Lovely Lambrusco - Wijn Guide + Infographic

Lambrusco wijn en druif infographic

Lambrusco Wijn: Italië's Meest Onbegrepen Druif

Denk je bij het horen van 'Lambrusco' meteen aan goedkope, overdreven zoete wijn van lage kwaliteit? Je bent niet de enige. De waarheid is echter dat Lambrusco een complexe en heerlijke wijn is die vaak verkeerd wordt begrepen.

 

In dit artikel alles over de Lambrusco wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs!

Wat is Lambrusco?

Lovely Lambrusco. Lieftallig, zoet en... simpel? Nee, Lambrusco is een druif, waar toevallig een nogal bekende, goedkope en zoete wijn van wordt gemaakt (die we misschien allemaal nog wel kennen van onze beginnende wijndagen...).

 

Lambrusco is een licht mousserende rode wijn gemaakt van Lambrusco-druiven, voornamelijk uit de Italiaanse regio's Emilia-Romagna en Lombardije.

 



Is Lambrusco zoet? Nee, niet persé.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Lambrusco Smaak

Lambrusco smaak profiel en smaak stijlen

De wijn staat bekend om zijn levendige bubbel, zuurtjes en fruitige smaak. Je hebt ze in verschillende stijlen, van kurkdroog tot halfdroog tot zoet. Het alcoholgehalte is typisch laag, variërend van 8% tot 11%.

 

Veel mensen kennen de simpele, zoete varianten wel. Maar er zijn ook erg lekkere, droge versies. 

 

Smaken en aroma's variëren, afhankelijk van de gebruikte druif en het kwaliteitsniveau. Goedkope voorbeelden zijn meestal zoet, fruitig en vrij recht-toe recht-aan. De beste Lambrusco's hebben meer structuur en meerdere smaaklagen van donker fruit.

 

Kenmerkende aroma's:

  • Watermeloen
  • Aardbei
  • Frambozen
  • Kersen
  • Gedroogde kruiden
  • Viooltjes
  • Rozen

Stijlen Lambrusco

  • Secco - droog, fris en bruisend
  • Semisecco - een licht zoetje met 12-32 gram restsuiker per liter
  • Amabile - meestal een simpele, lichtzoete wijn met 30-50 gram restsuiker per liter
  • Dolce - bijna cola-achtig met 45 gram+ restsuiker per liter

Lambrusco is een lichte, speelse wijn die perfect is om te nippen op een warme zomerdag, bijvoorbeeld bij een low-key barbecue. 


Z'n speelse bruis is wat hem onderscheidt van andere rode wijnen. 


Lambrusco - niet één druif, maar een hele familie

Lambrusco is de naam van een licht mousserende wijn uit Noord-Italië. En van een hele druivenfamilie!

 

Er zijn meer dan 60 Lambrusco druiven. De meeste wijnen worden gemaakt van een mix. Verreweg de meest voorkomende zijn:

  • Lambrusco salamino (de meest aangeplante)
  • Lambrusco grasparossa
  • Lambrusco maestri
  • Lambrusco marani
  • Lambrusco di sorbara

Hoe wordt Lambrusco gemaakt?

Hoe wordt Lambrusco gemaakt?

De rode Lambrusco krijgt zijn bubbels op 3 manieren:

  • Charmat methode
  • Metodo ancestrale
  • Metodo Classico

De Charmat-methode

De meeste goedkopere wijnen worden gemaakt door suiker en gist toe te voegen aan een stille wijn, met een 2e gisting op gesloten tank. 

 

Bubbeldruk: 3-4 bar. (Ter vergelijking, bier heeft 1,5 bar, Champagne 5+ bar). 

 

De Metodo Ancestrale

Voor de betere Lambrusco's met een bubbeldruk van 2-4 bar.

 

Hierbij wordt de fermentatie van de basiswijn halverwege gepauzeerd, door hem te bevriezen. De wijnen worden gebotteld, waarbij de CO₂ wordt vastgehouden. 

 

Methodo Classico

Voor premium Lambrusco, met een bubbel druk van 4-5 bar. In Frankrijk ook wel méthode traditionnelle genoemd.

 

Deze Lambrusco's zijn eleganter, met meer en langer aanhoudende bubbels.


Hoe drink je Lambrusco? Serveer hem in een normaal wijnglas, op een temperatuur van 7-14 °C. Hoe lichter de kleur, hoe koeler de wijn.


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Waar drink je Lambrusco bij?

Wat eten bij Lambrusco? wijn spijs combinaties

Er zijn geen voordelen aan het bewaren van lambrusco. Serveer hem vers en koud.

 

Zoals veel Italiaanse wijnen, zingt lambrusco wanneer het wordt gecombineerd met eten. De droge stijlen gaan goed bij charcuterie, als venkelsalami en Prosciutto di Parma.

 

Volle, droge Lambrusco heeft genoeg tannine om te drinken bij gebarbecued lamsvlees. Of, leuke movie night match: Pizza en lambrusco. 

 

Zoetere lambrusco's zijn heerlijk bij desserts als aardbeiendesserts. 

Fan van de Lambrusco Druif?

Probeer dan ook eens: 

  • Brachetto d'Acqui - echt een keer proberen!

Verder Lezen

Mousserende wijn Guide
Duitse Sekt
Wat is Franciacorta?

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

En, ga je binnenkort toch weer eens zo'n rode bubbel uit Italië proberen? Ik ben benieuwd wat je er van vindt! 

 

BTW, er zijn nog veel meer mousserende wijnsoorten. Ontdek ze allemaal in de Mousserende Wijn Guide.

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Louis Smedts (woensdag, 14 juni 2023 17:58)

    Ik ben zeker kandidaat om je verzameld werk wanneer je het uitgeeft aan te schaffen ���

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.