Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc kleur en aroma

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc

Je zit heerlijk in het zonnetje op een terras en je bestelt een glas droge witte wijn. Waarop de ober vraagt: “Wilt u een Chardonnay of een Sauvignon Blanc?". Niet zo vreemd, Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn de bekendste witte druivenrassen en de meest gedronken witte wijnen ter wereld. Daarnaast zijn het ook twee hele verschillende wijnstijlen. Maar je moet maar net weten wat het verschil is en waar je zin in hebt. Dus, wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?

Het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

Chardonnay en Sauvignon Blanc, de 2 bekendste droge witte wijnen. Gemaakt van verschillende druiven. Elke druivensoort heeft zo zijn eigen smaak en geur. Maar dat betekent niet dat alle Chardonnay’s en Sauvignon Blancs hetzelfde smaken, er spelen meer dingen mee.

Chardonnay en Sauvignon Blanc: kenmerken

Chardonnay

Chardonnay is een veelzijdig en makkelijk druifje. Hij groeit zonder problemen in bijna elke grond, voelt zich thuis in bijna alle klimaten en laat zich makkelijk vinifiëren. Dat laatste is een duur woord voor ‘wijn maken’. Wijnen van Chardonnay zijn heerlijk als je ze jong drinkt, maar ook als je ze laat rijpen op eikenhouten vaten. 

Geur en Smaak

Chardonnay heeft een niet zo uitbundige geur waar vaak iets van appel in terug te vinden is. Die appelgeur gaat vaak samen met nog een vleugje limoen, ananas, vanille of boter, afhankelijk van hoe en waar de wijn gemaakt is.

 

Chardonnay heeft een hogere dichtheid dan Sauvignon Blanc en heeft daarom een voller mondgevoel. Chardonnay wijnen zijn zacht, zwoel en veelzijdig. 

 

Chardonnay krijgt aroma’s van vanille, karamel en boter als de wijn op eikenhout is gerijpt. Als de wijn een tweede malolactische gisting heeft gehad, waarbij appelzuren worden omgezet in melkzuren, krijgt Chardonnay een nog zachtere en boterige structuur. 

 

Chardonnay en Sauvignon Blanc weetje

Chardonnay smaakprofiel

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc - Chardonnay smaakprofiel
Chardonnay smaakprofiel

Chardonnay uit koude klimaten

Koud klimaat: in de wijnwereld worden dan de regio’s bedoeld die tijdens het groeiseizoen een gemiddelde temperatuur hebben van 13-15°C. Dit zijn bijvoorbeeld Frankrijk, Noord-Italië en Nieuw-Zeeland. Druiven worden hier minder snel rijp.

 

Chardonnays uit koude klimaten tintelen op je tong door de hogere zuurgraad, hebben iets mineraligs en een lager alcoholpercentage. Deze wijnen kan je herkennen aan geuren van groene appel en limoen.

 

 

Chardonnay uit warme klimaten

Warm klimaat: hiermee worden de wijnregio’s bedoeld waar het hele jaar eigenlijk een constante warme temperatuur heerst.

Dit zijn landen of regio’s zoals Australië, Californië en Zuid-Italië. In warme klimaten worden de druiven rijper. De wijnen hebben dan minder zuur, meer alcohol en zijn zoeter.  Chardonnay wijnen uit warme klimaten hebben aroma’s van tropisch fruit, meloen, perzik, ananas en gele appel.  

Sauvignon Blanc

Geur en Smaak

Sauvignon Blanc is kruidig, pittig en heeft een opvallend en uitbundiger karakter dan Chardonnay. De wijn staat bekend om zijn frisse geuren als vers gemaaid gras, buxus en kruisbessen. Het meest opvallende Sauvignon Blanc aroma? Kattenpis. En inderdaad: vaak is er wel iets te bespeuren van een natgeregend buxusboompje waar net een kat tegenaan gepiest heeft. De volgende keer dat je een Sauvignon Blanc drinkt weet je dus waar je naar op zoek moet! Ik ben erg benieuwd of je het geroken hebt, dus laat vooral een reactie achter en laat het me weten.

 

Even terug: Vers gemaaid gras: dat proef je toch niet in een wijn? Klopt, we hebben het hier dan over wijnaroma’s of geuren. Wijn proeven doe je voor een groot gedeelte met je neus en wie geniet er niet van de heerlijke geur van vers gemaaid gras? Niet herkenbaar? Wrijf dan eens wat sprietjes tussen je vingers, ruik eraan, en neem daarna een slok Sauvignon Blanc.

 

Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad dan Chardonnay wijnen. Die hogere zuurgraad en frisheid wordt in Sauvignon Blanc gekoesterd, en daarom wordt er eigenlijk nooit een tweede malolactische gisting toegepast. Sauvignon Blancs met houtrijping zijn wel sinds kort in opkomst. Deze wijntrend is nog vrij pril en onbekend, maar heeft al geweldige resultaten opgeleverd. Zeker een keertje proberen! Goede houtgerijpte Sauvignon Blancs komen uit de Bordeaux en uit Australië. 

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc - Smaakprofiel Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc smaakprofiel

Sauvignon Blanc uit koude klimaten

Koude klimaten leveren knisperend frisse, droge Sauvignon Blancs met vooral groene geuren zoals tijm, groene paprika, gemaaid gras en buxus. Deze wijnen zijn vooral fris, pittig en kruidig. Bekende koude klimaten voor Sauvignon Blanc zijn de Loire in Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Uit Nieuw-Zeeland zijn de wijnen krachtiger en de aroma’s van passievrucht meer uitgesproken. 

 

Sauvignon Blanc uit warme klimaten

Sauvignon Blanc komt eigenlijk voornamelijk voor in koude klimaten, maar wordt nu ook wel aangeplant in Zuid-Afrika, Australië en Californië. De wijnen zijn hier veel zachter, met meer uitgesproken passievrucht aroma’s. 

 

De grootste verschillen tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

In een notendop: 

 • Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. 
 • Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas. Sauvignon Blanc heeft meer aroma’s van citrusfruit en groene geuren als gemaaid gras en buxus. 
 • Chardonnay wijnen worden vaker op eikenhouten vaten opgevoed en hebben daarom vaak vanille en boter geuren. 
 • Bij Chardonnay wordt er vaak een tweede malolactische gisting toegepast, die de zuren nog zachter maakt. 

Overeenkomsten tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc

Hé? Chardonnay en Sauvignon Blanc waren toch verschillend?

 

Klopt, maar toch hebben beide droge witte wijnen varianten die verrassend dicht bij elkaar in de buurt komen.

 

Een strak droge Chardonnay uit een koud klimaat, komt heel dicht in de buurt van een frisse Sauvignon Blanc. En een Sauvignon Blanc uit een warm klimaat kan verrassend zacht zijn met geuren van tropisch fruit.

 

 

Deze Chardonnay’s en Sauvignon Blanc’s lijken op elkaar

Chardonnay en Sauvign Blanc verschil

 • Voor de Sauvignon Blanc liefhebber die een Chardonnay wil uitproberen: neem Chablis uit Frankrijk.
 • Voor de Chardonnay liefhebber die een Sauvignon Blanc wil proberen: neem een Late Harvest Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika. 

Verschil Chardonnay en Sauvignon Blanc bij Wijn Spijs combinaties

Chardonnay is een veelzijdige druif, die goed samen gaat met.. eigenlijk bijna alles. Voor Chardonnay’s uit koude naar warme klimaten zijn dit de beste wijn spijs combinaties:

 • Oesters en andere schelpdieren
 • Krab en kreeft
 • Kip en romige sauzen
 • Vette vis zoals zalm
 • Zachte kazen 

Sauvignon Blanc met zijn kruidigheid, groene geuren en pit gaat geweldig samen met alles uit de Aziatische keuken, als er maar peper en koriander in zit! Andere mooie wijn spijs combinaties:

 • Groene asperges
 • Gerechten met pestosaus
 • Witvis zoals kabeljauw, heilbot en harder
 • Sushi
 • Salades met geitenkaas

Chardonnay of Sauvignon Blanc: welke kies je?

Over het algemeen kan je de volgende stelregel aanhouden: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay. Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.

Alternatieven voor Chardonnay en Sauvignon Blanc

Toch een keer wat anders proberen? Deze wijnen lijken op Chardonnay en Sauvignon Blanc:

Chardonnay

 • Viognier
 • Riesling
 • Pinot Blanc

Sauvignon Blanc

 • Chenin Blanc
 • Grüner Veltliner
 • Verdejo

Meer lezen of meteen aan de slag?

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Kim maakt wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Ze is gepassioneerd over wijnen, lekker eten, wielrennen, lezen en reizen.

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Paula (maandag, 22 april 2019 19:01)

  Fijn blog! Ik ga kijken of ik met jouw handleiding het verschil kan proeven!

 • #2

  Kim (maandag, 22 april 2019 21:01)

  Hoi Paula, dank je wel! En is het gelukt met proeven? �