Nederlandse witte Topper: Johanniter Druif & Wijn
Johanniter is een hybride druif, of PIWI: de afkorting van het Duitse 'Pilzwiederstandsfähig'.
Deze rassen zijn door de mens gekruist om zo nieuwe druiven te creëren die schimmelresistent zijn.
In dit geval kruiste Johannes Zimmermann van het Duitse Freiburg Instituut Riesling x (Seyve-villard x Rülander x Gutedel).
Alles over deze in Nederland populaire wijndruif, van smaak tot wijn en spijs!
Johanniter Kenmerken
Deze druif lijkt qua uiterlijk op Riesling, en heeft ook wel wat Riesling-achtigs qua smaak.
Al geven de Johanniter druiven iets neutralere wijnen, met minder zuren.
Johanniter is vernoemd naar Dr. Johannes Zimmermann, de voormalige directeur van het Freiburg Instituut voor Wijnbouw, waar de druif werd ontwikkeld in 1968.
Johanniter Smaak
Johanniter wijnen zijn heerlijk uitbundig qua geur, met aroma's die het glas uit stuiven.
Aroma's van:
- Citrus, limoen, grapefruit en citroen
- Meloen
- Peer
- Groene appel
- Perzik
Qua smaak zijn ze krachtig en fruitig, met een fris zuurtje.
Johanniter Wijn Spijs
De frisse Johanniter (cépage) wijnen combineren goed met:
- Geitenkaas
- Groene asperges
- Salades
- Mosselen
- Sushi
If you Like... Johanniter
Verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Probeer dan ook eens wijnen van de volgende druiven, grote kans dat je die ook lekker vindt:
- Riesling! Maar dan lager in zuren
- Kerner
- Pinot Gris
- Muller-Thurgau
Meer lezen over Nederlandse druiven:
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Bronnen:
Vitis International Variety Catalogue
Kym Anderson & Signe Nelgen, Which Winegrape Varieties are Grown Where? (Revised Edition, 2020)
Reactie schrijven