Italiaanse Verleider: Vermentino Wijn & Druif
Houd je van Sauvignon Blanc? Dan vind je Vermentino vast ook geweldig!
Deze verleidelijke druif en wijn is de ster van Sardinie, en is ook populair in Zuid-Frankrijk, waar de druif o.a een rol speelt in DE roséstreek Provence.
Wat is Vermentino?
Vermentino is een fantastische, ondergewaardeerde witte wijndruif met een typisch licht karakter en toch een complexe smaak.
Dit komt door de hogere niveaus van fenolen in de druif die een subtiele bitterheid in de afdronk geven - een smaak die vaak wordt beschreven als amandel.
Pluspunt: Omdat Vermentino nog zo onbekend is, vind je veel wijnen van een hoge kwaliteit voor een geweldige prijs.
Vermentino vs Sauvignon Blanc - Wereldwijd is SB +/- 7 x zo groot, maar in Italie is Vermentino 1,5 x zo groot.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Vermentino Smaak en Geur
Kenmerken
In het glas is het een lichtbleek- tot strogele wijn, met een groene schittering.
Vermentino wijnen uit verschillende regio's hebben vrij uiteenlopende stijlen, maar zijn over het algemeen fris, met een iets hoge zuurgraad en medium alcohol. Qua geur herken je wit fruit, en bloemige + kruidige tonen.
Een klassiek glas Vermentino is:
- Droog
- Met levendige aroma's van peer en witte perzik
- Grapefruit
- Limoen
- En een vleugje citrusschil
De meeste Vermentino wijnen hebben geen houtrijping gehad, al zijn er wel geniale exemplaren met subtiele houtrijping of Sur Lie rijping, wat hem nog net iets romiger maakt.
Vermentino kan licht filmend zijn, met wat mineraliteit en zelfs iets zoutigs. In de meeste herken je een licht bittertje en aroma's van amandel.
Waar komt Vermentino vandaan?
Oorspronkelijk is de Vermentino een inheemse Italiaanse druif, maar hij wordt steeds populairder in Frankrijk. De laatste jaren zie je een duidelijke groei in aanplant van onze Italiaanse verleider.
Met zo'n 17.000 hectare wereldwijd (cijfers 2022*) is het een weinig voorkomende, maar zeker geen zeldzame druif.
Frankrijk (6035 hectare) en Italië (5600 hectare) zijn nu de grootste productielanden, gevolgd door Australië (120) en de VS (90).
De belangrijkste regio's zijn Sardinië, de Provence, Corsica en de Languedoc-Roussillon.
Stijlen Vermentino: Frankrijk en Italië
Italië
Vermentino di Gallura DOCG
De beste Vermentino wijn? De beroemdste is de DOCG Vermentino di Gallura, bestaande uit minimaal 95% Vermentino.
Of het ook de beste is, dat mag je zelf beslissen ;) Ik ben in ieder geval gek op deze Italiaanse wijn!
Ze zijn enorm levendig, bijna enthousiast. Herken ze aan:
- Hun heldere, frisse zuren
- Geuren van grapefruit, amandel, een vleugje venkel
- Een zachte, zoute mineraliteit
De enige DOCG en trots van het Italiaanse eiland groeit bovenin Sardinie, vlakbij de hoofdstad Olbia.
Al wordt onze druif het meest geassocieerd met Sardinie, je vindt hem ook op het Italiaanse vaste land. Vooral in Ligurië en Piëmonte - hier ook wel bekend onder de naam Favorita.
De Sardientjes noemen 'hun' Vermentino druif ook wel Pigato. Met 4500 hectare zijn ze de grootse (en beste?) regio.
Frankrijk
De wijnen uit Frankrijk zijn vaak iets romiger en voller dan hun Italiaanse counterparts.
Corsica
Op het Franse eiland Corsica (net boven Sardinië) is Vermentinu, zoals de Corsicanen hem noemen, de belangrijkste witte druif. Kenmerken: fris zuiver, kruidig, licht rokerig en geurt naar wilde bloemen.
Provence
Deze zag je misschien niet aankomen! Vermentino speelt een belangrijke rol als witte druif in de Provence, de beroemdste rosé regio ter wereld. En ja, ook in de rosé blends. Vooral in de 'algemene' Côtes de Provence & in de bekende AIX vind je vaak een klein percentage Rolle, zoals hij daar genoemd wordt.
In de witte wijnen - die helaas bijna nooit hun weg naar NL vinden - herken je venkel, bloemenweide, noten en ook iets kruidigs.
Vermentino = Rolle in Frankrijk
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Vermentino Wijn en Spijs
Wat eet je bij Vermentino?
Een paar klassieke wijn spijs combinaties:
- Zeevruchten, een sterrencombinatie! Het lichte zoutgehalte van de wijn doet denken aan de zee, en de zachte citrustonen gaan goed bij alle delicate bereidingen van fruits de mer.
- Venkel. Van met venkel gekruide varkensworstjes tot venkelsalade met plakjes groene appel. Vermentino is een van de weinige witte wijnen die licht & rijk genoeg is om de zoethoutachtige tonen van venkel te complimenteren.
- Artisjokken: Het stofje cynarine in deze bijzondere groente zorgt ervoor dat zelfs water zoeter smaakt. Een wijn kan dan flauw en metaalachtig smaken, maar een combinatie met Vermentino, met z'n hoge zuren en lichte bittertje, tilt wijn en gerecht naar een hoger niveau!
Denk bij het combineren verder aan verse kruidensauzen (pesto!) & rustieke zachte kazen (pecorino). Nog een paar van de beste wijn spijs combinaties:
- Vitello Tonato
- Groene asperges
- Groene groenten in Beurre Blanc
- Alles met pesto!
- Ravioli ricotta en spinazie
Niet alle Vermentino druiven eindigen in een fles. De druiven worden zo groot dat ze lokaal soms ook als tafeldruif worden gegeten.
Wijnen zoals Vermentino
Ook fan? Dan vind je deze wijnen vast ook lekker:
- Sauvignon Blanc
- Gruner Veltliner
- Chenin Blanc
- Verdejo
- En... ondanks een compleet andere wijnfamilie: Riesling
Meer lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek. Fietst graag, en ontdekt ook graag nieuwe wijngebieden - op de fiets!
En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif? Wie weet weet jij wel iets wat hier nog absoluut ontbreekt - let me know, en wie weet staat jouw wijnweetje hier straks tussen ;)
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
*Bronvermelding statistieken: concorso vermentino, 2022
Reactie schrijven