Blauer Zweigelt - Alles over Wijn en Druif
Deze verrassende Oostenrijkse druif is aan een flinke opmars bezig! Alles over Zweigelt wijn en druif, van smaak tot wijn en spijs.
Wat is Zweigelt?
Zweigelt is de meest voorkomende blauwe druif van Oostenrijk (nu 13,7% aanplant en 6130 hectare, 2022).
Je hebt 'm in verschillende stijlen, van licht en fris tot zwoel met een genuanceerde houtrijping.
Zweigelt is ontstaan als kruising van de twee andere meest prominente rode druiven van Oostenrijk, en ontwikkeld om weerbestendig en hoogproductief te zijn.
Steeds populairder
De druif is aan een flinke opmars bezig. Vooral na 2000 zag je het wijngaardareaal enorm groeien. Misschien wel mede door de enorme groei van Gruner Veltliner?
Zweigelt = Blaufränkisch x Sankt Laurent
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Zweigelt Smaak en Geur
In het glas helder robijnrood/paarsachtig van kleur.
De meeste wijnen van de Zweigelt druif zijn gemakkelijk drinkbaar, met een heldere, fruitige smaak en zachte body.
Zweigelt herken je aan het frisse rode fruit, in combinatie met kaneel en iets licht peperigs.
Het is een wijn zonder ruwe randjes, zacht van smaak. Maar vergis je niet - er zit nog best wat tannine in deze wijnen! Alleen dan fluweelzacht, yum :)
2 Stijlen Zweigelt
- Vol jubelend jong rood fruit, van kersen, framboos en soms wat zoethout. Op staal gerijpt, lekker om gekoeld te drinken.
- Op hout gerijpt, meer, maar zachte tannines, voller, iets kruidiger met vergelijkbare aroma's van rood fruit en ook gedroogde pruimen. Lekker: ook soms een vleugje chocola!
Het kan smaken als een pittige Pinot Noir, frisse Beaujolais of een zwoelere Californische Zinfandel.
Verrassend: deze verder lichte druif heeft nog flink wat tannine!
Waar komt Zweigelt vandaan?
De Zweigelt is een vrij recente, Oostenrijkse creatie, gemaakt in 1922. Onze Oostenrijkse wijn is vernoemd naar zijn geestelijk vader - Fritz Zweigelt, een Oostenrijkse natuurwetenschapper.
De druif is het meest aangeplant in Oostenrijk, en vind je op kleinere schaal in Hongarije, Duitsland en Canada. Wereldwijd vind je zo'n 10.000 hectare Zweigelt.
Oeps... Nazidruif?
Friedrich ‘Fritz’ Zweigelt is 24 als hij, met een verse doctoraat in de entomologie, gaat werken voor het Federaal Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg.
In 1921 wordt hij directeur en onder zijn leiding wordt de eerste Zweigelt gekruist, van St. Laurent x Blaufränkisch.
Een briljante zet! De kracht van Blaufränkisch en het fruit van St Laurent zorgen voor een mooie balans, de druif bleek goed bestand tegen vorst en schimmels, en had ook nog een hoge opbrengst.
Toch heeft de druif jarenlang een nare nasmaak gehad.
So far, so good...
Fritz Zweigelt was een hardwerkende, ambitieuze man en o.a ook redacteur van het tijdschrift 'Das Weinland'. Hij bundelde zijn krachten met experts uit de belangrijkste wijnregio's van Europa, om zo gezamenlijke groei te realiseren. Al snel was hij één van de bekendste wijnbouwspecialisten, compleet met de betere internationale connecties.
Maar Fritz was ook een nationalist, die Nazi-Duitsland als de toekomst zag. Hij sloot zich aan bij de NSDAP, en bleef actief lid - ook nadat de partij verboden was. Hij gebruikte zijn positie om zowel de Oostenrijkse wijnbouw als het nationaal-socialisme groot te maken, en werd flink gefinancierd door de nazipartij.
Na de 2e Wereldoorlog belandde hij een aantal jaar in de cel - waarvanuit hij de groei van 'zijn' druif nog heeft kunnen meemaken. Hij kreeg gratie vanwege zijn ouderdom en werd gezien als 'mindere overtreder'.
Zijn collega's Paul Steingruber en Leopold Müller hebben na de oorlog de ontwikkeling van de Zweigelt druif weer opgepakt, met succes!
Nog eens oeps: Van 2002 tot 2015 werd er een jaarlijkse Dr. Fritz Zweigelt-wijnproefprijs uitgereikt aan wijnhuizen in Kamptal. Na hevige kritiek verdween de prijs.
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Wat eet je bij Zweigelt?
De Oostenrijkers zelf drinken 'm graag bij wiener schnitzel, wel met een schijfje limoen. En bij Käsespätzle - een mooi excuus om dit typisch Oostenrijkse gerecht eens zelf thuis op tafel te toveren!
Drink deze fijne rode wijn bij lichte kipgerechten, licht vlees van de barbecue of in- en bij stoofpotjes! Het lichte aardse en kruidige gaat goed bij de stoof - helemaal in combinatie met champignons.
Ook is Zweigelt zo'n typische rode wijn die goed gaat bij vis, zoals zwaardvis of mosselen in tomatensaus.
If you like... Zweigelt
Ook verliefd geworden op deze heerlijke druif en wijn? Probeer dan ook eens wijnen van deze druiven, grote kans dat je die ook lekker vindt:
- Pinot Noir
- Gamay (Beaujolais wijnen)
- Blaufrankisch
- Nerello Mascalese
- Zinfandel
Meer lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber, boekenwurm en reisgek.
En, heb ik je nog iets nieuws kunnen vertellen over deze heerlijke wijn en druif?
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Zeer onregelmatig, maar toch 1-2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel wijnproefplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven
Louis Smedts (vrijdag, 17 maart 2023 15:02)
�Topper