Wijngebieden Duitsland: Borrelen bij de buren

Wijngebieden Duitsland Kaart

Borrelen bij de buren: Wijngebieden Duitsland

100.000+ hectare wijngaarden, 80.000+ wijnboeren, en 100+ druivensoorten (waarvan er 20 echt van belang zijn). Duitsland is een prachtig wijnland om te ontdekken: de wijngaarden staan vol met nationale druivensoorten, en de wijngebieden zijn enorm verschillend: er is genoeg te proeven! 

 

En het mooiste van dit alles? De meeste zijn op prima rijdafstand van Nederland! Daarom: 13x wijngebieden Duitsland uitgelegd. 

Duitse wijnen in cijfers

Duitsland neemt zijn witte wijnen serieus: Ze maken zo'n 67% witte wijn en 33% rode wijn. Paradepaardje Riesling en Müller-Thurgau, ook wel Rivaner, zijn goed voor 1/3 van alle wijngaarden.

 

Qua wijn is er genoeg te ontdekken. De 13 gebieden voor kwaliteitswijnen zijn allemaal anders. Ze variëren van klein tot groot, in klimaat, bodem en druivenrassen.

 

Zo vind je de beste Riesling in de Rheingau, en de lekkerste Spätburgunders in het zuidelijke Baden.

 

Hoog tijd om eens nader kennis te maken!

13 Wijngebieden Duitsland

De kwaliteitswijn gebieden liggen vrijwel allemaal in het zuidwesten, op de hellingen langs de rivieren. Op zo'n steile 'Weinberg' is de bodem goed, zijn de druiven beter beschermd tegen nachtvorst en kan de zon er beter bij. 

 


#1 Ahr

Wijngebieden Duitsland #1 Ahr

Wist je dat Duitsland het derde grootste Pinot Noir land ter wereld is? En Ahr is een echt Pinot Paradijs. 65% van de wijngaarden staan vol met deze elegante druif. Al noemen ze hem hier Spätburgunder.

 

De Ahr is één van de noordelijkste wijnregio's van Europa, en met 562 hectare één van de kleinste in Duitsland. Al zou je dat niet zeggen als je door dit wijngebied rijdt!

 

Je wordt aan alle kanten omringd door steile, met wijngaarden omhulde bergen, sommige meer dan 600 meter hoog. De pittoreske stadjes draaien eigenlijk allemaal volledig op de wijnindustrie.

 

Ahr is zo'n wijnregio waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, maar die het ontdekken oh zo waard is! Waarom dan nog steeds zo onbekend? Misschien omdat de Duitsers niet willen delen, of omdat Bourgogne de concurrentie niet aan kan...

#2 Baden

Wijngebieden Duitsland #2 Baden
Wijngebieden Duitsland: laaggebergte Kaiserstuhl in Baden

Bourgondisch Baden, warm en zonnig. De zuidelijkste Duitse wijnregio strekt zich uit - over zo'n 400 km langs de Rijn - van de Bodensee tot Heidelberg.

 

Het gebied staat bekend om het Zwarte Woud, en de met wijnranken begroeide terrassen van het vulkanische gebergte de Kaiserstuhl. Je kunt hier fantastisch fietsen, en... tafelen!

 

Net als in het naburige Franse Alsace heeft Baden een grote traditie van wijn en eten. 

 

De Pinot Noir is hier koning, al zijn alle 'Burgunders' = Pinot Noir, Gris en Blanc hier goed vertegenwoordigt. De Duisters noemen deze druiven Spätburgunder, Grauburgunder en Weissburgunder. Op een mooie tweede plek staat de Duitse Müller-Thurgau. 

 

De lokale specialiteit: Badische Rotgold. Een rosé wijn gemaakt van Grauburgunder en  Spätburgunder. Een licht rode, fruitige rosé wijn met een licht prikje op de tong. 

#3 Franken

Wijngebieden Duitsland #3 Franken
Wijngebieden Duitsland: Wurzburg in Franken

Franken, het enige wijnbouwgebied van Duitsland in bierstaat 'Beieren'. Het koelere, heuvelachtige wijngebied ten oosten van Frankfurt, volgt de zigzag van de rivier de Main.

 

Ze maken hier unieke witte wijnen, die je lang kunt bewaren. Je herkent ze meteen aan de traditionele Bocksbeutel - een platte, rondbuikige fles. De wijnen zijn droog, geurig en kruidig. 

 

Het frisse klimaat vraagt om vroeg rijpende witte druiven, zoals Silvaner, Rivaner en Bacchus. De druiven groeien op de steile hellingen langs de Main, op kalkbodem, rijk aan mineralen.

 

Bezoek je Franken? Het Kasteel van Wurzburg, in het hart van de levendige universiteitsstad, en Altstad, Neurenberg zijn ook de moeite waard!

#4 Hessische Bergstrasse

Wijngebieden Duitsland #4 Hessische Bergstrasse

Het kleinste Duitse wijngebied, Hessische Bergstrasse, dankt zijn naam aan een oude Romeinse handelsroute.

 

Een prachtig landschap vol wijngaarden Riesling en Pinot druiven. De wijnen zijn geurig en rijk, een volle body, en een zuurgraad en finesse vergelijkbaar met die van de Rheingau.

 

Fijne wijnen, met een mooie prijs. Helaas kom je ze buiten dit gebied nauwelijks tegen. 

#5 Mittelrhein

Wijngebieden Duitsland #5 Mittelrhein

De Mittelrhein begint net onder Bonn en strekt zich 100 km uit langs de oevers van de Rijn. Een prachtige regio!

 

Middeleeuwse kastelen en ruïnes klampen zich vast aan rotsachtige bergen. Omringd door steile, terrasvormige wijngaarden. Lage muurtjes rond de terrassen voorkomen dat grond afbrokkelt of wegspoelt bij zware regenval. 

 

Bijna 3/4 van de wijngaarden is beplant met de koning onder de witte druiven: Riesling. De kleigrond en leisteenbodems leveren levendige wijnen op met een uitgesproken zuurgraad, krachtig in geur en prikkelend van smaak. 

#6 Moezel

Wijngebieden Duitsland #6 Moezel

Al zo'n 2000 jaar geleden brachten de Romeinen de wijnbouw naar Duitsland. Zij legden de eerste wijngaarden aan op de steile oevers van de 242 km lange Moezel.

 

Riesling & de Moezel en haar zijrivieren, de Saar en de Ruwer. Het lijkt wel of de rieslingdruif en de leisteenbodems voor elkaar gemaakt zijn.

 

Moezel Riesling wijnen zijn delicaat, en toch uitgesproken. Rijk aan zuren en fruitsmaken, vaak met een minerale ondertoon. De allerbesten verouderen gracieus tot zeer gewilde wijnen die legendarische prijzen opleveren op veilingen. Ook komen er geweldige Sekt wijnen uit deze regio. 

#7 Nahe

Wijngebieden Duitsland #7 Nahe

Een kleine wijnregio, met een rijk aanbod aan grondsoorten. Er worden zeer diverse wijnen gemaakt van relatief weinig druivensoorten. 

 

De top 3: Riesling, Müller-Thurgau en Silvaner, worden aangevuld met: 

 • Grauburgunder
 • Kerner
 • Scheurebe
 • Portugieser
 • Dornfelder

#8 Pfalz

Wijngebieden Duitsland #Pfalz

Pfalz: één van de zonnigste en droogste wijngebieden van Duitsland. Er worden 45 witte en 22 rode druivensoorten verbouwd, voornamelijk Riesling en Pinot Noir. Andere grote druiven in dit gebied: 

 • Müller-Thurgau (Rivaner)
 • Grauburgunder (Pinot Grigio)
 • Weissburgunder (Pinot Blanc)
 • Scheurebe
 • Dornfelder
 • Portugieser

Een bekende trekpleister en erg leuk om te doen is de Weinstrasse: een 85 km lange wijnroute, slingerend langs wijndorpen en wijngaarden. Het hele jaar door is er een hoop te ontdekken aan deze wijnroute: in de wijnkelders, de regionale restaurants en de schitterende natuur.

 

Tip: Bezoek in September het grootste wijnfestival ter wereld in Bad Dürkheim! In dit kuurdorp vind je ook het grootste wijnvat ter wereld. Dit vat van 1,7 miljoen liter is nooit gevuld met wijn: maar in het wijnvat vind je wel een leuk restaurant waar je als wijnliefhebber toch echt een keer gegeten moet hebben!

#9 Rheingau

Wijngebieden Duitsland #9 Rheingau

Misschien wel de beste wijnregio van Duitsland?

 

De Rheingau heeft een vrij vlak landschap in het oosten en steile wijngaarden in het westen. 

 

Twee druivensoorten overheersen:

 • Riesling (78%). Elegante, fruitige wijnen met een verfijnde en kruidige geur; een uitgesproken zuurgraad en een rijke smaak.
 • Spätburgunder (12%). Fluweelzacht en medium tot full-bodied, herken de wijnen aan hun aroma's van bramen. 

Tip: de Rheingauer Weinwoche in Wiesbaden is een echt wijn walhalla. In Augustus verandert het historische stadshart (ruim) een week lang in een wijnfeest! 3 muziekpodia, 20 foodstands en meer dan 100 wijnstands. :) 

 

Tip 2: Ook in Mainz verandert het stadspark in een fenomenaal wijnfestijn, in Augustus en September

#10 Rheinhessen

Wijngebieden Duitsland #10 Rheinhessen

Het grootste wijngebied van Duitsland met ongeveer 1/4 van het hele Duitse wijngaardoppervlak.

 

Gevarieerde bodems en een gunstige klimaat maken het mogelijk om vele druivensoorten te telen, oude en nieuwe. De druif van Rhienhessen? Silvaner. Nergens ter wereld staat er zoveel aangeplant als hier. 

 

Rheinhessen wijnen rangen van aangename, gemakkelijk drinkbare wijnen tot kwaliteitswijnen met een ongeëvenaarde diepte en complexiteit.

 

Wijnweetje: Weet je nog? Die zoete witte wijn die je dronk toen je net begon met wijn drinken? Oorspronkelijk komt de zoete Liebfraumilch van een wijngaard van 3 hectare groot, uit een tuin van een oud Capucijnenklooster bij Liebfraukirche. Omdat er daar nooit zoveel Liebfraumilch geproduceerd kan worden als dat er wereldwijd vraag naar is, mag er in de omliggende wijnregio's ook Liebfraumilch worden gemaakt. 

#11 Saale-Unstrut

Wijngebieden Duitsland #11 Saale Unstrut

Een klein, maar groeiend wijngebied. De Müller-Thurgau, Silvaner en Weissburgunder zijn hier veruit het meest aangeplant. 

 

Er worden zachte, droge witte wijnen van gemaakt, vaak met kruidige aroma's. 

 

#12 Sachsen

De meest oostelijk gelegen Duitse wijnregio ligt aan de glooiende heuvels van de rivier de Elbe. De wijnen worden voornamelijk gemaakt van:

 • Müller-Thurgau
 • Riesling
 • Weissburgunder
 • Grauburgunder

Sachsen kent 3 specialiteiten, de Goldriesling, Gewürztraminer en Elbtal Sekt. 

#13 Württemberg

Wijngebieden Duitsland #13 Wurttemberg

Württembergse wijnboeren maken vaak zelf geen wijn, maar leveren aan een coöperatie. Meer dan 50 coöperaties verkopen ongeveer 80% van alle Württembergse wijnen.

 

Er komen elegante, witte wijnen van Riesling, en flink wat rode wijnen uit Württemberg. 

 • Lichte rode wijnen, met weinig tannine en wat restsuiker van Schwarzriesling, Portugieser en Trollinger. 
 • Stevige rode wijnen met houtrijping van Lemberger en Spätburgunder. 

Hierna Lezen


Kim Modder oprichter Wijn Wine Wein
LinkedIn logo

Geschreven door Kim, oprichter van Wijn Wine Wein. 

 

Duitse Riesling, helemaal uit de Rheingau: dat blijft toch wel één van mijn favorieten. Heerlijk!

 

Ik hoop dat ik je met dit artikel nieuwsgierig heb kunnen maken, en dat je zeker eens zo'n Duitse wijn, bijvoorbeeld die Riesling, of Pinot Noir probeert!

 

Zo ja, ben ik natuurlijk wel razend benieuwd wat je er van vond, laat je het me weten? 

 

Groetjes!

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0