Zelf Gluhwein maken - 5 Recepten
Een warme winterse borrel, met citroen en sinaasappel, kaneel en andere kruiden - net alsof je op de Duitse Kerstmarkt bent, maar dan thuis!
En de lekkerste Glühwein maak je natuurlijk zelf. Het is heel makkelijk, en veel lekkerder dan die kant en klare uit de supermarkt.
Met deze 5 recepten, inclusief alcoholvrije optie, tover jij in een handomdraai de beste Glühwein op tafel!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
Welke wijn voor Gluhwein?
Nee, je hoeft niet de beste fles wijn voor Gluhwein te gebruiken. Je gaat de smaak toch 'verpesten' door er allerlei smaken aan toe te voegen. Maar gebruik ook geen wijn die je anders ook niet zou drinken - de kwaliteit van je uiteindelijke product hangt af van de kwaliteit van je losse ingrediënten!
- Kies een fruitige wijn die wat steviger is, bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon, Tempranillo of Touriga Nacional.
- Gebruik voor witte Gluhwein een halfdroge Riesling of rijke Chenin Blanc.
1. De Klassieker - Duits Gluhwein Recept
Recept voor 6-8 personen
Wat heb je nodig
- 1 fles rode wijn
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 appel
- 3 stuks kruidnagel
- 2 stokjes kaneel
- 2 stuks steranijs
- paar plakjes gember (naar smaak)
- suiker (naar smaak)
Bereiding - 35 min
- Schenk de wijn in een ruime pan en zet deze op een héél laag vuurtje.
- Snij de sinaasappel, citroen en appel - met schil en al - in plakken en voeg deze toe.
- Doe de kruiden erbij en voeg ca. 2-3 eetlepels suiker toe (naar smaak).
- Laat dit nu 35 minuten op een laag vuurtje trekken en serveer warm.
- Garneer met een sinaasappel- of citroenschil.
Tip: De meeste gemaakt fout bij het maken van Gluhwein: de wijn laten koken. Dan verdampt de alcohol, dus echt een laag vuurtje!
2. Spice it Up - Gluhwein met Rum
Recept voor 6-8 personen
De Duitsers hebben ook nog een soort koningin onder de Gluhwein - de Feuerzangenbowle.
Hierbij wordt een suikerkegel boven de pan vastgezet met een tang - waar de Feurzangbowle naar vernoemd is - overgoten met rum en geflambeerd.
Een vuurtang kun je kopen, maar je kunt dit effect ook nabootsen door suiker en rum te karamelliseren, en toe te voegen aan je Glühwein.
Wat heb je nodig
- 1 fles rode wijn
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 appel
- 3 stuks kruidnagel
- kaneelpoeder
- 2 stuks steranijs
- paar plakjes gember (naar smaak)
- kopje rum
- kopje suiker (naar smaak)
Bereiding - 45 min
- In steelpan rum met suiker en kaneel verwarmen en al roerend suiker laten oplossen. Op hoog vuur inkoken tot lichte siroop.
- Schenk de wijn en de siroop in een ruime pan en zet deze op een héél laag vuurtje.
- Snij de sinaasappel, citroen en appel - met schil en al - in plakken en voeg deze toe.
- Doe de kruiden erbij en voeg nog wat suiker toe (naar smaak).
- Laat dit nog 35 minuten op een laag vuur trekken en serveer warm.
- Garneer met een sinaasappel- of citroenschil.
3. De Lekkerste Gluhwein: Witte Gluhwein!
Recept voor 6-8 personen
Witte Gluhwein maak je met - verrassing - witte wijn! Iets frisser, warm en rijk van smaak + licht zoet. Zeker een keer proberen!
Wat heb je nodig
- 1 fles witte wijn, zoals Riesling Spatlese
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 appel
- 3 stuks kruidnagel
- 2 stokjes kaneel
- 2 stuks steranijs
- 1 vanillestokje
- 1 mespunt kardemompoeder
- gember (naar smaak)
- suiker (naar smaak)
Bereiding - 35 min
- Schenk de wijn in een ruime pan en zet deze op een héél laag vuurtje.
- Snij de sinaasappel, citroen, appel en gember - met schil en al - in plakken en voeg deze toe.
- Snij het vanillestokje doormidden en schraap met de achterkant van het mes de merg eruit.
- Voeg alle kruiden en ca. 2-3 eetlepels suiker toe (naar smaak).
- Laat dit nu 35 minuten op een laag vuurtje trekken en serveer warm.
- Garneer met een sinaasappel- of citroenschil.
En onthoud: de wijn mag niet koken!
--- Dit is een advertentie, lees verder onder dit blok ---
4. Warm en Winters: Witte Gluhwein met Liquor 43
Voor de echte lekkerbekken: voeg wat Liquor 43 toe aan je witte Gluhwein!
Recept voor 6-8 personen
Wat heb je nodig
Ingrediënten zoals de witte Gluhwein, + 125 ml Liquor 43
Bereiding
Zoals de witte Gluhwein, maar voeg bij stap 1 ook de Liquor 43 toe.
Glühwein = Gloeiwijn. Al noemen wij het Bisschopswijn :)
5. Italian Style: Gluhwein met Amaretto
Zo overleef je de winter wel, warm op met een Gluhwein met wat extra Amaretto!
Recept voor 6-8 personen
Wat heb je nodig
Ingrediënten zoals de witte Gluhwein, + 125 ml Amaretto
Bereiding
Zoals de witte Gluhwein, maar voeg bij stap 1 ook de Liquor 43 toe.
Hoe maak je... Alcoholvrije Glühwein?
Ga je liever alcoholvrij? Belangrijk is om bij alcoholvrije Gluhwein de bitters van de tannine uit wijn te vervangen. Gebruik hiervoor zwarte thee en cranberrysap.
Recept voor 6-8 personen
Wat heb je nodig
- 500 ml super sterke, zwarte thee
- 250 ml druivensap
- 250 ml cranberrysap
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 1 appel
- 3 stuks kruidnagel
- 2 stokjes kaneel
- 2 stuks steranijs
- paar plakjes gember (naar smaak)
- suiker (naar smaak)
Bereiding
- Zet een dag van te voren een grote pot zwarte thee, en laat een dag trekken.
- Pak een grote pan en voeg de thee en het sap toe
- Snij de sinaasappel, citroen, appel en gember - met schil en al - in plakken en voeg deze toe.
- Voeg alle kruiden en ca. 2-3 eetlepels suiker toe (naar smaak).
- Laat dit nu een half uurtje op een laag vuurtje trekken en serveer warm.
- Garneer met een sinaasappel- of citroenschil.
Ook leuk om te lezen
Geschreven door Kim, wijnliefhebber en oprichter van Wijn Wine Wein.
Allereerst: Proost! Ik hoop dat je met deze hart (en handen) verwarmende Gluhwein recepten de winter doorkomt ;)
Op zoek naar meer wijn spijs inspiratie? Raadpleeg dit handige overzicht wijn en spijs, en je hebt snel en gemakkelijk het lekkerste glas wijn voor jullie gerecht. Of ga zelf aan de slag met wijn spijs combinaties maken!
PS. wil je op de hoogte blijven van de nieuwste wijnkennis, infographics, wijnreizen en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! 2x per maand de lekkerste wijnmail in je inbox:)
Veel proef en leesplezier :)
Groetjes Kim
--- Dit is een advertentie, einde artikel ---
Reactie schrijven