Genieten in wijnparadijs Sardinië | 10 tips

Dorpjes en wijnhuizen Sardinië: where to go

Sardinie: prachtige natuur, veel zon, lekker eten... en heerlijke wijn. In 't kort: Een paradijs voor wijnliefhebbers! 

 

Sardijnse topwijnen zijn buiten Sardinië bijna niet te vinden. Dus ben jij in Sardinië? Pak je kans en geniet van de beste wijnhuizen, de leukste stadjes + deze tips voor jouw wijnreis!

DE highlight van Sardinië? Dat is het Sardijnse leven, en de Sardijnen zelf!


First things first: Heb jij al kennis gemaakt met wijnregio Sardinië?

Een strakblauwe zee, prachtige strandjes, bergtoppen vol wijngaarden en verborgen eilandwijnen schreeuwen om ontdekt te worden. Maar eerst een introductie! Dit Italiaanse wijn paradijs in de Middellandse Zee is even groot als Nederland, telt 'slechts' 1 miljoen inwoners, en maakt 45x zoveel wijn (363.413 hectoliter per jaar). 

Wat moet je zeker proeven?

In ieder geval deze 3 Sardijnse paradepaardjes:

 • Cannonau is met 35% de trots van Sardinië. (In de rest van de wereld beter bekend als Grenache of Garnacha).
 • Vermentino
 • Carignano, ook wel Carignan genoemd

Een rondje wijn proeven op het eiland leert je dat de ene Cannonau de andere niet is, en ook in het niets lijkt op de Spaanse Garnacha en de Franse Grenache (van de befaamde Châteauneuf-du-Pape wijnen!).

 

Lees alles over de verschillende wijnregio's en druiven in: Wijngebied Sardinië in Kaart. 


Sardinië heeft 1 DOCG, en 17 DOC's. Wat moet je zeker proeven? In ieder geval deze 3 Sardijnse paradepaardjes: Cannonau, Vermentino en Carignano!


De 5 leukste stadjes van Sardinië

Oké, en waar gaan we die wijnen van Sardinië proeven? Opvallend is dat alles heel geclusterd is. In studentenstad Nuoro is geen wijnhuis te zien, en dan net er buiten zijn er heel veel op 1 plek. Op die plekjes vind je dan vooral veel wijnhuizen, maar geen bruisend dorpshart. Dus: where to go in Sardinië?

1. Cagliari

Wijnreis Sardinië Cagliari

De bruisende hoofdstad, zeker de moeite waard! Binnen 3 minuutjes met de bus op een prachtig stadsstrand, cultuur, architectuur, en culinaire hoogstandjes maken deze stad een 100% must.

 

Hoogtepunten: 

 • San Benedetto market
 • Bar Caffè De Candia. 

Je vindt deze bar meteen naast het plein van Bastion di Saint Remy, waar je een subliem uitzicht hebt over de stad. De bartender maakt de lekkerste cocktails die we ooit geproefd hebben.. Vraag of hij zijn specialiteit voor je maakt, succes gegarandeerd ;). 

 

Een halfuurtje rijden vanaf centrum Cagliari, of 40 minuten met de bus naar Serdiana en je bevindt je in het hart van de Cagliari wijnregio. Wijnhuizen als Argiolas, Audarya, Pala Fini zijn allemaal op loopafstand.

2. Olbia

Er werd ons verteld dat we Olbia wel over konden slaan, maar wij zijn heel blij dat we het niet gedaan hebben! Voor ons was Olbia een fantastische afsluiter. 

 

Waarom toch naar Olbia gaan?

 • Echt waar: een prachtig strand!
 • Een heerlijk historisch centrum
 • Delicatessenwinkel/restaurantje Disigios Percorsi Di Gusto
 • De haven, waar altijd wat te doen is
 • Wijnbar In Vino Veritas


Tip: Vermentino de Gallura DOCG proeven bij Disigios Percorsi Di Gusto, een fantastische delicatessenwinkel. Of bezoek één van de vele wijnhuizen, zoals Vigne Surrau. 


3. Alghero

Ga voor het bruisende hart, het strand en de wijnhuizen! Al scooterend kun je vanaf Alghero een hoop wijnhuizen bezoeken, zo ligt Sella Mosca, het grootste wijnhuis van Sardinië, op 20 minuten scooteren vanaf het centrum. 

 

Alghero is ooit Catalaans (Spaans) geweest, en die invloeden voel je nog steeds. In de taal, de boulevard, de architectuur en het eten. Verwacht een combinatie van de beste Sardijnse en Spaanse gerechten. 

4. Bosa

Bekend als één van de mooiste stadjes van Sardinië. Wij vonden vooral de levenslustige bewoners fantastisch.

 

In Bosa lig je overdag heerlijk aan het strand, bezoek je één van de vele wijngaarden waar Malvasia di Bosa gemaakt wordt, en s' avonds feest je met de locals.

 

De mensen hier hebben absoluut geen probleem met het vinden van een excuus om een feestje te organiseren, dus er is altijd wat te doen :) 

En deze kon ik jullie toch echt niet onthouden....Tip: Ga wandelen, fietsen of mountainbiken over de oude herderspaden, slingerend door de omringende heuvels van Mamoiada en Nuoro, ooit gebruikt om de kuddes te verplaatsen. 


5. Nuoro

30 km landinwaarts vanaf de beroemde Golfo di Orosei kust, vind je Nuoro. Een levendig stadje, en ook s 'avonds genoeg te doen. Perfect om het betoverende binnenland van Sardinië te verkennen, met stadjes als Mandrolisai en Mamoiada. Ontdek traditie en passie, wijnen, culinaire lekkernijen, rituelen en festivals. 


Tip: Bezoek ook zeker Cantina Giuseppe Sedilesu, in Mamoiada. Voor ons een hoogtepuntje van het eiland!


6. Bonusdorpje: Mamoiada!

Wijnreis en wijnhuizen Sardinië - Mamoiada

Het dorp van maskers, eeuwenoude rituelen, vuren, dansen, wijn en eten. En van de beroemde 'Mamuthones'. Kenmerkende Sardijnse houten maskers gedragen tijdens carnaval. 

 

Ook vind je hier de lekkerste Cannonau's van eiland Sardinië. En de typisch Sardijnse druivensoort Granazza. Een witte wijn, nou ja, eigenlijk meer oranje, met een heerlijke volle smaak. Tip: Proef deze wijn bij Cantina Giuseppe Sedilesu, voor ons een hoogtepuntje van het eiland!

 

Hoe kom je er? Vanaf Nuoro 20-30 min met de bus, of auto. Tip: Als je met de auto gaat, pak wijnroute SP22. 

 

Slinger langs wijngaarden, nuraghi, en 'Domus de Janas', feeënhuizen. Enorm indrukwekkende, uit de rots gehouwen, Pre-Nuraghische grafkamers, uit de steentijd (3000 voor Chr.) Vanaf deze Domus de Janas heb je een prachtig uitzicht over de wijngaarden. En, hier groeien de druiven voor de beste Cannonau's van Sardinië! Zeker een foto - of picknickmomentje!


Tip: als je met de auto naar Mamoiada gaat, pak wijnroute SP22. Een prachtig slingerweggetje, langs wijngaarden, nuraghi en 'Domus de Janas'.  


De beste wijnhuizen Sardinië

Van de +/- 25 wijnhuizen die we hebben bezocht, waren dit onze favorieten:

#1 Guiseppe Sedilesu

Dit wijnhuis mag je niet missen! Een warm welkom, topwijnen, enthousiaste medewerkers en een verhaal waar de passie vanaf spat 😍. 

 

Toen heel Sardinië, in de hoop op meer internationale erkenning, internationale druivenrassen aanplantte, hield Giuseppe vast aan zijn geloof in lokale druivensoorten. Dit geloof, en het blijven experimenteren met druif, grondsoorten en wijnen, maakt ze nu zo succesvol.

 

Zo maakt Sedilesu wijnen van 100% Cannonau. In tegenstelling tot de rest van het eiland. 


De DOC schrijft minimaal 85% Cannonau voor. Vaak wordt dit aangevuld met andere druiven, om de wijn zachter of fruitiger te maken. Maar in Mamoiada is dat niet nodig.

 

Waarom Cannonau en Mamoiada zo'n gelukkig huwelijk hebben? Dan moeten we even de diepte in: 

 • De wijngaarden liggen op zo'n 700 meter hoogte
 • Granietachtige grond
 • Rijk aan zuren en kalium
 • De winters zijn koud met voldoende regen
 • De zomers zijn droog en (niet te) warm

In de rest van Sardinië worden de Cannonau druiven net iets vroeger geplukt, omdat deze druif, ook door het warme klimaat, snel veel suikers heeft. En dus veel alcohol. De druif mist dan die fruitigheid, die hier wel volop tot zijn recht komt. Het resultaat? Fenomenale Cannonau wijnen.

 

Proef ook zeker de Granazza, ook zo'n experiment van het wijnhuis. Een wijn van 100% Granazza, een unieke en inheemse Sardijnse wijnsoort. Ze hebben hem in een variant met en zonder schilweking. 

#2 Cantine Argiolas

Sella e Mosca mag dan de grootste zijn, Cantine Argiolas is de bekendste. Ze produceren zo'n 2,5 miljoen flessen per jaar, en ontvangen in een niet Covid jaar zo'n 7000 bezoekers. 

 

Argiolas heeft een uitgebreid activiteiten programma:

 • Rondleiding en wijnproeverij
 • Rondleiding en masterclass in de kelder
 • Rondleiding en kookles - uiteraard afgesloten met proeven
 • Rondleiding en diner
 • Picknicken in de wijngaard
 • Segway tour door de wijngaard

Normaal houden wij niet zo van dit soort commercieel opgezette wijnproeverijen, maar bij Cantine Argiolas voelde het nog 'echt'. We werden spontaan ontvangen, door enthousiaste medewerkers. We hebben onze ogen uitgekeken en genoten van een paar heerlijke wijnen.

 

Tip: proef de Iselis, een wijn van Nasco di Cagliari. Een weinig gebruikte lokale druif die ze van uitsterven willen redden. Normaal wordt hier dessertwijn van gemaakt, nu als droge wijn. Onze nieuwsgierigheid werd beloond met een frisse droge wijn, licht zoet. In het begin spannend in de mond, helaas wel snel weg. 


Tip: Ga niet op dinsdag of donderdag naar Argiolas. Dat zijn de dagen dat de cruiseschepen aanmeren, en die gaan met bussen vol langs het wijnhuis. 


#3 Cantina del Mandrolisai

Midden in het hart van de Mandrolisai vind je Sorgono. Een idyllisch dorpje, omgeven door wijngaarden, bossen vol kurk, hazelnoot en kastanjebomen. In het dorpje vind je de coöperatie Mandrolisai. Hier maken ze een hele kenmerkende, typisch Sardijnse wijn van Bovale, Cannonau en Monica. 

 

Hoe kom je er? Ruim een uur rijden vanaf Nuoro, dwars door het prachtige binnenland van Sardinië. Van Juni tm half September kun je ook de 'trenino verde', de groene trein pakken. Een trein(tje) die Mandas met Sorgono verbind, als tour door het wijngebied. 

#4 Sella e Mosca

2 avonturiers uit Turijn reizen af naar Sardinië, en worden stapelverliefd op het ruige landschap rondom Alghero. Erminio Sella, ingenieur, en Edgardo Mosca, advocaat. In 1899 begon het werk om hun stuk ruige grond geschikt te maken voor druiven. Daar moest nog wel wat voor gebeuren: Duizenden rotsblokken moesten verwijderd worden.

 

En nu? Is het één van de grootste wijnlandgoederen van Europa. En met 7 miljoen flessen per jaar zijn ze de grootste wijnproducent van Sardinië. 

 

Op het landgoed vind je onder andere een klein kerkje, huizen voor de arbeiders en zelfs een basisschool voor hun kinderen. Ook een bouwplaats voor het enten van de stekken en natuurlijk de kelders. 

 

Bezoeken en rondleidingen alleen op reservering, van maandag tot zaterdag op de volgende vaste tijden: 

10.30

11.30

15.30

16.30

 

Proeven en zelf een rondje lopen kan ook zonder reservering, 

#5 Audarya

Audarya is een mooie wijngaard, waar de tijd stil lijkt te staan. De bar waar de wijnproeverij wordt gehouden heeft een prachtig uitzicht over de wijngaarden. Alles gaat hier gemoedelijk. Ook hier maken ze wijnen van de met uitsterven bedreigde Nasco di Cagliari. 

 

Een tour en een wijnproeverij is alleen te boeken van ma tm vr, op vaste tijden, om 11:00 en 15:00. Op zaterdag is er 1 tour en tasting om 11:00. 

 

De wijnproeverij bestaat uit 4 wijnen en hapjes, van 23-30 euro. Reserveren is ook hier verplicht. 

 

10 tips voor jouw wijnreis naar Sardinië

 1. Reserveer bij wijnhuizen vooraf! Wij willen nog wel eens onaangekondigd komen aanwaaien, maar dit wordt op veel plekken niet gewaardeerd. 
 2. Bezoek je Cantine Argiolas? Ga niet op dinsdag of donderdag. Dan meren de cruiseschepen aan in Cagliari, en die gaan met bussen vol langs het wijnhuis. 
 3. Bezoek het binnenland, en proef het 'echte' Sardijnse leven. 
 4. Ga wandelen, fietsen of mountainbiken op de oude herderspaden in de heuvels van Mamoiada en Nuoro, ooit gebruikt om kuddes te verplaatsen. 
 5. Ontdek Sardinië op de fiets! Ja, verwacht heuvels, maar met een paar gezonde Hollandse bovenbenen moet het lukken. Lekker ergens tussen de wijngaarden picknicken, of strandjes hoppen... En je kunt een extra glaasje proeven!
 6. Hoogtepuntje: wijnhuis Cantina Giuseppe Sedilesu, in Mamoiada. Naast hun Cannonau wijnen, waren wij vooral onder de indruk van hun enthousiasme en Garnazza wijn. 
 7. Als je met de auto naar Mamoiada gaat, pak wijnroute SP22. Slinger langs wijngaarden, nuraghi en 'Domus de Janas'.
 8. Je bezoek aan Sardinië is niet compleet zonder een glas Vermentino de Gallura DOCG! Proef bij Disigios Percorsi Di Gusto in Olbia. Of bezoek één van de vele wijnhuizen, zoals Vigne Surrau. 
 9. Tonijn eiland San Pietro, met het gezellige centrum Carloforte, is ook zeker een bezoekje waard. In mei/juni 2022 wordt het Girotonno festival ook weer georganiseerd. Dit 4 daagse foodfestival staat bekend als de beste van Sardinië!
 10. Bezoek de kleinere wijnhuizen, en proef hun onbekende wijnen. Die zullen je het meest versteld doen staan!


Meer lezen over wijnreizen? Lees gezellig verder!

Wijngebied Sardinie en wijnen in kaart
Wijnguide Vermentino
De mooiste wijnhuizen van Sicilie


Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein
LinkedIn logo

Op zoek naar een specifieke wijntip over Sardinië? We zijn het hele eiland rondgereisd, dus als je vragen hebt, help ik je graag!

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes!


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.