Chardonnay Wijn 101

Chardonnay, 1 Wijn 1000 Gezichten

Van boterzachte, zwoele en houtgerijpte Chardonnay tot frisse en fruitige groene appel Chardonnay. Een van 's werelds meest populaire druiven wordt gemaakt in een breed scala aan stijlen. Daarom deze Chardonnay wijn 101: met alles dat je moet weten over de veelzijdige Chardonnay wijn en druif!

Hoe spreek je Chardonnay uit?

Sjar - duhn - neej


Chardonnay Smaakprofiel

Chardonnay Smaakprofiel

Hoe kan een enkele druif zoveel verschillende smaken bieden? Nou, de manier van wijn maken en het klimaat waar de druiven groeien, hebben alles te maken met het antwoord. Een zeer rijpe Chardonnay wijn heeft meer tropisch fruit aroma’s zoals gele appel, ananas en mango. Een nauwelijks rijpe Chardonnay heeft aroma's van groene appel en citroen. 

 

Chardonnay Smaak

Welke smaken kun je nog meer tegenkomen in Chardonnay wijn? 

 

Fruit smaken (primaire aroma’s)

De druif heeft van zichzelf de volgende fruit smaken:

Citroen, Appel, Peer, Ananas, Mango, Guave, Perzik, Meloen en Abrikoos

 

Chardonnay smaak
Welke smaken kun je nog meer tegenkomen in Chardonnay wijn?

2e vergisting & Aarde (secundaire aroma’s)

Daarnaast kan de wijn extra aroma's krijgen door de manier waarop de wijnmaker de wijn maakt:

Krijt, Boter, Crème Fraîche, Toast, Paddenstoel, Zout 

 

Houtrijping & Rijping op fles (tertiaire aroma's)

Vanille, Boter, Appeltaart deeg, Karamel, Crème Brûlée, Kokosnoot, Amandel en Hazelnoot

 

Zuren

Gemiddeld voor houtgerijpte wijnen uit een warm klimaat tot medium-hoog voor ongerijpte Chardonnay's uit koele klimaten. 

 

Chardonnay: van Lellebel tot Deftige Dame

Chardonnay druif meest aangeplante witte wijnsoort
Meest aangeplante druivensoorten ter wereld

Chardonnay wordt ook wel eens de sloerie van de wijn wereld genoemd. Waarom? Het is niet de meest aangeplante druif ter wereld. Dat is Kyoho. Nooit van gehoord? Niet zo gek, Kyoho is een Chinese tafel druif, bedoeld om te eten. De grootste onder de rode wijnen? Cabernet Sauvignon. En onder de witte druiven is het Airen. Ook nooit van gehoord? Deze hardwerkende druif is de basis van veel Brandy’s. Dus de grootste onder de witte wijnen? Juist: Chardonnay! 

 

De explosieve groei van Chardonnay

Hoe kon Chardonnay zo groot worden? Tot 1970 was Chardonnay buiten de Bourgogne en Champagne nog nergens te vinden. Nu is het de meest aangeplante witte wijnsoort ter wereld. En met 41 landen ook de meest internationaal georiënteerde wijnsoort. De grootste producenten? Frankrijk en de Verenigde Staten.

 

Het grote succes van Chardonnay wijn is mede te verklaren door het veelzijdige en gemakkelijke karakter van de druif. De druif geeft hoge opbrengsten, en in tegenstelling tot andere druiven gaat de kwaliteit niet of nauwelijks naar beneden bij zo’n hoge opbrengst. De druif groeit vrijwel overal en wordt niet snel ziek. En wijnmakers kunnen er alle kanten mee op. Van frisse wijn, tot romige houtgelagerde wijnen, Chardonnay leent zich prima voor alle stijlen. Wijnmakers wereldwijd gingen het daarom aanplanten. Een echte allemansvriend... misschien wel een beetje een lellebel?


‘De sloerie van de wijnwereld, ze ‘doet’ het graag op elke bodem & ze wordt graag gedronken’


Anything but Chardonnay

Zolang het maar geen Chardonnay is! Dat hoorde je steeds vaker zo’n 30 jaar geleden. De groeistuipen van de druif leverden niet altijd de beste Chardonnay wijnen op. Niet iedere wijnmaker nam het zo nauw met kwaliteit en de markt werd overspoeld door de met houtsnippers op smaak gebrachte, over-gearomatiseerde Chardonnay wijnen. Er ontstond een tegenbeweging: ABC (Anything But Chardonnay). Chardonnay liep tijdelijk een slechte naam op. Maar dat heeft de explosieve groei van de Chardonnay wijnen niet kunnen voorkomen. En terecht! De kwaliteit wereldwijd ligt weer veel hoger. En van Chardonnay worden nog steeds (volgens velen) de mooiste witte wijnen ter wereld gemaakt: Bourgogne Chardonnay.

Bourgogne Chardonnay

Gelukkig is het grootste deel van de Chardonnay wijnen juist hartstikke goed. Dus, snel over naar de deftige dames onder de Chardonnay wijnen! Chardonnay wijnen uit deze streek van Frankrijk zijn wereldberoemd. De Bourgogne is de bakermat van alle grote wijnen die de Chardonnay druif heeft voortgebracht. Wel eens van Chablis gehoord? Dat is maar 1 van de vele bekende (en hele lekkere) namen die dit gebiedje heeft voortgebracht. Een klasse op zich! Andere bekende namen zijn: Montrachet, Meursault en Mâconnais .

 

Crémants uit deze regio worden ook veel van deze druif gemaakt.

3 Stijlen Chardonnay Wijn

Chardonnay heeft dus vele gezichten, maar je kunt ze goed indelen in 3 stijlen. Welke stijlen zijn er?

 • Chardonnay met houtrijping: Houd jij van romige, volle en rijke witte wijn? Dan ben je vast dol op de klassieke stijl van op eikenhout gerijpte Chardonnay wijn.
 • Chardonnay zonder houtrijping: Heb je liever strak droge, frisse witte wijn, liefst met wat mineraliteit? Dan is niet houtgerijpte Chardonnay uit koude klimaten misschien wel de perfecte match voor je.
 • Bubbels: Gek op bubbels? Chardonnay speelt de hoofdrol in veel verschillende bubbels zoals Champagne, een Blanc de Blancs is zelfs 100% Chardonnay. Lees hier alles over deze mooie bubbels!

Chardonnay met houtrijping

Houtgerijpte Chardonnays zijn rijk, vol van smaak en hebben extra smaken van vanille, boter en zelfs karamel van het eikenhout. Houtgerijpte Chardonnay wijnen uit een koel klimaat, zullen meer citrussmaken hebben dan warme klimaat Chardonnay, dat meer tropische fruitsmaken zal hebben. Beide zullen zacht en romig zijn.

Chardonnay met houtrijping

De absolute top in Chardonnay's met houtrijping

 • Montrachet, Bourgogne: Prijzen variëren van €70 tot €7000
 • Meurseult, Bourgogne: Prijzen variëren van €40 tot €140

De gulden middenweg

 • Mâconnais, Bourgogne: Prijzen variëren van €8 tot €70
 • Californisch wit: Prijzen variëren per wijnhuis Bernardus €21 tot Neyers €31

Beste prijs-kwaliteit

 • Nieuwe Wijnwereld: Errazuriz en Alamos, beide uit Chili en beide €10
 • Casillero del Diablo, Concha y Toro, ook uit Chili, €6

Chardonnay zonder houtrijping

Chardonnay zonder houtrijping

Unoaked Chardonnay ligt veel dichter bij Sauvignon Blanc, vooral als de Chardonnay uit een koel klimaat komt. Maar Chardonnay wijn heeft meestal minder ‘groene aromas'. Afhankelijk van hoe rijp de druiven waren bij het plukken, varieert de smaak van citroen en groene appel tot tropisch fruit zoals ananas.

 

De absolute top in Unoaked Chardonnay

Chablis, Bourgogne €20

Joseph Drouhin & Brocard, Bourgogne, beide €15

 

De gulden middenweg

Grant Burge, Australië €10, Miguel Torres Reserva, Chili €10 & Boschendal, Zuid-Afrika €9

 

Beste prijs-kwaliteit

Zuid-Oost Australië €6 & Zuid-Afrika, Robertson €6

Chardonnay Zoet Of Droog?

Heb je je wel eens afgevraagd of Chardonnay zoet of droog is? Ik krijg deze vraag namelijk vaker...het antwoord? Chardonnay is droog, zoals je hierboven kunt lezen. Maar: 

 

 1. Sommige chardonnays ondergaan een malolactische fermentatie. Hier worden de harde appelzuren omgezet in zacht, melkachtig melkzuur, waardoor de wijn een romige textuur krijgt. Sommige mensen associëren dit misschien met zoetheid in de mond.
 2. Chardonnays zijn fruitig met aroma's van appel, peer, meloen, abrikoos en zelfs ananas - allemaal natuurlijk zoet fruit. En als de wijn in eikenhouten vaten is gerijpt, krijg je ook hints van vanille.
 3. Maar misschien is de meest voorkomende reden waarom mensen denken dat Chardonnay een zoete wijn is, dat de goedkopere merken het niet zo nauw nemen met de kwaliteit. Die zijn niet in balans, en vaak wat zoeter.

Bovenste 2 stijlen zijn beide heerlijk, maar de derde vorm Chardonnay laat ik liever staan. Om met een positieve noot te eindigen: wel perfect als je de overstap wilt maken van zoete witte wijn naar droge witte wijn.

Chardonnay Temperatuur

Chardonnay Temperatuur

Op welk temperatuur serveer je Chardonnay?

 • Chardonnay met houtrijping: 12 ºC
 • Chardonnay zonder houtrijping: 9 ºC

 

Chardonnay Wijn en Spijs

 

Je hebt je favoriete Chardonnay gevonden en hij staat koud. En nu? Wat eet je bij Chardonnay?

 

1 ding is zeker. Dit is een kreeftwaardige wijn. Alles wat een romige en zachte structuur heeft is een goede match voor Chardonnay. Mijn favoriet? Kaas! Alle Chardonnay wijnen passen namelijk perfect bij romige, zachte kazen zoals Brie.

Chardonnay met houtrijping

Chardonnay wijn en spijs

De betere Chardonnay wijnen uit de Bourgogne en Californië vragen om krabkoekjes, mosselen, asperges of varkenshaas met appels. Voor de vegetariërs ga je meer naar de rijke of zetmeelrijke groenten zoals maïs of pompoen. Ook champignons zijn een must!

 

Unoaked Chardonnay

De frisse Unoaked stijl van Chardonnay is geweldig met rauwe zeevruchten zoals oesters, sushi, gebakken vis, paté of groente risotto! De knapperigheid, mineraliteit en delicate smaken hunkeren naar knapperig, delicaat voedsel.

Alternatief Voor Chardonnay Wijnen

Een goed alternatief voor Chardonnay... is Chardonnay! Als je fan bent van Chardonnay wijn, begin met Chardonnay’s van over de hele wereld te proeven. Zet een Chablis uit Frankrijk eens naast een Californische Chardonnay en proef de verschillen! Begin bij je vertrouwde stijl en werk naar de compleet andere kant van Chardonnay. Als het goed is moet dat na het lezen van dit artikel goed lukken. Ben je daar al en wil je eens iets anders proberen? Ga dan voor een Viognier of Chenin Blanc.

 

Veel wijn proefplezier!

Hierna lezen

Meer over mousserende wijn
Lees meer: het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Meer over wijnsoorten en smaken

Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein

 

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Ik maak wijn proeven graag makkelijk, en natuurlijk zo leuk mogelijk. Ik houd van wijnen, lekker eten, wielrennen, lezen en reizen.                       

LinkedIn logo

Reactie schrijven

Commentaren: 0