Sexy Sekt - Wijn Guide + Infographic

Wat is Sekt Infographic
Hoe smaakt Sekt? Nou, met zoveel druiven, productiemethodes en suikergehaltes is het lastig een algemeen beeld te schetsen. Maar ik heb toch mijn best gedaan :) 

Duits levenselixer: Wat is Sekt?

Sekt schmeckt! Bubbels uit Duitsland zijn hartstikke lekker, maar ze hebben niet echt een goed imago. Zonde, want als je de goede kiest heb je een werkelijk fenomenale bubbel, voor een zacht prijsje. 

In het kort: Een mousserende wijn, oorspronkelijk uit Duitsland, vaak van de Riesling druif (Yay!). Al komt veel van de Duitse Sekt helemaal niet uit Duitsland. Say what?  

 

In tegenstelling tot het woord 'Champagne' is 'Sekt' geen beschermde naam. In Duitsland mogen wijnmakers druiven, sap of wijn importeren om er daarna mousserende wijn van te maken.

 

Grote producenten kopen de goedkoopste druiven in bulk uit heel Europa, en maken hun Sekt op de Tankmethode, zoals Prosecco. 

 

Herken deze wijnen aan de vreemde termen op het etiket, zoals ‘Sekt uit Frankrijk’.

 

Klinkt nog niet heel positief, maar het wordt (een stuk!) beter. Top Sekt is er al vanaf €15! Even ter vergelijking: een Vintage Champagne heb je pas vanaf €53.Het grootste Sektbedrijf van Duitsland, Rotkäppchen-Mumm produceert in z’n uppie al net zo veel als 90% van de gehele Champagnestreek. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Hoe wordt Sekt gemaakt?

Sekt wordt op 3 manieren gemaakt, met een groot verschil in kwaliteit: 

 • Tankmethode, ook wel Charmat methode of Cuve close
 • Typisch Duits: De Transfermethode
 • De Méthode traditionnelle – in het Duits Klassische Flaschengärung

1. Tankmethode

Een stille basiswijn gaat met extra gisten en suikers in een grote  RVS tank. De gisten en suikers zorgen voor een 2e vergisting. Het koolzuurgas wat bij de vergisting vrijkomt lost op in de wijn, zo ontstaan de bubbels. 

2. Transfermethode

Typisch voor Sekt: Hierbij krijgt een wijn, net zoals in Champagne, een 2e vergisting op fles. Daarna wordt de wijn verzameld in een tank en worden gistresten verwijderd door filtratie onder druk. 

 

Voordelen voor de wijnmaker:

 • De arbeidsintensieve, en dus dure remuage en het degorgeren kan overgeslagen worden.
 • Hij mag de term ‘Flaschengärung’ op het etiket zetten, waardoor veel wijnliefhebbers op het verkeerde been worden gezet. 
Wat is Duitse Sekt en hoe wordt het gemaakt

3. Traditionele methode

De 'beste' manier om mousserende wijn te maken: de traditionele methode, ofwel de méthode champenoise.

 

De wijn krijgt een tweede gisting op fles. Na een aantal maanden flesrust worden de flessen beetje bij beetje gedraaid en gekanteld (een proces van weken) om het gistbezinksel naar de hals te brengen (de remuage). Dat contact met die gisten geeft heerlijke aroma's af. De gistprop wordt bevroren, en eruit geslagen door een expert. (degorgement). 

 

Herken deze topbubbel aan de term ‘Deutsche Sekt’ op de fles. 


Het leuke aan Premium Duitse Sekt? Riesling! Dat geeft super levendige wijnen, die frisse, tintelende afdronk vind je bijna nergens anders :)


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Duitse Sekt - Het wijn etiket

Een kwaliteits ‘Deutsche Sekt’ is op de traditionele, en/of transfer methode gemaakt. Ook moet aan de volgende eisen worden voldaan:  

 • Minimaal 9 maanden rijping
 • Minimaal 3,5 bar
 • Minimaal 10% alcohol 

Druiven

Riesling is veruit de grootste druif (zo'n 50%), gevolgd door Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay (Samen 30%). In Duitsland noemen de ze Pinot druiven Spatburgunder, Weissburgunder en Grauburgunder. 

 

Andere druiven mogen ook, zo vind je op kleinere schaal ook Sekt wijnen van Dornfelder, Pinot Meunier, Muller Thurgau en meer. 

De Beste Duitse Sekt

Hoe weet je welke kwaliteit je koopt wanneer de kurken moeten knallen? Op het etiket vind je alle aanwijzingen die je nodig hebt.

 

Sekt b.A

De betere Sekt herken je aan de term Sekt b.A (bestemmter Anbaugebiete). Die moet ook uit één van de 13 kwaliteitswijngebieden komen. Er zijn 199 wijngaarden die hieraan voldoen. 

 

WinzerSekt

De overtreffende trap van kwaliteitssekt. Het moet voldoen aan dezelfde eisen als een Sekt b.A. + geen transfer methode en de druiven moeten voor 100% bij het vermelde wijnbedrijf vandaan komen. 

VDP Sekt

Volgens de Duitse Wijnwet is Winzersekt de hoogste kwaliteitsaanduiding. Het VDP doet daar nog een schepje bovenop, zij hebben sinds 2020 een eigen classificatie. 

 • VDP Sekt - 24 maanden rijping, waarvan 15 maanden contact met gist
 • VDP Sekt Prestige - 36 maanden rijping

Staat er alleen Sekt op de fles? Grote kans dat de wijn gemaakt is op de fietspompmethode. Staat er VDP, Deutscher Sekt, Deutcher Sekt b.A of Winzer Sekt? Kassa! Die moet je hebben.  


Dosage en smaakstijlen

Dosage Smaak Sekt van droog naar zoet

Ook op het etiket: Hoe zoet is je bubbel? Na de 2e vergisting zijn alle suikers omgezet in alcohol en bubbels, de wijn is dan extreem droog.

 

Daarom voegen wijnmakers wat suiker toe. Dat noem je dosage. De smaakstijlen van droog naar zoet: 

 • Brut natur, of naturherb
 • Extra brut, of extra herb
 • Brut, of herb
 • Extra dry, of extra trocken
 • Trocken, dry, secco of asciutto
 • Halbtrocken, medium dry, demi-sec of aboccato  
 • Mild, sweet, doux, dolce
 • Ter vergelijking: Coca-Cola heeft 110 gram suiker per liter!

Yes! Steeds meer jonge wijnmakers focussen zich op het maken van Sekt van de allerhoogste kwaliteit. In Duitsland spreken ze zelfs van het ‘Sektwunder’. 


Sekt vs Schaumwein vs Perlwein

Schaumwein is de Duitse term voor mousserende wijn, maar wordt voor kwaliteitssekt niet gebruikt. De meeste Schaumwein wordt gemaakt door koolzuurgas in een stille wijn te spuiten, net zoals bij Coca-Cola. De Fransen noemen deze methode ‘Pompe bicyclette’, de fietspomp methode. De koolzuurdruk in een fles schaumwein ligt rond de 3 bar. 

 

Perlwein is een beetje een vreemde eend in de bijt: Met een druk van ongeveer 2,5 bar is de wijn of afschuwelijk, of een OK kwaliteitswijn met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Er lijkt geen tussenweg te zijn. 


Hierna lezen

Mousserende wijn Guide
Wijngebieden Duitsland
Wat is Franciacorta?


Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Wist je dat er ook Oostenrijkse Sekt bestaat? En stiekem is die nog beter dan Duitse Sekt...

 

BTW, op zoek naar een alternatief voor Champagne? Lees dan snel verder over andere heerlijke, en betaalbare opties! CavaCrémantVonkelwijn, Franciacorta of Prosecco bijvoorbeeld...

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.