De 10 Sherry Soorten van Droog naar Zoet

Overzicht: 10 x Sherry soorten in Detail

Ontdek de verschillende soorten, smaken en stijlen. 

 

Sherry wijnen zijn bijzondere witte wijnen. Intens, krachtig, smaakvol en complex. Tientallen factoren spelen mee in de uiteindelijke smaak. De rijping, met of zonder 'flor', hoe lang de wijn rijpt, de druif... (Lees ook: Wat is Sherry, en hoe wordt het gemaakt?)

 

Er zijn 10 verschillende soorten Sherry, allemaal met hun eigen unieke smaak. Welke is (of wordt) jullie favoriet? 

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

1. Manzanilla

Sherry soorten Manzanilla infographic

Van alle sherry soorten is dit de lichtste - Manzanilla. Deze Sherry wijn mag alleen uit het romantische gebiedje Sanlucar de Barrameda komen. 

 

De rijpende Sherry's genieten van een warme zeebries tijdens het rijpen. Hierdoor ontwikkelt de flor zich op een unieke manier, wat ook unieke smaken geeft. 

 

Druif

Palomino

 

Kleur

Zeer bleke wijn, levendig strogeel van kleur.

 

Geur

Pittig, delicaat aroma met geuren van kamille, bitterkoekjes en brooddeeg. (Manzanilla = kamille in het Spaans). 

 

Smaak

Droog, fris en elegant met een lange afdronk en een licht prikkeltje. Een lichte ziltigheid doet wel iets aan de zee denken...

 

Manzanilla wijn Spijs Combinatie

  • Ideaal bij tapas!
  • Zeevruchten en oesters
  • Charcuterie, vers van de ham gesneden
  • Salades met (Sherry) azijndressing
  • Gerookte vlees en vis
  • Augurken 
  • Tomaten
  • Groene asperges
  • Tortilla
  • Cheddar met Manzanilla pasada (extra lang gerijpt)

Benadrukt pittig, en verlaagt zuren in gerechten. 


Sherry wijnen worden op traditionele manier, in een Solera syteem gemaakt. Een rijpingssyteem dat wijnen uit verschillende jaargangen combineert. 


2. Fino

Sherry soorten Fino Infographic

Net zoals Manzanilla is deze droge, witte sherry soort gerijpt onder een laagje flor. 

 

Fino komt uit bodega's in heel Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa María.

 

Druif

Palomino

 

Kleur

Bleek gouden kleur

 

Geur

Fijne aroma's van bitterkoekjes, brooddeeg en grassige tonen.

 

Smaak

Zeer droog, delicaat en licht met weer wat bitterkoekjes, iets ziltigs en een fijne frisse afdronk.

 

Fino wijn spijs combinatie

  • Het perfecte aperitief!
  • Olijven
  • Ansjovis
  • Sushi en sashimi
  • Salades met vinaigrette
  • Gerookte zalm
  • Gedroogde ham als Serrano
  • Gazpacho
  • Fritto misto
  • Jonge kazen en brie (Een Brie de Meaux als je die kunt krijgen!)

Benadrukt pittig, en verlaagt zuren in gerechten. 


Er zijn 2 soorten rijping: biologische en oxidatieve rijping


3. Amontillado

Sherry soorten amontillado infographic

Deze bijzondere sherry soort is één van mijn favorieten! Hij begint onder een laagje flor. Gevolgd door een periode waarin de flor verdwijnt en de wijn wordt blootgesteld aan zuurstof.

 

Deze fusie van biologische en oxidatieve rijping is wat Amontillado zo interessant maakt. 

 

Druif

Palomino

 

Kleur

Topaas tot amber

 

Geur

Aromatisch en zwoel met geroosterde nootachtige (hazelnoten) aroma's, kruiden en tabak.

 

Smaak

Fluweelzacht, droog door de hogere zuren en zalige noten en kruiden aroma's.

 

Amontillados variëren licht in smaak

Meer biologische rijping? = bleker van kleur, meer gistige aroma's van koek, brooddeeg en bakkerij.

Meer oxidatieve veroudering? = meer peperige en houtachtige tonen.

 

Amontillado wijn spijs combinaties

  • Paddenstoelen, shitake en truffels
  • Tuinbonen, artisjokken en asperges
  • Gebarbecued vlees
  • Rijke visgerechten als gegrilde tonijn
  • Geroosterde noten
  • Gerookte smaken
  • Jonge manchego en rookkaas

Benadrukt rooksmaken, en pittigheid. Combineert goed met intensere, bittere smaken. 


Biologische rijping:

Het natuurlijke gistingsproces onder een florlaagje in het Sherry vat. 


4. Palo Cortado

sherry soorten palo cortado infographic

Heerlijk! Deze complexe Sherry soort combineert de delicate aroma's van Amontillado en de volle smaken van Oloroso.

 

Net zoals Amontillado begint Palo Cortado als Fino of Manzanilla, maar nu verdwijnt de flor plotseling, waardoor de wijn grotendeels oxidatief rijpt.  

 

Druif

Palomino

 

Kleur

Kastanje- tot mahoniebruin.

 

Geur

Zachte, nootachtige- en boterige aroma's gecombineerd met frisse sinaasappel en bakkruiden. 

 

Smaak

Rond, diep en zacht, sterk aromatisch met een lange, aangename afdronk.

 

Palo Cortado wijn spijs combinaties

  • Iberico, chorizo en lomo
  • Iberisch vlees en wild
  • Gerijpte kazen, als oudere manchego
  • Zoete kruiden
  • Paddenstoelen en champignons
  • Pikante gerechten
  • Kokosmelk
  • Epoisses, oude truffelkaas en Pecorino

Brengt complexe smaken en het pikante in kazen naar voren. 


Oxidatieve rijping:

Rijping zonder flor, bij wijnen met een hoger alcoholpercentage.


5. Oloroso

Sherry soorten Oloroso Infographic

Oloroso = geurig in het Spaans. 

 

Dit is ook een droge Sherry soort, maar dan gelijk van de start versterkt tot 17% alcohol. Er ontstaat dan geen flor, waardoor de wijn volledig oxidatief rijpt. 

 

Verwacht warme, ronde aroma's en, zoals de naam al doet vermoeden, intense geuren, complexiteit en kracht.

 

Druif

Palomino

 

Kleur

Amber tot mahoniebruin, hoe langer de rijping, hoe donkerder de wijn. 

 

Geur

Krachtige nootachtige aroma's (walnoot), gebrand hout, tabak en herfstbladeren. Kruiden, truffels en leer.

 

Smaak

Lekkere & goed gestructureerde wijn. Krachtig, rond en vol met veel kruiden en houttonen. 

 

Oloroso wijn spijs combinaties

  • Stoofschotels
  • Wild
  • Gekarameliseerde uien
  • Rood vlees
  • Niet zoete kruiden
  • Vijgen
  • Calabrese, Gorgonzola of Goudse extra oude brokkelkaas. 

Harmoniseert stevige maaltijden en verzacht pittig. Nuanceert oude, belegen en blauwe kazen.


Sherry's flor wonder: Een gistsoort die de wijn verandert en verrijkt, en hem beschermt tegen oxidatie. De florlaag drijft op de wijn, zodat deze niet in contact met zuurstof komt. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

6. Pale Cream

sherry soorten pale cream infographic

Pale Cream, een sherry soort gemaakt van Fino of Manzanilla en geconcentreerde druivenmost. (de natuurlijke suikers en een deel van het water van de Palomino druif, na persing). 

 

Waarom niet met een natuurlijke zoete wijn blenden, zoals de andere halfzoete sherry's? Omdat je dan de kleur niet behoudt. 

 

Bij een suikergehalte van minder dan 45 gram/liter wordt de wijn Pale Dry genoemd.

 

Druif

Palomino

 

Kleur

Strogeel tot bleekgoud

 

Geur

Warme bitterkoekjes, hazelnoten, bakkerij en brooddeeg.

 

Smaak

Lichtfris met een delicate zoete smaak. 

 

Pale Cream wijn spijs combinaties

  • Fruitgebak
  • Vers fruit, vooral peren
  • Sorbets

3 stijlen Sherry

5 droge soorten = Generosos

3 halfzoete wijnen = Generosos de licor

2 natuurlijke zoete wijnen = Dulces Naturales


7. Medium

sherry soorten medium infographic

Een sherry soort gemaakt door Amontillado of Oloroso te blenden met een natuurlijke zoete wijn.

 

Druif

Palomino, gemengd met PX of Moscatel

 

Kleur

Amber tot kastanjebruin

 

Geur

Zoetere, Amontillado-achtige aroma's van gebakken appel en appelnotentaart. 

 

Smaak

Lichtdroog en daarna zoet, met een finish van gedroogd fruit en chocolade.

 

Medium wijn spijs combinaties

  • Paté
  • Zwaar gekruide gerechten als curry
  • Zeer oude kazen

Balanceert pittig en versterkt de complexiteit van kaas. 


Halfzoete wijnen.

Gemaakt door droge Sherry soorten te blenden met natuurlijk zoete wijnen (zie hieronder).


8. Cream

sherry soorten cream infographic

Cream Sherry. Ja. Mijn Guilty Pleasure. Eigenlijk een vinum non gratum, maar echt: er zijn heerlijke ambachtelijke versies - en die vind ik HEERLIJK. 

 

Een sherrysoort, gemaakt door Oloroso (en soms Amontillado) te blenden met PX. 

 

Druif

Palomino en PX

 

Kleur

Kastanje tot diep mahonie, met een flinke stroperigheid. 

 

Geur

 Vol en intens met zoete aroma's van gebrand hout, gedroogd fruit, noga en karamel.

 

Smaak

Fluweelzacht en verleidelijk. Zoet, met de kruidigheid van Oloroso en een lange afdronk. 

 

Cream wijn spijs combinaties

  • Verse sinaasappels
  • Kruidnagel
  • Kaneel
  • Marokkaans
  • Wild
  • Blauwe kaas
  • Romige rijstpudding met noten en rozijnen

Balanceert pittig.


3 druivensoorten

Palomino voor de droge wijnen, en Pedro Ximenez en Moscatel voor de 'natuurlijke' zoete wijnen.


9. Moscatel

Sherry soorten moscatel infographic

Moscatel, een sherry soort gemaakt van de gelijknamige druif, gedroogd in de zon en oxidatief gerijpt.

 

Moscatel wijngaarden liggen dichtbij het strand op zandgronden en worden beïnvloed door de zee.

 

Druif

Moscatel

 

Kleur

Kastanjebruin tot diepmahonie

 

Geur

Bloemige- en citrus aroma's van jasmijn, sinaasappelbloesem, limoen en grapefruit, en zoete fruitige tonen.

 

Smaak

Zwoelzoet in de mond, met bloemetjes en een licht droge, prikkelende afdronk.

 

Moscatel wijn spijs combinaties

  • Lekker als begeleider van ijs, ook om er een scheutje overheen te gieten
  • Verse fruitsalades
  • Fruitgebak
  • Desserts met zuur fruit en noten

10. Pedro Ximenez

Sherry soorten Pedro Ximenez Infographic

PX, misschien wel de zoetste wijn ter wereld. Gemaakt van de gelijknamige druif, die in de zon wordt gedroogd. Net als rozijnen wordt de wijn dan hoogzoet. Daarna rijpt de wijn oxidatief. 

 

Druif

Pedro Ximénez

 

Kleur

Diepdonkerbruin, met een enorme plakkerigheid in je glas. 

 

Geur

Rijk, zoet, met aroma's van gedroogd fruit als rozijnen, vijgen, dadels, honing, gestoofd fruit, gebrande koffie, bittere chocolade, cacao en stroop.

 

Smaak

Fluweelzacht met een piepklein vleugje zuur dat de enorme zoetheid ietsje tempert. Lange, smaakvolle afdronk met hints van koffie, cacao en rozijnen.

 

PX wijn spijs combinaties

Pedro Ximenez is al een dessert op zichzelf! Heerlijk met wat blauwe kaas of een stukje donkere chocolade. De beste manier om van PX te genieten? Giet hem over een bolletje vanille ijs. 


Eigenlijk is er nog een 11e soort Sherry: Dulce. Een Sherry wijn gemaakt zoals Moscatel en PX, maar dan van Palomino druiven. 


Meer wijnkennis

Wat is Oranje wijn?
Port Wijn Guide
Sherry wijnguide

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En af en toe wijnschrijver :) 

 

Wanneer heb jij voor het laatst een Sherry geproefd? En wat vond je er van? Laat je het me weten in de comments? Zelf ben ik gek op Amontillado, Palo Cortado en Cream Sherry...

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim 

LinkedIn logo

--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    J. Van der Avort (woensdag, 05 oktober 2022 21:35)

    Ook dit verhaal is een mooie reminder, super mooie uiteenzetting van de verschillende sherry’s in hun kleur, geur en smaakprofiel en toepasbaarheid. Het opnieuw ontdekken van deze prachtige wijn meer dan waard�

  • #2

    Marijke Vereecken (zondag, 23 juli 2023 13:17)

    Prachtige uiteenzetting, wij gaan al jaren naar de sherrystreek op vakantie, heerlijke streek. Mijn voorkeur gaat uit naar een Moscatel van een plaatselijke cooperatieve in Chipiona. Alle soorten sherry's zijn uniek in geur, kleur en smaak. Een zeer onderschatte wijn.

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis.

 

Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.