Spanje's #1: Alles over Tempranillo wijn & druif
Spaans temperament in een glas? Of... juist zacht en zwoel? Wijnen van de Tempranillo druif maken een grootse eerste indruk, met hun donkere kleur en intense geuren.
Wat dat aangaat 100% Spaanse passie in een glas. Maar: Tempranillo wijnen zijn juist ook heel zacht, vol en zwoel!
Genoeg te ontdekken rondom deze bijzondere wijn en druif. Proef je gezellig mee?
Wat is Tempranillo?
Tempranillo is een ontzettend populaire rode wijndruif, voornamelijk door z'n verschillende - smaakvolle - stijlen, in elke prijsklasse.
Volgens de laatste cijfers van het OIV (International Organisation of Vine and Wine) is het zelfs de de 3e meest aangeplante wijndruif ter wereld. EN de sterkste groeier de laatste jaren.
Niet zo gek, Spanje staat bekend om zijn mooie prijs/kwaliteitswijnen. Deze Spaanse pareltjes geven je zeker waar voor je geld.
De naam Tempranillo betekent 'vroeg rijp' en is afgeleid van het Spaanse woord 'temprano' = vroeg. De druif is nl vroeg rijp, en wordt weken voor de andere druiven geoogst.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Tempranillo Smaak en Geur
Tempranillo-druiven hebben een intens gekleurde, maar vrij dunne schil. Samen met de houtrijping, die de wijn 9 van de 10 keer krijgt, geeft dat een robijnrode wijn, soms zelf met een oranje tint.
In z'n jonge jaren verrast Tempranillo je met frisse en volfruitige wijnen, als hij ouder wordt ontwikkelt hij snel tot een smaakbom van tabak, leer en vanille.
Tempranillo wijnen zijn zacht, en toch behoorlijk stevig. Verwacht aroma's van:
- Helder rood fruit
- Rode bessen, kersen en aardbeien
- Tomaten
- Tabak
- Cederhout
- Gedroogde kruiden
- Leer en oude zadels
- Nootmuskaat en kruidnagels
- Vanille
Tempranillo heeft een mediumvolle body, een medium+ zuurgraad en aanwezige, maar zachte tannines.
De beste Tempranillo wijnen rijpen lang en kunnen erg oud worden.
Buitengewoon geconcentreerd, rode bessen, aardbeien, tomaat en een zweem tabak. Na wat houtrijping en tijd vollere smaken van cederhout, leer, vanille en nog meer tabak...
Waar komt Tempranillo vandaan?
Tempranillo is van origine een Spaanse druif. Meer dan 80% van deze wijnen komt nog steeds uit Spanje. De druif is de ster van wijnregio's Ribera del Duero en het 'thuis' van de Tempranillo: La Rioja.
Ook in Portugal groeien er voorzichtig wat Tempranillo druiven (+/- 18000 hectare). Vooral in de Douro regio, waar de druif een grote rol speelt in port wijnen. Al worden er hier ook mooie rode wijnen van gemaakt!
Tempranillo & de Toekomst
Het belooft een mooie toekomst te worden voor Tempranillo. Tot nu toe was er nog niet écht een internationale doorbraak. Toch zijn voorzichtige succesjes al geboekt, met name in Argentinië, waar er nu zo'n 6000 hectare wijngaard vol Tempranillo druifjes staan. Maar ook in Australië en de VS.
Tempranillo is een winterharde, productieve en flexibele wijnstok die houdt van zanderige, kalkachtige, klei- of kalksteenbodems. Hij doet het goed bij warm weer, al is de druif ook bestand tegen een koeler klimaat. Hij groeit het beste op hoger gelegen wijngaarden - waar het s'nachts weer afkoelt.
Vanwege zijn populariteit + zijn aanpassingsvermogen aan verschillende temperaturen en bodems, experimenteren steeds meer wijnmakers met deze druif.
De #1 druif in Spanje. Sinds 2000 groeide Tempranillo met 80.000 hectare aan Spaanse wijngaarden, tot 202.917 hectare in 2020.
Stijlen Tempranillo
Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva
Spanje werkt met een systeem dat wijnen classificeert op hoe lang ze op hout gerijpt hebben.
- Joven of Guarda - geen of een paar maanden houtrijping. Deze wijnen smaken naar helder rood fruit, bessen en iets van tomaat.
- Crianza - minimaal een jaar houtrijping. Aroma's van kersen, aardbei en de tomaat is iets meer uitgesproken + meer gedroogde kruiden en een hint van vanille.
- Reserva - deze wijnen hebben minimaal 36 maanden, 4 jaar, gerijpt, waarvan minimaal een jaar op hout, en 6 maanden op fles. Ze zijn nog licht fruitig, maar hout speelt de hoofdrol, met tonen van tabak, kruiden als nootmuskaat en leer.
- Gran Reserva - minimaal 60 maanden rijping, waarvan 2 jaar op houten vaten, en minimaal 2 jaar op fles. Deze wijnen geuren naar geroosterd brood, vanille, kokos, ceder, leer en nog veel meer complexe aroma's!
Tempranillo wijnen zijn aantrekkelijk soepel, zonder hoekige zuren of harde tannines. Dat maakt hem een allemansvriend!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Tempranillo Wijn & Spijs
Wat eet je bij Tempranillo?
Deze soepele wijn combineert als geen ander met langzaam gegaard (varkens)vlees, dat zó lang op een laag pitje heeft gestaan dat het bijna uit elkaar valt.
Ook valt het niet mee om een gerecht te vinden met pimenton - paprikapoeder - dat NIET bij Tempranillo past.
Een paar voorbeelden:
Welk gerecht bij Tempranillo?
- Chorizo
- Alle soorten rauwe ham
- Pulpo a la Gallega
- Manchego
- Paella, met of zonder vlees, zolang het maar begonnen is met zacht pruttelende uien en paprika's (sofrito).
- Tomatensaus en gerechten met tomaten.
- Zoete, geroosterde groente zoals biet, wortels, pastinaak, aubergine en zoete aardappel.
- Varkensstoofschotels of gebraad uit de oven, afgemaakt met aardappelgratin en groente met nootmuskaat.
Hout heeft soms nog meer invloed op de smaak dan de druif. Zeker bij de Reserva en Gran Reserva varianten spat het hout er van af - je zou bijna splinters in je tong krijgen!
Wijnen zoals Tempranillo
Verliefd geworden op deze druif en wijn? Grote kans dat je deze wijnen ook lekker vindt:
- DE #1 stijl Tempranillo: Rioja
- En natuurlijk Ribeira del Duero en Valdepeñas
- Dao en Douro rode wijnen
- Cabernet Sauvignon
- Sangiovese
PS. Tinta Roriz, Aragonez, Tinta de Toro, Tinta del Pais, Tinto Fino, Ull de Llebre en Cencibel zijn allemaal lokale namen voor dezelfde druif, dus zie je die op het etiket? Gotta try them all ;)
Meer lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.
Ik kan deze smaakvolle Spaanse verleider wel waarderen, met z'n intense geuren. Rioja wijnen, maar ook met de Portugese Tinta Roriz maak je me blij!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven