Wat is Rose Wijn? 7 x roze wijn weetjes :)

Wat is rose wijn infographic

7 x Zomerse Rosé Wijn Facts

Zomer, zon, rokjes en... rosé. Niets zo lekker zomers als een glas gekoelde rosé, in je favo zomeroutfit, samen met je vriendinnen op het terras. 

 

Lees alles over de wondere wereld van rosé en leer de verschillende stijlen, smaken, kleuren en soorten. 

 

Dus wat is rosé wijn? Let's find out!


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

1. Wat is Rosé Wijn?

Rosé is een droge, roze wijn gemaakt van een blauwe druif. Al kan rose ook van deels witte druiven, of geheel witte druiven gemaakt worden, zie 'Vin Gris' en 'blenden'.

 

De kleur komt van de schil, en kan variëren van een lichte roze blos tot diep donkerroze. Er zijn verschillende manieren om rosé te maken, wat een range aan smaakstijlen en een waaier aan verschillende kleuren oplevert. 


Niet Weer Provence-rosé...


2. Rosé Stijlen

rose stijlen - rose d'anjou

Denk jij bij rosé meteen aan de lichtgekleurde variant uit de Provence? Heb je het liefst een AIX of MiP? Drink je niets anders? Zonde!

 

Rosé en Provence gaan hand in hand samen. Maar vele andere gebieden doen óók hun stinkende best voor een goed glas.

 

Wijnmakers maken de mooiste varianten van bijna elke blauwe druif die de wijnwereld rijk is. Er is zoveel te ontdekken.

  • Verschillende druiven
  • Blends
  • Stijlen: bubbels, halfzoet en beendroog

Een paar heerlijke alternatieven, en bekende voorbeelden:

  • Rosé d'Anjou - de bekende lichtzoete Loire rosé, sappig en vol rood fruit. Fan van een drogere rosé? Die hebben ze ook: rosé de Loire.
  • Tavel, uit de Zuid-Rhône - vol en krachtig, donkerder van kleur met een licht oranje tint. 
  • Bandol rosé, de Rolls Royce uit de Provence. Voornamelijk van de Mourvèdre druif, iets steviger dan de 'normale' Provence.
  • Syrah en Syrah rosé blends (vaak met Cinsault en Grenache) zijn allesbehalve ingetogen. Donker van kleur, rijk van smaak en bomvol fruit: aardbeien, kersen...
  • Bordeaux rosé - De elegantie van Bordeaux gecombineerd met de fruitige frisheid van rosé. Top!
  • Pinot Grigio Blush - Een witte druif, met een flink gekleurd schilletje. Als je die iets langer laat mee weken, of de druiven meerdere keren perst, krijgt je witte wijn dus een roze blos. Voilà: Daar is je Pinot Grigio Blush. 

3. Rosé Kleuren: Pretty In Pink

Rose wijn kleuren

Goede rosé wordt overal ter wereld gemaakt, zo lang er maar blauwe druiven staan aangeplant. Rosé dankt haar licht zalmroze kleur aan de kleurstoffen die zich bevinden in de schilletjes van druiven. Het sap van zowel blauwe als witte druiven is namelijk bleekwit.

 

Net zoals bij het maken van rode wijn, wordt rosé vaak gemaakt door de schilletjes mee te laten weken. Afhankelijk van hoe lang en op welke temperatuur de most gist, neemt de wijn meer of minder pigment op. Dat levert rose's op in een heel scala aan kleuren.

 

Van heel licht met niet meer dan een oranje glittering, tot een intens dieproze robijnkleur, die niet veraf ligt van rode wijn. 

4. Hoe Maak Je Rosé?

Hoe wordt rose wijn gemaakt

Rose wordt gemaakt op één van deze vier methodes:

  • Directe persing: Rode druiven worden na de pluk meteen geperst, en leveren héél lichtgekleurde rosé.
  • Schilweking, ook wel maceratie. Meestal de betere rosé. Naast een korte schilweking, bestaat er ook een langere schilweking, op koude temperatuur, zeldzaam maar wel erg lekker.
  • Op de aftap methode. De Fransen noemen dit Rosé de Saignée = roze van bloed. Hierbij wordt een deel van rode wijn in een vroeg stadium afgetapt, om van de rest een krachtigere rode wijn te maken. Van het afgetapte deel maak je rosé wijn.
  • Of, ALLEEN voor mousserende wijn: het mengen van rode- en witte wijn. 

Lees ook: Hoe maak je rosé Wijn? De 5 (!) methodes. Ken jij ze allemaal?

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

5. Vroeger Was Alles Rosékleuriger

rose wijn facts - vroeger was alles rose kleuriger

Waarschijnlijk was de meeste rode wijn, of in dit geval wijn van blauwe druiven, vroeger simpelweg rosé kleurig.

 

De wijnmaaktechnieken die we nu gebruiken, kunnen een veel hogere mate van kleur extractie realiseren dan ooit tevoren. 

 

In een ver, ver verleden waren de rode wijnen, volgens onze moderne maatstaven, daarom licht gekleurd, of rosé.

 

Vandaar de naam Clairet, die de Britten nog steeds gebruiken voor hun o zo geliefde rode wijnen uit de Bordeaux. 


Clairet komt van Clair, en betekent 'licht gekleurd'. 


6. Rosé Wijn Benamingen op het Etiket

Van Frankrijk tot Uruguay, overal maken ze rosé. En overal hebben ze hun eigen roze bijnamen die naar de kleur en smaak refereren.

 

Deze rosé wijntermen kom je per land tegen op het etiket, en dit is wat ze betekenen.

Frankrijk

rosé wijn soorten

Ja, in Frankrijk is het goed toeven voor de roséliefhebber! Ook buiten de Provence vind je hier prachtige stijlen rosé. Van de lichtzoete, klassieke Loire varianten tot de diepgekleurde en krachtige Tavel rosés uit de Rhône. 

 

 

Een aparte categorie is de Vin Gris, of Gris de Gris. Een Vin Gris, of grijze wijn, is niets anders dan een héél licht bleke wijn, vaak gemaakt met weinig tot geen schilweking.

 

Een Gris de Gris is een lichtgekleurde rosé wijn, gemaakt van witte druiven met een donker schilletje, zoals Pinot Gris of Grenache Gris. 

Italie

Italië is het land met de meeste druivenrassen en lokale blends, en op rosé vlak hebben ze ook genoeg eigen gewoontes.

  • Rosato is vaak lichter van kleur, en wordt in heel Italië gemaakt.
  • Nog zo'n bleekscheet is Chiaretto, (= bleek in het Italiaans) die alleen gemaakt wordt rondom het Gardameer.
  • Rondom Veneto hebben ze weer hun eigen specialiteit: Ramato. Een Pinot Grigio met een langere schilweking, vaak diep oranje van kleur.
  • Cerasuolo - populair in de Abbruzzen, is juist diep van kleur - kersenrood. 

Of Ramato nu een oranje wijn of rosé is, daarover is niet iedereen het eens... Wat vind jij?

Duitsland

Onze buren zijn dol op rosé, Duitsland staat met 7% van de wereldwijde rosé consumptie op de 3e plek van landen die de meeste rosé drinken.*

 

Opvallend: Duitsland staat ook op de 3e plek als het gaat om rosé import in liters, maar op de 4e plek als het gaat om rosé import in waarde. 

 

En qua productie? Staan ze op de 6e plaats. 

 

Ze hebben een hele rits aan lokale wijntermen voor verschillende soorten rosé wijn.

  • Weiss Herbst - rosé van 1 druif.
  • Rotling - blend van meerdere druiven.
  • Badische Rotgold - specialiteit uit Baden, rosé van Spätburgunder (Pinot Noir) en Rülander  (Pinot Grigio - of Grauburgunder in het Duits.
  • Schiller Wein - gemaakt van witte en rode druiven, die samen vergisten tot wijn. 
Rose wijn in cijfers

Verenigde Staten

In de VS hebben ze een voorliefde voor zoetere, bleke rosé wijnen. Gelukkig worden daar de drogere varianten ook steeds populairder. Zo waren de Amerikanen eerst helemaal gek op White Zinfandel, een zoetere, intense rose van de Zinfandel druif, en later kwamen ze met Blush wijn op de proppen.  

Zwitserland

Rose wijn soorten Bordeaux

In Zwitserland zijn ze trots op 'hun' Oeil De Perdrix, een bleekwitte wijn met een lichte oranje gloed.

 

De naam vertaald als Patrijzenoog, en verwijst naar de oogkleur van patrijzen in nood. Blijkbaar veranderen die naar lichtoranje als ze stress hebben! 

 

Eigenlijk komt deze term uit Frankrijk, blijkt uit de bonnetjes van Champagne huis Ruinart. Zij leverden in 1746 al een order van 60 flessen oeil-de-perdrix. 

7. Hoe Lang Rosé Bewaren?

Voor de rosé spaarders: De kracht van rosé is het pure, fris fruitige en jeugdige karakter. Rosé is daarom bij uitstek een wijn om jong van te genieten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar verreweg de meeste zijn op z'n lekkerst als ze jong zijn.

 

Meteen opdrinken dus! De stelregel van veel wijnmakers: Komt het volgende oogstjaar binnen, dan moet het oude uitverkocht zijn.

 

Maar niet gewanhoopt: als je nog een fles van een paar jaar oud in je koelkast hebt staan - die smaakt vast ook nog prima.


Een fles roséwijn gaat, mits op de juiste manier bewaard, zo 5 jaar mee. Maar het is het beste om hem te drinken als hij nog jong en knisperend is! 


Hoe lang een Geopende Fles Rosé bewaren?

Net zoals witte wijn, kun je rosé prima een paar dagen in de koelkast bewaren, nadat je hem geopend hebt. 

 

Een geopende fles roséwijn is in de koelkast ongeveer drie tot vijf dagen houdbaar. Om ervoor te zorgen dat de wijn vers blijft, is het belangrijk om hem goed afgesloten te houden en blootstelling aan licht of lucht te voorkomen.

 

Wil je hem langer kunnen bewaren? Een Vacuumstop of Coravin, kan uitkomst bieden. 


Meer Lezen

Hoe wordt rose wijn gemaakt infographic
Wijnweetjes: de 38 bekendste wijnaroma's
Zomerse wijn cocktails

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

En, heb ik je nog kunnen verrassen met één van deze rosé wijnweetjes?

 

Of weet jij nog een andere zomerse rosé wijn fact waarvan jij denkt dat 'ie absoluut niet mag ontbreken in deze lijst, dan ben ik heel benieuwd! 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

*Bronnen:

Statista, Rosé wine consumption share worldwide, by country

ROSÉ WINES WORLD TRACKING, 2021 annual report

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.