Wat is Pinotage? Wijn Guide + Infographic

Pinotage wijn infographic

Pinotage, De Trots van Zuid-Afrika

Een authentieke, 100% Zuid-Afrikaanse druif - en daar zijn ze trots op in de Kaap. En ik geef ze helemaal gelijk!

Wat is Pinotage?

Pinotage is de wetenschappelijke liefdesbaby van de eerste professor van wijnbouw aan de Universiteit van Stellenbosch.

 

Al had die liefdesbaby het bijna niet gered! Zonder de vergeetachtigheid van een verstrooide professor en een flinke dosis toeval was Pinotage er niet geweest... 

 

Gelukkig kunnen wij nog genieten van deze blauwe druif, en gelijknamige rode wijn.

 

In deze wijnguide alles over Pinotage, van smaak tot wijn en spijs. 

 De naam Pinotage = Pinot Noir x Hermitage


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Pinotage Smaak en Geur

Pinotage smaak kenmerken

Pinotage is Big en Bold. Alom bekend om zijn diepgekleurde wijnen, met bakken rijp fruit, een zoete jamachtige smaak en een rokerige, aardse afdronk.

 

In de geur herken je vaak iets van:

 • Bramen
 • Kersen
 • Vijgen
 • Pruimen
 • Rook
 • Koffie 
 • Menthol 

Pinotage Wijn Stijl

Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn. Fruitige en krachtig, intens van smaak met een vrij volle body en medium tannines.

 

Pinotage rijpt gemakkelijk en vroeg. Het is een suikerrijke volle druif, die vaak hoog alcoholische wijnen geeft. Als de druiven te rijp worden (vaak einde groeiseizoen of te laat geplukt), kunnen ze een onaangename, zure smaak krijgen. 

 

De zuurgraad is meestal aan de lage kant, wat zorgt voor een allround gemakkelijk drinkbare wijn. 

 

Love it or Hate it

Mij maak je wel blij met een (goede) Pinotage, maar de meningen over deze krachtpatser zijn sterk verdeeld. De kenmerkende rokerigheid wordt door haters zelfs omschreven als verbrand rubber... Ik heb het nog niet geroken, maar ja, Pinotage heeft altijd wel iets branderigs. 

 

Leuk wijnweetje: de universiteit van Stellenbosch is nu een officieel onderzoek gestart naar de oorzaak van dit geurtje!


Zuid-Afrika's nationale trots is ook de hoofrolspeler in de befaamde 'Cape Blend'. Een wijnblend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinotage. 


Waar komt Pinotage vandaan?

Uitvinder pinotage

Pinotage is bijna synoniem aan Zuid-Afrika, waar de druif geboren en getogen is. Al staan er ook wel een paar hectare in o.a. Australië.

 

De druif werd speciaal gekruist om te passen bij het zonnige, maar hete en droge klimaat van het land. 

 

Het liefdesverhaal van Pinotage

Het is begin 1900. De jonge chemicus Abraham Izak Perold uit Stellenbosch heeft net z'n doctoraat gehaald aan de Halle universiteit in Duitsland. 

 

Abraham spreekt na z'n studie een aardig woordje over de grens, en wordt na z'n eerste baan als Chemie professor gevraagd om op missie te gaan. En niet zomaar een missie!

 

De Zuid-Afrikaanse regering vraagt hem Europa weer in te trekken, om krachtige wijnstokken te selecteren en de Zuid-Afrikaanse wijnbouw te verbeteren. Ideaal - want Abraham is ook verfent wijnliefhebber. Zijn lievelingsdruif? Pinot Noir, zeggen ze. 

 

Hij komt terug met 177 wijnstokken, en introduceert onder andere Sauvignon Blanc, Syrah en Cabernet Sauvignon in Zuid-Afrika.

 

En dat was niet alles. Hij werd aangesteld tot eerste professor van wijnbouw, en begint een reeks experimenten. Hij kruist er lustig op los, alles om die ene creatie te vinden. De smaak van de lekkerste druiven, in combinatie met klimaatbestendige eigenschappen. Zijn nieuwe creatie moest wel tegen een beetje droogte en zon kunnen!

 

In 1927 maakt hij z'n volgende carrière stap. Abraham gaat werken voor de Zuid-Afrikaanse Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV). En hij vergeet zijn gekruiste wijnstokken in de tuinen van de universiteit van Stellenbosch. Daar staan 4 stokken Pinotage al tijden heerlijk te groeien. 

 

Toeval, toeval, toeval

Het noodlot slaat toe. De tuin raakt overwoekert. De Universiteit van Stellenbosch huurt een onderhoudsteam in om de boel eens flink op te ruimen. Zij staan al klaar om de wijnstokken uit de grond te trekken als Abraham's oude assistent Charlie Niehaus langsfietst. Hij wist van de experimenten, en redt op het nippertje de wijnstokken. 

 

Vooral de kruising tussen Pinot Noir en Cinsault bleken het verbazingwekkend goed te doen in de jaren die volgden. Professor Perold raakt weer geïnteresseerd, en vraagt wijnprofessor Charl Theron de Waal er een wijn van te maken. 

 

Charl laat vervolgens zijn wijn ook proeven aan een paar teammaten uit z'n rugbyteam, Pieter Morkel en Paul Sauer. Die waren meteen verliefd, en plantten datzelfde jaar nog diverse stokken Pinotage in hun familiewijngaarden. 

 

Tot op de dag van vandaag maakt het wijnhuis van Paul Sauers familie, Kanonkop, één van de meest begeerde Pinotage wijnen. Van de oudste stokken die er zijn. 


De Pinotage druif kwam verrassend donker en 3x zo stoer uit de kruising. Pinot Noir en Cinsault zijn beide licht en elegant... Zou de druivenmelkboer hier iets mee te maken hebben?


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Pinotage Wijn en Spijs combinaties

Pinotage wijn spijs combinaties

Deze stoere rode wijn vraagt om stoere gerechten, brandend houtskool, vuur en de geurige kruiden van rubs, marinades en kruiden. 

 

Jawel, deze wijn doet het fantastisch bij Braai! De Zuid-Afrikaanse variant van onze bbq. Eigenlijk alle vleessoorten, van entrecote tot slow roasted varkensschouder doen het goed. Zolang ze maar dat geschroeide randje hebben!

 

En dat geld ook voor gegrilde aubergine en courgette. 

 

Hamburgers, flink belegd met blauwe kaas, rokerige barbecuesaus, hete pepers of augurken vragen om zwaarder geschut, en dan is Pinotage een mooie uitkomst. 


Pinotage een samenvoeging van Pinot Noir en Hermitage? Vreemd... de Hermitage wijn uit de Franse Rhône heeft er niets mee te maken. Nee, de Zuid-Afrikanen noemden toen hun Cinsault Hermitage. Baie logies, nie waar nie?


If You Like... Pinotage

Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:

 • Syrah
 • Mourvedre of Monstrell
 • Nero d'Avola
 • Touriga Nacional
 • Alicante Bouschet

Meer lezen

Top 25 bekendste wijnen
Pinot Noir Wijn Guide
Cinsault wijn guide

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke Zuid Afrikaanse wijn en druif? 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.