Bruisende Bubbels #6: Cava Cravings

Wat is Cava Wijn Infographic

De kwaliteit van Champagne, maar zonder het prijskaartje? Dan ben je bij Cava aan het juiste adres! In deze feestelijke wijn special: Wat is Cava? 

Wat is Cava?

Spanje's beste bubbel: Cava is een populaire Spaanse mousserende wijn. De naam komt van het Spaanse woord voor 'grot', vernoemd naar de kelders waar de wijnen vroeger rijpten.

 

Tot 1970 heette de Spaanse bubbel nog champán of champaña. Om aan de woede van de Franse Champagnemakers te ontkomen hebben ze hun bubbel Cava gedoopt. 

 

Om zo te mogen heten, moet de wijn uit de Cava Denominación de Origen (DO) komen, en moet hij gemaakt zijn op de Metodo Tradicional, met een tweede gisting op fles.



Cava betekent 'grot' of 'kelder'. Vernoemd naar de grotten voor het bewaren en rijpen van de wijn.


Cava Smaak

Cava Smaak

Heerlijk! die gistachtige brood aroma's in je bubbel. Hoe langer de wijn rijpt, hoe meer geroosterde aroma's. Vintage Gran Reserva's hebben vaak tonen van brioche, geroosterde noten als hazelnoot, en amandelen of rook.

 

Cava kenmerken

  • Cava heb je in wit en rosado/rosé.
  • Ze kunnen kurkdroog zijn of zoet, al is de droge variant 'brut' het populairst. 
  • Ze hebben fijne bubbels vergelijkbaar met Champagne, omdat het op dezelfde manier gemaakt is: op de Méthode Traditionelle.
  • De meeste zijn non-vintage, dus een mix van verschillende jaren.

Aroma's

  • Peer
  • Bloesems, zoals kamille
  • Appel
  • Limoen
  • Amandelen

Cava Streek

Waar komt Cava vandaan?
Op de achtergrond: Wijngaard & Montserrat bergen

95% van alle Cava komt uit de wijnstreek Penedès in Catalonië, in het noordoosten van Spanje, vlakbij Barcelona.

 

Opvallend genoeg is de Cava DO niet 1 regio. De andere 5% komt uit subgebieden in Aragón, Euskadi, Extremadura, La Rioja, Navarra en València.

 

De eerste Cava werd gemaakt in Sant Sadurní d'Anoia, door José Raventós in 1872. Hij werd verliefd op de Franse bubbels tijdens een reis naar de Champagnestreek en bracht de stijl naar Spanje.

 

Zijn wijnhuis, Codorníu, domineert samen met Freixenet en Juvé y Camps tot vandaag de dag de Cava wereld. 


De duurste Cava ter wereld? Ook van Codorníu, hun Collecta Gran Reserva 456 Brut gaat voor een mooie 207 over de toonbank.


Hoe wordt Cava gemaakt?

Hoe wordt Cava gemaakt?

Cava wordt gemaakt via de Método Tradicional. Hierbij wordt gist en suiker toegevoegd aan een basiswijn, in de fles. De gist en suiker zorgen voor een 2e vergisting, waarbij koolstofdioxide wordt gevormd. De CO2 kan niet ontsnappen aan de fles, en lost op in de wijn. 

 

De gist valt naar de bodem van de fles en wordt droesem die de wijn rijke brioche-tonen geeft naarmate hij ouder wordt. Cava moet ten minste 9 maanden rijpen.

 

Druiven

De meeste Cava's worden gemaakt van 3 druiven, die elk hun eigen karakter aan de wijn geven.

  • Macabeo (35.3%). In Spanje ook wel Viura genoemd, is een makkelijke groeier en bestand tegen oxidatie. Macabeo geeft body en is relatief neutraal van smaak.
  • Xarel-lo (25.5%). Voor het zuurtje, een licht aardsheid en bloesemaroma's.
  • Parellada (20.3%). Deze druif geeft tonen van groene appel en citrus.
  • Subirat (0.2%). De Spaanse naam voor Malvasia, wordt soms gebruikt om de wijn extra parfum te geven.
  • Chardonnay is niet traditioneel, maar mag wel gebruikt worden.

Rosado, of rosé Cava

Om kleur te geven aan de rosé variant, voegen wijnmakers de volgende druiven toe:

  • Garnacha (4.1%) - geeft aardbeien en frambozen aroma's

  • Trepat, een lokale Catalaanse soort (3.3%)

  • Pinot Noir (2.5%) - Wordt steeds populairder, als is het geen traditionele druif

  • Monastrell (0.1%) - Ook bekend als Mourvedre geeft een mooie pastelroze tint en geuren van perzik.  

Toch een beetje anders dan Champagne...

Hoe wordt Cava gemaakt - productieproces

OK. Onze bubbel wordt dus op dezelfde manier gemaakt, alleen met andere druiven, en in een ander land. Verrassend genoeg is de Spaanse bubbel bijna altijd betaalbaarder. Hoe kan dat? 

 

Wat meteen duidelijk is als je deze prachtige regio bezoekt, is dat alles super efficiënt gaat. In de wijnkelders en magazijnen bruist het van de bedrijvigheid, maar vaak is er geen mens te bekennen. 

 

Machines werken 24 uur per dag onvermoeibaar om bubbels van hoge kwaliteit te maken voor een prijs van €10-€15.  

 

Hoe wordt Cava gemaakt - gyropallets

Verbazingwekkend, hypermodern en prachtig om te zien:

  • Gyropallets maken de in Champagne zo dure remuage + degorgement overbodig (het wekenlange proces van draaien en kantelen van de fles om de droesem naar de hals te krijgen + het bevriezen en verwijderen van de gistprop). 
  • Verticale productielijnen vullen automatisch tanks en vaten en bottelen flessen.
  • Onbemande vorkheftrucks verzamelen en stapelen zorgvuldig miljoenen flessen, alles in een perfecte choreografie. 

En de wijnen? Die zijn heerlijk. Of die flessen nu uit Franse kelders of Spaanse komen, en met de hand of met gyropallets worden gedraaid: ik proef het er niet van af!


Zo kunnen Spanjaarden zo goedkoop Cava maken. Met geavanceerde, volledige mechanisatie om te produceren, op te slaan en te bottelen.


De beste Cava

De beste Cava 4 kwaliteitsniveaus

Hoe herken je een goede Cava? Let op het etiket. De 4 kwaliteitsniveaus hebben ieder zijn eigen logo.

 

Joven of Guarda

Minimaal 9 maanden 'Sur Lie' rijping, net zoals de meeste Franse Crémant wijnen. 

 

Reserva

Minimaal 15 maanden rijping, net zoals niet-vintage Champagne.

 

Gran Reserva

Minimaal 30 maanden rijping op de droesem, van alleen de beste jaren - net zoals Vintage Champagnes. Alleen verkrijgbaar als Brut Nature, Extra Brut of Brut.

 

Cava Paraje Calificado (CPC)

Spanje werkt hard aan over-de-top kwaliteit Cava's. Sinds juli 2017 heeft Spanje een nieuwe classificatie: CPC. 

  • Enkele wijngaarden met minimaal 10 jaar oude wijnstokken
  • Minimaal 36 maanden rijping
  • Een maximale opbrengst van 8000 kg per hectare
  • Alleen Brut, Extra Brut of Brut Nature
  • Vintage jaren zijn ook toegestaan
  • Blind geproefd en gekwalificeerd door de Consejo Regulador del Cava

Veel CPC-wijnen hebben opvallend veel Xarel-lo in de blend.

De verschillende Stijlen

Cava van droog naar zoet
Van Cava Brut Nature tot Dulce

Hoe zoet is je bubbel? Dat heeft natuurlijk ook een enorme invloed op de smaak. Gelukkig wordt Cava gelabeld op basis van zoetheid, in gram suiker per liter. 

  • Brut Nature: Kurkdroog
  • Extra Brut: Iets droger dan normaal
  • Brut - Droog en het meest populair
  • Extra Seco - Droog, maar fruitig
  • Seco - Half zoet en fruitig
  • Semi Seco - Duidelijk zoeter, met 32-50 gram restsuiker /l
  • Dulce - Zoet! Dit is eerder een dessertwijn.

Wat is lekker bij Cava?

Wat is lekker bij Cava? Wijn Spijs

'What grows together, goes together.' 

 

Dus met tapa's zit je altijd goed :) 

 

De pittige zuurgraad en de fijne bubbels werken neutraliserend tussen de happen door, dus een Spaanse tapasplank met charcuterie en kaas, wat heerlijke nootachtige jamón ibérico, olijven en manchego kaas = succes gegarandeerd!

 

Cava past ook uitstekend bij Calamares, BBQ, Chinese roerbak- & noedelgerechten, gebakken vis, zalm en sushi. 

 

Dulce is heerlijk met romige crema catalana!


Hoe lang is Cava houdbaar? Mousserende wijn is niet gemaakt om lang te bewaren. Een fles Cava kun je zo'n 5-7 jaar bewaren.


Tot slot: Wat is het verschil tussen Cava en Champagne?

Cava druiven en regio

Champagne vs Cava: Het wordt op dezelfde manier gemaakt, in dezelfde stijl, en met een vergelijkbaar kwaliteitsniveau. Toch heeft Cava een andere smaak dan Champagne. (En een ander prijskaartje). 

 

Regio, druiven

Champagne mag alleen gemaakt worden in de regio Champagne, en wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

 

Cava wordt voornamelijk gemaakt in Penedes, van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel lo. 

 

Smaak

Champagne heeft vaak meer complexe gistaroma's, en iets meer citrusfruit door het koelere klimaat. Cava is vaak een tikkeltje fruitiger. 

 

Prijs

Ook niet onbelangrijk: voor een goede Cava betaal je al snel 2/3 minder dan voor een goede Champagne. 

En wat is het verschil tussen Cava en Prosecco?

Het verschil met Prosecco zit 'm niet alleen in de druif (Glera) en regio, maar ook in de methode. Prosecco komt uit Italië, en wordt gemaakt volgens de methode Charmat of tankmethode. Geen gistaroma's dus. 

 

Prosecco is vaak iets fruitiger, heeft minder zuren, is het minst complex, en is vaak ook het goedkoopst. 

 

Lees ook: Verschil Champagne, Cava en Prosecco [+ Infographic] - Upcoming


Dus: Champagne, Cava of Prosecco? Ze zijn alle drie heerlijk, het is net waar je trek in hebt :) 


Meer mousserende wijnkennis

Fancy Franciacorta
Mousserende wijn Guide
Wat is Champagne? Wijn Guide

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

En, voor welke bubbel ga jij? Ik ben benieuwd :) 

 

Moeite met kiezen? Lees dan eerst gezellig verder, vergelijk en kies ChampagneProseccoFranciacortaVonkelwijnCrémant of Sekt... 

 

PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim

 

Ideeën of vragen? Roep maar! Stel ze, ik probeer je te helpen of schrijf er een blog over :)


Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag, gewoon thuis. Meer weten over mij of achter het idee van Wijn Wine Wein? Klik dan hier

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.