Wat is Tannat? Wijn Guide + Infographic

Tannat Wijn Infographic

Tannat - Stevige Jongen met Spierballen

De onverwachte held van Uruguay was hier een tijdje uit de mode, maar nu blijkt dat deze krachtpatser meer is dan alleen spiervezel (of in dit geval, tannine). 

Alles over Tannat Druif en Wijn

Tannat is een rode wijndruif met een dikke schil, die diep gekleurde en enorm krachtige rode wijnen geeft. Vanwege z'n hoge tannines kan het even slikken zijn, zo'n eerste slokje Tannat. 

 

Naast veel tannines en pigment, heeft de druif ook een hoog alcoholgehalte. En één van de hoogste niveaus van antioxidanten van alle rode druiven. 

 

Een stevige jongen dus, die Tannat. Voor sommigen iets TE. Maar jonge wijnmakers en nieuwe technieken hebben hem weer helemaal terug op de wereldkaart gezet. Welcome back Tannat!Ver weg van zijn oorspronkelijke thuis in Zuidwest-Frankrijk, is Tannat uitgegroeid tot de nationale druif van Uruguay. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Tannat Smaak en Geur

Tannat Smaak en Geur Kenmerken

De smaak van Tannat kun je gemakkelijk omschrijven: Als stoere, robuuste en krachtige fruitbom.

 

De druif herken je in het glas meteen aan z'n diepdonkere kleur. Mocht het nog niet meteen duidelijk zijn, verleidt hij je daarna met z'n intense geur, en daarna met zijn aanwezige body en heftige - of, als hij goed gemaakt is - precieze structuur. 

 

Door de hoge antioxidanten kan Tannat goed ouderen, waarbij hij waanzinnig complexe aroma's krijgt van koffie en chocolade. Bijkomend voordeel: dat maakt hem net iets gezonder dan andere druiven ;) 

 

Frans vs Uruguayaans

De Franse Tannat heeft robuustere tannines, en geurt opvallend naar framboos. Deze kun je beter (nog) wat langer laten rijpen voor de beste drinkervaring. 

 

Uruguayaanse Tannat is nog steeds stoer en stevig, maar gemakkelijker in de mond. Ze zijn zwoeler van smaak, met meer zwart fruit als bramen. Zijn zachtere tannines maken hem milder dan zijn Franse neef. 


Deze krachtpatser is niet voor iedereen weggelegd


Waar komt Tannat vandaan?

Hectare madiran tannat wereldwijd
Zo donker is een (veel te vol) glas Madiran!

Oorspronkelijk komt de Tannat uit de provincie Bearn, aan de voet van de Franse Pyreneeën. Hier is de druif bekend van de mooie Madiran wijn. 

 

Pascual Harriague, wijnmaker uit Frans Baskenland, emigreerde in 1838 naar Uruguay om daar de wijnbouw op de kaart te zetten. Hij nam verschillende Franse wijnstokken, waaronder Tannat, mee naar zijn nieuwe thuisland.

 

Daar wordt de druif nog steeds ook wel Harriague genoemd, vernoemd naar Pascual. Leuk wijnweetje: voor zijn bijdrage aan de wijnbouw, en omdat Tannat zo'n succesvolle druif werd voor Uruguay, heeft Harriague zijn eigen postzegel in het land.  


De naam Tannat komt uit het Occitaans: ‘Tanin’ en betekent ‘gebruind’. Een verwijzing naar de sterke concentratie tannines, de donkere kleur van de druif, of de donkere bruine bladeren. Of een combinatie van de drie :)


Tannat & Madiran

Een Madiran AOC is een enorm complexe wijn, rijk van smaak, met aroma's van frambozen, drop, espresso, chocolade en rokerige tonen. Helaas moest Tannat traditioneel tientallen jaren rijpen voordat hij op smaak was. 

 

Gelukkig was daar de Franse wijnmaker Patrick Ducournau uit Madiran. Hij had in 1990 een openbaring. Ducournau wist dat rijping harde wijnen zachter maakte en dat hij misschien, heel misschien, de effecten van rijping op vat kon nabootsen, om zo het rijpingsproces te versnellen.

 

Hoe helpen eikenhouten vaten om te rijpen?

Een vat zorgt voor een lichte blootstelling aan zuurstof in de loop van de tijd. De tanninemoleculen binden zich met zuurstof tot steeds grotere ketens, waardoor ze steeds zachter worden, en transformeren van tandentrekkend hard  tot fluweelzacht. 

 

Ducournau speelde met het idee om kleine hoeveelheden zuurstof toe te voegen aan een gistende Tannat wijn via een zuurstof-bubbler. Door de wijn aan steeds kleine hoeveelheden zuurstof bloot te stellen, versnelde de rijping, waardoor het sneller klaar was voor de markt. En waardoor het dus commercieel aantrekkelijker werd om Tannat wijnen te maken. 

 

Hiermee was Ducournau de uitvinder van micro-oxygenatie, ook wel 'MO' of 'Mox' genoemd.   


Tannat = Madiran = Harriague


Wijnmakers wereldwijd boeken nu fenomenale resultaten met een beetje micro-oxygenatie en daarna rijping op Franse eikenhouten vaten. 

 

De echte doorbraak van Tannat en Madiran kwam toen een zekere Alain Brumont zo’n 20 jaar geleden Madirans van 100% Tannat ging maken. Ze werden wereldberoemd - de tannines waren getemd, en de intense rode wijn heerlijk.

 

Daarvoor had je wel 100% Tannat wijnen, maar de meeste van die beroemde Madiran wijn was vaak een blend met Cabernet Sauvignon, die gebruikt werd om hem zachter te maken. Tegenwoordig is de wijn vaker een 100% Tannat. 


De enige druif met meer tannine & antioxidanten is Sagrantino. 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Tannat Wijn Spijs

Welk gerecht bij Tannat

De klassieke wijn spijs combinatie met Tannat is gebraden eend. 

 

Door z'n hoge tannine gaat de wijn goed samen met proteïnerijke en vettere gerechten. Zowel vet als eiwitten hebben een verzachtend effect op tannine.

 

Combineer Tannat wijnen daarom met de barbecue, of gegild vlees met nog een vetrandje. Het rokerige van de bbq vult de houtgerijpte tonen van wijn naadloos aan. 

 

Ook heerlijk: de spierbundel tilt stoofpotten en kruidige wildschotels naar een hoger niveau. 

 

Kleine lekkere trek? Sterke oude kazen als Comté en bittere chocolaatjes zijn ook een waanzinnige combi. 

Ook Proberen

Verliefd geworden op deze druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:

  • Monastrell
  • Sagrantino
  • Touriga Nacional

Meer Lezen

Top 25 bekendste wijnen
Tempranillo Wijn Guide
Wijn Guide Cabernet Sauvignon

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. 

 

En, drink jij wel een een glaasje Uruguayaanse Tannat of Franse Madiran? En wat vind je daar dan van? Ik ben benieuwd, let me know!

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Veel wijnproefplezier :)

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Alain (zaterdag, 08 april 2023 04:18)

    Ik ben een groot madiran en andere wijnen liefhebber maar door mijn gezondheid probleem kan ik er de laatste maanden niet van genieten
    Groetjes Alain

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.