Wijnreis Baden: verrassend Wijngebied

Wijnreis Baden - Gastronomie, rust en fietsen

Wijnreis Baden kaart
Op de achtergrond: wijngaarden Kaiserstuhl

Op maar 5 uur rijden vanuit Nederland wacht het bourgondische Baden om ontdekt te worden. Je kunt hier fantastisch fietsen, en... tafelen! Net als in het naburige Franse Alsace heeft Baden een grote traditie van wijn en eten. 

 

Dit verrassende wijngebied biedt:

 • Veel rust
 • Warmwaterbronnen
 • Fiets en wandelroutes
 • Het Zwarte Woud
 • En de met wijnranken begroeide terrassen van het vulkanische gebergte de Kaiserstuhl.

Daarom in dit artikel alles voor jullie wijnreis Baden!

--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Wijngebied Baden

wijngebied baden een introductie

Een korte intro: De zuidelijkste Duitse wijnregio strekt zich uit - over zo'n 400 km langs de Rijn - van Heidelberg tot aan de Bodensee

 

Wijn & druiven

De Pinot Noir is hier koning, al zijn alle 'Burgunders' = Pinot Noir, Gris en Blanc hier goed vertegenwoordigt. De Duitsers noemen deze druiven Spätburgunder, Grauburgunder en Weissburgunder.

 

Op een mooie tweede plek staat de Duitse Müller-Thurgau, en ook de Duitse trots Riesling kun je hier vinden. In het zuiden is het de Gutedel, ook wel Chasselas genoemd, de druif die de show steelt. 

 

De lokale specialiteit: Badische Rotgold. Een rosé wijn gemaakt van Grauburgunder en  Spätburgunder. Een licht rode, fruitige rosé wijn met een licht prikje op de tong. 

 

9 Bereichen van Noord naar Zuid

Baden heeft 9 Bereiche, ieder met z'n eigen karakter en specialiteiten:

 • Tauberfranken: prachtige natuur, niet de beste wijn.
 • Badische Bergstrasse: klein maar fijn, wijnhuis Seeger is een aanrader. 
 • Kraichgau: veel landbouw, zoeken naar wijngaarden. Klumpp is een aanrader.
 • Ortenau: wijn proeven op één van de mooiste terrassen van Duitsland - Schloss Staufenberg, wijnwandelingen en heerlijk fietsen!
 • Breisgau: kleine wijnhuizen aan de voet van het Zwarte Woud.
 • Kaiserstuhl: Yes! Een uniek wijnlandschap met wijngaarden zover het oog reikt, fietsen en wandelen: Top!
 • Tuniberg: hier ligt 1 van Europa's grootste wijnbedrijven: de Badischer Winzerkeller. Ze verwerken de druiven van zo'n 4000 leden in Baden. Verbaas je over de enorme dimensie van het bedrijf en wandel tussen vaten met meer dan een miljoen liter wijn. Proef na een rit met het treintje over het terrein, wat wijnen in de Vinotheek en verbaas je dat wijnen die gemaakt worden op zo'n grote schaal, nog best OK smaken. 
 • Markgräflerland: het thuis van de Gutedel en creatief wijnmakerschap met experimenten als Syrah. 
 • Bodensee: Duits met een mediterraans tintje. 

500 km lang wijn proeven... da's de Badische Weinstrasse!


Badische Weinstrasse

Vanaf Laudenbach aan de grens met Hessen slingert de Badische Weinstrasse naar het zonnige zuiden, om te eindigen in Weil am Rhein in het Markgräflerland aan de Zwitserse grens.

 

Onderweg kom je langs prachtige steile hellingen met wijngaarden in Ortenau, en de mooie omgeving van de Kaiserstuhl: een vulkanisch gebergte op de uitlopers van het Zwarte Woud. Het terrein van de mooie Spatburgunders. 

 

Verwacht in Ortenau serieuze Pinot Noirs, en elegante, messcherpe Rieslings. Durbach is een fijne stop, bezoek ook zeker slot Staufenberg voor een wijntje met uitzicht.

Sinds het 60 jarige bestaan in 2014, bestaat de wijnroute uit 500 km lang genieten.Strausswirtschaften: kleine bars/restaurantjes op het terrein van de wijnboer, waar je kunt genieten van eigen producten, zoals asperges, ham en wijn... Pure verwennerij!


Wijnhuizen Baden

wijnhuizen baden
Durbacher Vinothek

Welke wijnhuizen mag je niet missen?

 

Al begint dit wijngebied noordelijker, je vindt de crème de la crème vanaf Baden-Baden, tot aan Basel bij Zwitserse grens. 

 

Aanraders: 

 • Bezoek in Durbach Schloss Steinberg voor een flammkuchen, het uitzicht en een wijntje. 
 • Proef daarna alles wat de streek te bieden heeft en vergelijk wijnen bij de Durbacher Vinotheek.
 • Sluit af met een bezoek aan Schwarzwaldweingut Andreas Männle, een prachtig wijnhuis - en super enthousiaste medewerkers die je alles vertellen wat je wilt weten: waar je heen moet, tips voor fietsverhuur, het kon niet op!

Wie Breisgau zegt, zegt Weingut Huber. Eén van de betere Spatburgunder wijnmakers.  


wijnreis baden wijnhuis abril
Weingut Abril

In de Kaiserstuhl zijn er zoveel goede wijnmakers! Als ik er een paar uit mag lichten: VDP weingut Dr. Heger & weigut Abril.

 

De eerste is één van de betere gevestigde domeinen. Abril is een modern wijnhuis waar je een prachtige wijn en kaas proeverij kunt doen (op reservering), met uitzicht op hun wijngaard. 

 

PS. Het leuke in de Kaiserstuhl is om gewoon rond te rijden, te genieten van de natuur, en verschillende wijnmakers uit te ontdekken en te proberen.

Wijnreis Baden, wijnhuis l bastian in Kaiserstuhl
Wijnmaker Andreas Neymayer van wijnhuis L Bastian

Zo vonden wij het excentrieke Weingut L. Bastian. Oorspronkelijk maakten zij commune wijnen, nu experimenteren ze met druiven, waaronder Syrah - en maken ze een hele range aan wijnen.

 

Opvallend: zij zijn zelf een stuk enthousiaster over hun Syrah en andere experimenten, dan over hun Spatburgunder... De wijn van de Kaiserstuhl.

 

Zij zien Syrah als de toekomstige druif van Baden. Naast het proeven bieden ze allerlei tours aan, zo kun je ook in hun 4x4 door hun Chardonnay wijngaard crossen.


Tip: overnachten in het bruisende Karlsruhe, nog zo'n 80 km van de crème de la crème, of bij de wijnboer zelf :) 


--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---

Fietsen en wandelen

Baden is het warmste wijngebied van Duitsland. Het is een oase van rust, en je kunt hier naast wijnen proeven heerlijk tafelen, fietsen en wandelen. 

Fiets de Badische wijnfietsroute!

wijnreis Baden - Durbach
Durbach

Houd je van fietsen? Met de fiets is het heerlijk slingeren langs de terrassen met wijngaarden, en vaak zijn er - vooral in het zuiden- fietspaden. 

 

Absoluut genieten: (een deel) van de Badische wijnfietsroute fietsen. Van Basel naar Weinheim doorkruist de 460 kilometer lange wijnfietsroute 7 van de 9 wijnbouwgebieden van Baden. 

 

De route is opgedeeld in 8 kleinere etappes. De routes vind je hier, inclusief info over hoe zwaar de etappe is, hoeveel km en hoogtemeters de etappe heeft en hoe lang je er ongeveer over doet. 

 

Handig: Aan de route vind je zelfs bed & bike hosts, fietsworkshops en overal fietsoplaadpunten voor e-bikes. Alle soorten fietsen huur je gemakkelijk bij verschillende shops aan de route. Op zoek naar de dichtstbijzijnde? Schwarzwald info heeft een fietsplanner, met alle verhuur en oplaadpunten. Ophalen en wegbrengen op verschillende locaties kan ook. 

Wijnwandelingen

Wandelen en fietsen in durbach

2 wandelingen zijn echt de moeite waard: 

 • Wijnwandeling Kaisterstuhl
 • Ortenauer Geniesserpfad

Wijnwandeling Kaiserstuhl

Een rondje van zo'n 4 uur vanaf Vogstburg-Oberbergen, met een paar steile klimmetjes naar de Kaiserstuhl Totenkopf en Neulindenturm. Daarna is het heerlijk wandelen met een uitzicht over het oud-vulkanische gebied. En omdat je het verdiend hebt, eindig je met een rondje wijnproeven bij wijnhuis Franz Keller. 

 

Wijnwandeling Ortenauer Geniesserpfad

Een rondje van zo'n 4,5 uur. Vanaf het Durbacher Festplatz loop je omhoog langs wijnhuis Andreas Laible. Je wandelt langs het Zwarte woud, bos en wijngaarden, met het Rijndal aan je voeten. Een van de highlights op de route: Schloss Steinberg. 

Download GPX Wijnwandelingen

Download
Wijnwandeling Kaiserstuhl
Route van 14,6 km en 510 hoogtemeters.
Wandelroute Kaiserstuhl.gpx
XML document 31.3 KB
Download
Ortenauer Geniesserpfad
Route van 15,1 km en 400 hoogtemeters.
Wandelroute Ortenau.gpx
XML document 97.2 KB


Deze wijnreizen vonden anderen ook leuk:

1 tips wijnreis elzas
Wijnreis Ahr
Meer wijnreizen: Wurttemberg streek

Kim Modder, wijnspecialist en oprichter Wijn Wine Wein

Geschreven door Kim, wijnliefhebber, reisgek en boekenwurm. En zo nu en dan wijnschrijver!

 

En, binnenkort ook op wijnreis naar Baden? Dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips :) 

 

Of lees gezellig verder over de 13 Duitse wijngebieden, of de druif van de Duitsland: de Riesling

 

PS. Op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:) 

 

Groetjes Kim


--- Dit is een advertentie, einde artikel ---

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Achter de schermen bij Wijn Wine Wein

Wijn Wine Wein is speciaal voor wijnliefhebbers die meer willen leren over wijn. Op een makkelijke, en vooral hele leuke manier ga je zelf aan de slag met wijn proeven, gewoon thuis.

 

Meer weten over het idee achter Wijn Wine Wein? Lees meer over mij en Wijn Wine Wein

Heb je een (wijn)vraag? Mail, app of bel me! Mocht ik niet opnemen, bel ik zo snel mogelijk terug 

Tel: 06 57 54 59 82

Geen alcohol onder 18

Verantwoord genieten: <18? Dan is deze website niet voor jou. Wij verkopen geen alcohol aan minderjarigen. Bij bestelling wordt om je leeftijd gevraagd, en bij aflevering vindt er een leeftijdscheck plaats.