10e meest aangeplante druivensoort ter wereld. Bijna een derde, 32.000 hectare, komt uit Frankrijk. De Bourgogne, Champagne en de Loire vallei nemen het grootste deel Franse Pinot Noir voor hun rekening.

 

De Champagne? Jazeker! Pinot Noir wordt gebruikt om body te geven aan de Champagne wijnen. In Champagne zijn maar 7 druivensoorten toegestaan: waarvan de 3 grootste Pinot Noir (37%), Pinot Meunier (32%) en Chardonnay (30%). Slechts 1% is met andere druiven aangeplant. Maar Pinot Noir en Pinot Meunier zijn toch blauwe druivenrassen? Dat klopt, maar omdat er geen of bijna geen schilweking wordt toegepast, blijven de wijnen (meestal) wit, rosé is ook mogelijk. Meer lezen over Champagne wijn.

 

In de Verenigde Staten staat het grootste deel in Californië en Oregon (25.000 hectare), en in Duitsland nemen de Ahr, Baden, Pfalz en Wurttemberg het leeuwendeel van de 12.000 Duitse Pinot Noir hectares voor hun rekening. 


‘Pinot Noir is all about terroir, niet waar?’


5 Stijlen Pinot Noir

Pinot Noir smaakt dus overal anders, met grote verschillen tussen warm en koel klimaat, en zelfs daarbinnen in verschillende micro-klimaten. Binnen de rode wijnen zijn er 5 stijlen zeker de moeite waard om te leren kennen!

1. Bourgogne Pinot Noir

De meest prestigieuze Pinot Noirs ter wereld komen uit de Bourgogne. De wijnen zijn complex, hebben een hoge zuurgraad, en een kenmerkende aardse en bloemige stijl. Herken aroma’s van aarde, paddenstoelen, rozenblaadjes en veel rood fruit.

 

Hier kiezen veel goede wijnmakers ervoor om hele druiventrossen (dus niet alleen de druiven) te vergisten om de tannine in hun Pinot Noir wijnen te verhogen. Dat kan in de jonge jaren wat bitterheid geven, maar resulteert in wijnen die over 15 jaar nog steeds fenomenaal smaken, en waarschijnlijk zelfs beter dan nu! 

2. Californische Pinot Noir

De meest zwoele stijl in dit rijtje komt uit Californië. Hoewel Californië anders misschien te warm zou zijn voor deze druif, blinkt de Pinot Noir uit op plaatsen met een verkoelende bries (en ochtendmist) uit de Stille Oceaan. 

 

Naast zwoel, is Californië Pinot Noir weelderig van stijl, met veel rood fruit. Naast zoete en rijke fruitsmaken, hebben veel van deze wijnen een zachtere zuurgraad en subtiele vanille aroma's door rijping op Franse eikenhouten vaten.

 

Herken aroma's van rijpe aardbei, framboos en pruim, vanille en een lichte rokerigheid. 

3. Duitse Pinot Noir uit Ahr en Baden

In Duitsland gaat de Pinot Noir onder een andere naam door het leven: Spätburgunder - laat (spät) rijpende pinot (burgunder). Een klassieke Duitse Spätburgunder ligt tussen de Bourgogne en Californië stijl in.

 

De wijnen hebben een fijne kruidigheid, zijn nog licht aards, maar minder dan zijn Franse broers. Ze worden van iets rijpere druiven gemaakt, zijn voller, houtgerijpt en met iets meer tannine. Deze wijnen krijgen meer diepte en complexiteit omdat ze worden gerijpt in kleine (225 liter) eikenhouten vaten. Vergeleken met de zwoele Californische Pinots zijn ze lichter van kleur en body en hebben ze minder tannine. 

4. Marlborough Pinot Noir

Intens fruitig, met veel zoet rood fruit, kersen, framboos en cranberry, en wat bramen. Interessant aan deze wijnen is dat ze wat kruidig zijn, let op aroma's van peper. Ze hebben een wat lagere zuurgraad en een lichte mineraliteit. Sommige wijnliefhebbers vinden hem zelfs wel iets van cola hebben in smaak en afdronk. Dus kom je ooit een Pinot Noir tegen, die een licht bubbeltje lijkt te hebben in de afdronk? Dan komt hij hoogstwaarschijnlijk uit Nieuw-Zeeland!

 

Deze wijnen worden niet, of heel subtiel gerijpt op eikenhouten vaten. Deze aroma's zullen dan ook altijd de ondertoon voeren. 

5. Oostenrijkse Pinot Noir

De minst bekende uit dit rijtje. Oostenrijk staat ook niet in de top 10 van landen waar Pinot Noir vandaan komt. Maar de Pinots die er wel vandaan komen, zijn zeker het proeven waard. Al sinds 2010 winnen ze vele internationale blindproeverijen, en verslaan ze zelfs de befaamde Bourgogne wijnen. 

 

Verwacht een verfijnde en elegante, licht fruitige wijn, met een aardsheid die wel wat aan bos doet denken, en en lichte fruitigheid van framboos en zure kers. een subtiele houtrijping geeft de wijnen iets van ceder. Qua tannine en zuren vergelijkbaar met de Duitse en Franse Pinot Noirs.

Pinot Noir bij welk gerecht

Pinot Noir bij welk eten wijn spijs

Wat eet je bij Pinot Noir? Één ding is zeker: dit is een perfecte eetwijn. Licht genoeg voor zalm, maar complex genoeg voor wat rijker vlees, zoals eend. Lichte vleesgerechten, zoals kalfsentrecote, met gebakken champignons zijn ook altijd een goede keuze. 

 

De meest delicate wijnen uit de Bourgogne wil je niet laten overheersen door zware sauzen. Maak daarom de lekkerste wijn spijs combinaties met 'simpel' rood vlees, zoals lamsrack met groene kruiden. 

 

Bij de zwoelere Pinot Noirs, bijvoorbeeld die uit Californië, is een risotto met champignons echt fenomenaal!

 

Ga je voor een kaapslank? De ideale Pinot Noir en kaascombinatie, bij welke stijl dan ook, is een lekkere nootachtige gruyère, een goede tweede keus is Edammer. Verder is Pinot Noir altijd lekker bij paté.

 

Het is de perfecte begeleider als iedereen een ander voorgerecht kiest in een restaurant. Op zo’n moment win je door Pinot Noir te bestellen; het zal iedereen gelukkig maken.

Hoe drink je Pinot Noir?

  • Wijnen van Pinot Noir zijn licht gekoeld het lekkerst. De perfecte temperatuur is tussen de 13-16˚C. Geen wijnthermometer? Geen probleem: een half uurtje in de koelkast voordat je hem gaat drinken is vaak perfect.
  • Niet decanteren.
  • Het juiste glas: drink je Pinot Noir uit een groot, bolvormig glas om optimaal van alle aroma's te genieten.

If you Like... Pinot Noir

Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Probeer dan ook eens wijnen van deze druiven, grote kans dat je die ook lekker vindt:

  • Gamay (Beaujolais wijnen)
  • Zweigelt
  • Nerello Mascalese
  • Sankt Laurent
  • Schiava

PS. Spätburgunder, Blauburgunder of Blauer Burgunder, Clevner en Pinot Nero zijn allemaal lokale namen voor dezelfde druif, dus zie je die op het etiket? Gotta try them all ;) 

Hierna Lezen

Mousserende wijn guide + infographic
Chardonnay Wijn Guide
Wijnsoorten + Smaakoverzicht

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Verras jezelf en je vrienden deze maand en probeer een paar verschillende Pinot Noir wijnen van over de hele wereld. Je zult versteld staan hoe uniek ze smaken en hoe leuk het is om ze te vergelijken!

 

En wees niet bang, er zijn veel uitstekende Pinot Noirs op de markt voor een prima prijs. Als je aanbevelingen nodig hebt, vraag het mij dan.                   

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Han Paquay (zaterdag, 15 mei 2021 13:22)

    Héél goed en duidelijk verhaal.