Viura Druif & Wijn Guide
De witte ster van Rioja, en de hoofdrolspeler in de beroemde Spaanse bubbel Cava.
Ook bekend als Macabeo. Ontdek de Viura druif en wijn, van smaak tot wijn en spijs!
PS. Lees ook:
Viura Kenmerken
De Viura druif kan tegen een stootje. Hij is hitte, en droogtebestendig. Handig in de hete wijngaarden van Spanje!
Hij is vrij neutraal van smaak, maar perfect voor Sur Lie en houtrijping.
Viura heeft namelijk veel resveratrol, een antioxidant. Dat maakt de druif relatief resistent tegen oxidatie. En, zorgt dat hij gemakkelijk de aroma's overneemt van rijping.
De wijn neemt gemakkelijk de smaken van de vaten over, zonder dat de natuurlijke blootstelling aan zuurstof de wijn bederft.
Wijnweetje
Tot 1975 werden er meer witte Rioja wijnen gemaakt dan rode.
Viura Smaak
Viura wijnen zijn licht bleekgeel van kleur, en niet heel uitgesproken. De druiven worden vaak vroeg geplukt, om toch wat zuren en een mooie structuur te behouden.
De stille witte wijnen van deze druif zijn droog, fruitig en licht met geuren van meloen en peer. De betere wijnmakers weten ook kruidige en florale aroma's naar voren te toveren, van anijs en bloesem.
Witte Rioja wijnen geuren vaak heerlijk naar honing, vanille en noten.
Meer over de geur en smaak van Cava lees je in de Cava wijn guide.
Waar komt Viura vandaan?
Viura is naast Airen de belangrijkste witte druif van Spanje, en met 46000 hectare de 5e meest aangeplante. Je vind hem het meest in Catalonië, Aragón, Rioja en Navarra.
In Rioja is hij behoorlijk populair, iets meer dan 60% van de witte druiven is een Viura. Hier geeft de druif complexe wijnen na houtrijping.
Viura Wijn & Spijs
Wat eet je bij Viura? Deze wijnen vormen door hun volle rijpingsaroma's een mooie wijn spijs combinatie met amandelen, visstoofpot, kreeft en paella.
Meer wijnen als Viura
Vind jij wijnen van deze druif lekker? Probeer dan ook eens:
- Houtgerijpte Semillon blends
- Dezelfde druif: Macabeo
- Arinto
- Trebbiano Toscano
- Grenache Blanc
Meer Lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
Reactie schrijven